Onze webcam

Cul-de-sac Cam

woensdag, september 17, 2003

Nog 24 uur, of minder... Wat lijkt het onwerkelijk dat het zo zal gaan spoken met het prachtige weer, dat we gisteren en vandaag hadden.

Ik werd toch nog nerveus en ging op zoek naar zaklantaarns, want daar hebben we er niet zoveel van. Vergeet het maar, nergens meer te vinden. Al het water is uitverkocht, er stonden lange rijen bij de benzine pompen en het gesprek van de dag was "hurricane Isabel" en hoe je je erop voorbereidde.

Een heel stel schooldistricten om ons heen hebben al besloten hun deuren morgen en vrijdag gesloten te houden, maar van ons district is er nog geen woord. Scholen hier hebben altijd de moeilijke taak om te voorspellen hoe erg weersomstandigheden zullen zijn.

Er zijn namelijk zoveel schoolbussen bij gemoeid, dat, als het verkeer in gevaar is, door bijvoorbeeld het onderstromen van wegen, de kinderen ook in gevaar komen en dat is natuurlijk niet iets waar ouders op zitten te wachten. Verder moeten kinderen vaak vrij ver lopen van en naar school, ook gevaarlijk als het hard waait, stortregent of hard sneeuwt.

Je zou dus zeggen, neem het zekere voor het onzekere en sluit de scholen bij dreigend weer. Maar dan is er het probleem, dat ieder schooldistrict slechts een aantal dagen uittrekt om gesloten te zijn door weersomstandigheden. Als er over dat aantal wordt heengegaan, moeten de kinderen die dagen inhalen aan het eind van het jaar. En dat kost geld, want de leerkrachten moeten doorbetaald worden. Dus dat is niet wenselijk als je op een krap budget opereert, zoals alle scholen hier in de VS.

Vorig jaar bijvoorbeeld, hadden wij hier in Fairfax County 3 dagen uitgetrokken voor sneeuwdagen. Maar het werd een ontzettend sneeuwerige winter en de scholen werden 9 dagen gesloten door het weer. Nu bestond er een vreemde regel, dat als de scholen 10 dagen gesloten zouden moeten worden, er 5 van vergeven konden worden. Toen er op een dag in maart sneeuw dreigde, sloten de scholen dus, tot verbazing van de ouders, want er was nauwelijks wat voorspeld. Maar dit bracht het totaal op 10, dus hoefden er nog maar 2 ingehaald te worden. En dat werd opgelost, door de kinderen een maand lang een half uur langer naar school te laten gaan.

Ook dit jaar zijn er weer maar 3 "sneeuwdagen" ingepast en als daarvan al 2 opgaan aan orkaan Isabel, zal hetzelfde probleem zich wel herhalen.

Er wordt vanuit andere delen van het land vaak wat lacherig gedaan, over hoe snel de scholen en ook bedrijven en zelfs de regering hier dichtgaan vanwege sneeuw. Dit, omdat sneeuw daar gewoon is en daarom wordt er in het budget ruim aan gedacht. Hier is het echter hit or miss. Sommige jaren valt er ontzettend veel en andere jaren niets. Voor de afgelopen winter was er een aantal jaren met nauwelijks winterweer en dus werd er aardig wat geld voor sneeuwploegen, zout en dergelijke uit de budgets geschrapt. Dit had tot gevolg, dat het vorig jaar soms dagen duurde voor de buurten schoon genoeg waren voor schoolbussen en dergelijke.

Maar goed, weer terug naar Isabel. Wij zitten ietwat ten westen van Washington, in Vienna, Virginia, voor degenen, die mee willen kijken op de kaart. Er wordt verwacht, dat morgennacht het ergste van de storm over ons heen zal komen, met windvlagen van 110+ km per uur. We zitten onder een Tropical Storm warning, wat betekent, dat we zeker tropische storm kracht krijgen, met mogelijke orkaan kracht.

Het ergste wordt echter de regen. Er wordt voor ons 8 tot 15 cm regen verwacht en ten westen van ons 15 tot 25 cm. Hierdoor zullen er ernstige overstromingen komen, ook al omdat het een heel natte zomer is geweest en de grond al verzadigd is.

Er is ook kans op onweer en erger nog tornado's. Die laatste hoop ik toch echt niet te zien!

Gelukkig kunnen we onze gedachten weer verzettend, door naar Spongebob op Nickelodeon te kijken ;). Want alle lokale zenders hebben niets anders dan hurricane verhalen. En daar word je op een gegeven moment niet goed van.

Hopelijk heb ik morgen stroom om over Isabel te rapporteren. Wat ik wel kostelijk vind, is hoe sommige mensen bij de kust, op de planken, die ze voor hun ramen hebben gespijkerd, berichtjes naar Isabel schreven. Alsof ze een persoon is! Eentje schreef: "Blow, Isabel, blow", een ander "Isabel hit me with your best shot, fire away" en zo nog meer. Toch hoop ik voor alle kustbewoners, dat hun schade beperkt blijft.

Dichter bij de kust wonen mensen vaak in zogenaamde trailer parks, grote sta caravans, dus. Die zijn dus absoluut niet tegen een orkaan opgewassen. Erg altijd, als al die gezinnen hun huis verliezen. Ook al worden ze van alle kanten geholpen, je bent dan toch ook al je herinneringen kwijt.

Afijn, we wachten allemaal gelaten af. De storm ziet er wel heel indrukwekkend uit op de sateliet, trouwens!



0 reacties: