Onze webcam

Cul-de-sac Cam

dinsdag, januari 20, 2004

IJskoud komt Rick net binnen na het buiten zetten van de vuilnis. Het vriest weer flink. En veel mensen zijn ziek, ze vallen als vliegen, zoals we hier zeggen.

Katja is nog niet beter, dus zal ik morgen weer niet naar Ikea kunnen gaan om mijn internet vriendin Jeanine te ontmoeten. Dus hebben we het voor de zoveelste keer maar weer een paar weken uitgesteld. Eens gaat het lukken en zal er niemand ziek zijn.

Groot nieuws vandaag was natuurlijk, dat John Kerry de Iowa voorverkiezingen heeft gewonnen en dat John Edwards, die ik graag mag, tweede was.

Howard Deans speech na de verkiezingen werd flink gehekeld, want (en ik ben het daar mee eens) hij kwam absoluut niet als een toekomstige president over. Howard Dean graaft volgens mij zijn eigen graf, door weinig gepolijst te zijn en erg ge-emotioneerd. Daarmee kom je wel in het Congres, maar niet in het Witte Huis, naar mijn mening.

Vanavond heb ik een crockpot maaltijd gemaakt, die waarempel bij iedereen aansloeg. Een van de ingredienten was kaassoep. Volgens mij is dat iets, wat je in Nederland niet vindt. Kaassoep is een populaire soep in de VS. Meestal is het kaassoep met kip en broccoli, of kaassoep met salsa en tortilla's. De kaas, die wordt gebruikt is cheddar. Het is natuurlijk flink machtig.

Het recept wat ik gebruikte was niet zo machtig: rookworst, geraspte aardappel, worteltjes, erwten, boontjes en een blikje kaassoep. Lekker!

We hebben gisteravond een reservering gemaakt bij Snowshoe Mountain, in de Mountain Lodge voor dit weekend. Ik kijk er naar uit en hoop, dat er niemand anders ziek wordt! Snowshoe Mountain in West-Virginia heeft een ski dorp, dat aan de Alpen en de Rocky's doet denken. We zijn er twee jaar geleden geweest, voor 2 uur! Het is 5 uur rijden bij ons vandaan, maar we wilden een Nederlandse gast een ski resort hier in de VS laten zien. We hebben twee uur lang heerlijk ge-tubed en toen weer 5 uur terug gereden. Het leuke aan die rit was wel, dat we voor het eerst een uil in het wild zagen in het woud in West-Virginia.

Hieronder een verslag over hoe ik de "State of the Union", President Bush's jaarlijkse overzicht speech, ervoer. Het is een belangrijke speech, maar niet zoals veel mensen denken, door iedereen geapplaudisseerd. Het congres is compleet verdeeld en daarom zal degene van de presidentiele kandidaten, die het meest in het midden staat, de volgende president worden. Mijn gok is, dat het tussen Bush en Clark zal gaan. Niet veel verschil tussen die twee, hoe Clark het ook anders wil doen lijken.

Het blijft een indrukwekkend gezicht: de president, die al handenschuddend zijn weg baant naar zijn microfoon. Bush maakt een vrij ongemakkelijke indruk bij al het welkom geklap. Er wordt opgestaan om voor de Amerikaanse troepen in het buitenland te klappen.

Homeland Security krijgt al wat minder geklap. De belastingverlaging krijgt een groot applaus, maar hoor ik ook boe geroep?

Ted Kennedy klapt niet als Bush het Congres een compliment geeft over Medicare, wat is die man trouwens ook alweer oud geworden! Een schattig kind in het publiek klapt ook enthousiast mee, als de president zegt "The State of the Union is confident and strong".

Hij krijgt groot applaus als hij zegt, dat het gevaar van het terrorisme zal worden overwonnen. Hier in de VS vindt hij, dat de Patriot Act alle ondersteuning moet krijgen. Er is wel applaus, maar niet zo enthousiast, de Patriot Act is controversieel, want er wordt veelal gedacht, dat die Act een inbreuk is op de mensenrechten van dit land. Bush roept op tot een vernieuwing van de Patriot Act.

Volgens Bush zijn twee derde van de Al Qaeda leiders of gevangen of gedood. Ook landen, die terroristen helpen, worden onder dwang gezet. Afghanistan doet het goed, met een nieuwe constitutie, scholen en andere vooruitgangen.

Zijn opmerking: "Het Irakese volk is vrij" geeft hem staand applaus. En nogmaals, als hij over Saddams verblijf in de gevangenis praat. Slechts 10 van de 55 meest begeerde Irakese misdadigers is nog op vrije voeten. Het opbouwen van Irak is moeilijk, maar werkend met de Irakezen en de VN gaat het lukken. De moordenaars zullen verliezen en we blijven vechten voor de vrijheid van Irak en de Irakezen (introduceert Adnan Pachachi , die wordt ontvangen met staand applaus).

Bush gaat door over kolonel Qadaffi van Lybie, hoe hij zijn massavernietingswapens programma opgaf. Niemand kan nu aan het woord van Amerika twijfelen.

Ook met Noord Korea en Iran wordt onderhandeld, want de VS staat ervoor om gevaarlijke wapens uit de handen van gevaarlijke leiders te houden.

Hij complimenteert het Congres, de geallieerde landen en de soldaten, die in het buitenland vechten. (hard, langdurig applaus)

Hij zegt te weten, dat veel Amerikanen zich afvragen of de VS wel in oorlog is. Dat terrorisme meer een geval van politiewerk is. Maar het is nog niet over, er wordt in het buitenland getraind en de terroristen en hun aanhangers verklaarden de oorlog aan de VS (op 11-9-2001) en oorlog is wat ze kregen (applaus).

Sommigen in het Congres waren tegen de oorlog tegen Irak. Als er geen oorlog was geweest, waren er meer slachtoffers geweest, verder werk aan massavernietigingswapens... de wereld zonder Saddam Hussein is een betere en veiligere plaats.

Noemt alle landen, die wel mee hebben geholpen in Irak, inclusief Nederland, dat het moeilijk zou zijn die landen uit te leggen, dat er geen internationale steun was. En roept op nooit de hulp van internationale partners te minimaliseren. Amerika heeft geen toestemming van een paar landen nodig om te reageren (groot applaus).

Bush is ervan overtuigd, dat God in iedereen de wil om in vrijheid te leven heeft gepland. Daarom is hij er ook van overtuigd, dat na een dictator eventueel ook de vrijheid zal overwinnen in Irak.

Hij wil meer geld voor het ontwikkelen van meer democratie, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van pers in het Midden Oosten.

Amerika is een land met een missie. We willen niet overheersen, maar wij willen onze visie delen, deze grote republiek zal het vaandel van de vrijheid hoog houden en het door de wereld dragen.

Door de belastingverlagingen is de economie sterk en wordt hij sterker. Vooral het aantal mensen, dat een eigen huis heeft is gestegen, het hoogste ooit. Ook zijn de rentes lager.

Bush noemt de "No Child Left Behind Act" om aan te tonen, dat kinderen grotere kans hebben in hoger geplaatste banen hierdoor. Hij staat compleet achter die act (die in theorie goed klinkt, de praktijk laat te wensen over (mijn ervaring)).

Hij stelt een programma voor om high school studenten, die achter blijven beter te helpen. Hij noemt het Jobs for the 21st century. Ook wil hij de Community Colleges (beroepsonderwijs) meer steun geven. Hij wil een groeiende economie agenda blijven volgen.

Hij roep het Congres op al die belastingverlagingen niet ongedaan te laten, de belastingverlagingen moeten permanent zijn. Hij krijgt een groot gejuich en geklap voor dat. Ook wil hij de kleine bedrijven beschermen tegen hogere belastingen en ze beschermen tegen onnodige rechtzaken.

Hij wil, dat het Congres werkt aan alternatieve energie winning en Amerika minder laat steunen op buitenlandse energie voorzieningen.

Hij zet de standaard voor een zeer conservatief budget, volgens hem zal dan het tekort tot de helft worden teruggebracht binnen 5 jaar.

Als er amnestie komt voor illegalen, waar hij voor pleit, zullen er minder problemen zijn en zullen hardwerkende mensen hun deel krijgen.

Ook over de medische voorzieningen heeft hij veel te zeggen. De recente Medicare wet wordt geroemd als iets wat de senioren zeer ten dienst is. Ted Kennedy zit er weer niet applaudisserend bij, hij is het duidelijk niet met veel eens. Maar Hillary Clinton klapt wel (en glimlacht lief voor de camera), als er wordt gesproken over het elimineren van onnodige medische rechtszaken.

Het drugsgebruik in high schools is met 11% verlaagd, 400,000 minder scholieren gebruiken drugs dan in 2001. Hij trekt meer geld uit voor het testen op drugs in scholen, niet om te straffen, maar om te laten weten, we houden van jullie en we willen je gezond houden.
Hij roept ook sport team eigenaren, coaches en dergelijke op, om illegale drugs tegen te gaan.

Nu de speech over het huwelijk. Hij vindt het een instituut dat bewaard moet worden. Zonder het homosexuele huwelijk te noemen, wat sommige rechters hebben toegestaan, maakt hij duidelijk, dat hij een verandering in de Constitutie wil, om duidelijk te maken, dat huwelijk een unie is tussen een man en een vrouw.

Hij wil ook een programma om gevangenen banentraining te geven en met behuizing te helpen, want als die dat niet krijgen, zullen ze sneller weer tot misdaad vervallen.

Hij sluit af met te zeggen, dat Amerika een land van "doen" blijft, met karakter. Tot slot gaf hij een citaat van een brief van Ashley Pearson, een 10 jarige uit Rhode Island.

"May God continue to bless America"

Dit heb ik zo snel vertaald terwijl ik luisterde, hopelijk geeft het een redelijk beeld van de speech. Sorry, maar ik kon me niet concentreren op het Democratische antwoord, nadat beide Democraten hadden toegegeven, dat de State of the Union inderdaad sterk is, werd het zo saai, dat het me niet lukte mijn ogen open te houden.

0 reacties: