Onze webcam

Cul-de-sac Cam

woensdag, februari 02, 2005

Phil en Beau, hun voorspellingen verschillen

Al heel vroeg vanochtend had Punxsatawny Phil zijn schaduw gezien en was zijn hol weer in gerend. Helaas betekent dat, dat de winter nog minstens 6 weken zal duren. Twee februari is Groundhog Day hier in de VS en dat wordt zeer serieus genomen, hier aan de oostkust tenminste. Ieder nieuwsprogramma bericht erover. Grappig genoeg schijnt Phil meer dan 90% van de tijd gelijk te hebben. Misschien ook niet zo verwonderlijk, want de winter hier aan de oostkust duurt toch meestal wel tot half maart.

Dit jaar echter heb ik vernomen, dat er ook een zuidelijke groundhog is, General Beauregard Lee. Deze groundhog (ik weet niet of er een Nederlands woord voor dit dier is, het is een grote marmot) uit Georgia voorspelt de rest van de winter voor het zuiden van het land. Vandaag zag hij zijn schaduw niet, wat een vroege lente voorspelt. Volgens de boeken heeft hij het 97% van de tijd bij het rechte eind, een keer voorspelde hij verkeerd en kreeg het zuiden te maken met een grote sneeuwstorm. "Beau" woont op de Yellow River Game Ranch.

Ik moet toegeven, dat deze Groundhog Day tradities op mijn lachspieren werken. De in het zwart geklede oudere heren, die plechtig verklaren wat hun marmot gezien heeft. Het geeft een Carnavalesque gevoel, terwijl zij het allemaal heel serieus lijken te nemen.

Ok, dan, wij zitten precies op de grens van noord en zuid, dus wat zal het zijn? Beau of Phil? Ik hou het (met grote hoop!) op Beau. De komende dagen zien er in ieder geval gunstig uit, wat dat betreft.

Een aantal weken geleden heeft Katja een soldaat in Irak "geadopteerd". Vandaag kreeg ze zijn naam en platoon leider, hij heet Daven. Ze heeft vanmiddag geconcentreerd een brief zitten schrijven. Ook vertelde ze me, dat er om "care packages" wordt gevraagd. Ze was verbaasd, dat een van de dingen, die nodig zijn, een vlooienkraag is. Ik denk, dat dit een zeer leerzaam iets is voor haar. Ik hoop alleen dat ze niet te begaan raakt, want daar heeft ze nogal de neiging toe.

Ikzelf heb vandaag genoten van een gewone dag. Ik heb eindeloos veel was gedraaid, onvoorstelbaar wat een stel tieners vies maakt! Maar er is iets therapeuthisch aan, hoewel het niet te lang moet duren. Daarom heb ik Kai vanavond eens geleerd hoe hij een was moet draaien.

De nieuwste foto's staan online. Vienna heeft een foto wedstrijd in maart en ik probeer te bepalen welke foto ik ervoor zal inzenden. Maar ik wil wel meedoen!

Vanavond luisteren we naar de State of the Union van President Bush. Er is echt geen keus, alle kanalen laten dit zien, dus zelfs als je niet geinteresseerd bent moet je een uur iets anders gaan doen. Maar ik zal wel luisteren (met een half oor), zodat ik er een mening over kan schrijven.

Intussen ga ik in mijn nieuwe boek "Washington Itself" bladeren, me aangeraden door een lokale blog lezer (dank je, Guus!).

Het kijken naar een State of the Union is heel grappig. Je kunt meteen de Republikeinen en Democraten onderscheiden. De grimlach van Dick Cheney op de achtergrond was grappig (gaf hem vast kaakkramp), in tegenstelling tot de man naast hem, Dennis Hastert, die eruit zag of hij ieder moment in slaap zou vallen en wiens mondhoeken constant naar beneden stonden, er was letterlijk geen uitdrukking op zijn gezicht.

Het ziet ernaar uit, dat Bush vooral zal werken aan het vernieuwen van de AOW (Social Security) hier in de VS. Zijn suggesties om de Grondwet te veranderen wat betreft het huwelijk (lees: homo-huwelijken grondwettelijk niet toegestaan) werd niet met veel applaus ontvangen. Ook zijn commentaar op het onderzoek van stamcellen werd matig ontvangen. Hij zal best wat tegengas krijgen, ook met betrekking tot zijn benoemingen voor het Supreme Court.

Dat is, wat me in dit systeem aantrekt. Er zijn checks and balances. Niemand doet het alleen.

Laura Bush zal gaan werken aan gang geweld, prima! Mijn uiteindelijke commentaar op zijn speech: goed, duidelijk en voornamelijk gericht op de VS, zoals het hoort. Al met al is het een uur van geklets en geklap. Thomas Jefferson zag het goed: niet nodig! Pas met Woodrow Wilson kwam de "State of the Union" terug.

Rick heeft vandaag te horen gekregen, dat hij van nu af aan weer in pak en das op zijn werk moet verschijnen. Een hele stap terug van de gewoon nette kleding. Ze hebben een nieuwe vrouwelijke vice president, die dat allemaal hoogst belangrijk vindt. Natuurlijk is hij hier niet blij mee!

0 reacties: