Onze webcam

Cul-de-sac Cam

donderdag, maart 10, 2005

International Night

Ieder jaar houdt Saskia's school een "International Night" in maart. Dit is voor ons alweer het negende jaar, dat we eraan deelnamen. Het eerste jaar was toen Katja in first grade op die school begon.

Toen wij naar de VS verhuisden zat mijn zusje nog op de lagere school. Een andere Nederlandse had mijn moeder gezegd zich nooit op te geven voor een committee of een "bake sale" (waarbij mensen eigen gebakken banket brengen om geld in te zamelen voor de school). Want als je daar eenmaal aan meedeed, zo was het verhaal, zat je er ieder jaar weer aan vast. En dus deed mijn moeder nergens aan mee, want dat wilde ze niet. Dit had als gevolg, dat ze niet werd opgenomen in de gemeenschap. Niemand kende haar.

Als je hier in de VS niet bij een kerkgemeenschap hoort is de school van je kinderen de beste manier om contacten te leggen. De PTA (Parent Teacher Association) organiseert van alles, het hele jaar door.

Zo zijn er de kunstgeschiedenislessen, Artsmart, waar ik ook aan meewerk. Er zijn inderdaad bake sales, fundraisers (waarbij produkten worden verkocht waarvan de school een gedeelte van de opbrengst krijgt) en zeker tien committees waarin je kunt deelnemen.

Om op de International Night terug te komen, na dat eerste jaar ontmoette ik de voorzitster van het committee voor die avond in het zwembad. Zij vroeg me of ze het volgende jaar weer op mij konden rekenen. Natuurlijk, zei ik, want ik vond het leuk zo'n tafeltje vol Nederlandse spullen uit te stallen.

Aan het begin van het schooljaar zag ik tot mijn schrik mijn naam op het lijstje van voorzitters van committees staan! Dat was niet wat ik bedoelde! Kennelijk betekende "helpen" meteen "leiden"! Gelukkig was ik niet alleen, de vrouw, die me in het zwembad had aangesproken was mede-voorzitster.

De Nederlandse, die mijn moeder adviseerde, had dus wel gelijk: eenmaal in de mallemolen, altijd in de mallemolen! Ik ben 7 jaar voorzitster van het International Night Committee geweest. Op het laatst was het een fluitje van een cent. Maar twee jaar geleden had ik er genoeg van, tijd voor jongere ouders om over te nemen. Nu doen we dus "alleen" nog maar mee met een tafel. Maar van die 7 jaar heb ik leuke contacten overgehouden, spijt heb ik er dus niet van.

Vanochtend, meteen nadat ik Saskia naar school had gewandeld, heb ik bij Whole Foods organische stroopwafels en ontbijtkoek van De Rit gekocht. Ik was te lui om helemaal naar Falls Church te rijden voor speculaas. En natuurlijk werd er prompt om speculaas gevraagd! Maar de stroopwafels en koek verdwenen ook als sneeuw voor de zon.

Bij Giant kocht ik 42 rollen Mentos. Die werden binnen het uur allemaal verorberd vanavond!

Mijn laatste stop had niets met International Night te maken. Ik wilde een ijstaart bestellen voor Katja's verjaardag bij Baskin Robbins. Helaas kwam ik om 9:45 aan en ging de winkel pas om 10 uur open. Binnen zag ik echter iemand werken, dus ik besloot te vragen of ik ook op kon bellen om een cake te bestellen. Hij opende de deur om mijn vraag te horen en zei toen, dat hij die bestelling meteen wel kon nemen. Zo aardig! Ik heb hem uitbundig bedankt, want ik had nog zoveel te doen en een kwartier wachten is zonde van de tijd.

Thuisgekomen sneed ik de stroopwafels in vieren en de ontbijtkoekplakjes in tweeen en verdeelde ze over mijn Nederlandse koektrommels. Ik weet niet eens meer hoe ik aan die trommels kom, een is Boerenbont, een ander Delfts Blauw en de derde heeft een Nederlands tafereel. In ieder geval perfekt voor de gelegenheid.

Na een lange wandeling met Christine rond lunchtijd heb ik me verder op mijn Powerpoint presentatie gestort. Hij is (al zeg ik het zelf) heel leuk geworden en heel wat mensen hebben ernaar gekeken, vanavond. Voor mijn eerste poging was het niet gek!

Om 18:30 moesten we op school zijn. Ik telde dit jaar maar liefst 24 landen! Ieder jaar zijn het er meer. En niet alle landen, die in de school vertegenwoordigd zijn, zijn present. Het is altijd een heel druk bezochte avond, honderden mensen komen langs de tafels. Van zeven tot acht uur staan de tafels klaar met produkten van de landen, inclusief heerlijk eten. Mijn favorieten van vanavond waren de drop bij Kirsten, mijn Deense "buur", de zalm bij Madeleine en Anders, mijn Zweedse andere "buren" en de Koreaanse sushi.

Van 20:30 af is er ter afsluiting een modeshow met allerlei dansen uit de verschillende landen. Voor het eerst besloot Saskia dit jaar haar Volendamse kostuum te dragen, maar ze weigerde aan de modeshow mee te doen. Volgend jaar misschien?

Hieronder de foto's van de avond:


0 reacties: