Onze webcam

Cul-de-sac Cam

vrijdag, mei 27, 2005

Op weg naar Ottawa

Uiterst benieuwd werd ik vanochtend wakker, we zouden de resultaten krijgen van de cognitive ability testen, die Saskia twee weken geleden bij George Mason University had gedaan. Om 9 uur ontmoetten we het meisje, dat de test afnam. Ik zal in dit blog niet over de specifieke resultaten uitwijden, maar het was een grote opluchting om te vernemen, dat Saskia geen noemenswaardige zwaktes toont en zelfs op sommige gebieden ver boven het gemiddelde scoorde. Ook haar manier van werken kwam er erg positief uit. Geen zorgen over haar academische capaciteiten, dus, het is nu wel duidelijk, dat deze lerares gewoon geen goede match voor haar was.

Ons doel was om direct nadat de kinderen uit school kwamen op pad te gaan richting de Canadese grens en dat lukte aardig. Ik zal proberen tijdens de rit zo af en toe indrukken op te schrijven.

Om kwart over drie reden we weg en tot Leesburg was er geen verkeer. Leesburg is echter zo’n plaats, die twintig jaar geleden heel klein was en helemaal het platteland er omheen, maar nu is een van de snelst groeiende steden in dit gebied met bijbehorend verkeer. En stil staan we dus. De enorme witte Toyota Sequoia voor ons heeft een synchronized swimming sticker op de achterklep en ze zijn duidelijk katholiek, te lezen aan de school sticker (“my child is an honor student at Paul VI Catholic high school”), ze hebben een mooi nummerbord met de vuurtorens van Virginia. Ik vermaak me in zulke gevallen altijd met het lezen van nummerborden en stickers, want wat dat betreft is er genoeg te zien! Raadseltje bijvoorbeeld, wat zou het nummerbord KRRPDM betekenen? Het zou Carpe Diem kunnen zijn, maar waarom dan twee keer R?

Eenmaal buiten de stad is het landschap prachtig, glooiende heuvels met hoog gras en bomen en zo af en toe een zwarte stier, die in de schaduw de warmte probeert te ontlopen. Er zijn hier geen nette weilandjes met sloten, zo af en toe staan er hekken, dat zullen de grenzen van de bedrijven wel zijn. Overal zie je grote roofvogels rondcirkelen.

Zo af en toe passeren we een wijngaard, er zijn er in dit gebied heel wat, je kunt er rondleidingen krijgen en hun wijnen proeven. Het klimaat aan de zuidkant van de heuvels leent zich uitstekend voor allerlei verschillende soorten druiven. Hierdoor is Virginia een van de grootste wijnproducerende staten.

Door de lange file moet iedereen naar de wc en we stoppen even in Luckettsville bij een oud benzinestation. Er is natuurlijk maar een wc, dus het duurt even voor we allemaal aan de beurt zijn geweest. Intussen komt er een vrouw binnen met hoge nood. Dat laat ze duidelijk blijken, maar wij hebben haast, dus we laten haar niet voor gaan, een beetje gemeen misschien, maar ze begrijpt het en begint een praatje. Zij is onderweg naar Penn State en komt uit Arizona. Als wij vertellen, dat we op weg naar Ottawa zijn, vraagt ze honderduit over Canada. Zo gaat het wachten lekker snel en zitten we al gauw weer in de auto.

Een paar mijl later en eindelijk uit de file rijden we via Point of Rocks de Potomac Rivier over, de staat Maryland binnen, een “historical marker” vertelt ons, dat Maryland oorspronkelijk deel uitmaakte van Virginia. Een CSX goederen trein rijdt onder ons door, de treinen hier zijn ongelooflijk lang, je ziet de laatste wagon niet eens! Ik geniet van het uitzicht, het is hier zo mooi! Langs de weg staan allerlei kraampjes, waar je kersen en aardbeien kunt kopen en zo af en toe is er een “Antiques” winkel. Een grote sport onder Amerikanen is antique shopping. Lees: oude snuisterijen winkeltjes afzoeken naar antieke meubeltjes. Niet mijn smaak, maar de winkeltjes zijn een typisch deel van het landschap hier.

De weg, die we tot Harrisburg, Pennsylvania reden heet hier in Maryland de Catoctin Scenic Byway, US Route 15. In Maryland kom je door het oude plaatsje Frederick. Eenmaal voorbij Frederick opent het landschap zich weer op en zien we grote boerderijen met de typische rode schuren en enorme silo’s. We kunnen ver kijken over het glooiende landschap, geel van de boterbloemen, met in de verte dichtbeboste heuvels, het is prachtig weer en ik geniet. Zo vind ik ook auto rijden heerlijk!

We komen langs het prachtige Cunningham Falls State Park en Catoctin Furnace Historic Trail. De Catoctin Mountain National Recreation Area is een prachtig natuurgebied, waar veel Washingtonians vakantie huisjes hebben. Jammer, dat we niet even kunnen stoppen, maar we hebben al zoveel tijd verloren in Leesburg, dat we nu even goed door willen stomen tot etenstijd.

Even later begroet een groot bord ons “Welcome to Pennsylvania”, de tweede staat al, nog een en we zijn in Canada! Meteen is de maximum snelheid ook tien mijl hoger, dus dat schiet lekker op. Ik zoek intussen online een restaurant bij Hazleton op, zodat we niet hoeven te zoeken. Lang leve het internet!

Bij Gettysburg duiden borden de Burgeroorlog slachtvelden aan, het is moeilijk voor te stellen, dat het hier zo’n gruwelijke scene was, bijna 150 jaar geleden! Ook valt het op hoeveel RV’s we inhalen, het is duidelijk het eerste “vakantie”weekend van het seizoen! Grappig is ook, dat de plaatsnamen in dit deel van Pennsylvania Duits klinken: East Berlin, Heidlersburg, het is hier “Pennsylvania Dutch Country”, er wonen veel Amish en Mennonieten en afstammelingen van Duitse kolonisten.

Bij Harrisburg, de hoofdstad van Pennsylvania, die heel mooi aan de Susquehanna rivier ligt, gaan we de Interstate 81 op en neem ik het stuur van Rick over tot we een restaurant gaan zoeken in de buurt van Hazleton.

In Hazleton hebben we gegeten bij Damon’s Grill. We moesten 25 minuten wachten op een tafel en dronken ondertussen een drankje aan de bar (Rick en ik tenminste). Katja ging op een van de barstoelen zitten en werd meteen gesommeerd om op te staan, want ze was geen 21. Het eten was erg lekker, zelfs de Weight Watchers onder ons vonden iets, dat in hun dieet paste, een filet mignon met gepofte aardappel en salade.

We zullen vannacht in de Hampton Inn in Scranton logeren. Dit is ongeveer halverwege de rit, morgen nog zo'n 6 uur rijden. Het hotel is netjes, we hebben een ruime kamer met twee dubbele bedden en een extra bed.

0 reacties: