Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zaterdag, september 24, 2005

De Monarch vlinder

Het is me eindelijk gelukt: een Monarch vlinder zat lang genoeg stil om mooie foto's te nemen:
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Deze vlinder vind ik de mooiste van de tenminste zeven verschillende soorten, die zich aan onze vlinderstruiken tegoed doen. Het is tevens de interessantste soort, want deze Monarchs zijn op doortocht.

Iedere herfst trekken de Monarch vlinders van het zuiden van Canada en het noorden van Amerika helemaal naar Mexico, een afstand van ongeveer 5000 kilometer.

Nu is er een team geleid door Vico Gutierrez, dat met een ultralicht vliegtuigje met een grote Monarch erop geschilderd deze fantastische migratie van de Monarchs volgt. Het project heet Papalotzin (uit het Azteks: Papalotl (vlinder) tzin (klein)) en het doel is diepgaande informatie te vergaren over het hoe en wat van de migratie en met die informatie te werken aan programma's voor het conserveren en restoreren van de Monarch rustplaatsen in Mexico.

Het vliegtuigje was het afgelopen weekend bij de zoo in Washington DC en de Monarchs zijn nu in grote getalen bezig de Appalachen over te steken en het team is nu via het hier dichtbij gelegen Shenandoah National Park op weg naar Kansas. Intussen geniet ik dagelijks van deze bijzondere insekten in onze tuin!

0 reacties: