Onze webcam

Cul-de-sac Cam

vrijdag, november 04, 2005

Cultuur op school

Gek hoe mooi weer nooit saai wordt! En iedereen is in zo'n goed humeur, dat valt wel op, in de winkels, op straat, overal wordt vrolijk gegroet. Nu is dat altijd wel zo, maar de smiles lijken nog stralender als we zo achter elkaar mooi weer cadeautjes krijgen. Het kan hier tenslotte in deze tijd van het jaar al flink koud zijn.

Op weg naar huis van Saskia's school

Kirsten en ik rennen vanochtend zo'n 7 mijl door Vienna. Ik merk, ook aan mijn hartslag, dat ik best een heel stuk verder had gekund. Wat een verschil met de zomer, toen de hitte me toch echt uitputte. Dit weer is ideaal om in te rennen!

Kirsten vertelt me over haar schoonvader, die vorige week is overleden. Zijn begrafenis was afgelopen weekend in St. Louis. Hij was ver in de tachtig en had al een aantal jaren kanker. Wij hebben hem met Oud en Nieuw nog ontmoet, het was een erg interessante man.

Hij heeft in de Tweede Wereldoorlog nog Russisch gestudeerd, omdat hij spion wilde worden, maar is uiteindelijk dokter aan de "front lines" geworden. Hiervoor kreeg hij een hoge eer militaire begrafenis, compleet met 21 gun salute en een vlag gedrapeerd over zijn kist, die de familie na het begraven krijgt. Kirsten vond het duidelijk allemaal erg interessant. Doug is enig kind, dus nu aan hem de taak om het huis op te ruimen en te verkopen. Dat lijkt me erg moeilijk!

Als ik thuis kom heb ik net even tijd om te douchen en loop dan naar Saskia's school om ArtSmart te onderwijzen. Het leuke aan de scholen hier vind ik de aandacht, die aan kunst en muziek wordt besteed. Behalve teken- en handenarbeid en muzieklessen via de school doet de PTA (Parent Teacher Association) nog een extra programma: ArtSmart.

Iedere maand komen ouders de klas in om over een bepaalde artiest te onderwijzen. De kinderen mogen na het praatje een project in de stijl van de besproken artiest maken. Vandaag hebben we het over Homer Winslow, een Amerikaanse realist. Het leuke van dit programma onderwijzen vind ik, dat ik zelf ook van alles leer. Zo had ik nooit van Winslow gehoord.

Omdat hij voornamelijk een landschapschilder was, mogen de kinderen met waterverf een landschap schilderen. Hierbij wordt ze verteld zoveel mogelijk verticale lijnen te gebruiken, omdat dat een van de kenmerken van de stijl van Winslow is. Er komen een aantal heel leuke kunstwerken uit! Saskia schildert een heel mooi berglandschap met een zonsondergang op de achtergrond. Het is duidelijk, dat de kinderen alweer een stuk ouder zijn, dan vorig jaar in hun uitdrukking en concentratie op het project.

Ieder jaar is het weer even wennen in een andere klas met andere leerkrachten en een andere mede-ArtSmart ouder. Het gaat weleens stroef (ik doe het al acht jaar, met een jaar pauze er tussendoor), maar dit jaar wordt het leuk. De leerkrachten helpen mee met materiaal uitdelen en opruimen en zijn oprecht geinteresseerd in wat de kinderen maken (dat was vorig jaar heel anders!) en de andere moeder is een heel leuk iemand.

Al een paar weken hebben we Katja nauwelijks gezien, want ze repeteerde met de toneel groep op school voor het toneelstuk "A Midsummer Night's Dream". De high schools hebben allemaal twee tot vier uitvoeringen per jaar en Madison heeft een heel goede toneelleraar. Katja hielp mee als sound technicus.

Onze sound technica

Gisteravond was de premiere en kwam ze stralend thuis. Het is zo'n leuke groep kinderen en mensen, ik ben echt blij, dat zij daar nu een plaatsje in heeft gevonden.

Vanavond gaan Rick en ik kijken. Een enthousiaste Katja wacht ons op en heeft al twee plaatsen in het midden van de zaal vrijgehouden voor ons. Het auditorium van Madison High School is groot en mooi, met oplopende rijen stoelen, zodat je altijd goed kunt zien. De uitvoering is heel erg goed gedaan en het applaus aan het einde is denderend. Dit was voor Rick en mij het eerste high school toneelstuk, dat we bezochten, en we zijn helemaal onder de indruk! De meeste spelers waren erg goed, maar er waren enkelen bij, die we zo op Broadway zouden zien staan. We hebben genoten en Katja is duidelijk in haar element.

0 reacties: