Onze webcam

Cul-de-sac Cam

dinsdag, januari 03, 2006

Dagje samen uit

De dag begint weer om half zes vanochtend, oef, dat is weer even wennen! En dat na een kort nachtje, want Saskia kon niet slapen en om 1 uur brak er een gigantisch onweer los. Het huis trilde van de klappen! Vreemd zo midden in de winter!

De kinderen zijn dus weer terug naar school, maar Rick heeft vandaag nog vrij en daar gaan we volop van genieten! Samen lopen we Saskia naar school en Brynna verder voor een lange wandeling en dan gaan we erop uit.

Eerst naar Metro Run and Walk om de riem met flesjes, die Rick me voor Kerst had gegeven, om te wisselen. Hij was iets te optimistisch over mijn middel en ik had in plaats van een Small een Medium nodig.

Het weer is grijs en mistig en we beraden even over waar we lunch willen eten. De keuze valt op Georgetown, maar het is pas half elf. We zijn allebei nog nooit in de Washington National Cathedral geweest en hebben allebei zin om die te gaan bekijken.

Via het hele mooie "Embassy Row", waar ambassades van tientallen landen in de mooiste gebouwen gehuisvest zijn (de grootste is de Britse ambassade en later zien we ook de Russische ambassade (die lijkt wel een vesting, zo streng is de bewaking!)). Deze avenue, Massachusetts Ave, moet eigenlijk op de route van iedere toerist hier in Washington staan. Ik was er al jaren niet geweest en ben flink onder de indruk. Aan het einde van de "row" staat het huis van de Vice President, zwaar bewaakt.


De cathedraal ligt bovenop de heuvel, de torens zijn het hoogste punt in Washington en op een foto zien we hoe vaak die door de bliksem worden geraakt. Het is een imposant gebouw, de op vijf na grootste cathedraal ter wereld. De grootste cathedraal staat trouwens ook om Amerikaanse bodem: St. John the Divine in New York City, die nog niet eens af is.


De cathedraal van Washington nam van 1907 tot 1990 om gebouwd te worden. Het is een prachtig gebouw van buiten met vele beelden, gargoyles en andere versieringen. Van binnen is hij minstens zo imposant en Rick en ik lopen er minstens een half uur rond. De glas in lood ramen vooral zijn prachtig en er zijn er zo veel!! Er kunnen honderden mensen in de kerk, getuige de vele stoelen. Ik ben dol op kerken en vooral de glas in lood ramen en deze kerk kan competeren met de mooiste in Europa.




Bij het weggaan brand ik twee kaarsjes, eentje voor Freya, mijn buurvrouw, de ander voor Antoinnette in Canada. Zij zullen de komende tijd iedere goede gedachte nodig hebben.

Na deze mooie ervaring hebben Rick en ik honger en rijden door gezellig Georgetown, dat nog helemaal voor de Kerst is versierd. We parkeren in de Georgetown Mall, de meest luxueuze shopping mall in dit gebied en lopen naar Clyde's. Daar delen we een kop van hun beroemde chili en ik neem een zalm salade.


De enorme notenkraker bij de ingang van Clyde's


Op de terugweg stoppen we bij Ricks "chocolade" vriend. Deze man had vroeger een standje in het gebouw waar Rick werkt, met de lekkerste Belgische bonbons. Nu heeft hij een zaakje in Georgetown Mall. Hij biedt ons meteen een overheerlijke bonbon aan en natuurlijk moeten we een klein doosje kopen.

In de auto besluiten we, dat we na cultuur en lekker eten wel zin hebben in een film. We willen dolgraag Memoirs of a Geisha zien. In Tysons speelt die om half vier, dus we spijbelen als ouders. We vertellen Kai om op te passen en genieten van een fantastische film (die drie keer wordt onderbroken door telefoontjes van Saskia, maar dat mag de pret niet drukken).

Het is een prachtig verhaal met heel mooie cinematografie. Het zou me niet verbazen als hij een Oscar nominatie krijgt. We kijken allebei ademloos en het einde is ook interessant.

Voldaan gaan we naar huis, waar iedereen braaf huiswerk aan het maken is en Saskia inmiddels naar gymnastiek is vertrokken. Ik moet zeggen, dat ik deze vrijheden zo af en toe heerlijk vind!

Als land volgen we het verhaal in West Virginia, waar 13 mijnwerkers onder de grond vast zitten na een explosie. Helaas is een dode al gevonden en er is weinig hoop voor de anderen. Er wordt van alles gedaan, maar tot nu toe zonder resultaat. Wat een afschuwelijke dood!

Van vandaag een paar filmpjes: in de cathedraal: een en twee en rijdend door Georgetown.

0 reacties: