Onze webcam

Cul-de-sac Cam

dinsdag, maart 28, 2006

Capitol Hill

Om acht uur zet Rick ons af bij de Metro, want we willen zo snel mogelijk in Washington zijn in de (volgens mij ijdele) hoop om nog tickets te kunnen bemachtigen voor de rondleiding door het Capitool.
Image hosting by Photobucket

De eekhoorntjes rond het Capitool kan de tour niets schelen, zij weten alleen, dat toeristen eten hebben


Om klokslag negen uur stappen we uit bij Federal Center SW en lopen snel de paar blokken naar het Capitool. Daar zien we een lange rij wachtenden langzaam voortschuifelen. Het blijkt, dat ze net om 9 uur begonnen zijn met het uitgeven van tickets. Niets gewonnen, niets geronnen (met dank aan Petra voor de vertaling van "Nothing ventured, nothing gained"), dus we sluiten achteraan aan. Het gaat sneller dan gedacht en als wij bij het loket aankomen, geeft de vriendelijke jongeman ons twee kaartjes met de tijd 11:00 am erop.

Het is op dat moment tien voor half tien, dus we hebben een uur en veertig minuten om nog iets anders te doen. Wat te kiezen? We lopen langs de Library of Congress, maar die is nog dicht. Voor het Supreme Court staat pers en dikke rijen mensen, daar lopen we dus ook maar voorbij. Onderweg komen we nota bene nog een paar ouders van Saskia's school tegen, die een schoolreis van de derde klas begeleiden. Ook bij de National Archives staat een rij van zeker een uur om binnen te komen! Het toerisme seizoen is absoluut begonnen!

Gelukkig is er meer dan genoeg, dat ik Petra wil laten zien en aan de overkant van de straat lopen we het westelijke (klassieke kunst) gebouw van de National Gallery of Art binnen. Dit gebouw alleen al is zo indrukwekkend! Zwart marmeren kolommen omringen een prachtige fontein met allerlei bloeiende azalea's. Het geheel ademt rust uit.

Wij gaan op zoek naar de tentoonstelling van Frans van Mieris, die erg mooi is. De manier waarop ze in de 17e eeuw met licht werkten in hun schilderijen blijf ik fascinerend vinden.

Via de ondergrondse passage lopen we naar het oostelijke (moderne kunst) gebouw. In het cafetaria, waar we mooi uitzicht op de ondergrondse watervalmuur buiten hebben, nemen we een latte en een capuccino.

Het is inmiddels half elf en buiten lopen we richting Capitol. Omdat we geen zin hebben twintig minuten te wachten besluiten we de Botanic Garden in te duiken en gauw even wat orchideeen te bekijken. Voor deze tentoonstelling in mei vertrekt, wil ik er nog eens heen om foto's te maken!

Vijf minuten voor het begin van de rondleiding komen we bij het Capitool aan. We moeten allemaal onze sticker duidelijk zichtbaar aandoen en dan door allerlei veiligheids procedures. Als de tassen worden nagekeken wordt er bij Petra een flesje water gevonden. Dat mag niet mee naar binnen! Ze moet het buiten gaan weggooien.
Image hosting by Photobucket

Eenmaal binnen het Capitool gebouw worden we opgevangen door onze gids, Nicholas. Hij blijkt werkelijk alles te weten over de Rotunda en de oude Senaatskamer. Hoogst interessant! We leren, dat de koepel over het Capitool bijna 9 miljoen pond weegt en alles over de kunstwerken, die te zien zijn. Als hij ons de Senaatskamer heeft laten zien, zegt hij, dat we hem maar om een staat moeten vragen en dan vertelt hij over de beelden van de twee belangrijke personen van die staat, die in het Capitool staan. We leren over mensen, waar we nog nooit van gehoord hebben, maar ook, voor Virginia, over Robert E. Lee (generaal in de Burgeroorlog, maar ook veel meer dan dat) en natuurlijk Thomas Jefferson, de president met vele talenten. Aan het einde van de rondleiding complimenteren we Nicholas, want er zijn maar weinig gidsen, die zo interessant vertellen.

Binnen het Capitool:
Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Dit alles duurt iets meer dan een uur en dan staan we weer buiten met een prachtige uitzicht over de National Mall.
Image hosting by Photobucket

Het is na twaalven en we hebben trek. Ik weet, dat er in Chinatown allerlei leuke restaurantjes te vinden zijn en we nemen een taxi naar de Arch.

Na wat foto's te hebben genomen van deze boog met meer dan 200 draken en het bord, dat vertelt, dat dit de grootste enkele Chinese boog ter wereld is, gelezen te hebben, gaan we op zoek naar een restaurant. We kiezen Clyde's, een Washingtonian restaurant, en het eten is er voortreffelijk.

Na het eten lopen we terug naar Capitol Hill en zien, dat er nog steeds een gigantische rij bij de Archives staat, dus lopen we door naar de Library of Congress.
Image hosting by Photobucket

Hier staat ook een rij, maar ik vertel Petra, dat het gebouw echt heel erg de moeite waard is. We sluiten dus aan, het zonnetje schijnt toch lekker en het is warm en het blijkt heel snel te gaan, binnen het halve uur staan we binnen. We hebben nog net tijd om naar de wc te gaan voor we meegaan met de rondleiding van half drie.

In een zaaltje moeten we plaatsnemen en krijgen allerlei verhalen over de dame, die dat zaaltje bekostigd heeft en haar violen te horen. Dan komt ene Tony heel saai met veel "uhms" en "eehs" vertellen over de geschiedenis van de bibliotheek vertellen. Wel erg, dat tweederde van de originele collectie van Thomas Jefferson in vlammen is opgegaan, dat was nieuw voor mij.

Gelukkig zijn er twee gidsen en wij worden opgedeeld bij Madonna, die ook nog eens een microfoon heeft, wel zo makkelijk bij een groep van ongeveer dertig mensen! De binnenkant van het Library of Congress gebouw valt niet te beschrijven. Je zou er een uur kunnen staan en nog niet alles hebben gezien of gelezen. De rondleiding is super interessant en we krijgen de hoofd leeskamer te zien, die ook alweer prachtig is. Wat een indrukwekkend gebouw en geheel (met meer dan 132 miljoen voorwerpen onvoorstelbaar groot!). Als je een boek wilt hebben duurt het twee uur voor het te lezen valt!

De Library of Congress:
Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

De "poeties", Engeltjes

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket



Als laatste lopen we naar het Supreme Court. Het is net half vier geweest en volgens de vriendelijke politie agent hebben we net de laatste rondleiding gemist. We gaan toch maar naar binnen en als we boven komen is het praatje al zeker vijf minuten bezig. Toch mogen we de rechtszaal binnen en luisteren naar de interessante uitleg over de justices en de architectuur van het gebouw.
Image hosting by Photobucket

De spiraal trap in het Supreme Court gebouw


Voldaan lopen we door een residentieel buurtje (uit 1868) in Capitol Hill naar het Capitol South Metro station. De metro rit gaat snel (vooral omdat we ons vermaken met mensen kijken, een eeuwenoude sport) en als we Vienna binnenrijden regent het zowaar!

Door de regen (ik had mijn paraplu dus toch nodig!) lopen we naar huis. Saskia blijft weer bij Aoife eten en de oudste twee kiezen Chinees. Rick, Petra en ik kiezen vanavond Thais eten en gaan naar Ricks favoriet, Busara. Het smaakt voortreffelijk!

Thuis kijken we American Idol en een paar sitcoms. Alweer een volle, indrukwekkende dag en ik kan er geen genoeg van krijgen. Wat een heerlijke omgeving is dit toch! We zien veel, maar er is nog zoveel meer! Juist die enorme varieteit trekt mij zo.

Filmpjes: National Gallery of Art, Capitol een, twee, drie, vier, vijf, Library of Congress , twee en drie en uiteindelijk Chinatown.

0 reacties: