Onze webcam

Cul-de-sac Cam

dinsdag, september 19, 2006

Back to School Night

Snotterend vertrekken Katja en Rick naar school en werk vanochtend. Gelukkig zijn Kai, Saskia en ik nog gezond, maar ik pomp in iedereen extra vitamine C.

Als avondeten heb ik weer een nieuw (en zeer makkelijk) recept voor de crockpot gekozen. Voor Kirsten komt om te gaan lopen haal ik gauw de ingredienten bij Safeway voor vandaag en morgen. Vanavond wordt het kip met dill pickle sap (het sap van een potje augurken) en aardappelen, als groente erwtjes en worteltjes. Simpel, maar, zo blijkt later, super lekker!

Als Kirsten komt gaan we voor het eerst in lange tijd weer eens een heel stuk lopen. Zij heeft sinds de operatie aan haar grote tenen niet meer hard gelopen en ik heb mijn rechterbeen zoveel mogelijk ontzien. We besluiten dus te kijken hoe het zal gaan en afwisselend te joggen en lopen.

Het is toch altijd zoveel leuker om met iemand anders te sporten en de tijd vliegt voorbij. We hebben elkaar heel wat te vertellen. Het weer is heerlijk en we lopen bij elkaar precies tien kilometer.

In het begin gaat het joggen best, maar dan voel ik mijn hamstring weer verkrampen en besluit het niet verder te forceren. Het laatste wat ik kan gebruiken is een blessure!

Gelukkig komt Laura om twee uur om de knopen er weer uit te masseren. In het vervolg zal ik op dinsdag mijn massage krijgen, omdat er op donderdagavond te veel gaande is en ik na zo'n massage meestal uitgeteld ben.

Katja komt in een duidelijke mineurstemming thuis. Al haar vriendinnen hebben een vriendje en ze voelt zich sterk het vijfde rad. Gelukkig is ze zelfverzekerd genoeg om niet maar een vriendje te "nemen" om er ook bij te horen. Er zijn er genoeg, die zich daar zo voor zouden lenen, maar zij vindt ze niet leuk.

Hopelijk helpt het om er gewoon met mij over te praten, want een oplossing heb ik natuurlijk niet. Ze legt makkelijk contacten, dus hopelijk komt ze in een van haar klassen een "single" meisje tegen om dingen mee te ondernemen.

We eten gauw en dan vertrekken Rick en ik naar de high school, waar vanavond Back to School Night wordt gehouden.

Als we aankomen staat de parkeerplaats al vol en Rick zet mij voor de ingang af. Ik loop vast naar de kleine gym (er zijn twee gymlokalen in deze school), waar allerlei standjes staan. Hier haal ik het schema van Kai en Katja en betaal alvast voor hun PSAT test, die ze in oktober moeten doen.

In de negende klas, Kai dus, wordt deze test afgenomen om te zien wat de individuele niveaus van de kinderen, die de high school binnen komen, zijn. Voor die klas is de test niet verplicht, maar het kan natuurlijk nooit kwaad. In de elfde klas moet Katja de test doen, hij wordt dan als voorbode op de SATs bekeken.

Ook worden we lid van de PTSA (Parent Teacher Students Association) en kopen we de schoollijst met namen en telefoonnummers van alle leerkrachten en leerlingen.

Na het uitschrijven van al die cheques overleggen we even, hoe we het zullen aanpakken. Met twee kinderen op deze school kunnen we of opsplitsen en alle leraren zien of samen blijven en afwisselend een leerkracht van Katja en dan een leerkracht van Kai aanhoren.

Een blik op hun schema laat zien, dat hun belangrijkste vakken elkaar precies afwisselen. We kiezen dus de laatste optie, want we zijn beiden benieuwd naar de AP klassen van Katja en de Honors klassen van Kai.

Als eerste gaan we naar AP English van Katja. Deze lerares, Jenna Reeder, is jong en enorm enthousiast over de Engelse taal. Daar zo zittend zou ik zo aan haar lessen mee willen doen! Ik ben dol op taal en schrijven (sic!) en dit is duidelijk haar passie.

Volgens mij kan zij van de meest ongeinteresseerde student in een jaar een enthousiaste lezer en schrijver maken. Maar goed ook, want dat is precies wat deze cursus inhoudt. Het lezen, dat gedaan moet worden, is non-fictie (en op de lijst van aan te raden boeken staan een paar pittige, zoals het 9/11 report). Het examen in mei bestaat uit een multiple choice examen van 60 vragen en drie essays, waarbij je getimed wordt (40 minuten per essays). Wel even flink aanpoten, dus, maar het is dan ook een college niveau cursus.

Onze volgende stop is Algebra van Kai. Deze lerares ken ik goed, Katja had haar in de achtste klas en in de negende klas gaf ze Katja bijles. Heel leuk, dus, dat Kai haar nu weer heeft. Ze weet haar eigen enthousiasme voor algebra goed over te brengen en met Kai maken we ons wat wiskunde betreft nooit zorgen. Dat lijkt hem aan te komen waaien (waar hij dat talent heeft opgepakt is een raadsel, want noch Rick noch ik waren goed in wiskunde).

Het derde "uur" gaat weer naar een vak van Katja: Photojournalism. Vorig jaar had ze deze lerares voor Engels en het was een hele eer voor haar om voor deze klas gekozen te worden. Het eindresultaat van deze cursus is het jaarboek van de school.

Ook dit lijkt me een heel leuk vak. Niet alleen leren ze er journalisme (en er is op school een "writing goal", in ieder vak, ook de exacte vakken, moeten de kinderen stukjes schrijven), maar ook editing, fotografie, layout en meer. Heerlijk creatief, maar ook vaardigheden, die in het latere leven goed van pas zullen komen.

Terwijl ik daar zo zit en door de hallen van de school loop, bekijk ik de andere ouders ook eens. Het valt me op, dat de meesten iets ouder zijn, dan Rick en ik.

Men is over het algemeen leuk en netjes gekleed (ook misschien omdat velen zo uit hun werk komen) en slechts een heel enkele is te dik. Ook valt het me op, dat deze school veel minder divers lijkt, dan Saskia's lagere school. Het merendeel van de ouders is blank, wat van Saskia's school niet gezegd kan worden.

Kai's lerares voor Honors Biologie is een heel leuk mens. Ze heeft zelf high schoolers en noemt zichzelf een "science nerd", zo geinteresseerd is ze in haar vak. Kai, die eigenlijk nooit iets vertelt over school, heeft het nog het meest over haar. Vooral ook, omdat ze allerlei reptielen en vissen in haar lokaal heeft, die de kinderen mogen verzorgen.

In het lokaal ernaast krijgt Katja AP Biologie. Zo te horen ook een niet te onderschatten cursus, die als erg moeilijk bekend staat, hoewel Katja het tot nu toe nog makkelijk vindt. Natuurlijk is ze ook zeer geinteresseerd in biologie, want daarin wil ze verder, dus dat scheelt.

Morgen gaan zowel de AP Biologen, als de Honors Biologen proeven doen met Betta vissen. Ze gaan spiegeltjes voor het aquarium houden en zien, wat de reactie van deze agressieve vissen is op hun spiegelbeeld. Leuk! Ik zou zo weer naar school willen (minus het huiswerk, dan).

Kai en Katja hebben ook beiden les in een vreemde taal. Katja is in haar derde jaar met Spaans en Kai in zijn tweede jaar met Frans. We missen Katja's Spaanse lerares en helaas is Kai's Franse lerares een invalster. De vaste lerares heeft zwangerschapsverlof en zal in januari terug komen.

In tegenstelling tot de vaste lerares is dit geen Francaise, maar ze heeft wel in Frankrijk gewoond en veel ervaring met het Frans. Kai moet, als we thuiskomen, nog een kaft om zijn boek maken, dat te maken heeft met een Frans sprekend land. Hij kiest Zwitserland.

Omdat ik jarenlang in Frans sprekende landen heb gewoond als kind, vind ik het erg leuk, dat hij deze taal heeft gekozen. Eigenlijk heb je in dit gebied veel meer aan Spaans, maar Frans blijf ik mooier vinden.

Het is inmiddels al kwart over negen en tijd voor ons laatste bezoek: Algebra 2 Honors van Katja. Als ik de lerares zie staan, denk ik eerst, dat ze een leerlinge is. Daarmee begint ze ook haar praatje, want dat denken kennelijk meer mensen.

Maar ze is twee jaar geleden afgestudeerd van Virginia Tech en dit is jaar derde jaar als docent bij Madison High School. Grappig vind ik altijd, dat je tijdens de Back to School Night ook van alles over de persoonlijke achtergrond van de leerkrachten te horen krijgt. Het gaat dus niet alleen om hoe zij hun vak presenteren, maar ook wie daar voor de klas staat bij jouw kind.

Het maakt ze allemaal zeer aanspreekbaar. En, zoals Katja's achtste klas lerares, die nu Kai op high school les geeft, zei: "Het verschil tussen middle school en high school is, dat op middle school de kinderen angstig om je heen lopen, want jij bent "de teacher". Op high school daarentegen ben je aanspreekbaar, ze zien je als een hulp op weg naar hun doel: college."

Door alle leerkrachten wordt ons op het hart gedrukt vooral Blackboard.com te bezoeken. Hier staan alle huiswerk opdrachten en alle informatie per klas per kind, heel handig!

Al met al is het weer een informatieve avond. En stiekem zou ik best ook een jaartje naar high school willen. Stuk voor stuk spreken de vakken me aan en alle leerkrachten hebben duidelijk plezier in hun werk.

Het was weer een drukte van jewelste in de vlinderstruik, dus moest het fototoestel er natuurlijk weer bij gehaald:





Arme vlinder, de katten krijgen ze nogal eens te pakken





De zwarte vlinder is erg moeilijk te fotograferen, maar de kleuren op haar rug zijn zo mooi!

0 reacties: