Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zondag, december 03, 2006

Een weekend met de Nederlandse Goedheiligman

Nadat Rick en ik gisteren thuiskwamen van de USO party begonnen we aan de voorbereidingen voor het Sinterklaas feest hier thuis.

Om het makkelijk te houden haalden we twee grote Stouffer's lasagnas, die we in een uur of twee in de oven konden bakken. Thuisgemaakte lasagna is ongetwijfeld lekkerder, maar soms dient het gemak de mens.

Er zijn twee keuzes: traditioneel met rode saus en gehakt en een met witte saus, groentes en kip. Inmiddels zijn onze gasten er ook: Karin, Frank (waarvan we dachten, dat hij in Kazachstan zou zitten (ja, echt waar, niet zomaar een "Risk" land!), maar die er toch bij kon zijn) en hun drie kinderen en Christine, Chuck en Mallory.


De tafel staat voor dertien mensen gedekt en het wordt een gezellige maaltijd. Beide lasagna's gaan er goed in en Christine's salade smaakt er lekker bij. Als bij gerecht is er knoflookbrood, ook dat valt goed in de smaak.


Na het eten is het tijd voor cadeautjes. Via het internet heb ik allerlei lekkers besteld: pepernoten, fondant borstplaat, marsepeinen aardappeltjes, chocolade letter. Het gaat allemaal schoon op!


Mallory en Christine bewonderen een van Saskia's cadeautjes

De gedichten worden voorgelezen en iedereen heeft enorm zijn of haar best gedaan. We genieten volop. Hoe leuk is dit? Jaren geleden bestond Sinterklaas voor ons uit een snel bezoek aan de ambassade, even Sinterklaas zien, kinderen cadeautje en klaar. Nu is het zoveel leuker èn de kinderen zullen het zich herinneren!


Maaike leest haar gedichtje voor



Rick leest zijn gedicht voor (heel goed Engels-Nederlands gerijmd door "Sint")

We lachen wat af en de cadeautjes zijn allemaal in de roos. De kinderen gaan weer naar beneden en wij ouders kletsen nog door. Pas om half twaalf nemen we afscheid! We kunnen weer op een gezellig feest terugkijken!

Mijn gedicht (van Christine):

Sint sees your marching all over town
And into the city too
You carry your camera everywhere
And blog about it too

So many people read your words
And see your lovely pictures
They came to meet you from near and far
And join you for adventures.

And when you're not playing guide
Or driving children to and fro
Sint sees you studying hard
On projects for every photo

With all the new challenges
And all the hard work
Sint knows you like to take a break
And have a little sunny perk.

So Sint is giving you something
That will give you time to sit
And when you spend time doing this
Time will stop for a bit

Sint thinks you've been real good
And wants to give you pleasure
So when you have your stolen time
Think of it as your treasure.

Love

Sint


Zondagochtend slapen we lang uit. Zin om echt te sporten heb ik niet, maar ik besluit wat gewichten te heffen, hopelijk helpt dat de weegschaal naar het zuiden te keren. Ik vind het moeilijk mijn gewicht op pijl te houden in deze tijd (maar wie niet?)!

Eigenlijk doe ik absoluut niets, zero, zilch, tot we naar onze volgende Sinterklaas viering gaan. Deze wordt bij Marie Jose thuis in Reston gehouden. Katja moet werken, maar Kai en Saskia gaan mee.

Bij elkaar zijn we met 9 gezinnen en een heel aantal hebben kinderen, die jong genoeg zijn om in Sinterklaas te geloven. En dat maakt het natuurlijk extra leuk!

Er zijn lekkere hapjes, banketstaaf, speculaas en hartige hapjes, later zelfs echte bitterballen, die als sneeuw voor de zon verdwijnen (stel je voor, dat je al een jaar geen bitterbal hebt kunnen proeven, dan val je er toch op aan? (ik althans!)).

Dan komen Sinterklaas en de twee Zwarte Pieten aanlopen en we zingen Sinterklaas liedjes tot we "blue in the face" zijn! Sinterklaas (a.k.a. de oudste zoon van Marie Jose) loopt waardig naar binnen en gaat zitten. De kleintjes vinden het prachtig, de ouderen herkennen opeens de Pieten (de dochters van Karin en Martine), maar houden zich stil.


Hard zingen!



Daar komen Sint en zijn Pieten







Sinterklaas blijkt zowel Nederlands als Engels te spreken en weet zomaar van alles van de kinderen. Ook praat hij met de dames, die het hele evenement hebben opgezet. Hij maakt duidelijk aan een van hen, dat haar zoon graag een motor wil. Toch handig, als je Sinterklaas bent, iedereen krijgt dan, wat hij wil, toch? De dames moeten nog samen een lang en heel mooi gedicht voorlezen en dan mogen ook zij een cadeautje in ontvangst nemen.


Het pakjes uitdelen begint



Sint klinkt echt oud!



Niet alleen de kinderen luisteren mee



Kai en Saskia's beurt





De organisatrices moeten ook bij Sint komen

Dan wordt vol enthousiasme het "Dag Sinterklaasje" ingezet en vertrekken de hoge gasten uit Spanje weer (en ik denk persoonlijk, dat de 19-jarige Sinterklaas zeer tevreden, maar vooral opgelucht is en hij heeft zijn grote wens te kennen gegeven, in zijn hoedanigheid als Sint! Zijn 13-jarige Pieten deden het ook erg goed!)

We blijven nog een uur of wat kletsen met iedereen en de kinderen vermaken zich ondertussen. Zelfs Kai zie ik een hele tijd niet en dat wil wat zeggen. Hij kan het uiteindelijk toch goed met de andere aanwezige jongenstieners vinden.

Net na zessen nemen we afscheid, Saskia moet voor school nog een gedicht voor D.A.R.E. maken, Kai heeft nog huiswerk en Katja komt thuis van haar werk en heeft ook nog huiswerk. Als avondeten bestellen we snel wat salades, want veel trek hebben we niet na al dat gesnoep.

Aan Sinterklaas in den vreemde heb ik allerlei herinneringen, zowel als kind, als als volwassene. Mijn geloof in de goede man verloor ik op mijn achtste in Dakar, Senegal, omdat ik een goede vriend van mijn ouders achter de baard herkende. Maar ook zonder dat geloof blijft het een favoriet feest!

0 reacties: