Onze webcam

Cul-de-sac Cam

vrijdag, april 20, 2007

"Today we are all Hokies"



Virginia's gouverneur, Tim Kaine, heeft vandaag als een rouwdag voor de hele staat uitgeroepen. Overal zijn bijeenkomsten en diensten geregeld om de slachtoffers van de schietpartij bij Virginia Tech te herdenken.

Ook ons schooldistrict, Fairfax County, waar zeven van de slachtoffers (inclusief de schutter zelf) vandaan kwamen, organiseert een service vanavond. Katja was daar graag heen gegaan met haar vrienden en vriendinnen. Maar gisteravond kreeg ze te horen, dat ze haar op haar werk echt nodig hebben.

Bij Madison High School is vandaag een "orange and maroon day". Dat zijn de kleuren van de "Hokies", de schoolkleuren van Virginia Tech.

Kai en Katja vertrekken in die kleuren naar school. Het tweede uur hebben ze een "assembly", waarbij de hele school bij elkaar komt. Katja vertelt, dat een van de vice-principals opmerkt, dat het hartverwarmend is, hoe de hele school het zwart met rood (Madison's kleuren) kan verwisselen voor oranje met bordeaux rood.

Intussen had Rick gisteravond een lekke band en heeft zijn auto bij Just Tires in Vienna achtergelaten. Zodra ze open gaan, wordt zijn band gemaakt, dus ik geef hem even een lift, met Cosmo, om zijn auto op te halen.

Omdat ik er toch vlakbij ben, besluit ik lekker met Cosmo op het W&OD pad te gaan lopen. Als ik hem uit de auto haal, merk ik, dat ik de gentle leader ben vergeten. Dan maar gewoon aan de lijn, hij moet tenslotte ook leren niet te trekken.

Over het algemeen doet hij het goed voor de 2,5 mijl, dat we lopen. Hij wil alleen per se achter iedere fietser of hardloper aanrennen. Dat wordt nog wat later, maar goed, dat ik met hem wil gaan hardlopen en fietsen! Maar dat zal nog wat training vergen.

Warm en moe komen we terug bij de auto en thuis vallen we beiden op het water aan. Na een kort telefoongesprek met mijn zus, Massachusetts heeft ook eindelijk lekker weer na de vreselijke Nor'Easter van afgelopen weekend, stap ik op de fiets.

Het is alweer even geleden, dat ik fietste en het voelt heerlijk. De natuur is een stuk groener dan de vorige keer en er staat een flinke bries, die het lekker maakt om te fietsen. Het is de tijd van de slangen, want ik zie er verscheidene gauw wegschieten, als ik langs rijd. De vogeltjes vliegen af en aan, ze hebben vast overal nestjes, nu het weer wat warmer wordt.


Een paar foto's van Vienna, deze de Presbyterian kerk en Freeman House op Church Street



Whole Foods, onder de muurschilderingen staan picknicktafels in een klein parkje



De hoofdstraat bij de Vienna Inn


Op de terugweg stop ik bij Whole Foods en tracteer mezelf op sushi en edamame voor de lunch. Buiten vind ik een picknick tafel voor de winkel om het op te eten. Het is druk op het terrasje, iedereen is blij eindelijk eens buiten te kunnen zijn!

Na mijn douche doe ik ook donkerrood en oranje aan. Ondanks het mooie weer en de natuur blijf ik toch aan de herdenkingen van vandaag denken. Om me heen zie ik ook overal mensen, die oranje en donkerrood dragen. Dit soort saamhorigheid na een vreselijke gebeurtenis vind ik altijd weer treffend.

Als Katja uit school komt draagt ze een button met de foto van Ray Clark erop, de vriend van Jimmy, die als een van de eersten vermoord werd. Ze vertelt, dat de bijeenkomst op school emotioneel en indrukwekkend was. Vrijwel iedereen droeg de Virginia Tech kleuren en een aantal leerlingen, die de overleden studenten kenden, spraken. Het is goed, dat de school de tieners zo hun gevoelens laat uitspreken.

Op Saskia's lagere school speelde dit alles (natuurlijk) veel minder. Ik heb Saskia ook niet aangespoord om oranje en rood te dragen. Daar is ze vanmiddag een beetje boos over. Maar bij navraag waren er maar een paar kinderen, die in die kleuren naar school kwamen.

De rest van de middag besteden we buiten. Katja neemt Cosmo mee naar het "dog park", waar hij heerlijk met andere honden speelt. Kai oefent met Charlie op zijn skateboard. Hij wordt er al goed in! En Saskia gaat naar de speeltuin bij de school. Heerlijk vind ik het, dat de kinderen gewoon in de wijk kunnen spelen en rondlopen.

Op 1 mei zullen de town council verkiezingen zijn en een van de nieuwe kandidaten komt persoonlijk kennismaken. Deborah Brehony lijkt iemand, die de ouden van dagen, die nu in het council zitten eens wat nieuw leven in kan blazen.

Zoals zij vertelt (niets nieuws voor mij) stemt maar 7 procent van de bevolking van Vienna voor de town council. En een groot percentage daarvan is boven de 50. Zo vreemd is dat niet, want vorige keer was er voor iedere zetel precies een kandidaat. Veel te stemmen viel er dus niet. Samen met een paar anderen hoopt Deborah wat jongere stemmen in het council te krijgen. Nou, mijn stem heeft ze!

Saskia heeft Aoife en Kayleigh te logeren en we bestellen makkelijk pizza van Vocelli.

Katja komt thuis, haar Virginia Tech sweatshirt dragend. Ik vraag haar of anderen ook Virginia Tech kleding droegen. Ja, zegt ze, de hele mall, iedereen was in rood met oranje! Ook verkocht ze veel donkerrode en oranje kleding bij Old Navy, vooral gisteravond. Ik merk aan haar, dat dit haar helpt, het uiten van gevoelens op zo'n simpele manier.

Zo komt een veelbewogen week tot een einde. Hopelijk komen met het mooie weer ook vrolijkere dagen. We gaan in ieder geval een zomers weekend tegemoet, eindelijk!!

9 reacties:

Anoniem zei

Wat "mooi" al die saamhorigheid, ik denk dat dat heel goed is voor de verwerking.

Anoniem zei

Indrukwekkend die saamhorigheid.
Het is me ook erg dat er zulke jonge mensen in de knoop komen. De druk op maar te presteren is gewoon veels te hoog.
Waar stopt dat ?? Petra ,geniet maar heerlijk van je gezin en de gewone dingen zoals fijn buiten spelende kinderen dat is inderdaad een pré tegenwoordig.
Groetjes Lia

Anoniem zei

Fijn dat Katja op deze manier alles kan verwerken.
Prachtige foto's van de bloemen van gister. Geniet van de warmte! Naar buiten, kinderen lekker spelen, een 'no worries' gevoel.

Anoniem zei

Je verwoordt alles heel goed rondom de tragische gebeurtenissen. Ik voelde me ook aangesproken ddor opmerkingen van NLers in kranten alsof Amerika een wild westen zou zijn en alsof dat soort dingen alleen maar hier gebeurt. Ik vind dat je dat goed beschrijft vanaf een zijlijn. Indrukwekkend om te lezen hoe er nu verder mee om wordt gegaan en ik zeg altijd maar; die saamhorigheid die ze hier laten zien en voelen heb ik in NL nog nooit zo gezien.....
Een heel fijn en zonnig weekend!
Groetjes Patries

Anoniem zei

Goed al die aandacht voor het gebuerde en het een willen zijn met. Fijn weekend .

Anoniem zei

Hier vandaag ook veel VT kleuren gezien. Ook bij de VCU waren inzamelingsactiviteiten.
Wat een weertje he!

Anoniem zei

Ik vind die samenhorigheid, dat uitdragen van respect en sympathy, echt iets amerikaans en erg mooi en ontroerend. Iets wat een diepe indruk op me maakt..! Je hebt een mooi stukje tekst neergezet.
Ik volg het weer een beetje en vandaag word het bij jullie ook weer pleasantly warm, geniet ervan, en niks is fijner dan kids die lekker buiten kunnen spelen, en nog kunnen genieten van de simpele dingen in het leven. Fijne dag vandaag met je gezin !

Anoniem zei

Mooie log Petra; ook goed dat je, je gevoelens van je af kunt schrijven. Dat helpt ook zeker bij het verwerken van zo'n tragedie.
Fijne zondag; geniet van het mooie weer!
Groetjes, An

Anoniem zei

Mooi dat iedereen er zo mee bezig is.
Maar hopen dat dit nooit weer zal gebeuren.