Onze webcam

Cul-de-sac Cam

dinsdag, mei 01, 2007

Beloond!

Zoals wel vaker gebeurt veranderen mijn plannen voor vandaag al voor het opstaan. Eigenlijk wilde ik naar het Arboretum in Washington, maar ik was vergeten, dat ik om 13 uur mijn massage heb! Dat geeft me wel heel weinig tijd om in het park rond te lopen, vooral omdat het verkeer tegen kan zitten. Dus heb ik dat plan maar even uitgesteld, hopelijk slechts tot donderdag.

Maar er moet vandaag wel bewogen worden, dus ik ben Christine dankbaar als ze voorstelt om elf uur vanaf haar huis een powerwalk met flinke heuvels te doen. Daarvoor besluit ik om met Cosmo op het W&OD pad te gaan lopen.

Bijna iedere dag lees ik op het blog, dat mensen daar kleine vosjes zien en die wil ik ook zo graag zien! Ik weet wel zo ongeveer, waar ze zitten, want ik heb een paar jaar geleden hun broers of zussen daar gezien. Kennelijk komen de ouders ieder jaar naar dezelfde plek terug.

Maar lopend richting Gallows Road zie ik niets, alleen mooie wilde bloemen, waar ik dus maar foto's van maak. Ook vliegen de cardinaaltjes af en aan en is het gezang van de vogels bijna luid te noemen. Een aantal andere pad gebruikers flitsen al fietsend of joggend langs ons heen, stuk voor stuk met een oortelefoon in. Wat zonde, om niet naar de geluiden van de natuur te luisteren, maar kennelijk ben ik de enige, die dat denkt.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Bij het stoplicht gaan we terug en ik heb de moed om vosjes te zien net opgegeven, als ik er een een paar honderd meter voor me gewoon op het pad zie zitten! Joggers rennen er zonder te stoppen langs en met zijn kleine lijfje kijkt hij rustig rond.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Even moet ik echt mijn brein zover krijgen om te realiseren, waar het naar kijkt en mijn fototoestel te pakken. Tegen die tijd is het vosje al opgestaan en op het punt de bosjes in te rennen. Ik kan nog net een paar foto's schieten.

Als we er langs lopen, zie ik hem in de schaduw naar ons kijken. Cosmo is kennelijk enger, dan de mensen, want hij schiet gauw weg. Schattig, zo'n vosje, zo groot als een poes op het moment. Ik voel me beloond met een mooie prijs!

Blij loop ik verder. Cosmo wordt geaaid door de ene na de andere voorbijganger en ontmoet heel wat hondevriendjes. Vrijwel iedereen reageert, als ze hem zien, hij is kennelijk heel ongewoon.

Een van de joggers, die stopte om Cosmo te aaien, zegt op haar terugweg, dat ze zelfs twee vosjes zag. Dus voor we naar de auto teruggaan, lopen we weer naar de plek, waar we de vosjes zagen. Althans, ik loop en Cosmo protesteert. Hij heeft de auto gezien en kennelijk genoeg van het pad. Het blijkt, dat hij dorst heeft, na wat water loopt hij weer gewillig mee.

En nogmaals worden we (ok, ik, Cosmo vindt er niets aan) beloond: beneden tussen de bomen lopen twee jonge vosjes schattig te spelen. Het is te donker voor foto's, maar soms is het gewoon leuk om zonder lens toe te kijken.

Op de terugweg stop ik bij de Community Center. Vandaag zijn de Town Council verkiezingen. Vorig jaar heb ik daar ook in mee gestemd, maar toen viel er nauwelijks iets te kiezen, niemand had oppositie. Nu werd er een actieve campagne gevoerd (met als een van de argumenten, dat de leeftijd in het council nu gemiddeld 70 jaar is, de nieuwkomers zouden dat omlaag brengen).

En het is een stuk drukker, dan vorig jaar, met een heel stel jongere mensen (vorig jaar was ik een van de jongsten). Ik ben benieuwd naar de uitslag, een frisse wind is altijd goed, vind ik, en heb dus op de jongere kandidaten gestemd.

Op weg naar de auto komt er een bekende man op mij aflopen. "Hi!", zegt hij, "I'm Congressman Tom Davis (alsof ik dat niet wist) and Jeannemarie is running for re-election in the state senate".

Hij drukt me een pamflet in mijn hand, voor ik zelfs "Hi" terug heb gestameld. Het is nogal een welbekend en controversieel stel, die twee, maar ze worden telkens herkozen. Misschien had ik om een foto moeten vragen, hij is tenslotte een bekende politicus.

Maar ik heb haast en breng Cosmo thuis om door te rijden naar Christine. We lopen een goed uur en snel! Op de terugweg haal ik gauw een McDonald's Asian Salad. Met Cosmo samen eet ik die op het deck op (nou ja, ik eet, Cosmo ligt aan mijn voeten). Het is alweer heerlijk weer, bijna 30 graden, en daar moeten we 100% van genieten, natuurlijk.

Laura komt om me een massage te geven en dan komen de kinderen alweer thuis. Met hen heb ik een duidelijk gesprek, want hun kamers zagen er vanochtend niet uit, terwijl ik gisteren heb gevraagd ze op te ruimen.

Vaak heb ik het niet over mijn pijnen met hen, altijd bang, dat ze me dan "zo" zullen herinneren. Maar vanochtend voelde ik me zo slecht en hulpeloos, dat ik ze toch heb laten weten, hoe ik me iedere ochtend voel en hoeveel energie pijn vergt.

Als ik die energie dan ook aan het opruimen van hun kamers moet besteden vind ik dat zonde (en nee, het hoeft niet perfect, maar een dode muis moet weggegooid en kan geen dagenlang blijven liggen, hetzelfde geldt voor vrouwelijke dingen, die geen beschrijving behoeven).

Een paar dagen geleden maakte Guus (bedankt, Guus!) me attent op de Fibromyalgia Awareness Day op 12 mei en de dvd, die daarvoor uit wordt gebracht. Ik heb die dvd "Living with Fibromyalgia" besteld en ik denk, dat dat een goed iets is om met zijn allen te gaan bekijken.

Het zal het leven met de ziekte vanuit het oogpunt van anderen laten zien. Ik ben benieuwd en, al wil ik niet, dat de kinderen mij als "zielig" zien, ik hoop toch, dat het hen wat meer begrip zal geven. Ik heb leren leven met dagelijkse pijn en vermoeidheid, maar weg is het nooit.

En hoewel ik heel goed begrijp, dat dat voor anderen moeilijk te bevatten is, het blijft een beperking in mijn leven. Zoals Christine (die ook fibromyalgie heeft) vandaag zo goed verwoordde: "Je leert met de pijn omgaan, want hij is er dagelijks, maar die enkele dag, dat er geen of nauwelijks pijn is, realiseer je je opeens, hoe het zou moeten zijn".

11 reacties:

Anoniem zei

Hallo Petra,

Wat het is om met pijnen rond te lopen besef ik nu al 10 jaar. Eindelijk gaan ze me helpen door mij binnenkort 3 maanden op te nemen in een revaladatiecentrum, zoals je vast al gehoord heeft van Monique. Gek is dat je op bepaalde momenten niet meer wil uitleggen aan mensen wat voor pijn je hebt en waar de pijn zit. Dan kruip ik maar weer in mijn schulp.
Momenteel lekker op vakantie in Amerika en we genieten super, ben heel ontspannen. En gisteren tijdens ons bezoek aan Seaworld in San Diego liep ik te verkrampen van de pijn. Dan word ik boos en zit ik met tranen in de ogen te genieten van de mooie show van de orkaas en te balen van mijn pijn. Hopelijk wordt het binnenkort dragelijker.
Nu ga ik weer verder genieten van mijn vakantie en wil je nog even zeggen dat ik het zeer op prijs stel dat je de moeite neemt om onze log's te bekijken.

Van uit een warm Yuma AZ groet ik je Albertje Kretiek Himself

blips zei

Wat goed zeg dat je nog een foto van dat vosje kon maken.
Ook die bloemen vind ik erg mooi in beeld gebracht.
Dat heel veel mensen gewoon rennen met oordopjes in en helemaal in zichzelf opgaan is denk een teken van de tijd, of het is zoiets als "iedereen doet het".
Over fibromyalgia weet ik eigelijk niet zoveel van maar als ik jullie verhalen zo lees is het geen pretje en er is ook weinig aan te doen, nou ja als het lekker weer is gaat het beter dus.vmq

Anoniem zei

Petje af Petra, hoe jij met fybromyalgie omgaat, ik snap niet hoe je elke dag al die lichaamsbeweging kunt opbrengen. Leuk, die vosjes!

Anoniem zei

Mooie foto's Petra. Zeker dat vosje. Erg leuk. Helaas hebben wij zulk "wild"niet bij ons in de buurt.
We moeten het maar doen met de koeien en schapen. haha

Gr.Evy

Erik zei

Prachtige foto's, hier heb ik helaas nog nooit een vos gezien.

Sandrah zei

Hallo Petra,

Al enige tijd volg ik jouw blog, ik heb alleen nog nooit een reactie achter gelaten. Tot vandaag.

Ik neem mijn petje voor je af. Omdat ik van dichtbij mee maak dat het ontzettend moeilijk is om dag in, dag uit met pijn te leven.
Mijn moeder is al sinds ik een tiener was MS patiente en ook zij leeft iedere dag met pijn. Net als jouw kinderen moet ik mijzelf of moet mijn moeder (helaas, ja...) mij er zo nu en dan aan helpen herinneren dat het niet makkelijk is, omdat de pijn en daarbij de vermoeidheid er altijd is. En dat niet alles meer kan.
Ook al wil je dat als kind niet altijd weten...

Verder vind ik het ontzettend leuk om je blog te lezen, de mooie foto's te zien van de geweldige natuur.

Groet, Sandra (uit Utrecht)

Anoniem zei

Ik kan me goed voorstellen dat je niet wilt dat je kinderen je kennen als een 'zeurende' moeder. Maar af en toe mag het ze best gezegd worden hoor. Is het eigenlijk erfelijk?
Ik kan alleen maar zeggen dat ik veel respect heb voor mensen die constant in pijn leven. Gelukkig dat bewegen wel helpt (begrijp ik uit je verhalen) en dat je dus ook (meestal) die discipline op kan brengen.

Eindelijk wordt je geduld beloond en heb je vossen gezien. Hier zitten ze ook, maar ik heb er ooit alleen een voorbij zien rennen en voordat ik door had dat het een vosje was, was hij al verdwenen.
Fijne dag vandaag. Groetjes

Anoniem zei

De bloemenfoto's zijn heel mooi! wat een intende kleuren. Eindelijk heb je dan de vosjes gezien! Hoe vreselijk gaaf. Inderdaad lijkt het op een klein poesje. Lief.
Lieve Peet, als er iemand is waarvan je niet merkt dat ze pijn heeft de gehele dag door, ben jij het wel! Jullie kinderen zullen jou echt nooit 'zo' herinneren dat ze merkten dat je zulke pijnen hebt! Hoe je ermee omgaat is wonderbaarlijk knap!

Anoniem zei

Ach wat schattig dat vosje. wat is de natuur toch mooi he.
Wbt dagelijkse pijn, daar weet ik absoluut niets van af maar ik weet wel dat toenik zo erge last had van mijn hernia de kinderen het best te verduren kregen. Ik kan het helaas niet zo goed verbergen of van mij afschuiven. Dus ik vind het klasse dat je er zo mee omgaat.

Anoniem zei

Even wat bijgelezen. Vond het verhaal van Kai's geboorte heel pakkend... Mooi neergeschreven, Petra! En nog van harte gefeliciteerd, Kai (al ben ik natuurlijk te laat)...

Omgaan met pijn, ik heb er gelukkig nog niet veel mee te maken gehad. Petje af hoe je ermee omspringt! Wat is eigenlijk de oorzaak van fibromyalgia? Heeft men dat al gevonden?

Ik wens je veel moed en doorzettingsvermogen, want dat heb je toch nodig om elke dag tegen de pijn op te boksen...

Groetjes,

An zei

Wat een prachtige foto's van de bloemen en het vosje; heel bijzonder!

Ik vind jou een kanjer, hoe je omgaat met die nare ziekte. Ik begrijp dat je tegen de kinderen niet wil klagen over die vervelende pijnen: dat is een moeder eigen.
Toch vind ik het niet verkeerd, dat ze zo nu en dan met hun neus op de feiten worden gedrukt, om inderdaad meer begrip op te brengen en rekening te houden met.
Lieve Petra, voor mij ben je een topper! Geniet van het heerlijke warme weer en van allen, die jou dierbaar zijn.
Lieve groetjes, An