Onze webcam

Cul-de-sac Cam

dinsdag, mei 08, 2007

Holocaust en andere musea (Martijns verslag)

Bergen gezien, Bergen gezien, Bergen beleefd, Bergen gehoord!

Vandaag wordt mijn eerste VS dag die ik alleen ga doorbrengen. Gelukkig liggen de musea die ik wil bezoeken op een zondanige afstand, dat ik moeilijk kan verdwalen.

Zowiezo heb ik al ervaren dat door het strakke stratenplan het erg moeilijk is om je weg kwijt te raken. Om half negen zit ik in de metro. Rotterdammers zouden denken dat ze in een onmogelijke droom terecht zijn gekomen; geen graffiti, geen troep, zelfs in deze drukte lijkt de metro rustig.

De Britse koningin is in DC, heeft gisteren een staatsbanket gehad en gaat vandaag de monumenten bezoeken. Benieuwd of dat extra maatregelen en gelsoten wegen betekent.

Rond kwart over negen sta ik voor het imposante gebouw van het Holocaust Memorial Museum. (tip: wanneer je met de metro bij het Smithsonian uitstapt moet je eerst langs de hele rij -door het smalle steegje- lopen en dan pas achteraan sluiten. Nu stonden we met een hele groep aan de verkeerde kant, vooraan dus.

Ben er op tijd, want kwart over negen aanwezig betekende voor mij dat ik een ticket kreeg voor half 11. Leraren uit Tennessee vragen van alles over Nederland. De docente heeft Duits-Nederlandse grootouders, en vertelt over de twee kanten van haar verhaal; van opa’s kant veel familie bij de SS, van moeders kant juist veel leed in de familie.

Er zit een grote groep kinderen te luisteren naar een juffrouw, en ik wil bijna invallen als ze zegt "As you know, Europe is a very tiny place". Auw!

Het "Holocaust" is veel meer een monument dan een museum. Het gebouw is werkelijk prachtig. Ik word misschien nog wel het meest gegrepen door de tentoonstelling (tip 2: de tentoonstellingen zijn te bezoeken zonder die timed tickets) over de kinderen van het Getto in Lodz.

In de "blijvende tentoonstelling" zijn de wanden met foto’s en vooral de berg schoenen uit Treblinka zeer aangrijpend. Gelukkig –sorry, iets te veel de historicus nu?- is er ook ruimte voor de fouten die de VS heeft gemaakt in deze periode.

Het museum put me werkelijk uit: al die vreselijke getallen, de kille berekening waarmee destijds gewerkt is. Als ik naar buiten loop hoor ik een vader zeggen tegen zijn zoontje "so you know where to think of next time you hear people say negative things about immigrants and muslims" Zo, die heeft zijn les geleerd.

Ik zoek een rand in het park om even te lunchen. Tip 3: Hotdog zonder die gele mosterdsaus…die krijg je niet uit je kleren… Ik loop door naar het Air and Space Museum.

Hier lijkt het wel nationale schoolreisjes-dag. Mijn eerste lange rij. Binnen hangen de meest fantastische vliegtuigen. Omdat veel grote voorwerpen in het Holocaust "castings" waren, vraag ik hier bij de information-desk ook nog maar eens. Nee meneer, het zijn de werkelijke apparaten. Wow. Ik sta hier dus onder de echte Spirit of St. Louis, en bij de echte Apollo-11-module, en bij de echte Wright-flyer. Wow. Ik ben geen grote vliegtuigliefhebber, en als dat wel zo is denk ik dat het museum nog vele malen interessanter is dan nu al.

Tip zoveel: ga op tijd in de rij staan voor Imax-kaartjes. Lijkt me leuk, maar de rij is nu al veel te lang. Ik neem verder rustig de tijd om op zoek te gaan naar een Fokker. De Fokker die ik vind blijkt het vliegtuig te zijn waarmee de eerste Transamerika-vlucht is gemaakt. Ook General Electric blijkt vliegtuigen te maken(Toby; GE zie je hier erg veel: vaatwassers, koelkasten, drankapparaten)

Na nog een broodje –en een flinke fles Coke want buiten is het zeer warm- loop ik door. Op de Mall is een leger-recruterings-kamp aan het opbouwen. Ik loop door naar de National Gallery of Art. Tip: vraag de kaart "When you’ve only got one hour" met de hoogtepunten-route.

Van plan deze te lopen en dan door te gaan naar het volgende Smithsonian Museum, merk ik dat de kunstschatten te groot zijn om voorbij te rennen. Filmmoment: ik kom een zaal binnen en lees op een bordje dat het schilderij erboven gaat over Bergen op Zoom. Ik loop verder want ik was op weg naa…..BERGEN OP ZOOM? HIER? Ik draai om en zie "onze" markt. Overigens, beste gemeenteraad, ook hier met Beltoren.

Toch heerlijk om te zien date en schilderij uit 1520 er nu in reality nog steeds zo uitziet: de Draak, de Kerken. Wow! Voor niet-Krabben: Rubens, van Dijck met 2 prachtige zalen, Renoir, Monet, van Gogh, Lippi, van Luxembourg, Botticelli, da Vinci, ….,….. Prachtige werken in een majestueus gebouw. Veel meer tijd nodig gehad dan "only one hour", maar veel beelden rijker.

De batterij van mijn fototoestel is leeg, en dat geeft een bijzonder gevoel; niemand die weet wat ik nu doe, en straks geen bewijzen ervoor. Ik huppel werkelijk met K3 op mijn koptelefoon over de Mall. Meegezongen van vrolijkheid, wat een geluk!

Wolkenloos, heel warm. Ik koop toch snel een wegwerpcamera en loop nog "even" het Museum of Natural History binnen. Dat klinkt raar, maar met alle gratis musea voelt een kort bezoek als "even binnenlopen".

Veel meer Nederlandse musea zouden dat ook moeten hebben, dan zouden ze ook veel meer bezoekers trekken. Het natuurmuseum heeft –voor mij- een bijzondere verzameling dino-geraamtes en –botten. De edelstenen doen me niet zo veel. De Hope-diamant schijnt erg bijzonder te zijn. Eindelijk "het thuisfront" aan de telefoon. Goed om te horen dat ze het leuk hebben, en dat de meiden lief zijn thuis. Wat een geweldige vrouw! Ik ben geen stenen-liefhebber en loop snel weer de warmte in.Ik loop naar het Capitol.

Imposant om dat gebouw steeds groter op me aft e zien komen. Mooie beeldengroep achter alweer een Reflexion Pool. Ik draai me om en loop richting het Washington Monument, om daar als slot vandaag nog even dat machtige uitzicht te hebben over de stad.

De metro terug in, tegenover de broer van Vin Diesel, zo lijkt het (wordt ik gevolgd? Deze man kijkt door een donkere zonnebril strak voor zich uit. Petje van Department of Homeland Security) kom ik rond zessen terug ‘thuis’.

Zo is het in de laatste dagen gaan voelen; een leuk, groot huis met een knusse uitstraling. Petra, Rick en de kids zijn fantastisch voor me. Ik ben bijna te laat, want Rick staat al op het punt om naar de bios te gaan; Spiderman 3.

In een gigantische mall eet ik een Cheesesteak-sandwich. "the best one I ever made" zegt de man nadat ik het tourist-uit-holland-verhaal heb verteld. Zware kost, en ook nu weer lasting te eten. De film is leuk; spannend, hier en daar grappig en romantisch. De finale is verbluffend.

Wat een dag; kunst, Zandmannen, oorlog en verdriet, stuffed Elephants, spinnenmannen, vliegtuigen, raketten, beelden, veel beelden rijker.

15 reacties:

Anoniem zei

Met veel plezier heb ik jouw en Petra's verslag gelezen...

Wat een dag, inderdaad! En ik vind je opmerking qua musea heel terecht : het is fijn dat je hier zoveel musea gratis kan bezoeken. Heel wat musea worden gesponsored door grote bedrijven, daar zouden ze in Nederland en Belgie wel een voorbeeld aan kunnen nemen...

(even terzijde : in Belgie moet je zelfs betalen om naar een publiek toilet te gaan!)

Petra, jouw 'gewone' dinsdag kan tellen! Ook ik loop de hele dag te denken aan Wendy... Wat een tegenslag, he!

Groetjes,

Anoniem zei

Bedankt voor je verslag. Ik zelf ben heel erg geïnteresseerd in alles wat met de tweede oorlog te maken heeft, dus ik wil zeker naar het Holocaust museum als ik in DC ben. En Glenn is sterrenkundige dus die wil graag naar het Air and Space museum.
We moeten nu toch echt een concrete planne gaan maken om richting DC te komen.
Groetjes en nog een fijne tijd in de VS.

Anoniem zei

Nou Martijn dat heb je allemaal mooi geschreven. Zo te lezen heb je een topdag gehad.
Leuk dat je het een keertje over hebt genomen van Petra.
Ben benieuwd wat jullie morgen allemaal gaan doen.

Anoniem zei

Hoi Martijn,
Leuk om verhalen van onze (schoon)broer te lezen aan de andere kant van de oceaan. Washington heeft aardig wat te bieden voor een geschiedenisliefhebber. Wij als vogelaars kunnen vooral ook de mooie northern cardinal wel waarderen in het stukje van Petra. In Delft alles OK, het warme droge weer heeft plaats gemaakt voor regen.
Groeten,
Jan en Saskia

Anoniem zei

Martijn,
wat een leuk verslag. Ik hoop dat je geniet van je tijd in Vienna/Washington, maar dat zal ongetwijfeld.

Anoniem zei

Hi Martijn,

Bedankt voor alle goede tips.
In September gaan we ook naar Washington, dus ze komen goed van pas. Geniet nog van je vakantie.

Sandra

Anoniem zei

Hoi Martijn. Eerst een compliment voor het geschrevene. Ook jij schrijft beeldend net als Petra. Ik lees wat voor een fantastische dag je hebt beleefd. Wat een indrukken zal je gehad hebben. Veel plezier nog daar aan de overkant.

Ingrid uit Delft

Anoniem zei

Hoi Martijn,
wat een leuk verslag. Je schrijft heel leuk en beeldend (net als Petra trouwens).
Geniet nog van je vakantie.

kastelke zei

Wat leuk, dat verslag. Bedankt, Martijn!

Anoniem zei

He wat een leuk verslag! Je raakt niet uitgekeken in Washington. Veel plezier verder!!

Annemiek zei

Ja, een leuk verslag. Er is zo veel te doen en te zien! Ik vindt het knap wat je in 1 dag propt hoor. Dat lukt mij niet :)

Anoniem zei

Leuk verslag Martijn, alleen jammer van de "gemiste" foto's. Veel plezier nog tijdens je verblijf bij Petra en haar gezin.
Groetjes Ludy.

Anoniem zei

Mooi verslag Martijn. Grappig te lezen over Bergen op Zoom. Ik had geen idee dat "De Draak" al zo oud was. Ik ben geen krab, maar mag er graag komen!

Nog veel plezier!!!

Petra zei

Wat een leuk verslag. Vond de tip van de hotdog erg grappig ;-)
Tijd om zelf ook te gaan bloggen????

Groetjes Petra

blips zei

Ja Martijn dat zou wel aardig wat lezers opleveren als je ook zelf gaat bloggen. Lastig is dat als mensen dinge vertellen die niet waar zijn, die Juf had wel een beeld bij Europa maar niet het juiste hahahaha Ja ze kunnen er wat van hier, soms hebben ze zulke vreemde iedeeen.
Bedankt voor je leuke verhaal, alsof ik met je meekeek.
Ehhhm ik mis de foto's bij dit verslag :)