Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zaterdag, november 10, 2007

De Tijd

Als je er eens stil bij gaat staan en dat deed ik toevallig vanochtend, is het fenomeen "tijd" een van de meest ongrijpbare en onbegrijpelijke concepten van ons leven.

Ras nadert de deadline voor het inleveren van Katja's "senior ad", waarin wij als gezin haar het allerbeste voor de toekomst wensen. Hiervoor stellen Rick en ik een halve bladzijde samen met foto's en tekst, die in het jaarboek zal worden geplaatst. Het is een van de vele rites, die bij de high school graduation komen kijken.

Natuurlijk moeten voor deze advertentie de allerleukste foto's uit Katja's leven worden gekozen. Dus hangen we met zijn drieen boven de vele baby- en vakantiefoto albums. Wij mogen de advertentie dan wel zetten, maar Katja is eindredactrice en een strenge ook nog. Menig in onze ogen schattige foto wordt resoluut afgekeurd!

Kijkend naar de foto's van een baby, waarvan ik weet, dat het de onze was, maar die ik nu eigenlijk niet meer herken in onze zeventien jarige, overvalt me een gevoel van nostalgie. Dat uit dat hulpeloze ukje deze zelf verzekerde jong volwassene is gegroeid! Heb ik haar babytijd wel bewust genoeg meegemaakt of was ik te druk met me zorgen maken om allerlei kleinigheidjes?

Met weemoed (en plezier!) denk ik terug aan alle Kerstmissen en vakanties en andere hoogtepunten, die we als gezin al hebben gevierd. De jaren lijken in mijn herinnering slechts minuten lang.

Speciale momenten trekken aan onze ogen voorbij. Van peuters, die eigenlijk het blijst waren met de dozen, waar hun cadeautjes in verpakt waren. Van Katja, die tijdens de vakantie het zwembad niet uit was te slaan, terwijl Kai er wat angstig langs de kant speelde.

De tijd, dat Katja's Barbies trouwden met Kai's auto's is allang voorbij. En de knuffelige kinderlijfjes zijn uitgegroeid tot volwassen lijven. Gelukkig staat Saskia nog met een been in die kindertijd en daar houd ik me nog maar even aan vast.

Aan de andere kant mis ik al het werk van kleine kinderen niet en heb ik nu echt gezelschap aan ze. Van alle stadia in hun leven heb ik genoten, zelfs de zo gevreesde tiener tijd (die natuurlijk nog niet voorbij is)!

Maar vandaag realiseerde ik me weer even, hoe beangstigend snel de tijd gegaan lijkt te zijn, als je op het verleden terug kijkt. En hoe ongrijpbaar dat verleden nu is. Uren, dagen, maanden, jaren vliegen als een schaduw heen. Hoe waar!

Toch leuk, zo'n senior ad voor een "Trip down Memory Lane". En wat een fantastische uitvinding was de fotografie toch!

De foto's, die uiteindelijk door het rigoureuze selectieproces heen kwamen (nu de tekst nog!):








14 reacties:

Anoniem zei

Wat een mooi, beschouwelijk, log heb je vandaag geschreven!
Leuk, die foto's van Katja.

Kristel Holsbeek zei

Mooie fotos Katja!!!

Anoniem zei

Ja Petra, de jaren vliegen zo aan je voorbij en hoe ouder je wordt, des te sneller lijkt de tijd voorbij te vliegen. Raar is dat toch!
B.t.w., alsnog gefeliciteerd met de acceptatie van Katja op de universiteit.....great!!
Fijn weekend, An

Anoniem zei

Leuke foto's zeg! vooral de foto waarin je Kai in de weerspiegeling van het raam ziet.

Carola zei

Mooi geschreven Petra. Ik zit hier met tranen in mijn ogen te lezen want ik ervaar precies hetzelfde.
liefs,

Anoniem zei

Weet je dat ik, ondanks de strubbelingen die erbij horen, de tienertijd eigenlijk nog wel het allerleukst vind? Ik vind het heerlijk om gesprekken te voeren over van alles en nog wat met hen en de gevatte antwoorden en opmerkingen vind ik zo leuk!

Ik heb denk ik veel meer met tieners dan met baby's;-)

Annemiek zei

Amen! De tijd gaat snel! Elke leeftijd heeft wel weer wat leuks te brengen.

Anoniem zei

Oh ja! Het gaat zo snel. Ze waren nog maar net baby's en nu zelfstandige verantwoordelijke jongvolwassenen! Maar het is heerlijk om die tijd nog even via foto's en herinneringen terug te halen. De foto's die jullie hebben uitgekozen zijn schattig.

Anoniem zei

Inderdaad gaat de tijd snel en ze worden zo snel groot.En ik ben het met je eens, elke leeftijdsgroep heeft zo zijn mooie momenten.
Groet Rinus.

Anoniem zei

(Eigenlijk meer aan Katja dan aan jouw:) Gefeliciteerd met de eerste acceptatie brief. Er zullen er ongetwijfeld nog meer komen, maar als de eerste brief die je terug krijgt een acceptatie is in plaats van een afwijzing is dat wel erg leuk.
Verder vind ik die blauwe jurk nog steeds erg mooi, hoor.

Margaret

Anoniem zei

Als je zo terug kijkt is de tijd wel heel snel gegaan. Elke leeftijd heeft zijn charmes vind ik. Leuke foto's hebben jullie uitgekozen.

Anoniem zei

Wat een leuke foto's! En, wat gaat de tijd dan snel.
Hester

Anoniem zei

Jullie hebben leuke foto's uitgekozen. Dat de tijd zo snel gaat daar hebben wij hier ook last van. Je moet van elk moment genieten en dat proberen we dan ook te doen.

Anoniem zei

Wat leuk om te lezen hoe in Amerika graduation gaat. Ik had er nog nooit van gehoord dat familie dan een advertentie zet. Vooral de duikfoto is erg leuk!