Onze webcam

Cul-de-sac Cam

dinsdag, augustus 19, 2008

The night before...

Nee, niet "Christmas", maar "college bound". Een emotioneel dagje was het al. Hopelijk valt het afscheid straks toch nog mee, want zowel Katja als ik zijn hormonaal aan de labiele kant. Zoals Rick het altijd zo leuk uitdrukt hebben we beiden last van onze "exclamation mark". Niet bevorderlijk voor een rustige overgang van thuiswonend naar verwegwonend.

Aan de ene kant wil Katja echt helemaal onafhankelijk zijn nu. Aan de andere kant maakt ze zich er druk over, dat ze met haar zakgeld niet zal uitkomen. En aan de ene kant ergert ze zich eraan, dat Rick en ik duidelijk laten merken haar straks te zullen missen. Maar aan de andere kant vindt ze dat toch ook wel weer fijn, want als ik tegen Kai of Saskia praat over dingen, die zullen gebeuren "als Katja eenmaal weg is", zie ik haar gezicht ook betrekken.

Als ik opsta maak ik Katja ook wakker, want die heeft een afscheidsontbijt met vriendinnen om half tien. Het is negen uur, dus veel tijd heeft ze niet. Toch bijt ze mijn hoofd bijna af, want Rick heeft haar ook al twee keer wakker gemaakt. Zo rustig mogelijk leg ik uit, dat een half uur voor een evenement toch echt niet veel te vroeg is om iemand te wekken. Gelukkig is ze het daar mee eens.

Het is alweer heerlijk weer en ik doe gauw een routine met gewichten. Het halve uur is zo voorbij en Cosmo is de hele tijd bezig mijn aandacht te vragen. We gaan dus lekker wandelen en ik laat hem de route bepalen. Inwendig lach ik me rot, want hij kan niet praten, maar heel goed laten weten, wat hij wil! Toch zeg ik hem ook, dat ik nu "luister", maar dat niet altijd het geval zal zijn!

Katja is terug van haar ontbijt als ik thuis kom en de schoonmaaksters zijn inmiddels ook gearriveerd. Ik vraag Katja de hamsterkooi schoon te maken. Saskia zal de hamster "erven" (iets, waar ze niet heel enthousiast over is) en die kooi is al zeker twee maanden niet verschoond.

Laten we zeggen, dat er een niet zo vriendelijke uitwisseling volgde op de weigering om dat te doen! Gelukkig heb ik de verhalen van andere moeders in mijn achterhoofd, dat hun kinderen net voor vertrek ook niet de liefsten waren, dus ik blijf zo rustig mogelijk. Uiteindelijk vind ik kennelijk de juiste toon, want ik krijg een verontschuldigende glimlach en samen met Saskia wordt de kooi mooi schoongemaakt.

Kai en ik gaan samen lunch halen bij Starbucks. Tijd om inkopen te doen is er sinds onze terugkomst uit Aruba al bij ingeschoten. Gelukkig hadden we daarvandaan al wat dingen meegenomen. Zo is mijn ontbijt de laatste ochtenden een plak ontbijtkoek.

Al een tijdje heb ik enorme last van pijn in mijn heupen en ik weet, dat zwemmen daar vaak goed bij helpt. Na de lunch ga ik dus naar het zwembad. Daar tref ik Sylvia (en Teddie) en blijf natuurlijk kletsen.

Maar het is snikheet, dus als de fluit gaat om kwart voor en de kinderen het bad uitmoeten, ga ik baantjes trekken. Het water is echt koel! Net op het randje van te koud voor mij om erin te gaan. Vreemd, want het is toch flink warm geweest de afgelopen dagen. In ieder geval zwem ik twintig baantjes en merk, dat mijn heupspieren zich ontspannen.

Als ik uit het water kom tref ik Susan, een van onze buren. Zij heeft net haar dochter Sarah naar West Virginia University gebracht. Sarah is haar derde kind (van vier) en de oudste twee studeren lokaal, dus wonen nog thuis.

"Bereid je voor om flink te huilen", vertelt ze. En dan volgt een heel verhaal over de verhuizing en hoe Sarah haar ouders een gedicht had geschreven, dat Susan dus in tranen had. Ik krijg van het hele verhaal zelfs tranen in mijn ogen (nou ja, ik ben hormonally challenged vandaag, zoals ze hier zeggen).

Al weet ik absoluut niet of ik (of Rick of Katja) het droog zal houden bij het afscheid, ik weet wel, dat we alles zullen doen om de emoties zo laag mogelijk te houden. Zo'n briefje verwacht ik dan ook niet van Katja. En Rick en ik hebben Katja vandaag al de speciale foto van Sushi, die ik eergisteren heb gemaakt, in een lijstje gegeven. Niet bij het afscheid, dat zijn onnodige emoties, er zullen er zo al genoeg zijn.

Na een snelle douche gaan Katja en ik naar PanAm Center hier vlakbij. Daar halen we beiden benzine (wij betalen voor haar, als ze naar school of naar huis rijdt). Safeway is verreweg het goedkoopste station in de buurt, $3,59 en wij krijgen nog 3 cent korting met onze Safeway kaart.

Katja heeft een cd gemaakt met haar favoriete foto's. Die wil ze bij CVS voor 19 cent per foto laten afdrukken. Over een uur zullen ze klaar zijn, wordt ons verteld.

Wij gaan naar de nagelsalon en Katja kiest een lichtgevend roze kleur en ik een wat bezadigder kleur roze. Toch grappig, dat ik nooit mijn nagels liet doen tot ik Christine ontmoette en nu vinden mijn dochters het ook heel erg leuk om mee te gaan en mooie nagels te hebben. Het is hier veel gewoner om je nagels te laten doen, althans in vergelijking met waar ik opgroeide in Nederland.

Terug bij CVS om de foto's op te halen blijkt het Kodak apparaat stuk. We mogen nu de expres machine gebruiken voor dezelfde $0,19 per foto. Katja gaat vast naar huis om verder te pakken en ik wacht op de foto's. Grappig om te zien, dat ze foto's van de afgelopen paar jaar heeft gekozen van iedereen, die haar lief is, om mee te nemen.

Thuis komen de eerste tranen van Katja. Cosmo moet naar de kennel, omdat we morgenochtend vroeg al weg moeten. En dat vindt Katja moeilijk. Ik zie een zielig hoopje op de bank liggen en troost haar zo goed als ik kan. Maar zij ziet vooral op tegen het afscheid van Sushi morgen. Hopelijk zal ze daarna goed kunnen rijden, ik beloof haar haar kevertje te rijden, als ze even bij moet komen.

Als "laatste" maal thuis vraagt Katja om Thais eten. Terwijl dat onderweg is brengt Rick Cosmo weg en gauw maak ik een kaart voor hem voor morgen bij American Greetings.com. Ik was van plan die bij CVS te kopen, maar met al het gedoe van de foto's ben ik het vergeten.

Het zal, al voelt het helemaal niet zo, morgen onze twintigste huwelijksverjaardag zijn. Bedankt Petra en Wendy voor de felicitaties! Het heeft voor mij iets symbolisch om precies op die dag onze oudste naar college te brengen. Een teken van het succes van ons huwelijk, misschien?

Morgen hopen we om acht uur op weg te gaan. Katja en Leah in Katja's kever en de minivans van ons en de Stieglers volgend met alle spullen. Wordt vervolgd!

21 reacties:

Anoniem zei

Jullie allemaal heeeeeel veel sterkte gewenst morgen ! Kan me nog van lang geleden herinneren dat het een heel dubbel gevoel was: geweldig vooruitzicht om op eigen benen te staan en aan de andere kant is het ook zo moeilijk om je vertrouwde thuis en ouders te verlaten.

En natuurlijk nog gefeliciteerd met jullie trouwdag !

Anja zei

Allereerst felicitaties voor jullie 20e trouwdag, een hele mijlpaal.

Ik zal morgen aan jullie denken en wens jullie dan ook heel veel sterkte!
Het zal voor zowel Katja als jullie een emotionele dag worden.

Jasmino zei

Heeeeeeel veeeeeel sterkte gewenst! Ik kan me voorstellen dat dit niet gemakkelijk is, vooral bij je oudste. Succes!

En natuurlijk ook nog gefeliciteerd met jullie 20e trouwdag!

Anoniem zei

Gefeliciteerd en heel veel succes/sterkte morgen!!!!!!

Groet,

Marceljesse

Anoniem zei

Petra en Rick, we weten uit eigen ervaring met Michelle en nu met Edward hoe in- en aangrijpend deze mijlpaal in jullie gezin is. Met alle emoties toch ook wel iets van trots op kinderen die zelfstandig worden en gaan studeren.
Maak er woensdag een fijne dag van en Katja, natuurlijk een goed begin op VT toegewenst!

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd met jullie trouwdag. Vind je ook dat het zo snel gaat? Voor mij is de tijd gevlogen.

Heel veel sterkte vandaag, het zal een dubbel gevoel dag zijn denk ik.
Ik wens Katja een geweldige tijd toe op VT.
Groetjes,
Anja L.

Karin zei

Van harte gefeliciteerd met jullie anniversary..!!

Ik wens jullie heel veel sterkte toe als jullie Katja morgen weggaan brengen.

Groetjes

Karin (een vaste blog Lezeres)

Margo zei

Jeetje mina, ík krijg bij het lezen van je verhaal al een brok in mijn keel, dus ik kan me bijna voorstellen hoe het bij jou gaat.
Toch hoop ik dat jullie afscheid ook gewoon erg leuk en 'exciting' zal zijn, want het afleveren van je kind bij een gerenommeerde University is inderdaad ook een mooie prestatie van jullie als ouders!!!
Gefeliciteerd ook met jullie trouwdag en GENIET!

Anoniem zei

Happy Anniversary! Probeer er een fijne dag van te maken ook al zal dat moeilijk zijn.
Een goede reis. Hou je taai hoor! Liefs van ons.

Annemiek zei

Ze staat aan het begin van een grote verandering in haar leven, en ook voor jullie is het een geweldig loslaten. Je moet er nu vertrouwen in hebben dat je een goede fundering gemaakt hebt. Het is een spannende tijd! (maar denk ook, het had ook Michigan kunnen zijn, en bij VT ben je zo als het nodig zou zijn).
Ik kan de emoties wel voorstellen! Vroeger als tiener reageerde ik ook alles af op mijn ouders :(
Proficiat met jullie anniversary, hopelijk kun je daar nog wat van vieren. En sterkte met het vogeltje dat uitvliegt!

Anoniem zei

Hoi Petra,

20 augustus en ook nog eens jullie 20e huewelijksdag. Van Harte Gefeliciteerd vanuit Amersfoort, Nederland toegewenst!

En via deze weg wens ik Katja ook veel succes toe bij de start van 'een nieuw leven'.

--bas

Anoniem zei

allereerst jullie allemaal heel veel sterkte toegewenst,denk dat jullie al onderweg zijn als ik dit schrijf.

en oo van harte met jullie 20 jarig jubileum!!
wat gaat de tijd snel he??,ik ben alweer 22 jaar met Roger samen,waarvan 13 jaar getrouwd.

nogmaals,sterkte
Karin uit Bonaire

Anoniem zei

Poeh, wat een emoties allemaal bij de start van een nieuw leven zowel voor Katja als voor jullie. Probeer er ook een beetje van te genieten!

En natuurlijk gefeliciteerd met jullie 20-jarig jubileum.

Veel sterkte en succes morgen!
Groetjes,
Marieke

DixieChick zei

Wow, ik zit hier al helemaal met tranen in mijn ogen (maar ik ben dan ook lichtelijk hormonally charged vandaag). Ik kan me het van mezelf nog zo goed herinneren..wat was ik onmogelijk zeg, want aan de ene kant wil je helemaal niet, maar ja, dat wil je dat ook niet toegeven natuurlijk.
En hier op mijn werk hebben een aantal van de freshmen mij nu ook ontdekt, en komen steeds met vragen die ze hun ouders niet willen stellen, want "I'm at college now", dus beantwoord ik allerlei vragen, over laptops, tot het vinden van bijbaantjes, tot het wel of niet nemen van een credit card (niet dus). Het blijven ergens toch nog een beetje kinderen:)

Als het goed is zijn jullie nu onderweg - heel veel succes en sterkte!

Anoniem zei

Als eerste wil ik jullie ook feliciteren met jullie 20 jarig huwelijk!!!

Jee, het zal denk ik niet 'droog' blijven als jullie afscheidt moeten nemen van jullie dochter. Aan beide kanten denk ik dat het niet 'droog' zal blijven. Maar ja, zo gaat het nu eenmaal in Amerika en hier worden de kinderen sterk en zelfstandig van.

Ik weet dan ook 100% zeker dat ze binnen de kortste keren heel veel vriendinnen zal hebben en elke dag zal genieten van haar leven als student. Die vermaken zich daar echt wel hoor!!! LOL!

Ik weet ook zeker dat jullie als ouder trots op jullie dochter zullen zijn. :-)

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd met jullie 20 jarig huwelijk. Wat dat aan gaat komen wij net kijken.Haha. (Op 5 september zijn wij (pas) 5 jaar getrouwd).

Ben benieuwd hoe het met jullie en Katja is gegaan. Het is heel dubbel, je sluit een hoofdstuk af, maar je begint ook weer aan een nieuw hoofdstuk.

Ik vind het wel heel erg leuk om te lezen dat jullie Katja zo steunen.

Oja, als je over 2 weken je "ei" kwijt moet, wij zijn dan in de buurt :-). Dus laat het maar weten.

Anoniem zei

Dat wordt een emotionele dag morgen! Er zullen heel wat traantjes gaan vloeien.
Ik kan me voorstellen dat het voor Katja heel dubbel is: aan de ene kant is het natuurlijk heel spannend en leuk en aan de andere kant het er helemaal "alleen" voorstaan. Gelukkig is Leah altijd in de buurt.
Ondanks dat Katja's vertrek op de voorgrond zal staan, wens ik jou en Rick toch een hele fijne huwelijksdag. 20 jaar is niet niks!

Anoniem zei

Gefeliciteerd met jullie trouwdag, Petra en Rick!
Sterkte met Katja wegbrengen, schaam je niet als (niet) moet huilen! Zit Leah een beetje in de buurt van Katja's dormkamer?

(wij hebben zondag mijn broer naar Schiphol gebracht voor een semester aan de New School in Manhattan...ik kan me dus wel wat voorstellen bij dat tranenvrezen, maar on viva, verra)

oneduts zei

Happy 20th Anniversary - it certainly will be a memorable one. Success en sterkte morgen voor jullie allen en all the best to Katja in her 'new' life.
Yvonne

Ineke zei

Hoop dat jullie allemaal een beetje hebben kunnen slapen vannacht!

Gefeliciteerd met jullie 20-jarige trouwdag en voor de komende paar dagen: sterkte!

gr, Ineke

Miranda zei

He Petra, sterkte de komende week. Het zal niet makkelijk zijn vrees ik, maar gelukkig heb je die andere 2 kids ook nog, die gelukkig veel tijd/aandacht van je zullen willen. Net als je hond & sporten ook en hopelijk zal ze zich snel "thuis" voelen in VT-gebied. Groetjes Miranda