Onze webcam

Cul-de-sac Cam

woensdag, november 05, 2008

De eerste dag van een "nieuw" Amerika

Het is een korte nacht geweest, niet goed voor mijn gestel. Dat wist ik echter van tevoren en ik had niets van gisteravond willen missen! Wat een historische avond om mee te mogen maken was het.

Op het plaatselijke nieuws zie ik, dat er na de uitslag een spontaan feest ontstond in de straten van Washington. Drommen mensen dansten en riepen "Yes we can". Er werd vuurwerk afgestoken en de vreugde is van de gezichten af te lezen. Prachtig! Dat is bij mijn weten nog nooit gebeurd na een presidentsverkiezing!

Voor het eerst in lange, lange tijd zijn alle Washington Posts binnen drie kwartier uitverkocht! Mensen wachtten uren in de rij voor een krant. De Post moest extra kranten drukken. Gelukkig hebben wij een abonnement, dus de krant lag vanochtend keurig op de oprit. Als iemand nog een Washington Post van vandaag wil? Op Ebay verkopen ze voor $26!

Terwijl ik mijn gewichtenroutine doe, kijk ik naar CNN en zie de reacties uit de hele wereld op de verkiezing van de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. Hij heeft ook niet met een paar stemmen gewonnen, maar met miljoenen stemmen over McCain (meer dan 7 miljoen).

Net vind ik uit, dat Obama maar een maand en zes dagen ouder is, dan ik. Het zal leuk zijn weer een jonger gezin in het Witte Huis te hebben. Michelle Obama komt op mij zeer sterk en sympathiek over. En, zoals we allemaal gisteren hebben kunnen horen, er zal ook weer een Witte Huis hond komen. Voor ons weer meer kans om ze buiten te zien spelen.

Behalve kiezen voor personen voor President, Goeverneur, Senaat en Huis van Afgevaardigden, stemden de kiezers in veel staten ook nog voor andere belangrijke dingen. Wij hadden slechts een lokale vraag over de parken in deze county, maar elders waren er veel gewichtiger vragen.

Buitenlanders realiseren zich vaak niet, dat de VS een federatie van vrijwel autonome staten is. Die staten vinden te veel inmenging van de federale regering maar niets. Iedere staat heeft zijn eigen grondwet en congres en supreme court en maakt zijn eigen (vooral sociale) wetten. Inmenging van de federale regering in de affaires van de staten wordt maar met veel moeite toegestaan.

De federale regering is er o.a. voor de verdediging van het land, de financiele regering van het land en het overzien van de veiligheid van dingen als voedsel, medicijnen etc., wat het hele land aangaat. Slechts een heel enkele keer zit daar een wet bij, die het sociale leven beinvloedt (abortus legaal, geen alcohol onder 21 (hoewel er stemmen opgaan om dat naar 18 terug te brengen)).

Zo kan het gebeuren, dat in Michigan gisteren een wet werd aangenomen om marijuana voor medische problemen toe te staan en in de staat Washington euthanasie legaal wordt nu (in bepaalde situaties). Beide dingen zijn federaal illegaal.

In Arkansas (als ik het goed heb) is er daarentegen gestemd om homoseksuele stellen niet toe te staan te adopeteren. En met een grote stap terug heeft Californie gestemd om het homohuwelijk niet toe te laten.

Het hangt er dus maar net vanaf in welke staat je woont, hoe het sociaal is geregeld. Het is wel echt een democratie op staatsniveau: je krijgt een vraag op je stembiljet en je stemt of je het ermee eens bent of niet. Meeste stemmen gelden. Hier een artikel, waarin de verschillende zaken op de stembiljetten van de staten worden besproken.

Vorige week heb ik met Pat afgesproken om foto's in de natuur te gaan nemen. Helaas werkt het weer niet mee en we veranderen onze plannen. Ik neem mijn laptop mee naar haar huis. Pat woont letterlijk drie minuten rijden bij ons vandaan in een mooi nieuw huis.

Onder het genot van een kop thee bekijken we elkaars foto's en kletsen erop los. Haar dochters zijn een jaar jonger, dan Katja en twee jaar jonger, dan Kai. De oudste gaat dus ook volgend jaar naar college. Voor we het weten is het half een.

We spreken af vrijdagmiddag in Washington te gaan fotograferen. Het weer moet dan eindelijk weer eens wat minder somber zijn. Wat een verschil is dat altijd tussen oktober en november. Oktober is zonnig en droog en november veel bewolking en vochtig, bah!

De late nacht van gisteren maakt, dat ik doodmoe ben, dus na de lunch zoek ik mijn bed op. Saskia, die ook laat is opgebleven, komt thuis met zware hoofdpijn. Het arme kind voelt zich vreselijk. Ze wil zelfs niet eten, want ze is ook misselijk. Vroeger voelde ik me ook zo na te weinig slaap. Helaas voor haar aardt ze lichamelijk heel erg naar mij.

Het is vreemd, hoe de wereld na gisteren opeens zo veranderd lijkt. Hoe dan ook lijkt er weer hoop te zijn. De wereld als geheel heeft zeer positief op de verkiezing van Obama gereageerd en dat geeft in ieder geval hoop, dat het aanzien van Amerika in het buitenland anders zal worden. Ik ben heel benieuwd wat de nieuwe administratie ervan gaat bakken!

8 reacties:

Anoniem zei

Wij vonden het in ieder geval fantastisch gisterenavond om te zien/mee te maken ! wat je zegt: een historisch moment, geweldig !

In vind het een goed systeem hier dat "De Overheid" zich niet heeft te bemoeien met de regels en wetten in de afzonderlijke staten, ze zijn onderling ook te verschillend daarvoor. In Europa is het wat dat aangaat droefenis met die Europese Unie, wel de lasten en niet de lusten lijkt het (in Ned. tenminste voor wij weggingen daar)

Anja zei

Ook wij vonden het geweldig om zo'n historisch moment hier mee te maken!
De krant van vandaag is na het lezen dan ook niet in de papierbak terecht gekomen.

Anoniem zei

Ik ben ook heel benieuwd hoe Obama het gaat doen. Wel is een jong gezicht een verademing en over de hele wereld heeft iedereen hernieuwd vertrouwen in de VS.

Ik ben het er grotendeels mee eens dat het prima is dat de overheid zich niet teveel bemoeid met de diverse staten. Maar zaken als onderwijs zou misschien juist wel landelijk geregeld moeten worden. Er zit nu zoveel verschil in kwaliteit van onderwijs per staat of misschien zelfs per county. Dat is jammer. Maar misschien is zoiets wel helemaal geen haalbare kaart voor zo'n groot land.

Leuk dat je iemand hebt gevonden om je fotografie passie mee kunt delen!

Annemiek zei

Nu maar hopen dat het positieve vastgehouden wordt. Ik ben denk ik nogal wat lakoniek ingesteld, verandering is zeker goed, zolang het een verbetering is. Verslechtering is ook een verandering.

kastelke zei

Ik denk dat de timing van de presidentsverkiezingen zeer goed uit valt: net nu de mensen bang zijn voor wat de (nabije) toekomst brengt voor hun land in recessie, komt er een intelligente charismatische leider aan de macht. Als er iemand hoop en vertrouwen kan geven, dan is hij het wel! En nu maar wensen dat de mensen ook beseffen dat iedereen zijn steentje bij zal moeten dragen aan de heropbouw van Amerika.

'k Vraag me af of zijn vrouw ook een rol op gaat nemen. Enerzijds heeft zij natuurlijk nog jonge kinderen, maar anderzijds is ook zij zeer intelligent.
Het belangrijkste is dat zij steun blijven vinden bij elkaar natuurlijk!

Anoniem zei

Hier staan ook de kranten bol van de overwinning! Geweldig om alles terug te zien op internet (en CNN)

Veel plezier morgen in Washington met Pat. Ik hoop dat het zonnetje schijnt en dat jullie mooie foto's kunnen maken.

Anoniem zei

Het was gisteren en vandaag bij ons op het werk ook het gesprek van de dag, mensen raken niet uitgepraat over dit historische moment! Leuk toch??

Petra zei

@Petr@ -- Er is een poging onderweg om onderwijs te nationaliseren, No Child Left Behind, maar tot nu toe is dat niet bepaald succesvol.

@Annemiek -- Je hebt helemaal gelijk, laten we hopen, dat het de goede kant uit gaat.

@Elke -- Michelle Obama zal, net als andere first ladies, bepaalde platforms hebben. Nu helpt ze vooral militaire families, maar er zal ongetwijfeld meer bijkomen.