Onze webcam

Cul-de-sac Cam

vrijdag, juni 18, 2010

Kai's graduation

Omdat ik van alles op mijn "te doen" lijstje heb staan, sla ik Sharons core training vanochtend over. In plaats daarvan doe ik een snelle 35 minuten op de stairmaster en dat moet voor vandaag maar genoeg zijn.

Bij Party Mania wil ik een graduation boeketje ballonnen voor Kai halen. Tot mijn schrik zie ik, dat ik lang niet de enige ben, die op dat idee is gekomen. Gelukkig kan ik nog net de laatste ballon in de kleuren van James Madison High school, rood en zwart, scoren! Ben ik even blij, dat ik nu ben gegaan en niet vanmiddag, zoals ik aanvankelijk van plan was!

Het "DRAAKJE" staat bijna droog, dus ik gooi er snel wat vuurwater in. Bij de Shell krijg ik dit keer helaas geen korting voor de Giant aankopen, maar de benzine is op het moment wat goedkoper met $2,55 per gallon.

Thuis ga ik even rustig buiten aan mijn blog en foto's werken en vergeet prompt helemaal, dat ik Saskia vroeg uit school zou halen om zich klaar te maken voor de graduation. Dan heb ik opeens een heel vreemde gewaarwording. Ik hoor Saskia's stem "Mammie" roepen en kijk om me heen, maar realiseer me dan, dat ze nog niet thuis is. Opeens herinner ik me, dat ik haar om kwart over twaalf op zou halen en kijk op de klok: 12:10! Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt!

Katja is wakker geworden met jeukende ogen, dus ik neem haar naar Walgreens om er druppels tegen te kopen. Op de terugweg halen we wat bagels voor de lunch bij Manhattan Bagel. De tijd vliegt vandaag, dus we eten gauw met zijn allen.

Kai moet om drie uur bij Robinson Secondary School zijn om zich voor te bereiden op de graduation. Hij moet daarvoor in overhemd en das en donkere pantalon gekleed. Ik help hem zijn das omdoen, iets wat ik al jaren niet heb gedaan, maar gelukkig nog niet ben verleerd.

Tevergeefs probeer ik Kai zover te krijgen zijn baard, die hij al een paar weken heeft laten staan af te scheren. Later verneem ik pas, dat hij daar een reden voor heeft. Met zijn cap en gown in de auto haalt hij Michael op en samen rijden ze naar Fairfax.

Ook voor ons begint de tijd te dringen, want we willen vroeg zijn, zodat we goede zitplaatsen kunnen krijgen. De meisjes en ik verkleden ons en zodra Rick thuiskomt vertrekken we. Vrijdagmiddagverkeer op de hoofdwegen is verschrikkelijk druk, maar Rick kent een goede sluipweg naar Robinson.

Ondanks, dat we ruim een half uur voor de aanvang aankomen, staat het parkeerterrein al flink vol. Rick heeft mazzel, want vlakbij de ingang gaat er net iemand weg. We geven onze kaartjes af en lopen de zaal binnen. Van Kai heb ik via sms vernomen, dat hij aan de linkerkant zal zitten.

Toevallig is een van Kai's beste vrienden de broer van Saskia's beste vriendin Laura. Hun ouders kennen wij ook goed en zij hebben plaatsen voor ons vrijgehouden op de zevende rij. We zitten dus prima, al is het erg ongemakkelijk op houten bankjes met maar heel weinig beenruimte. Ik hoop maar, dat de ceremonie niet eindeloos gaat duren!

In het programma zien we, dat Kai tot onze verrassing toch een Advanced Placement diploma krijgt (onze county is een van de weinigen in het land, die die diploma's uitreiken). We wisten niet zeker of hij genoeg Honors en AP vakken had gedaan daarvoor, maar kennelijk toch wel.

Voor Rick en Saskia is dit de eerste high school graduation. Zij konden niet bij die van Katja zijn, omdat Saskia aan haar blinde darm geopereerd moest worden. Ook voor Katja is het natuurlijk anders, omdat zij nu toeschouwer is. Helaas is het Ricks vader niet gelukt dit keer te komen. Hij kan met zijn rug niet langer, dan een kwartier zitten of staan!

Om klokslag half vijf klinken de eerste tonen van "Pomp and Circumstance" (waarbij ik meteen een brok in mijn keel krijg, zo mooi vind ik dat) en lopen de principals en leraren naar binnen, gevolgd door de graduates.

Daarvan zijn er dit jaar 458. Kai valt meteen op tussen de zee van zwarte caps, zijn rode haar krult er mooi onderuit. Ook als hij gaat zitten is hij makkelijk te vinden, want het meisje achter hem doet haar cap af en heeft een paardestaart.

Als alle kandidaten hun stoel hebben bereikt, draait iedereen zich naar de Amerikaanse vlag. Een student zegt de Pledge of Allegiance, die iedereen meemompelt met de rechterhand op het hart.

Vervolgens wordt het volkslied gezongen, nog steeds kijkend naar de vlag en met de hand op het hart. Dan mag iedereen gaan zitten en beginnen de speeches. De presidente van het Student Counsel begint en vraagt aan haar medestudenten, of ze ook het gevoel hebben in Harry Potter mee te spelen. Inderdaad zouden ze zo in Zweinstein kunnen zitten.


De toespraken zijn allemaal erg grappig en duren gelukkig niet zo lang. Nadat de prijzen voor de studenten, die het meest voor de gemeenschap hebben betekend, zijn uitgereikt, begint de algemene uitreiking. De 81 graduates met een perfect 4.0 GPA, waaronder ons buurmeisje Katarina, dragen een gouden sjaal over hun gown. Verder hebben de kwastjes aan de caps verschillende kleuren, afhankelijk van de verenigingen, waar de studenten lid van waren.

Het afroepen van de namen en het uitreiken van de diploma's neemt verreweg de meeste tijd in beslag. Om me heen hoor ik ook veel mensen over het ongemakkelijke zitten klagen. Mijn billen voelen in ieder geval als van hout en ik moet in een vreemde kronkel zitten om niet met mijn knieen in de rug van degene voor mij te prikken.

Als het laatste diploma is uitgereikt, verklaart de principal de klas van 2010 "graduated" en gooit iedereen traditiegetrouw zijn cap in de lucht. Onze zoon is nu een college student, ik vind het nog moeilijk voor te stellen! Vanochtend liep ik de hele tijd aan zijn babytijd te denken, die al zolang geleden is, maar toch ook weer als gisteren voelt.

We banen ons een weg door de menigte en ik mag als eerste de trotse Kai omhelzen. We maken foto's met Kai's beste vrienden, al vanaf het begin van de basisschool, Charlie en Michael. Buiten nemen we foto's van Kai met zijn diploma en zijn twee trotse zussen.


Nu blijkt, dat Kai, Charlie en Michael hun baard expres hebben laten staan en die nu op de parkeerplaats willen gaan afscheren. Saskia moet erg nodig naar de wc, dus Rick en ik nemen haar alvast mee naar het restaurant. Katja blijft achter om foto's te nemen van deze nieuwe "traditie".


Bij het Hard Times Cafe heeft men een tafel voor vijf voor ons vrijgehouden. We krijgen een heel aardige serveerster en smullen, zoals altijd van de chili. Ik neem de salade met Texas chili, die lekker pittig is. Kai krijgt, omdat hij de graduate is, spontaan een gratis rootbeer float, zo aardig!

Thuis is het tijd voor het graduation cadeau. Kai had geen idee, wat dat zou zijn en hij slaakt een kreet van enthousiasme bij het zien van de minilaptop. Hij zal hem meteen naar Ierland kunnen gebruiken en straks hoeft hij zijn zware laptop niet iedere keer mee naar lessen te slepen.

Nadat hij zich in wat makkelijker kleding heeft verkleed, vertrekt Kai met Michael naar de "All Night Grad Party", die ieder jaar door de school wordt georganiseerd. Dit is een enorm feest met allerlei activiteiten. Ik ben blij, dat Kai erheen gaat, want volgens Katja was het heel erg leuk.

Een paar graduation filmpjes:


De graduates komen binnen



Kai krijgt zijn diploma



De caps worden gegooid



22 reacties:

Monique zei

Gefeliciteerd met Kai's graduation.

Wat een heerlijke tradities toch in Amerika, wat dat betreft is het een geweldig land!

Ha, ik heb ook zo'n hekel aan de baard van Peet ;-)

Nicole zei

Proficiat met de graduation van Kai! Wat is het toch een leuke manier van diploma-uitreiken met die tradities.
Heb je 't droog kunnen houden? Ik ben zo emotioneel incontinent dat ik al met tranen in mn ogen naar de filmpjes zat te kijken. Met name bij het gooien van de caps. Wat een leuk gezicht is dat toch...

Waarom hadden Kai, Michael en Charlie nou hun baard laten staan? Zomaar of nog voor een bepaalde reden/tijdsduur?

Anja zei

Gefeliciteerd met de graduation van Kai!! Wat een leuke traditie, vooral het gooien van de caps vind ik altijd erg leuk!

Nu op naar een nieuwe fase in zijn leven!

Annemiek zei

Proficiat Kai! Jammer dat zijn opa er niet bij kon zijn, maar in ieder geval geen spoedoperaties deze keer!

Bianca zei

SUPER !! Gefeliciteerd !! wat had ik graag mijn schooltijd hier gehad ipv in Nederland, met al die beloningssystemen en dat soort tradities hier, ik vind het geweldig !

Anja zei

Gefeliciteerd met de graduation van Kai!! Wat leuk toch zo'n diplomauitreiking.

Jacqueline zei

Gefeliciteerd.

Sally zei

Geweldig van harte gefeliciteerd Kai. Klaar voor de volgende uitdaging en avontuur.
En wat een grappig gezicht die 'scherende' jongens op de parkeerplaats. Leek idd wel een soort weddenschap.

Naomi Overdam zei

Hallo

Gefelciteerd met het slagen van Kai.
Wat ziet zo'n gradution's avond er leuk uit. En zeker met de hoed gooien. Erg leuk om dit te zien.

Groetjes Naomi

Marsha zei

Nogmaals gefeliciteerd!!!! Ik krijg al tranen in mijn ogen bij het lezen van je verslagje, hoe bijzonder allemaal.
En wat grappig die jongens, dat ze hun baard op de parkeerplaats af gingen scheren!
Dat stemmetje van Saskia, dat is wel erg bijzonder.
Geniet nog maar lekker na van deze milestone!

Petr@ zei

Kai, gefeliciteerd met je graduation! Goed gedaan. Nu op naar college.

Wat een leuke ervaring moet dat zijn, Petra, zo'n graduation (op de nare bankjes na dan). Hier gaat het er allemaal maar saai aan toe.

Anoniem zei

Petra, gefeliciteerd met je zoon. Wat zal jij trots zijn op zo'n leuke knul!

Annebep

Marjon zei

wat ziet dat er allemaal prachtig uit en wat officieel allemaal. Ik kan me voorstellen dat het in druk op jullie maakte. Kai ziet er heel mooi uit in zijn pak. ik kan me wel voorstllen dat je blij was dat zijn baard eraf ging.

Volgende week is de diploma uitreiking van Joyce maar dat gaat er hier toch een stuk losser aan toe. Joyce gaat wel in een mooie jurk en de meeste jongens in pak.
Speciale prijzen zijn er niet, iedereen krijgt gewoon zijn diploma. Wat ik wel leuk vind is dat iedere leerling apart naar voren moet wordt geroepen en dan wordt er iets persoonlijk verteld over hun schooltijd.
Ook heeft de klas van Joyce uit eigen initiatief een jaarboek gemaakt. Ik ben heel benieuwd.

Grappig dat je Saskia hoerde roepen in je hoofd. Het lijkt wel een vorm van telepatie.

Margreet zei

Gefeliciteerd! Wat hartstikke leuk toch elke keer weer en wat ben je dan trots he?

Nynke zei

gefeliciteerd met de graduation van Kai, erg leuk om te lezen!

Marion2 zei

Wat een prachtige dag, Petra. Van harte gefeliciteerd!

Ik herken het gevoel van weemoed, dat je op zo'n moment bevangt. Hoe fijn het ook allemaal is, je laat als moeder wel een belangrijke periode achter je.

Hier is onze jongste geslaagd. Gelukkig blijft ze nog wel een jaar thuis wonen, want anders wordt het toch wel heel erg stil voor mij (met een man die er nog maar heel weinig is).

Sophie zei

Van harte gefeliciteerd met de graduation van Kai! Heel bijzonder om dat verhaal te lezen. Het brengt heel veel herinneringen bij mij naar boven van mijn eigen graduation. Hij heeft geluk met de gown, in Cambridge/Engeland moet er nog een soort 'hood' bij ook en die is heel zwaar en zit voor geen meter. Heel erg leuk om ook die foto's te zien er bij.

Ik moest toevallig vrijdag nog aan mijn All Night Grad Night (al noemden wij het Safe and Sober Grad Night) denken, omdat ik een gala (May Ball) had wat me er aan deed denken. Ik hoop dat hij een hele leuke avond heeft gehad.

Die baard 'traditie', hebben ze dat zelf bedacht of is dat een wat gebruikelijkere actie tegenwoordig? Ik meen me heel vaag iets te herinneren van jongens van mijn highschool die dat ook gedaan hebben.

Ella Rook, Iowa zei

Gefeliciteerd met Kai! Op naar College.
Bij de school van onze kids mogen ze niet met hun caps gooien, maar ik vind dat eigenlijk wel heel erg jammer.
En nu een feestje? Hier is het heel gewoon om een groot open house feest te geven. Rond Memorial Day weekend , wanneer hier de meeste scholen gradueren, stikt het hier van de feestjes.
Onze oudste dochter (nr3) gradueerde en wij hadden zo'n 300 mensen op haar feest, en zelf zijn we naar 11 geweest. Zucht, vermoeiend maar wel leuk!

Elke zei

Proficiat, Kai! (en ook natuurlijk een proficiat voor zijn trotse ouders en zussen)
't Is eens fijn om zo'n foto van Kai te zien waar je zijn ogen op kan bewonderen! Hij heeft mooie ogen, dus hopelijk tracht hij die niet te vaak te verstoppen achter wat langere haren. ;-)

Brin zei

Mijn zoon van 16 vindt zo'n graduation heel tof! Hij zou maar al te graag ook zoiets gelijkaardigs hebben hier. Hier in Belgïe gaat het op dat gebied toch wat informeler aan toe. Dan toch liever zo'n heerlijke traditie!

Ik kan me voorstellen dat je als moeder terugblikt op Kai zijn kinderjaren. Gebeurd bij mij ook altijd bij het begin van een nieuwe fase in zijn leven. Je staat daar als moeder toch graag eventjes bij stil.

Gefeliciteerd trouwens aan Kai !!!!

Ineke zei

Gefeliciteerd met de graduation van Kai.
En dan nu fijn met vakantie!

Petra zei

@Monique - Ik ben blij, dat Kai de zijne heeft afgeschoren ;)

@Nicole - Ik heb het droog gehouden, maar met een brok in mijn keel. Dat laten staan van die baard was speciaal om na de graduation af te scheren. Ik heb zoiets wel vaker gehoord.

@Anja - Ja, heel spannend voor hem. Hij vindt vooral het afscheid van School of Rock moeilijk

@Annemiek - Inderdaad! Gelukkig niet!

@Bianca - Ik ook, vind het ook erg leuk om zo met onze kinderen mee te maken.

@Jacqueline - Dank je!

@Sally - Ben benieuwd of ze het met hun college graduation weer gaan doen. Zoals het er nu uitziet, doen Kai en Charlie dat weer samen.

@Naomi - Dank je! Dat met die hoeden gooien vind ik ook zo leuk.

@Marsha - Bedankt! Ik realiseer me ook terdege, dat deze mijlpalen lang niet altijd zo vanzelfsprekend zijn.

@Petra - Ja, mijn diploma uitreikingen waren ook maar saai. Ik vind zo'n ceremonie wel erg leuk ook.

@Annebep - Dank je en dat ben ik zeker!

@Marjon - zo'n jaarboek is heel erg leuk om als aandenken te hebben! Rick en de kinderen kijken nog regelmatig in hun oude boeken.

@Margreet - Zeker!

@Nynke - Dank we wel!

@Marion - Gefeliciteerd met het slagen van je dochter! Ik snap je gevoelens, want ben blij, dat Saskia tenminste nog vier jaar heeft. En nu heb ik weer bevestiging, dat het goed is, dat ik in het Nederlands correspondeer, want weemoed is precies het goede woord en daar kon ik niet opkomen!

@Sophie - Leuk en bijzonder, dat jij ook zo'n graduation hebt meegemaakt. Dat scheren was hun eigen bedenksel, maar zal heus ook wel eerder gedaan zijn.

@Ella - helaas wilde Kai geen feestje, maar hij is zelf wel naar een paar parties gegaan. Jeetje, 300 mensen, ik vind het al enorm als er 70 zijn!

@Brin - Vroeger vond ik die graduations in tv series ook prachtig. Ik had me in mijn wildste dromen niet kunnen voorstellen, dat mijn kinderen daar later ook in mee zouden doen!

@Ineke - dank je wel!