Onze webcam

Cul-de-sac Cam

woensdag, maart 11, 2015

Nederland Dag 3: Kinderdijk, Scheveningen, Madurodam

Ook vandaag word ik weer om kwart voor acht wakker.  Ik heb heerlijk geslapen en na wat emails lezen kleed ik me aan om mijn eerste stappen met een powerwandeling door Utrecht te krijgen.  Rick heeft niet goed geslapen dus vergezelt me niet, zoals hij eerst van plan was.

Buiten is het mistig, maar duidelijk dat er weer een zonnige dag zal komen.  Wat een geluk hebben wij met het weer!  De Domtoren is in ieder geval nauwelijks te zien, nu.  Ik wil naar Albert Heijn en loop eerst Hoog Catharijne binnen om die daar te bezoeken.

In dit gedeelte van het winkelcentrum is het vrijwel uitgestorven.  Ik ben, toen ik nog in Utrecht woonde, een keer bijna beroofd precies toen het zo stil was.  Ik had het geluk dat er net een politieagent om de hoek kwam en de aanvaller afdroop.  Ik voel me dus niet prettig hier zo eenzaam rond te lopen.

Het andere filiaal van Albert Heijn waarvan ik weet is op de Voorstraat, ook niet ver weg.  Ik loop erheen langs de markt op het Vredenburg, die net wordt opgezet.  Ik zie ernaar uit die vrijdag of zaterdag te bezoeken.


Bij de Albert Heijn vind ik meteen mijn tandpasta en deodorant.  Intussen heb ik de plattegrond van het centrum van Utrecht ook weer helemaal in mijn hoofd en loop zonder erbij na te denken terug naar het hotel.  Ik krijg zo toch mijn eerste vierduizend stappen bij elkaar, veel leuker dan op de elliptical! 
De Oude Gracht

Rick wordt net wakker en de kinderen heb ik al voor ik vertrok gewekt, wetend hoe lang het duurt voor zij klaar zijn.  Als Rick en ik klaar zijn gaan wij ontbijt halen, ook voor Kai.  Weer een broodje gezond op meerzadenbroodje voor Kai en mij en Rick neemt iets pizza-achtigs. 

Om een uur of half tien vertrekken we richting Kinderdijk.  Ik zie op Filemeister (hartelijk dank, Anneke, als je hier meeleest!) dat er een file op de A27 staat dus zeg Rick via de A12 en A16 etc. te gaan via Rotterdam in plaats van Breda.

Onderweg komen we af en toe in flink dichte mist terecht en we balen wel, want we hebben de molens van Kinderdijk nog nooit met mooi weer gezien.  We besluiten de van eerst even vol te gooien met diesel en daarmee het weer nog wat langer kans te geven om op te klaren.

Als we bij Kinderdijk aankomen is het er vrij rustig.  We betalen de 5 euro voor parkeren en lopen dan langs de dijk en de molens.  Eerst is er nog veel bewolking, maar langzaam klaart het op en dan wordt het echt prachtig!  We fotograferen erop los, ook Kai en Saskia.
Eerst nog erg bewolkt
En dan wordt het prachtig
 
Na een uurtje lopen we terug, kijken nog even in de winkel en gaan dan richting Scheveningen Haven.  Daar wacht Naomi ons al op en we hebben een heerlijke lunch buiten in het zonnetje van het Vispaleis.  Hier proberen wij bij een bezoek aan Nederland altijd een keer te lunchen.  Heerlijke vis, maar ook friet en andere zeer ongezonde dingen maar oh zo lekker.

Naomi verwent en verrast ons enorm met allerlei leuke dingen!  Saskia is heel blij met o.a. een paar sokke met haar naam erop en een Delfts blauw olifantje.  Kai begint meteen aan zijn lekkere chocolade.

Rick en ik kunnen niet wachten de Jan van Haasteren puzzel te maken en ik krijg een nieuwe Pandora bedel, een tulpje, ben ik heel blij mee!  Ook is er een stapel Libelles en drop en nog wat meer.  Naomi, als je dit leest, we vinden het allemaal super!

Na een vers broodje met Hollandse garnalen, een haring en wat paling voor mij en andere smuldingen voor de anderen (al had Saskia noodgedwongen een Clif reep, want hier is niets veganistisch te bekennen) gaat Naomi nog even met ons mee naar de Boulevard.

Daar lopen we door het prachtige Kurhaus heen en dan gaan Rick, Naomi en ik het strand op.  Kai e Saskia willen dat niet om de een of andere reden.  Het is zulk ontzettend lekker weer, ik zou graag een lange wandeling maken, maar daar hebben we geen tijd voor helaas.
We bezoeken nog een paar souvenirwinkels waar Saskia en ik een klein boekje over onze namen vinden.  Dan lopen we terug naar de parkeergarage en nemen afscheid van Naomi, die terug naar haar auto gaat wandelen.

Ons laatste avontuur van vandaag is Madurodam.  Hier kwam ik al als kleuter met mijn opa en oma, die er dichtbij woonden.  Dit stond op het verlanglijstje van Kai en Saskia.  We hebben al kaartjes van het internet en lopen dus zo binnen.

We krijgen een plastic kaartje aangereikt wat we moeten activeren.  Daarmee kunnen we luisteren naar zeer humoristische uitleggen over wat we zoal zien.   Dit is echt een heel leuke toevoeging aan het park!  Rick krijgt zijn ondertiteling in het Engels en de rest van ons in het Nederlands. 
 

We moeten regelmatig echt lachen bij de verhaaltjes!  En wisten jullie dat toeristen haring en drop het viest vinden van de etenswaren in Nederland?  Toevallig vindt Rick als echte semi-Nederlander die twee juist wel heel lekker.
De Utrechtse Domtoren

Tot mijn verbazing blijven we bijna twee uur!  Kai en Saskia moeten zelfs gemaand worden op te schieten, want het park gaat dicht.  Ook hier vindt Saskia weer een paar dingen met haar naam.  Ze zal goed voorzien naar huis gaan, mede ook door Naomi!

Omdat ik verwachtte in de file terecht te komen had ik de anderen min of meer voorbereid dat we in Gouda zouden gaan eten.  Er is echter geen oponthoud, behalve even bij het verlaten van Den Haag, en met algemene stemmen wordt het toch weer Utrecht voor het diner.

Op mijn telefoon zoek ik naar een restaurant met veganistische gerechten.  Dat wordt vanavond Abrikoos aan de Oude Gracht.  Rick en ik lopen eerst nog wat rond in het gezellige Utrecht bij avond.  Ik laat hem de Drieharingsteeg zien met aan weerszijden de terrasjes.

Rick merkt op dat we hier vast zouden zijn gaan eten als we de dieetrestricties van Saskia niet hadden.  Hij heeft daarmee meer moeite dan ik, denkelijk omdat het een keuze en geen medische noodzaak is voor Saskia.  Ik vind het knap dat ze het zo volhoudt en tot nu toe hebben we goede restaurants met voor elk wat wils gevonden.

Zo ook weer vanavond, Abrikoos is een Mediterranees tapas restaurant.  We worden heel hartelijk verwelkomd en de eigenaar (denk ik) doet alles om Saskia's maaltijd zo fijn mogelijk te maken.  Hij ziet dat er toch kaas op haar salade is gedaan en brengt spontaan een nieuwe en wij mogen genieten van de andere salade.
Het restaurant van buiten
 
De rest van ons neemt het Tapas menu B.  We krijgen vier koude tapas, heel leuk geserveerd in schelpen.  Dan kunnen we vier warme tapas kiezen uit een lange lijst.  De mannen kiezen allerlei vleesgerechten en ik de twee gerechten, die Saskia ook koos, kikkererwten met pruimen en gemengde groentes met olijven.  Daarbij garnalen in knoflookolie en gegrilde calamari, die beiden ook goed smaken.

Dit menu komt nog met een dessert.  Ik kan dat zeker niet op, maar neem een paar hapjes.  Het is Turkse yoghurt met honing en noten, een bolletje vanilleijs, slagroom en een stukje chocoladetaart, die heel lekker is.   Al met al echt een aanrader dit restaurant wat ook in vrolijke kleuren gedecoreerd is.

Wij lopen terug naar de kamer en wensen de kinderen welterusten.  Morgen wordt onze vroege dag hier, want we willen ruim op tijd naar Amsterdam.  Ik ben in zulke gevallen meestal degene met de zweep en soms word ik daar wel moe van, want iedereen wil tenslotte zoveel mogelijk doen in een dag.  Dat gaat niet lukken als we pas om elf uur aankomen.  Maar goed, mijn zweep staat klaar voor morgenochtend!

Super fijn nieuws vanavond laat (het is vijf uur vroeger thuis) is dat Katja een baan heeft!  Dat niet alleen, het is precies de baan die ze wilde.  Heel fijn om opgelucht naar bed te gaan, gisteravond schreef ze nog "life sucks".

Foto's van vandaag staan hier

9 reacties:

Anja zei

Opnieuw een zeer geslaagde dag en wat een prachtige foto’s heb je gemaakt. Veel plezier in Amsterdam!

Anoniem zei

Wat een heerlijk dag weer, ik moet ook een beetje lachen hoeveel jullie doen op een dag, het is precies zoals ik het wilde doe in de USA, dacht ooit toen ik voor de eerste keer in Washington kwam dit "even" in een dag te doen :-)nou ik kwam van een koude kermis thuis :-).
Nu heel veel rondreizen USA later weten we dat de afstanden in de USA ietsje groter zijn dan in Nederland :-) en je echt anders moet plannen, heerlijk dat jullie zo veel zien en doen en zulk geweldig weer hebben, geniet lekker verder, grtjes Toos

Anoniem zei

Wat fijn dat de bewolking op tijd op trok. Kinderdijk is zo mooi.
Wat leuk voor Katja dat ze de baan heeft die ze ook echt wilde.
Veel plezier in Amsterdam, ik ga vandaag naar Rotterdam.
Groetjes Anja L.

Anoniem zei

Wat een heerlijk dag hebben jullie gehad, wat leuk dat Saskia allemaal gadgets met haar naam vindt.
En nog meer goed nieuws, Katja een baan. Life is good!
Veel plezier in Amsterdam.
Groet, Bea

Anoniem zei

Hallo Petra,
Ik ben een van die meegluurders op jouw blog. Wij hebben bij jou aankomende zomer een tour in Washington gereserveerd (als jullie eigen vakantieplannen geen roet in ons eten gooien in ieder geval ;-) en sinds die tijd kijk ik zo af en toe op jouw blog. Leuk om te zien dat jullie zo genieten van het vakantie vieren in Nederland. Je zou bijna vergeten dat dat hier ook kan ;-)
Heel veel plezier nog van jullie vakantie en hopelijk tot ziens later dit jaar op jouw 'turf'. Groetjes, Bianca

Marion van de Sande zei

Wat een leuk verslag weer echter er verschijnt een grote glimlach op mijn gezicht als ik het eind lees. Wat zal je blij zijn met het nieuws van Katja en ook omdat ze er zelf zo blij mee is. Een dochter hebbende die net 1 of 2 jaar jonger is dan Katja doet haar nieuws en haar berichten me altijd het meest. Met de verhuizing naar een andere staat en het voor het eerst samenwonen gun ik het haar enorm dat een leuke baan nu op haar weg komt. Wat zal je blij zijn met dit nieuws.

Leuk dat je naar Amsterdam bent vandaag, ik hoop dat je niet te lang hoeft te wachten voor je het Rijks in kunt, vergeet ook niet de winkel! Charlotte, mijn dochter belt me iedere ochtend als ze op de fiets zit naar haar werk op de Herengracht. Ze woont in Zuid, net buiten het Vondelpark en vanochtend zei ze toevallig dat ze even op moest letten omdat ze bij het Rijksmuseum was, apart idee dat jullie daar dan een paar uur later lopen.
Theo en ik zijn over precies een week in het Rijksmuseum, we gaan een paar dagen naar Amsterdam volgende week.

Heel veel plezier vandaag weer, ik vind deze verslagen van Nederland ook wel weer heel leuk om te lezen.

Liefs,
Marion

naomi zei

Hallo Petra

Wat ene leuk blog weer, knap ook dat je na al die drukke dagen nog tijd en puf hebt om blog te tikken. Kinderdijk ziet er ook erg mooi uit met al die molens aan het water.

Ik heb jullie graag verwend met allerlei lekkernijen. Geniet er lekker van. En blij dat de kids het ook leuk vonden. En ik geniet zelf ook van mijn Scheveningen iedere keer weer en heb heerlijk op gemak terug gewandeld.

Blij dat Madurodam ook goed beviel. Fijne dagen nog in Utrecht, dagen vliegen om.

Liefs Naomi

Ron zei

Wat vermaken jullie je goed!! Het weer zit wel mee, dus dat is al de helft van de "pret". Ik zie zelfs dingen voorbij komen waar ik ook nog eens heen wil (kinderdijk) maar blijf uit stellen :-)... Wat fijn voor Katja! Eindelijk een leuke baan! Geniet van Amsterdam, jammer dat Ajax er voetbalt maar verder erg mooi ;-)

Petra zei

@Anja - Was een leuke dag

@Toos - Ja, de treinrit vandaag enkele reis Utrecht-Amsterdam duurde net zo lang als mijn metrorit naar Washington (wel veel meer haltes natuurlijk)

@Anja - Rotterdam is ons stiefkindje. Een volgende keer wil ik daar ook naar toe

@Bea - Zeker!

@Bianca - Wat leuk dat je reageert! Ik wilde het zodra ik thuiskom schrijven, maar jullie rondleiding zal doorgaan :)

@Marion - Toen we er kwamen was het rustig in het Rijksmuseum, maar het werd echt druk naarmate de ochtend vorderde. Als je ooit naar Washington komt neem ik je mee naar de winkel van de National Gallery of Art. Ik denk dat je er nooit meer weggaat :)

@Naomi - Ik kijk telkens met zoveel plezier naar mijn tulpje! Superbedankt daarvoor! De Libelles wil ik ook zo graag lezen, maar wordt voor het vliegtuig of thuis

@Ron - Ha ha, ik vond het toch wel leuk langs het Ajax stadion te komen