Ons pleintje nu:

donderdag, juni 25, 2015

Dag 6 Chili: Valparaiso en Vina del Mar

Ricks telefoon gaat al om zeven uur af vanochtend.  Het is nog pikdonker wat opstaan vermoeilijkt, maar we willen snel op weg voor onze laatste volle dag in Chili.  We eten beneden ontbijt en beginnen dan aan de 120 kilometer lange rit naar de Pacifistische kustplaatsjes Valparaiso en Vina del Mar.

In Valparaiso willen we met een gids gekleed als Wally in "Waar is Wally?" een wandelrondleiding maken.  De weg erheen is mooi, we komen weer langs allerlei wijngaarden.  De Casablanca vallei hier is vooral bekend om zijn sauvignon blancs, mijn favoriete wijn.


Het is even zoeken naar de parkeergarage, maar keurig op tijd voor de rondleiding komen we op het plein daarvoor aan.  Er staan inderdaad drie mensen met rood-wit gestreepte t-shirts aan.  Onze Engelstalige groep, die uit twaalf mensen bestaat, gaat mee met Camilo, een aardige 23-jarige jongeman, die heel goed Engels spreekt.

Hij leidt ons door de heuvel van dit zeer kleurrijke stadje wat een Unesco wereldgoed is.  We nemen een trolley bus en een van de "ascensors" (liften de heuvel op).  We zien heel veel muurschilderingen en hebben regelmatig mooi uitzicht op alle gekleurde huisjes.
 
 

We lopen zo iets meer dan drie uur en maken ontzettend veel foto's.  Op het laatst stoppen we bij een heel klein bakkertje aan Don Sergio's eigen huis.  Van die Don krijgen we ieder een gratis alfajor, een koekje met dulce de leche ertussen en in chocolade gedipt.  Overheerlijk en welkom, want we hebben flinke trek.

Daarna lopen we terug naar het hoofdkantoor van Tours 4 Tips, die de "Wally" tours regelt.  Daar krijgen we nog een "chicha" cocktail.  Dan is de rondleiding afgelopen en geven we Camilo zijn "fooi", verwacht wordt dat je tussen de 5000 en 10000 pesos geeft (tussen de 8 en 16 euro ongeveer).

Rick en ik gaan direct op zoek naar een lunchrestaurant.  Camilo had er onderweg een aantal aangeraden en we besluiten naar Casa Cervecera Altamira te gaan.  Onder het genot van een ijskoud biertje delen we de plaatselijke lekkernij, chorillana.

Het is maar goed dat we het delen, want het is genoeg voor vijf personen.  Het is een berg frietjes, gegrilde uien, ei en vlees.  Het is lekker en leuk eens geprobeerd te hebben, maar het is meer friet dan de rest.

We lopen terug naar de auto.  Daar kijkt Rick in zijn portemonnaie en tot zijn schrik zit zijn pinkaart daar niet in.  Hij heeft voor de lunch geld gepind en is vergeten zijn kaart uit de machine te trekken!  Gelukkig is die bank dichtbij, maar is helaas al gesloten.  Er zit voor Rick niets anders op dan zijn kaart te laten blokkeren.  Het zit hem niet mee deze vakantie!

Door de kleurrijke straatjes banen we ons een weg door de heuvels naar boven.  Als laatste willen we La Sebastiana bezoeken, een van de drie huizen van de beroemde Chileense poeet Pablo Neruda.  Dit huis is zeer interessant.  Er zijn vijf verdiepingen met allerlei interessante meubelen en het uitzicht dat deze mensen hadden is spectaculair!

We doen de audio tour en lopen dan nog even door de mooie tuinen waar weer heel wat kolibrietjes rondvliegen.  Dan zoeken we de auto weer op.  Daar komt een tandeloos oud mannetje op ons af.  Ik denk eerst dat hij ons iets wil verkopen, maar begrijp dan van hem dat het verkeer in de stad vaststaat vanwege een protest en hij geeft ons een omleiding (die we zelf ook al hadden willen doen, maar goed).  Hij blijft maar kletsen dus we geven hem 1000 pesos en bedanken hem vriendelijk maar beslist.

Wij rijden door naar Vina del Mar.   Daar is Rick vorig jaar ook doorheen gereden, maar kon geen parkeerplaats vinden.  Dit keer lukt dat wel en we zijn van plan de zonsondergang hier tijdens het avondeten te bekijken. 

Daarvoor moeten we wel eerst een restaurant vinden.  Met de ondergaande zon op de achtergrond drinken we eerst een lekkere pisco sour op het terras van Mercado del Mar.  Daar vinden we het menu echter niet zo bijzonder.

Tijdens onze wandeling hebben we Chez Gerald gezien en dat krijgt goede recensies op Trip Advisor.  We krijgen een tafeltje aan het raam en genieten van de prachtige zonsondergang.  Als de zon onder is verandert de lucht in een spektakel van prachtige kleuren, die helaas niet goed op de foto vast te leggen zijn.

Het eten is heerlijk!  Ik bestel twee voorafjes, eentje met Chileense crab, die werkelijk een delicatesse is, maar veel!  Ik kan de zalm ceviche, die daarna komt (ook al zo'n grote portie) dan ook bij lange niet op.  Rick heeft de paella, die er ook erg goed uitziet.

Na deze ontzettend leuke dag vangen we de rit terug naar Santiago weer aan.  Die verloopt heel erg vlot en rond half tien zijn we terug voor de laatste nacht in het hotel.  Morgen hebben we overdag nog in Santiago, want de vlucht terug is ook een nachtvlucht.

Foto's van vandaag staan hier

10 reacties:

Anoniem zei

In één woord 'Prachtig' zoals jij Chili beschrijft en vooral geïllustreerd met de mooie foto's, alsof ik er zelf bij ben.
Geniet nog verder van jullie laatste dag in Santiago en ik wens jullie een rustige nachtvlucht op de terugweg naar Washington.
Groeten van Hilde uit B.

Anoniem zei

Wat klinkt een alfador lekker. Grappig dat die gidsen zijn verkleed als Wally. Valparaiso ziet er heel leuk uit zo met die kleurige huisjes.
Geniet van jullie dag in Santiago en een goede vlucht naar huis.
Anja L.

Anoniem zei

Wat een leuke trip hebben jullie. "Ik" kom op plaatsen waar ik nooit over nagedacht heb. Bedankt.
Ik wens jullie een fijne laatste dag en een goede terugvlucht.
Groet, Bea

Anoniem zei

Wat een kleurrijke stad zeg en wat een muurschilderingen.
Daar kom je niet uitgekeken.
Hoop dat jullie geen ellende krijgen door het vergeten van dat bankpasje
Zit hem ook niet mee he,echt heel sneu.
Echt veel eten op je bord daar ja,gaat gelijk de honger van over.
Plezierige dag verders en een behouden thuiskomst!

groetjes Joke

Ann zei

Mmmm al dat lekkere eten, heb er al zin in en hier is het nog maar ochtend ;-)
Geniet nog van jullie laatste dag !

Greet Stroomer zei

Geniet van jullie laatste dag!! Was weer een hele leuke trip waar wij van mee konden genieten! Goede reis terug.

Sandrah zei

Leuk om mee te lezen en mee te genieten van een land waar je eigenlijk niet zoveel over hoort. Althans, ik hoor er niet zoveel over.

Het zit Rick inderdaad niet mee. Hopelijk heeft hij snel een nieuw pasje. Uit ervaring weet ik dat het knap lastig is zonder bankpasje.

Geniet van jullie laatste dag en een goede en relaxte reis terug.

Sandra

Anja zei

Wat een mooie kleurrijke stad. Geniet van deze laatste dag en een goede reis terug naar huis.

Susan Rohloff zei

Waaauw, wat een prachtige foto's, geniet nog lekker van jullie laatste dag en een goeden reis terug!!!

Petra zei

@Hilde - Dank je, we hebben een heerlijke week gehad!

@Anja - Valparaiso is echt een fotografie droom met al die kleuren. Ik had er wel langer kunnen blijven.

@Bea - Eerlijk gezegd had ik voor Rick vorig jaar ging ook niet gedacht dat Chili mijn eerste Zuid Amerikaanse bestemming zou zijn

@Joke - Gelukkig was Rick er meteen bij en heeft niemand de pas kunnen gebruiken.

@Ann - Al die vis daar was precies naar mijn smaak!

@Greet - Dank je!

@Sandra - Inderdaad geen heel bekende vakantiebestemming

@Anja - Jij en ik hadden daar nog veel langer lopen fotograferen ;)

@Susan - Dat hebben we zeker gedaan!