zondag, november 01, 2015

Freedom Trail in Boston

Vannacht zijn hier de klokken achteruit gezet en hebben we dus een extra uur.  Dat is fijn, want we hebben afgesproken op tijd naar Boston te gaan.  We willen vandaag namelijk het Freedom Trail wandelen.  Ik heb dat allang op mijn lijstje staan en Ayesha heeft het ook nog nooit gedaan.

Echter, zoals zo vaak met een gezin met drie kleintjes verloopt onze streeftijd van negen uur al gauw.  Eerst worden er nog heel lekkere verse bagels met gerookte zalm als ontbijt gegeten.  Dan moet David nog wat gaan doen en de kinderen kunnen nog niet alleen blijven.  Uiteindelijk vertrekken we om kwart over tien.

Gelukkig is het op zondag helemaal niet druk op de weg en zo'n drie kwartier later parkeren we in de garage van het Science Museum.  Van daaruit lopen we naar het T station, de metro van Boston.  Daar staat de trein al klaar en we denken met een paar stations uit te stappen bij het beginpunt van het Trail.

Maar net als in Washington wordt ook hier tijdens het weekend gewerkt aan de rails.  We moeten bij het volgende station uitstappen en de oranje lijn nemen.  Gelukkig stopt die ook heel dicht bij de Boston Common en na door een ondergrondse tunnel te hebben gelopen komen we daar weer boven de grond.

Boston Common is een groot park en we lopen er doorheen voor onze eerste bezienswaardigheid langs het State House, in de meeste staten State Capitol genoemd.  Dit "nieuwe" State House stamt uit 1798 en is het op drie na oudste in de VS (Maryland, New Jersey en Virginia zijn ouder).  Het heeft een mooie goudkleurige koepel.


Dan lopen we naar Park Street Church en lopen door een van de oudste kerkhoven in de stad.  Hier liggen bekende Amerikanen uit de Revolutie.  John Hancock, die zijn naam zo groot onder de Onafhankelijkheidsverklaring schreef dat er nu nog steeds de uitdrukking "Put your John Hancock under it" bestaat als je iets ondertekent.
Grappige tekst op een graf

Paul Revere, bekend om zijn snelle rit om de Amerikanen te waarschuwen dat de Britten in aankomst waren, waardoor ze de Britten konden verslaan.  Verder is een bekende naam ook die van Samuel Adams, al is die tegenwoordig meer bekend door de gelijknamige bierbrouwerij.

We krijgen een foldertje met korte biografieen en anecdotes over de meest bekende personen hier aangereikt met de vraag het na afloop terug te geven.  De man blijkt iemand te zijn, die dit zelf heeft samengesteld en het maakt ons bezoek een stuk interessanter.  Hij leeft van tips dus ik geef hem een paar dollar als dank.

We lopen verder en komen langs de oudste begraafplaats van de stad, maar hier ligt niemand, die ons bekend in de oren klinkt.  Jammer genoeg kunnen we de meeste kerken niet binnen omdat er nog ochtenddiensten plaatsvinden.

De oude boekwinkel op de route (die we overigens van het internet hebben geplukt, maar al gauw hebben we door dat we het gewoon via het trottoir kunnen volgen.  Het is of rood, blauw en wit geschilderd, of een lijn rode bakstenen, maar duidelijk een leidraad) is helaas gesloten.

Na nog wat bezienswaardigheden komen we bij Faneuil Hall aan. Daar is het gezellig met straatartiesten en terrasje.  Het weer is ietwat somber, maar niet koud.  We vragen een tafeltje op het terras van Salty Dog.


Daar bestellen we ieder een glaasje wijn en Ayesha neemt de native steamers clams, waarvan ik er ook een paar probeer.  Meestal vind ik clams de taai, maar deze zijn wel lekker.  Zelf houd ik het bij een paar oesters en een broodje kreeft, echt heerlijk is het!
Na het eten lopen we verder.  We bekijken het heel indrukwekkende Holocaust Memorial. Indrukwekkend in zijn eenvoud, want het zijn vier glazen pilaren ieder een concentratiekamp voorstellend met de nummers van de gevangenen en herinneringen van overlevenden erin gegraveerd.

We moeten intussen de tijd in de gaten gaan houden.  We haasten ons dus naar het huis waar Paul Revere, toch wel een van de beroemdste Bostonians, woonde.  Daarna lopen we de Charles Rivier over naar Charlestown.  Daar zien we als laatste het Bunker Hill monument wat een gevecht tijdens de Revolutionaire Oorlog herdenkt.


Dan lopen we terug naar het Science Museum en zijn zeer tevreden over onze interessante dag.  Alleen hadden we de USS Constitution nog willen bezoeken, maar dat moet maar een andere keer.  Het was in ieder geval een erg interessante wandeling en eindelijk hebben we beiden eens wat meer van de stad gezien.  Al woont Ayesha hier al jaren, tijd om zoiets te doen heeft altijd ontbroken.

Terug in Newburyport zijn Davids vader en zijn golden retriever gearriveerd om Natalya's elfde verjaardag te vieren.  We gaan bij Agave eten, een plaatselijk zeer populair Mexicaans restaurant.  Het is maar goed dat we gereserveerd hebben.

Het eten is heerlijk en Ayesha en ik nemen er ieder een lekker pittige (jalapeno en habanero door de tequila gemixt) margarita bij.  Davids vader is een ontzettend aardige man en het gesprek is leuk ook met de kinderen en hun uitingen.
Thuis zingen we nog even Happy Birthday voor Natalya en zij blaast haar kaarsjes uit.  Ze heeft een ijstaart gekozen, waarvan ik een miniem stukje eet.  Dan moeten de kinderen naar bed.
We kletsen nog even gezellig na met Davids vader, die na een uurtje naar zijn hotel gaat.  Zijn lieve golden retriever slaapt zo diep dat hij die maar hier laat.  En zo gaat mijn laatste nacht hier ook alweer in.  Het was een superdruk, maar gezellig weekend!

7 reacties:

Anja zei

Wat een leuk weekend heb je achter de rug. Goede reis en veel plezier in Las Vegas.

Sonja zei

Heerlijke dag in Boston, zo'n geweldige stad. Wist je dat je bij de USS Constitution een klein stukje kunt doorlopen en dan de ferry terug naar de stad kunt nemen. De skyline van Boston vanaf het water, onvergetelijk!
Have fun in Vegas!

Caroline bunnemeyer zei

Wat een geweldige dag! Het ziet er heel interessant uit, leuk dat je dit ook samen met je zus heeft gedaan.

Caroline bunnemeyer zei

Wat een geweldige dag! Het ziet er heel interessant uit, leuk dat je dit ook samen met je zus heeft gedaan.

Marieke zei

Leuk dat je de freedom trail gelopen hebt. Dat roept herinneringen op. Voordat ik de freedom trail liep, had ik nog van Paul Revere gehoord, maar nu kom ik hem overal tegen! Goede reis terug.

Marion2 zei

Leuk om over Boston te lezen. Washington en Boston zijn mijn favoriete steden in de VS.
In Salem ben ik ook geweest, erg leuk plaatsje.

Petra zei

@Anja - Dank je!

@Sonja - Volgende keer. Mijn zus woont daar al jaren dus hopelijk krijgen we nu de kinderen groter worden meer kansen te verkennen.

@Caroline - Dat was het zeker. Het is echt zo'n geval van nooit naar de stad gaan omdat familie dichtbij woont voor mij dus erg leuk dit keer

@Marieke - Paul Revere hoor je eigenlijk alleen in Massachusetts. Maar hij was natuurlijk wel heel belangrijk in de Revolutie

@Marion - Ja, Salem zijn we ook lang geleden geweest. Veel van de New England plaatsjes zijn zo leuk