Ons pleintje nu:

woensdag, maart 09, 2016

Dag 4 Disney: Achter de schermen rondleiding

De wekker gaat al om zeven uur, want we hebben voor vandaag een achter de schermen rondleiding door de vier parken van Walt Disney World geboekt.  We haasten ons naar het ontbijt in de food court van het hotel.  De meisjes hebben al een Clif bar gegeten en Rick en ik bestellen een omelet met veel groentes.

Als de magen gevuld zijn rijden we naar Epcot.  Daar hebben we de ontmoetingsplek van de groep al gauw gevonden.  We maken kennis met de gidsen Wayne en Jeanna, die beiden al vele jaren voor Disney werken.  In een Disney Cruise Line bus rijden we als eerste naar de achterkant van het American Adventure paviljoen in Epcot.


Dat is, ondanks dat we bij de ingang van Epcot begonnen zijn, nog een hele rit.  Je realiseert je niet hoe enorm de achter de schermen gebouwen zijn tot je om het complex rijdt.  Net als bij alle parken komt er eerst een veiligheidsbeambte aan boord om onze tassen te bekijken voor we daadwerkelijk achter de schermen mogen.

Onderweg vertelt Wayne dat het werkend houden van de parken een 24/7 baan is met drie acht uur durende diensten.  Gedurende de nachtdienst gebeurt er het meest achter de schermen, want dan moet er onderhoud verricht worden en de attracties getest.

Als we de attractie American Adventure van de achterkant binnenlopen worden de film en de animatronische figuren net getest.  Deze attractie stamt nog van de opening van het park in 1982 en Wayne legt uit dat de apparatuur daardoor erg verouderd is, al ziet de Disney bezoeker dat natuurlijk niet.  Het is wel een uitdaging voor de ingenieurs, want soms moeten ze zelf de vervangende onderdelen maken aangezien die niet meer voorradig zijn.

Het is allemaal erg interessant en we zien hoe een animatronische pop in elkaar wordt gezet.  De eerste animatronische figuren kwamen in de film Mary Poppins voor.  Al heel wat jaartjes geleden dus en Disney was er de uitvinder van.

Met zijn allen gaan we terug in de bus en rijden naar de kassen waar de van planten gemaakte standbeelden van Disney karakters, die op het moment overal in Epcot staan in elkaar worden gezet.  Ook dit is fascinerend, want het zijn allemaal levende planten in mos vastgezet.  Het duurt een paar maanden om een figuur te creeren.  Zo knap allemaal!  Ik neem stiekem een foto van de planten Kermit, want fotograferen mag vrijwel nergens.

Vervolgens brengt de bus ons naar Animal Kingdom waar het gros van de in de kassen verbouwde gewassen heengaan om de dieren daar te voeden.  Hier komt Benji met ons praten over de vele conserveringsprogramma's van Disney. 

Hij heeft zelf een heel interessante geschiedenis, want hij heeft in de wildernissen van Antarctica, Afrika en Zuid-Amerika gewerkt.  Verder vertelt hij wat over het ontstaan van Animal Kingdom. Disney ontwerpers besteedden enkele jaren in Afrika en Azie om het er zo authentiek mogelijk uit te laten zien qua vegetatie en architectuur.

We horen ook dat Animal Kingdom flink wordt uitgebreid.  Er komt een heel nieuw gedeelte bij gebaseerd op de film Avatar.  Verder worden de openingstijden verlengd en komt er een safari na zonsondergang.  De dieren die er lopen hebben een enorm gebied en worden met geluidssignalen af en toe naar hun hokken geroepen om door dierenartsen nagekeken te worden.

Vervolgens gaan we naar Hollywood Studios.  Hier bezoeken we de kostuum afdeling.  Hier worden honderden kostuums ontworpen en heel vaak nog met de hand in elkaar gezet.  We zien de prachtigste tekeningen en afgemaakte kostuums.  Dit is natuurlijk niet het enige kostuumgebouw, er zijn er nog vele anderen over de hele wereld.

Als laatste stop voor de lunch gaan we naar de "Central Shops".  Hier wordt alles gemaakt voor de attracties en meer.  We zien er bijvoorbeeld een man aan een van de animatronische olifanten van Jungle Cruise werken.  Die krijgt een nieuwe meer realistische slurf.  Onvoorstelbaar de details die tot de vuilnisbakken toe precies moeten zijn.

Voor de lunch worden we naar het Whispering Canyon CafĂ© in de Wilderness Lodge.  Het is "family  style" eten en ik griezel als Wayne opnoemt dat het ribs, worst, bbq kip, aardappelpuree en mais is.  Gauw loop ik op hem af en vraag of ik hetzelfde veganistische maal dat Saskia en Laura zullen krijgen mag hebben. 

Dat is gelukkig het geval en wij krijgen lekkere quinoa cakes met salade.  Stukken lekkerder dan al dat vlees, al weet ik dat er bloglezers zullen zijn, die het niet met me eens zijn.  Ons toetje is een bak verse frambozen, bramen en bosbessen, al eet ik ook een paar hapjes van de cobbler, die de anderen krijgen.

Het middaggedeelte van de rondleiding vindt helemaal in de Magic Kingdom plaats.  We hebben altijd al geruchten gehoord dat de Magic Kingdom op een network van tunnels is gebouwd en dat blijkt waar te zijn.  Het is hoe de medewerkers zich naar hun werkplekken verplaatsen en voorkomt o.a.dat er per ongeluk twee Mickeys of andere karakters tegelijk te zien zijn.

We lopen door de utilidors zoals de tunnels genoemd worden en onderweg vertelt Wayne van alles over de filosofie van Walt Disney en hoe het bedrijf daar hedentendage nog steeds aan vasthoudt.  We zien ook een Sneeuwwitje en Mary Poppins langskomen.  Rick en ik hadden nog gehoopt Mickey of Minnie zonder hun "kop" op te zien, maar dat gebeurt niet.

Weer boven de grond gaan we de parade van drie uur kijken met onze nieuw geleerde informative over kostuums e.d. in gedachten.  Inderdaad heb ik een beter begrip gekregen over hoeveel werk er zelfs in een parade zit.  Niet alleen qua kleding en voertuigen, maar ook uren en uren training.

De bus brengt ons terug naar Epcot waar we Wayne en Jeanna hartelijk bedanken.  We krijgen een special Backstage Magic (zo heet de rondleiding) pin als souvenir. Erg leuk!

We lopen het park binnen en Saskia en Laura gaan naar Test Track en Mission Space waar ze fast passes voor hebben.  Wij hebben Test Track al gedaan en mij krijg je niet meer in Mission Space, de ene keer dat ik het geprobeerd heb voelde ik me na afloop allerminst lekker.

Rick en ik gaan eerst de coordinaten van de Leave a Legacy foto's die we in 2000 hebben laten maken en die op panelen bij de ingang van Epcot staan.  We vinden onze foto's al gauw.  Wat waren de kinderen toen nog klein (en wij nog jong)!

In de World Showcase haalt Rick een Duits biertje en ik een glaasje koude sake in Japan.  Intussen sms-t Saskia dat zij en Laura liever nog een keer de veganistische kip korma willen eten in plaats van sushi met ons in Japan.  Prima, dan eten Rick en ik gezellig samen.

Bij Tokyo Dining krijgen we een prima tafel aan het raam met zicht over het park.  Anaye, onze Japanse serveerster, is heel vriendelijk en de sushi smaakt ons goed.  Natuurlijk is het maar heel zelden dat ik sushi niet heerlijk vind.

Ons plan is om het Star Wars vuurwerk bij Hollywood Studios te gaan kijken.  De meisjes zijn echter doodmoe na een heel late avond in de Magic Kingdom gisteren.  We zetten hen eerst bij het hotel af en rijden dan naar Hollywood Studios.

We vinden een prima plek voor het Chinese theater.  Chuck en Christine hadden ons dit vuurwerk aangeraden en daar zijn we blij om.  Op Star Wars muziek afgesteld is het werkelijk een van de mooiste vuurwerkshows die we hebben gezien.

Moe en voldaan keren we terug naar het hotel en gaan vrijwel meteen slapen, want morgen willen we weer vroeg op.

Foto's van vandaag staan hier

2 reacties:

Coralie zei

Wat een belevenissen allemaal! Ik was in 2003 in the Magic Kingdom en vond het echt een bijzondere ervaring. En cool dat jullie foto's daar staan.
Heb voor de grap eens gekeken wat ik met Pascal dn Julie zou moeten betalen voor 4 dagen, ik sloeg echt achterover, $1160! En dan heb je alleen nog maar de entree. Natuurlijk is er heel veel werk in zo'n park, maar dat is toch voor heel veel mensen gewoon niet te betalen. Want ik begreep dat eten in het park ook flink prijzig is.
Leuk om jullie belevenissen te lezen en goede reis terug!

Anoniem zei

Heel interessant zo'n kijkje achter de schermen. Dat daar veel werk verricht wordt om zo'n park draaiend te houden is logisch. Vergelijk het met de Efteling maar dat is veel kleiner natuurlijk.
Ik zou alles over die kostuums willen weten.Klopt dat het meeste met de hand wordt gemaakt want dat is in de showbusiness ook. En daar weten we alles van .Zelf vroeger veel kostuums gemaakt voor de balletschool en het conservatorium en Cathy werkt inmiddels ook achter de schermen bij een grote show in Las Vegas.
Genoten van je foto's die echt een geweldige indruk maken van Disney.
Groetjes Wil