Onze webcam

Cul-de-sac Cam

maandag, augustus 21, 2017

Gedeeltelijke zonsverduistering

De dag waar het hele land naar heeft uitgekeken breekt aan. Die van de eerste zonsverduistering in achtendertig jaar, die in de hele VS tenminste gedeeltelijk waargenomen kan worden.  Wij hebben vrienden, die speciaal naar gebieden waar de verduistering volledig zal zijn, zijn gereisd.

Rick en ik hebben nog nooit een zonsverduistering gezien en vinden 83% al bijzonder genoeg. Dit alles zal echter pas vanmiddag plaatsvinden.


We eten ontbijt, mijn crackers met geitenkaas en een glas wortel en mango sap smaakt me zeer goed.  Het belooft een warm dagje te worden, al dertig graden om negen uur! 

Rick gaat zijn fototoestel klaarmaken voor de zonsverduistering. Hij loopt tegen allerlei obstakels aan dus ik ben benieuwd.  Ik heb personal training en rijd dus naar Anytime Fitness. 

Eerst doe ik een half uur cardio en dan komt Sharon me halen voor een half uur gewichten. Zij heeft net haar jongste naar college gebracht dit weekend.  Langzamerhand worden al mijn vriendinnen empty nesters.

Na nog wat cardio ga ik huiswaarts.  Ik had verwacht dat Rick naar zijn werk zou zijn vertrokken, maar zie zijn auto nog op de oprit staan. Binnen tref ik hem hard bezig een posterkoker door te zagen.  Rick heeft mylar folie als "filter" gekocht en als het in elkaar zit experimenteren we met de volle zon. 

Tot ons genoegen werkt het allemaal prima.  We maken lunch en eten buiten op het deck.  Ik geniet van een kop watermeloen gazpacho, een tosti op rozemarijn brood en een heerlijke sappige perzik.  De ultieme zomerse lunch die ik het hele jaar door zou willen eten.

Bij ons begint de zonsverduistering om iets voor tien voor half twee en Rick wil een plek vinden op het dak van een parkeergarage in het Mosaic District.  Hij heeft net zijn statief opgezet als er een veiligheidspatrouille langskomt, die vertelt dat statieven niet toegestaan zijn.  Wij moeten dus weg.

Balen, maar gelukkig zijn er meer dan genoeg andere plekken en Rick zet alles weer op in een grote parkeerplaats bij wat bedrijven.  Precies als we de maan voor de zon zien beginnen te schuiven staat alles opgesteld. 

Gelukkig kan ik in de airconditioning van de auto blijven zitten, want het voelt als veertig graden buiten!  We krijgen nogal wat bekijks met onze speciale camera filter en zonnebrillen.  Ik had die laatste al maanden geleden besteld van Amazon en van de tien hebben we er nog twee over. De rest heb ik al aan andere vriendinnen gegeven.

Die twee hebben we ook mee en al gauw hebben we een paar heel dankbare mensen gevonden om ze te gebruiken. Onze goede daad is weer gedaan! Verder laten we mensen, die langskomen, door onze brillen kijken.  Iedereen is zo enthousiast, heel leuk! Ik vind het ook wel erg bijzonder om mee te maken.

Rick neemt intussen allerlei foto's. Het duurt bijna anderhalf uur voor het hoogtepunt van onze verduistering wordt bereikt.  Intussen pakken donkere wolken zich samen, maar wij hebben gelukkig perfect zicht. Om 14:42 is de zon voor 83% verduisterd en het is beduidend donkerder dan gewoonlijk.  Alsof er een schaduw over alles hangt, terwijl de zon wel schijnt.
Net nadat voor ons het hoogtepunt is bereikt verdwijnt de zon achter de wolken en rommelt het vervaarlijk. Wauw, wat een geluk dat dat nu pas gebeurt!  Rick stelt voor de zonsverduistering te vieren met een drankje bij Matchbox.

Daar maakt David weer mijn favoriete "Bloody Mary" martini, zo lekker!  We zitten nog niet of de hemels breken open buiten.  Wild weer en nogmaals zoveel geluk dat het niet tijdens de zonsverduistering was.

Als we weer huiswaarts gaan is het gelukkig droog.  Rick gaat werken aan zijn foto's en ik ga op het deck verder lezen over Isabella van Castilie.  Eigenlijk had ik nog willen zwemmen, maar mijn energie is op.  Misschien morgen na mijn rondleiding als die niet te lang duurt.

Voor het avondeten haalt Rick Thais van Bangkok Street.  Ik heb weer een lekker gerecht met kip, gember en veel groentes.  Op tv kijken we nog reportages over de zonsverduistering en nemen ons voor over zeven jaar de volle verduistering ergens te gaan kijken.  Dat is toch wel een van de dingen, die je in je leven gedaan wilt hebben. Kortom, een bijzondere dag vandaag!

4 reacties:

Anja L. zei

Mooie foto's heeft Rick gemaakt. Ik heb het via BBC World kunnen volgen op tv maar dat is toch anders dan zelf die verandering in de natuur mee te maken.
Fijne dinsdag!

Petr@ zei

Wat een bijzonder verschijnsel is hè, de zonsverduistering! Fijn dat het slechte weer even op zich liet wachten en je er van hebt kunnen genieten!

Anoniem zei

Wij hebben in '99 de zonsverduistering meegemaakt in Luxemburg. Samen op een heuvel, fantastisch. De rondvliegende vogels begrepen er niets van.
Marjon

Petra zei

@Anja - Het was inderdaad bijzonder om zo mee te maken.

@Petra - Wij zijn er nu zeker van dat we de volgende volledig willen zien

@Marjon - Het werd bij ons wel wat donkerder, maar niet genoeg dat de dieren het zouden merken