Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zaterdag, december 09, 2017

Dag 16 Nieuw Zeeland en Australie: Sydney

Inmiddels zijn we al langer op vakantie dan ooit. Rick wil gewoonlijk niet meer dan twee weken weg. Vroeger met mijn ouders gingen we weleens zes weken achtereen weg. Dat is ongekend voor Amerikaanse begrippen!

Rick heeft vreselijk geslapen en als ik om half acht wakker word is hij allerminst klaar om op te staan. De meisjes zijn wel al wakker en willen weten wat het plan is. Tja, dat is er niet echt, behalve vandaag Sydney verkennen.

Terwijl Rick nog doezelt besluit ik alvast te gaan douchen. Dat wordt me noodlottig, want er hangt nog natte badkleding van de zwempartij gisteren aan de waslijn over het bad. Ik haal de kleding eraf en maak dan de waslijn los. Die springt zo snel terug dat hij mijn rechteroog hard raakt.

Pijn! Maar dat niet alleen, het heeft mijn contactlens gebroken. Ik vind de helft ervan terug in de badkuip en de andere helft niet, maar in mijn oog zit die ook niet meer. Met tranend en brandend oog douche ik en ik vrees het ergste.

Gelukkig is mijn zicht niet aangetast maar een andere contactlens indoen doet verschrikkelijk veel pijn. Ik kan het oog ook nauwelijks opendoen en heb zelden zoveel pijn in een oog gehad! Deze vakantie is wel een pechvakantie voor mij!

Eindelijk is Rick ook klaar maar dan zijn de meisjes weer bezig met hun make up. Ik vind het wel erg leuk dat ze zo goed met elkaar kunnen opschieten. Saskia doet Katja's make up voor haar en dat is echt mooi en past bij Katja. Saskia is meer van het heel opvallende en Katja meer subtiel. Het past bij beiden.

Op het plein voor ons hotel is een cafe en daar strijken we neer omdat het bijna half tien is. Ik bestel de gepocheerde eieren met gerookte zalm, geroosterde tomaat en toast. Ik ga die geroosterde tomaten missen, zo lekker! De anderen zijn ook zeer tevreden over hun keuzes.


Dan willen de meisjes toch terug naar hun kamer voor van alles en nog wat. Rick en ik besluiten wat rond te gaan lopen. Het hotel ligt vlakbij het gezellige centrum met de meest dure winkels. Ik zie een sieraad bij Bulgari met prachtige groene en blauw stenen en diamanten. Ik zou het dolgraag willen maar weet dat het waarschijnlijk zoveel kost als een auto!
 
De meisjes sluiten weer bij ons aan en dan is het zaak om een chemist te vinden, die Saskia's recept voor Adderall uit Perth wil accepteren. In Cairns hadden we geen succes en bij de eerste apotheek hier ook niet. Saskia is duidelijk anders zonder het medicijn en wordt moedeloos als de eerste apotheek hier in Sydney het ook weigert.
 
Ze belt haar psychiater in Perth en de receptioniste belooft het te vragen en terug te bellen (wat niet gebeurt). Saskia heeft ook keelpijn en wil daar tabletten voor. We lopen een apotheek waar we langskomen binnen en daar is de apotheker zeer vriendelijk. Zij zou het recept vullen maar heeft het medicijn niet op voorraad.

Ze vertelt ons waar we naartoe kunnen gaan om het op te halen. We hadden moeten vragen om het op te laten schrijven want met het accent herinner ik me alleen Westfield en de anderen helemaal niets! We besluiten gewoon alle apotheken die we tegenkomen te proberen.

En dan ziet Rick opeens Westfield Mall, zoals ik me herinnerde. Maar in de mall zijn geen apotheken. We vragen eens bij een drogist en die verwijzen ons naar Soul Pattinson net buiten de mall. Nu hebben we tenminste de naam, die de andere apotheker ons gaf.

We zijn hier ook in het gebouw waar we naar boven kunnen in de Sydney Tower. We besluiten dat eerst te doen. We sluiten aan in de rij zonder tickets en er is ook een rij met mensen, die hun kaartjes al gekocht hebben. Er zitten slechts twee personen om kaartjes te verkopen.

We wachten en wachten want alleen de mensen, die al kaartjes hebben, worden geholpen. Ik krijg er genoeg van en ga uit protest voor in de rij voor mensen met kaartjes staan. De Duitser waar ik voor ga staan vindt dat natuurlijk niets, maar het trekt wel de aandacht van de verkopers en wij zijn nu meteen aan de beurt.

De rest van mijn gezin vindt dat ik me vreselijk gedroeg, maar ach, brutalen hebben de halve wereld. Dan ben ik nog wel echt Nederlands, Rick heeft weleens meer dan een uur staan wachten om de aandacht van een serveerder te krijgen. Dat geduld heb ik gewoon niet. Heel waarschijnlijk hadden we er anders nog gestaan.

Ook een dom systeem om maar twee mensen  achter de balie te hebben en niet duidelijk wie wanneer aan de beurt is. Het is helemaal niet druk dus ze hadden een derde persoon moeten hebben voor de mensen zonder tickets. Dat gaat in de VS toch wel gesmeerder.

Enfin, die Duitser mag mij duidelijk niet, maar ik ben hier niet voor hem. We krijgen een leuke 4D film te zien en mogen dan naar boven. Het is schitterend weer en we kunnen heel ver kijken. Jammer genoeg zien we hier maar een deel van het Opera House, maar het is een prachtig uitzicht!
Eenmaal weer beneden gaan we op zoek naar Soul Pattinson maar lopen de verkeerde kant op. Daar is een of andere discount pharmacy waar Saskia toch haar recept laat zien. Maar nee, zij kunnen het niet vullen en de tranen staan bij Saskia hoog zien wij.

Gelukkig vinden we dan eindelijk de Soul Pattinson en hallelujah, ze vullen het recept! We zijn allemaal zo opgelucht en Saskia vooral, die meteen een pil inneemt. Aan deze zelfde autovrije straat ligt Sephora wat Saskia in Perth enorm gemist heeft.

Terwijl de meisjes daar kijken en Rick in de Microsoft Store loop ik de Pandora winkel binnen,. Ik weet precies wat ik wil, de bedel van het Sydney Opera House. Rick beloofde op tijd hier te zijn om hem aan mij te geven maar het gaat zo gesmeerd dat ik al betaald heb als hij komt. Het is druk in de winkel en ik wilde anderen niet ophouden.

Blij met mijn nieuwe souvenir gaan we de meisjes vinden in inderdaad de beste (en een van de duurste) make up winkels ter wereld. Inmiddels is het ruim lunchtijd geweest. Saskia heeft een veganistisch restaurant gevonden waar zij graag wil eten en Katja en ik vinden het prima. Rick loopt lijdzaam mee.

We komen door het mooie Hyde Park, net als in Londen, met fonteinen etc. En dan een ander park, maar het restaurant is niet in zicht. We blijken naar beneden te moeten en dan is Bodhi daar. Dit is een Aziatisch veganistisch restaurant.

De manier van eten heet Yum cha en er worden telkens verschillende gerechtjes naar onze tafel gebracht en daaruit kiezen we wat we willen eten. Rick heeft geen zin en weerhoudt zich van meedoen, maar Katja en ik doen graag met Saskia mee.
In onze omgeving heet dit dim sum en ooit heb ik in New York een fortuin betaald  op deze manier voor dingen die we helemaal niet lekker vonden. Het verschil was dan wel dat ze hier Engels spreken en uitleggen wat het is.

We nemen wontons, dumplings en meer. Alle gerechtjes hebben drie stuks dus we delen alles. Grappig is dat uiteindelijk Katja en ik meer lekker vinden dan Saskia.
Deze Australische witte ibis loopt gewoon om ons heen

Niets is zo speciaal dat ik het nog vele malen zou willen eten, maar er zijn dingen, die echt lekker zijn, en ik ben verbaasd dat een vegan garnaal ook echt als een garnaal smaakt qua smaak maar ook qua structuur.

Uiteindelijk wordt het inderdaad best een duur maal. Dat komt omdat je niet weet hoeveel alles kost zonder menu en toch dit en dat wil proberen. In ieder geval hebben Katja en ik Saskia laten zien ook best veganistisch te kunnen eten.

Rick gaat met lege maag verder. We lopen naar het Sydney Opera House, het iconische gebouw hier. Nu hangt het voor altijd aan mijn armband in gezelschap van de Sagrada Familia, Eiffeltoren, Big Ben en het Veiligheidsbeeld. Rick en ik bedachten eens wat bij welke landen hoort en dan is er eigenlijk niet eens zo heel veel behalve de al genoemde dingen.

Onder het Opera House is er een gezellige bar, die ook eten serveert, Ricks kans op lunch dus. Hij bestelt een pie en de rest van ons drankjes. Om ons heen zijn zeer brutale meeuwen, zij pikten zo salade van het bord van de man achter ons! Saskia maakt het haar taak ze bij onze tafel weg te houden!

Na nog wat foto's dichterbij het Opera House nemen de meisjes een Uber terug naar het hotel. Rick en ik gaan Circular Quay nog even aflopen. Hier horen we een authentieke didgeridoo speler en daarnaast staat zijn dochter hun kunst te verkopen. Rick en ik kiezen een van krokodillenhangers en een boomerang voor aan onze muur ergens.


We fotograferen het Opera House nog een keer van deze kant en lopen dan terug naar het hotel. Op een gegeven moment roept Rick opeens "Sean!". En daar zijn zijn oud-collega en zijn vrouw, die ik ook al vele malen ontmoet heb. Wat een kleine wereld! Zij zijn hier een week voor zijn werk.

Terug in het hotel geeft Rick Saskia een nekmassage. Kennelijk helpt die voldoende want niet veel later vertrekken de dames naar het Enmore theatre voor een concert van de Shins. Deze band miste Saskia net in Perth dus ze is helemaal blij hier nu met haar zus heen te gaan.

Rick en ik zien onze kans schoon er een date night van te maken. We kiezen het Franse restaurant Ananas met uitzicht op de haven. We hebben gereserveerd en krijgen een tafeltje aan het raam. We beginnen met een kir royal en toasten op een fantastische vakantie.
 
Thomas, onze serveerder, is Frans en hij heeft al gauw door dat ik Frans spreek. Heel leuk blijft hij dat dan de hele maaltijd ook tegen mij doen. Ik kies de garnalen in knoflooksaus en Rick uiensoep,  Mijn gerecht is heerlijk en echt een voorafje, Rick vindt zijn soep ook erg lekker, maar veel te veel.

Als hoofdgerecht hebben we beiden de steak au poivre en die is voortreffelijk! Alleen merken we na een paar hapjes dat Rick mijn biefstuk heeft en ik de zijne. Ik wil die van mij altijd zo rauw mogelijk en Rick wat verder doorgebakken. We wisselen dus van bord.

Thomas is erg attent en vraagt hoe alles is. Rick vertelt over het wisselen van borden en dat snapt hij niet. Ik probeer het in het Frans uit te leggen maar dan kan ik niet op het woord voor wisselen komen dus het wordt Franglais.

Als dessert neemt Rick een capuccino, maar ik kan het niet laten de roquefort te bestellen. Dat is voor mij de koning van de blauwe kazen. Zo lekker! Met wat honing of een gedroogde druif, hapje voor hapje genot!

Als we de rekening krijgen staat er dat we bediend zijn door Sjoerd. Nu weet ik absoluut zeker dat Thomas geen Sjoerd heet en dat Sjoerd nergens anders voorkomt dan in Nederland. Ik vraag dus waar Sjoerd is en maak kennis met de jonge manager van het restaurant. Hij vindt het duidelijk ook leuk even Nederlands te praten, maar al gauw moet hij verder met werken.

Eenmaal buiten blijkt het te regenen. Gelukkig heb ik mijn regenjas mee maar Rick heeft enkel een korte mouwen overhemd aan. Hij vindt het niet erg en het zijn ook maar spettertjes. We gaan dus gauw een paar foto's van het Opera House in het donker nemen.

Dan zoeken we een taxi, die we al gauw vinden. Binnen de kortste keren zijn we terug in het hotel. De meisjes zijn intussen heel enthousiast over hun concert en op weg terug naar het hotel. We zullen hopelijk vannacht allemaal goed slapen en mijn oog helen. Ik ben bang dat er nog fragmenten van mijn contactlens inzitten, die ik niet kan zien.

Komt tijd, komt raad, ik wens iedereen veel goeds morgen en als je dit leest vind ik een reactie ook erg leuk. Als ik aankondig dat mijn blogs verlaat zullen zijn krijg ik allerlei reacties, maar niet op de blogs zelf. Vind je het leuk om mee te lezen laat het dan even weten.

18 reacties:

Anoniem zei

Hoi Petra,
Jullie vakantie klinkt heerlijk.
Ik lees elke dag je blogs, een vast ritueel.
Dus stop niet met schrijven!! :-)
Angelique

Anoniem zei

Geweldig om zo jullie vakantie mee te beleven! Ik zou toch even je oog na laten kijken. Al is het maar bij een opticien (als ze die daar hebben....)Die kan met zijn aparatuur echt wel zien of er nog iets achtergebleven of beschadigd is. Geen risico lopen met je ogen hoor! Je praat er zo luchtig over: dat je denkt dat er nog stukjes lens in je oog zitten. Ik schrok er van.

Hele fijne dagen nog!
Groetjes Carla

Petr@ zei

Wat een leuke authentieke souvenirs. Mijn vriend heeft iets soortgelijks aan de muur hangen, meegenomen uit Australië.

Wat akelig, dat ongelukje met je oog! Had ernstiger af kunnen lopen. Maar misschien inderdaad niet zo'n gek idee om er naar te laten kijken.

Monique zei

Klinkt als een heerlijke vakantie (wel balen van je oog), leuk om mee te beleven via je blog!
Bijzonder dat je dochters het zo goed met elkaar kunnen vinden en samen herinneringen maken.
Nog een fijne rest van je vakantie!
Groetjes, Monique

derkdegeus zei

Hi Petra,
Met plezier je blog gelezen. Ik lees het niet altijd maar wel als ik tijd heb. Beterschap voor je oog - dat klinkt pijnlijk!
Nog fijne dagen in Australië,
Derk

Anoniem zei

Lees altijd je blogs hoor,veel te leuk om met jullie mee te te reizen
en wat er dan zo allemaal op je pad komt.
Ook als je op je thuis basis bent..ik vind het altijd interessant wat je schrijft.
Zelf reis ik nooit...maar dankzij jou kom ik toch van alles te weten wat er zo te zien is in woord en beeld en jij kunt dat alles zo goed weer geven,net of ik erbij ben.
Volgens mij zou jij ook een heel goede schrijfster zijn geweest.

Ga zeker voor je oog naar een opticien,heb ook eens per ongeluk een daglens te lang in me oog laten zitten een week lang,omdat ik dacht dat die eruit was,totdat ik met dat oog steeds slechter ging zien ,ging ik eerst naar een huisarts,die zag niks in dat oog,kreeg zalf mee en toen na een week naar de opticien,die zag daar wel een lens zitten.
Toen ik daarna ermee in de buitenlucht liep,voelde het oog heel gevoelig.
Gelukkig geen schade eraan over gehouden
Fijne tijd nog in Australie

groetjes Joke

Pascale zei

Wat hebben jullie veel gedaan tijdens deze reis, zo leuk om mee te lezen! Ik hoop dat alles goed gaat komen met je oog. Heb je ook nog een reservebril?

Anoniem zei

Hoi Petra...
Ik lees niet altijd..maar zeker je reisblogs vind ik leuk om te lezen en inspirend...want Australie staat op mijn wensenlijst..als ik ergens naar toe reis..kijk ik tussen je oude blogs voor tips!!Wat jammer dat de reis voorbij en wat hebben jullie een hoop gedaan...en inderdaad sluit mij aan bij de vorige reaktie..ga langs bij de arts .of er niks in je oog is achtergebleven...goede terug reis en ik hoop dat je blijft schrijven..gr.Flore uit Nederland

Anoniem zei

Hoi Petra,
Ja hoor ik lees nog steeds mee. Al vanaf 2006!
Door het aaforum bij je terecht gekomen. Ook ik reageer te weinig.
Lezen lukt altijd maar reageren dus minder.
Maar heel leuk om mee te lezen en zeker de reizen die je maakt.
Ook de planning van het huwelijk van Katja is ook leuk om mee te mogen beleven.
Groetjes Greet(aaforum)

Monique zei

Hoi Petra,

Ik lees je blogs ook altijd met veel plezier, bij voorkeur 's ochtends bij m'n eerste bak koffie van de dag.
Wat gaan jullie als Razende Roelanden door Nieuw Zeeland en Australië heen..!! Wel leuk hoor zoals jullie dagen gevuld zijn!
En wat een pech voor jou deze vakantie! Het zal nu toch wel klaar zijn? Alle ongeluk komt in drieën, zegt men, en die heb je nu wel gehad dacht ik zo..
Nog veel plezier samen!

Groetjes,
Monique

Irene zei

Lijkt me verstandig om een opticien of arts naar je oog te laten kijken! Voor hetzelfde geld zit er wel wat glas in of is je hoornvlies beschadigd!!

Anoniem zei

Beste Petra,
Ik heb met veel belangstelling jullie reis gevolgd, maar spijtig genoeg reageer ik niet zo veel, wat niet wil zeggen dat ik jou niet bewonder om na een vermoeiende dag nog een blog te schrijven.
Schrijven gaat jou goed af en ik denk ook dat je een goede auteur zou zijn.
Bedankt om te mogen meegenieten en ik wens jullie een behouden thuiskomst en een blij weerzien met Cosmo en hopelijk komt alles goed met je oog.
Groeten van Hilde uit B.

Anoniem zei

Geniet elke dag mee van je avonturen ! Bedankt !

Anoniem zei

Veel sterkte met je oog, inderdaad een pechvakantie wat dat betreft na de keelpijn en je rug! Geniet nog even daar!
Groet,
Evelyn

Anoniem zei

Geniet elke dag mee van je vakantie ! Bedankt !

Aafje zei

Wat toevallig: gister in NL op nieuws dat het Operagebouw in roze en regenboogkleuren uitgelicht was ivm de in het parlement aangenomen wet dat homo's en lesbiennes mogen trouwen.
Verder ook berichten over de vleermuizen "plaag"in Noord Australie.... Ik lees je blog graag en reis mee met jullie. Ik hoop dat het met je oog allemaal meevalt. Goede reis verder

Petra zei

@Allemaal - Super leuk al die reacties! Dank ervoor! Ik beloof thuis naar een oogdokter te gaan, hier is dat wat moeilijk. Het doet geen pijn dus ik denk niet heel dringend.

Karin zei

ja ik lees nog steeds mee.
Ik vind het echt heerlijk om zo mijn ochtend te beginnen.
Dus je bent van mij in ieder geval voorlopig nog niet af ;)