Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zaterdag, september 08, 2018

Een rondleiding en wijngaarden

Zaterdag

Rick is al om half acht op en eigenlijk ben ik ook klaarwakker. Niet veel later sta ik onder de douche en kleed me in rondleiding tenue. Ik heb besloten ondanks de koelere temperaturen gewoon een bermuda met topje aan te doen. De regenjas zal me genoeg warmte geven.

We halen ontbijt en koffies bij Starbucks en rijden dan naar de stad. Onderweg begint het te regenen en niet zo'n beetje ook. Ik hoop niet dat dat de hele dag het geval gaat zijn! Bij het Smithsonian kasteel wacht ik de ergste bui af in Ricks auto en loop dan snel het kasteel binnen.


Daar koop ik een flesje water met citroensmaak en als ik weer naar buiten stap is het gelukkig droog. Ik speel wat Pokémon Go en ga dan bij de grote M paal voor de uitgang van het Smithsonian station wachten.

J. sms-t dat ze wat verlaat zijn. Ze hadden een rondleiding door het Witte Huis om half acht en alles nam wat langer dan ze hadden gedacht. Geen probleem want ik heb de lunchreservering zoals altijd voor een uur gemaakt en dat gaan we makkelijk halen. Precies om half elf, een half uurtje later dan afgesproken, komen ze het station uit.

Vandaag ga ik op stap met J. en haar man K. J. blijkt een nurse practitioner te zijn in Nederland, iets waar Katja ook naar streeft. Ik schat J. en K. van de leeftijd of iets ouder dan Katja en Kevin. Het is meteen gezellig want J. vooral is een lekkere klets. Dat heb ik het liefst want dan voelt het minder als gids en klanten.

We lopen naar het Washington Monument en het valt me op dat het vrij druk is in de stad, ondanks het mindere weer. Ik vertel over deze hoogste obelisk ter wereld en dan lopen we naar het Tweede Wereldoorlog monument.

De lucht ziet er wel heel dreigend uit, maar gelukkig blijft het voorlopig droog. Bij het Vietnam Veteranen Monument zien we een hele groep mensen in oranje bloezen. Ik leg uit dat dit een Honor Flight groep is. Die organisatie vliegt veteranen van over het hele land naar Washington om de monumenten van "hun" oorlogen te bezoeken.


Via het Lincoln Memorial lopen we naar het laatste oorlogsmonument, dat voor de Koreaanse oorlog. Het blijft mijn favoriet met zijn negentien roestvrijstalen soldaten. Hun gezichtsuitdrukkingen zijn zo sprekend.

We steken over naar het Martin Luther King Jr. Memorial. Hier is het heel rustig. We lopen langs het Tidal Basin naar het Franklin Delano Roosevelt Memorial. Dat is een modderig gedoe met grote plassen. Ik besluit de rest van de wandeling droger op de stoep te maken.

Eenmaal door de vier kamers van het FDR Memorial lopen we dus over de drogere stoep naar het Jefferson Memorial. Daar tocht het flink en maakt het zelfs voor mij althans koud. Als je 35 graden gewend bent is 20 graden echt koel.

We lopen zo snel dat we ondanks het halve uur vertraging nog tijd hebben voor de achterkant en voorkant van het Witte Huis voor de lunch. J. wil ook nog wat geld pinnen en er is een geldautomaat tegenover het Witte Huis.

Keurig om een uur lopen we de Old Ebbitt Grill binnen. We moeten een paar minuten wachten en worden dan naar onze tafel gebracht. Ik ben dolblij even te kunnen zitten want ik heb nieuwe Teva sandalen aan en dat was geen goed plan, kennelijk.

Op mijn linker grote teen heb ik een flinke open blaar. J. heeft blarenpleisters mee en geeft mij er een. Dat helpt goed en ik hoop dat even zitten het vanmiddag draagbaarder maakt.

Justin is onze ober en heel attent. J. neemt een broodje met kalkoen, K. houdt het bij een burger en ik neem de "little gem" salade met o.a. blauwe kaas en kerstomaatjes. Alles wordt met smaak gegeten en op Justins vraag of we dessert willen antwoorden we gezamenlijk nee.

Na nog een bezoek aan de toiletten hier gaan we verder. Helaas doen mijn voeten steeds meer pijn in de sandalen. Dat is zo vreemd want ik had dat nooit bij eerdere Teva's. Het regent intussen ook dus regenjassen aan en in mijn geval ook paraplu op.

Het is een wat miserabele wandeling langs Pennsylvania Avenue naar het Capitool. Door de regen is alles wat somber maar we zijn Nederlanders dus smelten niet. Bij het Capitool vertel ik over dat gebouw en dan klimmen we Capitol Hill op.


Als laatste gaan we de Library of Congress in. Daar hangen plastic zakjes voor de paraplu's en ik doe de mijne erin. Dan gaan we door de veiligheidscontrole het gebouw binnen. Zoals altijd maakt het flinke indruk.
We moeten vrij lang wachten voor we naar boven mogen om de grote leeszaal te bewonderen, maar dat is de moeite waard. Ik laat een aantal dingen zien op de tweede verdieping en we bekijken de bibliotheek van Thomas Jefferson. Daarvan is men veel aan het digitaliseren op het moment.

Op de onderste verdieping laat ik de Gutenberg bijbel zien en het vroegere kantoor van de bibliothecaris. Als laatste bekijken we de eerste kaart van de Verenigde Staten uit 1784. Op de trap naar beneden laat ik zien dat ze via een tunnel naar het Capitool kunnen en daar nog een rondleiding doen.
Daar hebben ze wel oren naar en we nemen afscheid. Ook nu krijg ik weer een flinke fooi, die ik zeer waardeer! Dit jaar voor het eerst in de acht jaar dat ik rondleidingen geef heb ik bijna iedere rondleiding een fooi gekregen. Ik begrijp het helemaal als mensen dat niet doen, maar ik ben ontzettend blij als men mijn rondleiding zo goed vond dat het een fooi waard is!

Rick stond al op een parkeerplaats op me te wachten en hij komt me dus een paar minuten later ophalen. Ik ben dolblij om mijn sandalen uit te doen. Ik moest bijna huilen van de pijn in de Library of Congress, jeetje! Ik hoop dat deze sandalen wel beter gaan voelen, misschien moet ik de Velcro aanpassen. Het is hetzelfde model als mijn vorige paar.

Er is een Pokémon Go evenement gaande en Rick en ik willen graag meespelen. Maar in heel Vienna zijn er geen andere spelers wat het voor ons onmogelijk maakt de Pokémon, die we zouden willen, te vangen. Volgende keer beter denken we maar.

Thuis verkleed ik me in warmere kleding en dan gaan we naar het Mosaic District voor een drankje bij Alta Strada. Ik bestel een bloody Mary en Rick een Lambrusco. We kijken de explosieve final van de US Open tennis. Serena Williams verliest, maar ook wel op een nare manier.

Terwijl we hier zitten bestellen we hun voorafje van prosciutto en dat is heerlijk! Super dun gesneden prosciutto, het is een echte delicatesse zo. Ricks vader belt en Rick gaat even buiten met hem praten. Gelukkig gaat alles goed al merkt Dad zijn leeftijd steeds meer. Niet verwonderlijk als je een actieve 82-jarige bent.

Als Rick terugkomt hebben we geen van beiden animo om nog ergens anders heen te gaan. We vinden lekkere gerechten op het menu van Alta Strada. Voor Rick de varkenshaas en ik neem de zalm. Die komt met een overheerlijke salade met bieten, wortel, venkel en pistaches. Voor het eerst ooit vind ik een salade met bieten zeer smakelijk!

Thuis ga ik in mijn makkelijke stoel liggen en tv kijken. Saskia is onderweg naar huis en gaat morgen, de dag voor mijn verjaardag, mee naar de wijngaarden, ik zie ernaar uit!

Zondag


Vannacht hoorde ik de regen al op het dak roffelen. Het is flink somber en nat als we opstaan en de temperatuur maar zestien graden. Saskia slaapt nog en we nemen aan dat zij haar gewoonlijke ontbijt wil.
Mijn orchidee bloeit opeens weer`

We halen eerst onze koffies van Starbucks. Rick neemt dit keer een warme koffie, maar ik weet niet of ik mijn nitro brew nog ooit op wil geven, vandaag in ieder geval niet. Bij Caffe Amouri halen we Saskia's soya latte. Daar is het heel druk dus het neemt flink wat tijd.

Intussen staat bij SouthBlock Saskia's acai bowl klaar en bij Panera haal ik mijn boterham met ham, ei, spinazie en (althans dat zou gemoeten hebben) geroosterde tomaat. Ik check het voor we naar huis gaan, want het is vrijwel altijd verkeerd gedaan.

Dit keer lijkt het goed te zijn tot ik thuis tot de ontdekking kom dat er geen tomaat tussen zit. Ik ga toch eens met een manager hierover praten bij Panera. Het is gewoon belachelijk hoe vaak de bestelling, die nota bene online is dus zwart op wit, verkeerd wordt vervuld!

Thuis ga ik mijn uur op de elliptische machine doen, terwijl Saskia haar was doet en Rick alvast inpakt voor morgen. Dan maken we ons allemaal klaar om eropuit te gaan.

Het is een beetje traditie geworden dat we het weekend voor mijn verjaardag wat wijngaarden gaan bezoeken. Zo ook vanmiddag. We halen eerst bij Whole Foods salades, gerookte zalm en prosciutto als lunch en Saskia wat veganistische lekkernijen.

Dan rijden we door de stromende regen richting Leesburg. Daar gaan we eerst naar de Stone Tower wijngaard. Die is een van de grootste in onze nabije omgeving en ook altijd erg gezellig. Alleen zien we bij het grote gebouw staan dat er geen zelf meegebracht voedsel genuttigd mag worden.
Dat is balen en we denken dan maar iets te kopen, want we hebben flinke trek. Als we het bord nog eens goed lezen zien we echter dat er in de kleinere schuur wel gepicknickt mag worden. Dan rijden we daar maar naartoe.

Het is hier nog kouder dan thuis met maar veertien graden en een koude wind. Het tocht in de schuur en er zijn geen zitplaatsen binnen. Buiten op het terras is er nog wel een tafel onder een afdak. Die nemen we dan maar en met wat extra jassen en wraps uit Ricks auto is het ook warm genoeg.

Een vriendelijke medewerker laat zien welke wijnen ze hebben en mijn keuze valt op de sauvignon blanc. Rick neemt een glas mousserende rose en Saskia houdt het bij water aangezien ze nog veel te studeren heeft. Dan vallen we ook aan op de meegebrachte lekkernijen.

Omdat het toch kil is blijven we niet lang nagenieten. In plaats daarvan besluiten we nog een paar andere wijngaarden aan te doen. De eerste daarvan is Willowcroft Farm, de oudste wijngaard in Loudoun County.

Hun proefkamer ligt in een oude schuur en is heel gezellig. Hier zijn maar een paar andere mensen en het is er behaaglijk warm. Rick wil niet meer wijn, maar ik proef de verschillende wijnen, die ze hebben, en die zijn verrassend lekker. Zelfs hun rode wijnen vind ik goed, terwijl ik van de Virginiaanse wijnen vaak vind dat er teveel tannines inzitten.

Als laatste gaan we naar de Dry Mill wijngaard. Het weer zorgt er waarschijnlijk voor dat het over het algemeen een rustige dag is, want ook hier zijn maar een aantal mensen aanwezig. Ik bestel een glas van hun rose en die is heel erg smakelijk. Bijna neem ik er een fles van mee, maar $25 is me wat te duur.

Het regent nog steeds als we naar huis rijden. Daar doet Saskia haar was en andere spullen weer in de auto en gaat terug naar Richmond. Het was erg leuk haar even te zien en de dag voor mijn verjaardag met haar te vieren.

Voor ons avondeten gaan Rick en ik naar Glory Days. Daar is het druk want het Amerikaanse football seizoen is begonnen en de Washington Redskins spelen (en winnen wonder boven wonder). We vinden nog net een paar stoelen aan de bar.

Als voorafje bestellen we de gegrilde kip"sate" met een Buffalo saus en heel veel knoflook! Op het menu zie ik tot mijn genoegen dat je de salades ook als halve portie kunt bestellen. Dat doe ik met de Buffalo kip salade. Die is als halve portie nog steeds flink en meer dan genoeg. Ik ben dol op de Buffalo saus dus het smaakt me heel goed. Rick heeft chili, die er ook goed uitziet.

Thuis geeft Rick mij alvast mijn verjaarscadeau want het zou onzin zijn het mee te sjouwen naar Las Vegas. Het is een nieuw snorkelmasker, zo een die over je hele gezicht gaat. Ik heb er sinds ik vorig jaar een vrouw ermee zag bij het Great Barrier Rif een willen hebben. Ik kan dan ook niet wachten het uit te proberen!

Vandaag vier ik ook dat ik negentien jaar geleden het Amerikaanse staatsburgerschap kreeg op 9/9/99. Destijds was dat met gemengde gevoelens want ik moest mijn Nederlanderschap ervoor opgeven. Het was om mijn vader in de VS te kunnen laten blijven (twaalf jaar later ging hij toch terug naar Nederland).

Met dat staatsburgerschap kreeg ik wel stemrecht hier en dat heb ik met iedere gelegenheid gebruikt, zelfs als iemand geen tegenstander had. Zeven jaar later kreeg ik ook mijn Nederlanderschap terug dus alles kwam op zijn plaats.

Het was ondanks het weer toch weer een heel leuk weekend! Gelukkig komen er weer warmere temperaturen aan, al hoop ik niet dat we Florence over ons heen krijgen. Over warmere temperaturen gesproken, het zal in Las Vegas tussen de 38 en 41 graden zijn!


6 reacties:

Anoniem zei

Gefeliciteerd met onze gezamenlijke verjaardag. 10 september 1961.

Anoniem zei

Beste Petra,
Gefeliciteerd met jouw verjaardag op maandag 10 sept. die je dit weekend al gevierd hebt.
Groeten van Hilde uit B.

Anja L. zei

Wat lief van Saskia dat ze even overkwam. Jammer dat het weer zo tegen zat.
Goede reis vandaag.

Petr@ zei

Fijn dat je dit jaar ook fooi krijgt na je rondleiding. Ik geef gidsen e.d. altijd een fooi. Ik vind dat eigenlijk heel normaal ook al is het in Nederland niet gebruikelijk.

Jammer dat het zondag koud en nat was. Zo'n wijnproeverij is toch net wat leuker met mooi weer erbij. Leuk dat Saskia mee was.

Ik wens je een hele leuke trip naar Florida. Hopelijk zonder last van Florence, zal voor je duimen.
Geniet van je verjaardag, ook al is het een reisdag.

Marion2 zei

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
Een extra bijzondere dag, dus. Heel veel plezier vandaag!

Wat een prachtige film van Katja en Kevin! Dat maakt
de bruiloft helemaal onvergetelijk. Ik zou het keer op
keer bekijken.

Petra zei

@Anoniem - Wie ben jij? Lijkt me leuk een geboortejaar en dag genoot te kennen, ik ken niemand anders. Jij ook gefeliciteerd!

@Hilde - Dank je wel, vandaag ook nog flink gevierd, hoor!

@Anja - Er komt nog veel meer met de naam Florence, ik hoop dat wij daar het meeste van zullen missen

@Petra - Florida komt over een paar weken, nu zitten we in Las Vegas. Je hebt helemaal gelijk dat de wijnproeverijen veel leuker zijn met mooi uitzicht en warmere temperaturen!

@Marion - Ik heb het filmpje al meerdere keren gekeken inderdaad, kan niet wachten op de hele film!