Onze webcam

Cul-de-sac Cam

woensdag, oktober 31, 2018

Dag 14 Cruise: Cozumel


Rick en ik hadden afgesproken om zeven uur op te staan, maar om half zeven zien we zo’n mooie zonsopgang dat we foto’s van willen maken. Dan maken we ons ook maar gelijk klaar voor het ontbijt. Vanwege Halloween doen we beiden onze Disney Halloween shirts aan. In de verte zien we Cozumel aankomen, onze bestemming voor vandaag.


Wij zijn de eerste groep, die van boord mag. Klokslag negen uur staan we op de kade, want dit keer hoeven we niet in bootjes. Veel fijner! Tomas, onze gids voor vandaag, staat ons al op te wachten en leidt ons door een winkelcentrum naar de bus.

Daar introduceert hij zichzelf en de chauffeur Julio. We hebben meteen door dat dit een veel leukere gids is dan Hugo in Cartagena. Tomas probeert ons wat Spaans te leren (althans aan degenen, die werkelijk geen woord Spaans spreken) en noemt ons “mis amigos”.

Onze eerste bestemming van vandaag is de Mayaanse ruines van San Gervasio. Die zijn nog niet zo heel lang geleden opgegraven. Dit was een heilige plek voor de Maya’s. Hier werd getrouwd, gebeden om vruchtbaarheid, zowel voor de mensen als voor het land en ook natuurlijk (menselijke) offers gebracht.

Tomas vertelt er heel interessant over. Hij is zelf half Maya en vertelt dat er nog hele dorpjes zijn waar men volgens de Maya cultuur leeft. De Spanjaarden hebben veel verwoest, maar gelukkig lang niet alles. San Gervasio is een Mayaanse vestiging, die aan het einde van de hoogtijdagen is gebouwd, na de 10e eeuw.

We krijgen hier ruim de tijd en ook nog om wat rond te kijken in de winkeltjes. Er is bij de ingang een foto van ons genomen met twee in Maya klederdracht geklede vrouwen. Rick en ik vinden hem niet leuk genoeg om te kopen.




Eenmaal weer in de bus vertelt Tomas over onze volgende stop, Discover Mexico. Dit is een heel park over de cultuur van Mexico. Hier zien we o.a. een altaar voor Dia de los Muertos wat op 2 november wordt gevierd.

Tomas legt de gedachte dat geliefden, die heengegaan zijn, een dag per jaar weer op aarde komen kijken en dat moet gevierd worden, natuurlijk. De altaren zijn dan ook heel vrolijk. Veel kleuren slingers, lekker eten en drinken voor de voorouders en natuurlijk foto’s van hen, die gemist worden.

We zien hier verder ook mooie Mexicaanse kunst en maquettes van de Mayaanse ruines in Mexico. Wij hebben daar inmiddels drie plekken van gezien: Chichen Itza, Tulum en nu dus San Gervasio.

Dan is het tijd voor de lunch, die bij de tourprijs zit inbegrepen. We krijgen tortillas (voor mij een kleine) met varkens- en rundvlees, pico de gallo, guacamole en lekkere salsa. Rick neemt er ook nog een quesadilla bij. Het smaakt zeer goed!





De derde en laatste stop is bij de Mayan Cacao Company. Hier maken ze op de Mayaanse manier chocolade. We krijgen eerst een mini maistortilla met mole erop. Dat is een pittige chocolade saus die in veel Mexicaanse gerechten wordt gebruikt. Veel mensen vinden het niet lekker, maar Rick en ik wel.

Vervolgens worden we een zaal ingeleid waar Mario laat zien hoe de basis van de chocola hier wordt gemaakt. We krijgen allemaal een houten lepeltje met wat heel pure (85%) chocolade erop. Ook dit vinden veel mensen te bitter, maar wij niet.

Als Mario de chocolade fijn maakt vraagt hij ons in het Spaans tot tien te tellen. Tot mijn verbazing kan Rick dat niet. Dat heb ik nooit geweten, zo leer je na 30 jaar nog steeds nieuwe dingen. Na afloop van de demonstratie krijgen we een klein potje met ongezoete cacao in water toegereikt. Dit is hoe de Maya’s het dronken en ik vind het best lekker.

Bij de bar kunnen we chocolade margarita’s, mojito’s en pina colada’s bestellen Rick en ik besluiten een margarita te delen, maar die lijkt in de verste verte niet op een margarita. Enkel de tequila is hetzelfde. Het drankje is mij veel te zoet en ook Rick drinkt er niet veel van. Wel leuk om tenminste geprobeerd te hebben.

Dan mogen we in de winkel tien verschillende soorten chocolade proeven. Ik houd het bij de meeste pure waarvan ik de 85% het lekkerst vind. Rick neigt meer naar melk en witte chocolade. Van die laatste neemt hij dan ook een reep mee.

We worden met een Mayaanse begroeting welkom geheten


Terug bij de cruise terminal gaan we op zoek naar een typisch Mexicaanse bar, want Rick heeft nu zin in een echte margarita. We vinden niets echt Mexicaans dus strijken bij Senor Frog’s neer. “The next best thing”, zegt Rick, want het heeft tenminste iets Spaans.

Rick heeft zijn margarita en ik een van de lekkerste bloody Mary’s, die ik ooit gehad heb. We hebben het in dit winkelcentrum nu wel gezien en lopen voor het laast deze cruise (want we zijn het erover eens dat er meer gaan komen) het schip weer op. We vonden Cozumel erg leuk en een mogelijke toekomstige vakantiebestemming.



Terug bij de cruise terminal gaan we op zoek naar een typisch Mexicaanse bar, want Rick heeft nu zin in een echte margarita. We vinden niets echt Mexicaans dus strijken bij Senor Frog’s neer. “The next best thing”, zegt Rick, want het heeft tenminste iets Spaans.

Daar gaan we nog even aan het zwembad liggen al vind ik het te fris om erin te gaan. Tegen zessen gaan we terug naar de kamer want er zal om zes uur Trick or Treating zijn. Daar hebben we een zakje voor gekregen. Rick heeft er minder interesse in dan ik omdat we het snoep toch niet kunnen eten, maar ik had gedacht het aan onze obers Eddie en Jorge te geven.
Als we beneden komen blijken de gasten al in Halloween kostuum gekleed te zijn. We gaan gauw terug en doen onze Kristoff en Anna kostuums uit Frozen aan. Van Trick or Treating zien we geen teken dus we laten dat maar varen, ook weer omdat we toch geen snoep gaan eten.
In plaats daarvan sluiten we aan in de rij voor de fotograaf. Intussen vermaken we ons met het kijken naar de creatieve kostuums overal. Wij hebben ook veel bekijks, vooral van kinderen, en worden regelmatig gevraagd om op de foto met deze en gene te gaan, zo leuk!
We gaan nog een drankje drinken in de Crown & Fin pub waar Jnmel en Dario onze kostuums bewonderen. Dan komt Jo en spelen we filmmuziek trivia. Die vinden Rick en ik dit keer heel moeilijk en we hebben er maar een vijftal goed.
Vanavond is het avondeten in Animator’s Palate. We krijgen een papier aangereikt waar we onze tekentalenten op kunnen uitleven. Tijdens het eten, wat weer erg lekker is, kijken we allerlei stukken uit tekenfilms, die met eten te maken hebben.
Aan het einde terwijl iedereen dessert eet (en ik mijn kaasplankje) is er een filmpje gemaakt van alle figruren, die iedereen tekende. Ik had Donald Duck en wat andere Disneyfiguren getekend en Rick de geest van Aladdin. Het is erg leuk en een goede afsluiting van deze bijzondere Halloweenavond.
Rick en ik zijn moe van de lange dag en gaan op tijd slapen want morgen willen we weer vroeg op om optimaal van onze laatste cruisedag te genieten. 




4 reacties:

Anoniem zei

Vergeet.De.Rum.Niet.

Anoniem zei

Wat een prachtige cruise.
Jullie hebben zich goed geamuseerd in die 14 dagen.
Geniet nog van jullie laatste cruisedag.
Bedankt voor de dagelijkse blog en bijhorende foto's.
Groeten van Hilde uit B.

Petr@ zei

Wat een leuke excursie! Mexico natuurlijk altijd leuk. Ik heb een keer chocolade met 90% cacao gegeten maar vond het niet lekker. Er stond op de verpakking dat je het moest leren eten maar ik heb het maar bij dat ene stukje gehouden.
Leuk dat zoveel mensen verkleed gingen. Jullie zagen er erg leuk uit.
Geniet van de laatste cruisedag!

Anoniem zei

Jullie hebben met volle teugen genoten van deze cruise. En ik van je blogs met de foto's.
Op de eerste dag schreef je ; ik weet niet of ik dagelijks kan posten, maar mijn petje af dat het je steeds gelukt is. Leuke tips voor Cosumel, echt iets voor Cathy.
Leuk die Halloween kostuums, kon het eerst niet thuis brengen. Heb "Frozen "een keer gezien.
De allerlaatste dag en het zit er op voor jullie. Nog een nacht in Galveston toch ?
De herinneringen blijven !
Groetjes Wil