Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zondag, januari 20, 2019

Over een andere Maya stad, zo'n fascinerende cultuur!

Vanochtend hoef ik er niet zo vroeg uit dus ik mag van mezelf tot acht uur blijven liggen. Alleen ben ik om kwart voor zeven al klaar wakker. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de zon, die vrolijk de kamer binnen schijnt. Ik houd het nog een uurtje uit in bed maar om kwart voor acht heb ik er genoeg van.

Beneden in het restaurant krijg ik weer een tafeltje met zicht op zee. Wel jammer dat we het ontbijt niet buiten kunnen eten. Ik bestel dit keer het buffet en neem roerei, bacon en roergebakken groentemix. Het smaakt goed en ik kan er weer tegenaan.


Gisteren bedacht ik dat ik liever mijn stappen bijeen krijg met zicht op zee dan in de saaie sportkamer van het hotel. Ik doe mijn raam open en loop een uur hard op de plaats. Alweer zie ik dolfijnen voorbij zwemmen, zo leuk!

Na mijn douche zoek ik de schommelbank buiten weer op en speel wat woordspelletjes terwijl ik van het uitzicht geniet. Dan is het alweer lunchtijd en dit keer ga ik op het balkon van de bar boven zitten. Daar bestel ik weer de ceviche, die opperbest smaakt.

Op de kamer haal ik een flesje water en doe mijn wandelschoenen aan. Om een uur komt Mingy me ophalen voor een excursie naar Altun Ha, een van de vele Maya steden in Belize. Ik ben benieuwd hoe anders die is dan Lamanai.

De weg erheen duurt iets meer dan een uur. De natuur is prachtig en Mingy een gezellige klets dus voor we het weten zijn we er. Mingy parkeert de auto en stelt mij voor aan mijn gids, Ann Marie.
De opgravingen in Belize zijn de enige, die niet gerestaureerd of bijgebouwd zijn, vertelt zij. Dat geeft het allemaal een meer authentiek gevoel. 

Ann Marie neemt me eerst mee het museumpje in en vertelt super interessant over Altun Ha en de Maya gebruiken en religie. Altun Ha was een religieuze nederzetting waar priesters, zowel mannelijk als vrouwelijk, heersten. Dit in tegenstelling tot Lamanai en andere steden waar de koningen het voor het zeggen hadden.

Hier leer ik ook dat van alle Maya nederzettingen, die uitgegraven zijn, er maar een zijn oorspronkelijke Maya naam heeft. Dat is Lamanai. De andere namen zijn wel Maya taal, maar niet de naam, die ze hadden toen ze in gebruik waren. Altun Ha betekent bijvoorbeeld Vijver vol met Stenen.

Altun Ha was een van de rijkste en belangrijkste steden want er is hier een heel harde keisteen, die voor wapens en gereedschappen werd gebruikt. Dit was de enige plek in het Maya rijk waar die steen gevonden werd en die was kostbaar als goud voor de Maya. Ze ruilden deze steen voor o.a. jade uit Guatemala.

Die jade was (en is) ook heel kostbaar en de hoge priesters werden ermee begraven. In de tempel van de Zonnegod werd zelfs een jade "hoofd" zo groot als een mensenhoofd gevonden. Jammer genoeg ligt dat in een kluis in Belize City, maar we kunnen er hier wel een kleinere versie van zien.

Ann Marie vertelt dat de Maya negen onderwereld goden hadden en dertien hemels. Na de dertiende hemel kom je weer terug op aarde en dan wil je het liefst terugkomen als een jaguar, het heilige dier.

Een ander interessant iets is dat de priesters scheel moesten kijken. Als die niet zo geboren werden zorgden de moeders er door een rode kraal voor de neus van baby te hangen voor dat de baby scheel leerde kijken.

Scheel kijken werd mooi gevonden, maar het was ook zodat de priesters in beide werelden konden kijken. De huidige wereld die volgens de Maya de midden wereld was en het hiernamaals met zijn dertien hemels.
Ook het jade hoofd heeft schele ogen (niet zo goed zichtbaar op de foto)

Als we het museum bekeken hebben lopen we naar de ingang. Daar betaal ik 10 Belize dollars (5 VS) en dan komt er een groep Amerikanen uit Indiana ook voor Ann Marie. Met die groep ga ik dus mee. Erg aardige mensen, die mij er ook bij betrekken en veel vragen over Virginia en Washington DC.

Ann Marie vertelt ongeveer dezelfde dingen, die ik al gehoord heb, maar dat is prima. Zo onthoud ik alles beter. Ze wijst ook allerlei verschillende bomen aan, waaronder de Ceiba, de levensboom van de Maya. Heel toevallig heeft deze boom namelijk negen wortels, net zoveel als er onderwereldgoden zijn, en dertien takken, net zoveel als er hemels zijn.
Links de Ceiba en rechts een palmboom met een vijgenboom er omheen

Hier leren we ook dat de tempels verschillende kleuren hadden afhankelijk van voor welke god ze waren. Zo was de zonnetempel rood en de maantempel zwart. Nu is daarvan natuurlijk niets meer te zien.
Al die heuveltjes zijn graven, daar bovenop stonden de houten huisjes van de bewoners

Iets anders wat Altun Ha onderscheidt van de andere steden is dat hier geen mensenoffers werden gebracht. De priesters deden wel aan aderlaten door middel van het snijden in de tong en genetalia. Dat werd dan verbrand in de hoop dat het de zonnegod zou bereiken.

We klimmen twee tempels op waaronder de zonnetempel. Van daaruit hebben we mooi uitzicht op het complex, maar ook op het oerwoud. Ik maak nog een foto van de groep uit Indiana en dan zijn we klaar met de rondleiding.
 
Voor het aderlaten moest men een kruiden bad nemen
De Zonnetempel was vroeger rood geschilderd

Deze schattige puppy volgde ons overal, ik had haar wel mee willen nemen!

Tot nu toe vond ik deze de interessantste rondleiding van de vijf Maya steden waar ik geweest ben. Iedere keer leer ik weer meer over deze fascinerende cultuur. Waar we niet bij stilstaan is dat deze cultuur nog steeds bestaat (ook Altun Ha is van rond 1500 voor Christus), alleen wonen de Maya nu tussen de Creolen, Mestiezen en andere culturen.

Na Ann Marie een heel ruime fooi gegeven te hebben zoek ik Mingy weer op. Op de terugweg laat zij mij het coloniale gedeelte van Belize City zien. Het is wat vervallen, maar heeft zeker charme.

Voor mijn avondeten besluit ik dit keer weer een steengrilmaaltijd te nemen. Deze smaakt nog beter dan de vorige keer. Janelle is ook zo aardig en zorgt ervoor dat "Miss Petra" niets tekort komt. Ik vind de mensen hier zo ontzettend vriendelijk!

Nu hoop ik wakker te kunnen blijven om de maansverduistering te zien. Die is hier tussen kwart voor en kwart over elf dus heel redelijke tijden. Ik zag de maan mooi opkomen en het is helder.

4 reacties:

Anja zei

Wat een leuke en interessante rondleiding.

Anja L. zei

Altun Ha ziet er echt prachtig uit! Interessant om over de Maya cultuur te horen.
Fijn dat je zo'n goede gids had, dat maakt toch echt alle verschil.
De maansverduistering was hier goed te zien, ik was al om 05.45 op en heb alle stadia gezien.
Pas tegen half negen zag je eigenlijk dat hij groter was dan normaal.
Fijne maandag!

Marion2 zei

Wat ontzettend interessant allemaal! Ik ben nog nooit in een Maya stad geweest,
maar zo heb ik er toch wat over geleerd. Hangen de Maya's die nu leven nog
steeds het oude geloof en de gebruiken aan?

Schattig, zo'n hondje. Ik hoorde een tijdje geleden een eng verhaal over
hondsdolheid (na een beet moet je binnen 24 uur een injectie krijgen, anders
kun je er aan overlijden) en dat je daarom in heel veel niet-westerse landen
erg moet oppassen voor honden. Weet niet hoe dat in Belize is?

Petra zei

@Anja - Nou, zeker!

@Anja - De gids maakt een wereld van verschil.

@Marion - Volgens mij zijn de meeste Maya bekeerd tot het katholicisme. Hier in Belize schijnen de honden gratis ingeent te worden tegen hondsdolheid. Ze zien er ook allemaal gezond en goed gevoed uit.