Onze webcam

Cul-de-sac Cam

dinsdag, januari 22, 2019

Over een museumbezoek en een rustige laatste dag

Hoezeer ik ook probeer langer te blijven liggen omdat ik vandaag geen plannen heb, om kwart voor acht lukt het me niet meer te doezelen. Ik maak me dus maar klaar om te gaan ontbijten.

Het is maar goed dat ik mijn hoodie aanheb, want het is maar zestien graden buiten. Het is ook bewolkt en er valt een miezerige regen. Wat ben ik blij dat ik de snorkeltour, die ik voor vandaag geboekt had, heb geannuleerd!


In het restaurant krijg ik weer een tafeltje bij het raam. Ik bestel de twee gepocheerde eieren met gegrilde tomaat. Dat smaakt goed met de lekkere sterke koffie, die ze schenken.

Als ik terugloop naar de kamer zie ik een stel op worden gehaald door dezelfde mensen, die mijn boottocht op zaterdag zouden doen. Ik ben benieuwd of ze vandaag wel gaan.

Voor het raam in mijn kamer ga ik op de plaats hardlopen en vermaak me met het komen en gaan op het dok. Het stel zit er zeker een uur zonder dat er andere mensen bijkomen. Net als ik denk dat ze net als ik niet zullen gaan, worden ze een miniem bootje in geleid.

Ze dragen intussen regenponcho's want de miezer is in een gestage regen overgegaan. Niet alleen zou het mij te koud zijn geweest, met dit weer is het zicht onder water ook helemaal niet goed. Toch jammer dat het op de schitterende dag, die zaterdag was, niet doorging, maar goed.

Als ik mijn stappen bijeen heb zoek ik een droog plekje buiten om te lezen en woordspelletjes te spelen. Dat vind ik op het balkon van de Baymens Tavern. Mijn plan om naar het toeristendorpje te lopen voor de lunch laat ik met deze regen varen.

Tegen twaalven bestel ik opnieuw de ceviche voor mijn lunch. Dit keer een mengsel van garnaal, conch schelp en witte vis. Ik laat het me weer prima smaken. Dit ga ik thuis wel missen, zo lekker en vers!
Deze twee azen op mijn tortilla chips

Om toch iets buiten het hotel te doen vandaag besluit ik het Museum of Belize een bezoekje te brengen. Dat is zo'n tien minuten lopen en ik heb er goede dingen over gelezen. Ik betaal de 10 Belizean dollars ($5 VS) en loop dan als eerste de tentoonstelling over slavernij in Belize in.

Die is uitgebreid en interessant. Belize werd eerst door de Spanjaarden bezet en later door de Engelsen. Het was voor de onafhankelijkheid in 1981 dan ook Brits Honduras. Tijdens de koloniale tijd waren de slaven het grootste deel van de bevolking.

Belize was vooral bekend om zijn mahonie hout dat werd omgehakt en via de rivieren naar Belize City gestuurd. Van daaruit werd het naar Engeland gezonden om er meubelen mee te maken.

De volgende tentoonstelling is een kamer met lokale kunst. Er hangen erg leuke schilderijen bij. Dan loop ik naar boven voor de tentoonstelling over de Maya.



Hier zijn veel jade voorwerpen te zien. Zoals ik in Altun Ha al leerde was jade heel belangrijk voor de Maya. Men geloofde dat de goden in het hiernamaals ermee betaald moesten worden. Er hangen kettingen en amuletten.


Hoe ze met jade begraven werden

Ook wordt er geschreven over het grote jade hoofd wat in Altun Ha werd gevonden. Jade is keihard dus het is heel bewonderenswaardig dat men erin kon snijden met de primitieve middelen die men had.


Verder gaat de tentoonstelling over de migratie van de Maya en hun ontwikkeling van prehistorische Indianen tot de gevorderde civilisatie, die het uiteindelijk werd. Erg interessant allemaal en de moeite waard om een paar uur voor uit te trekken.

Als ik terugloop zie ik opklaringen naderen. Eenmaal terug bij het hotel schijnt de zon weer en is het lekker warm. Ik ga weer in de schommelbank genieten van het uitzicht en de zon. Als het helemaal zonnig is zoek ik een ligstoel in de schaduw bij het zwembad op. Verbranden lijkt me niet zo'n goed idee.



Tegen vijven roepen de bar tenders dat het happy hour is. Nou, daar heb ik wel zin in en bestel een bloody Mary van Janelle. Ik overweeg nog even om ook ceviche te nemen, maar dat doe ik toch maar niet.


Dan ga ik terug naar de kamer om mijn haar te wassen. Ik heb de hele week met een pet of een haarband op gelopen dus het is tijd zodat ik morgen mijn haar gewoon los kan hebben. Als ik klaar ben zie ik de laatste zonsondergang deze vakantie in Belize.

Voor het avondeten ga ik weer naar het Stone Grill restaurant. Intussen heb ik toch besloten de ceviche als gerecht te nemen. Dat is meer dan genoeg al staat het in het menu als een voorafje. Ik vraag Janelle om tegen de chef te zeggen het niet pittig te maken.

Die luisterde daar duidelijk niet naar want de ceviche, die ik krijg, doet mijn mond in brand staan! Ik kan dat niet hebben met een dag vliegen voor de boeg. Ik leg uit dat mijn ingewanden er niet tegen kunnen en Janelle begrijpt dat volkomen. Gelukkig is de manager er ook net en die zorgt ervoor dat ik een nieuwe portie zonder jalapeno's krijg.

Die smaakt wel voortreffelijk. Het is gezellig druk in het restaurant en er is een live zanger, die het goed doet. Ik blijf dan ook een paar uur en als afscheid cocktail bestel een Belizeaanse rum met diet Coke. Het smaakt heel goed! Ik ga op het vliegveld kijken of ik er een fles van voor Rick mee kan nemen.

Nu is het dan toch echt tijd om afscheid te nemen. Janelle komt me nog speciaal een hug geven, zo lief! Ik ben hier deze week bekend als Miss Petra en iedereen is super aardig geweest! Ik bedank Janelle dan ook dat ze mijn vakantie extra leuk maakte.

Gek is dat ik op weg naar de kamer best even moet slikken. Ik heb deze week weer zulke speciale mensen ontmoet! Net als in St. Kitts vorig jaar heb ik er Facebook contacten aan overgehouden. Deze week is voorbij gevlogen en ik heb genoten. Het was wel lang genoeg want ik verlang naar Rick en Orion en de rest.

Bedankt voor het reageren op mijn verslagen en op Facebook. Dat maakt het alleen reizen extra leuk. Ik bedacht me dat ik waarschijnlijk zonder internet zulk soort reizen niet zou maken. Alleen al contact houden met Rick is me te belangrijk.

15 reacties:

Sonja zei

Wat een heerlijke reis, Belize is mooi. Knap hoe je in je eentje rond reist, op onderzoek uitgaat en geniet! Goede reis terug naar de kou.

Irene zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Irene zei

Irene11:56 p.m.
Bewondering heb ik voor je, je reist overal naartoe, maakt excursies en dat alles in je eentje.
Ik zou in het buitenland niet graag alleen op pad gaan.
Zoals altijd heb ik genoten van je verslagen, net of je erbij bent!

Anja L. zei

Bedankt voor je leuke verslagen, ik heb wat geleerd over Belize.
Gelukkig leg jij ook makkelijk contact met mensen dan ben je in ieder geval niet de hele dag alleen.
Goede reis vandaag en succes met de overgang naar kouder weer.

Unknown zei

Knap dat je dat zomaar in je eentje allemaal doet. Heb genoten van foto's en verslagen. Het water kwam me soms in de mond als ik las over de ceviches.

Sandrah zei

Wat een heerlijk rustig weekje. Jammer dat het weer wat tegenviel de laatste dag, maar voor de rest heb je je, zo te lezen, prima vermaakt.

Sandra

Marion2 zei

Het was leuk om over Belize te lezen, een land waar ik echt 0,0 van wist.
De natuur lijkt me erg mooi. Minder is de armoede en onveiligheid.

Dapper en bewonderenswaardig dat je dit in je eentje onderneemt. Ik zou
willen dat ik het ook durfde. Het alleen zijn, is niet zozeer het probleem.
Wel de angst voor onveilige situaties.
Ik kan me heel goed voorstellen dat het zonder telefoon en internet
een heel ander verhaal voor je zou zijn. Het geeft toch een soort steun.

Anoniem zei

Weer genoten van je reis met bijbehorende verslagen en foto's. Zoals altijd zoek ik direct via Wikipidia voor nog meer informatie, Las daar onder meer dat 40% van de bevolking werkloos is. Zoals in heel veel landen in midden Amerika en op de eilanden daar. Cathy heeft heel veel van die eilanden bezocht tijdens haar werk op de cruise schepen en kon dit volledig beamen. Vind het knap dat je toch altijd die reizen in je eentje onderneemt.
De natuur is er prachtig en dam is het toch dubbel en dwars waard.Mooi die zwarte orchidee,de nationale bloem van Belize.
Toeristen die Las Vegas bezoeken hebben het altijd over de Strip. Daar blijft het meestal bij. Wij weten wel beter dat er ook een schitterende natuur even buiten Las Vegas is. Wat mij de laatste tijd opviel dat er zoveel bij gebouwd worden in de wijken er buiten. Henderson b.v. een stadje op zich. Maar de huizen en gebouwen op de weg er naar toe zijn zo somber en grauw. Donker grijs schijnt de nieuwste kleur te zijn. En in de ,woonwijk is nauwelijks straatverlichting. Lastig om het huis te vinden van vrienden die je wilt bezoeken.
De vakantie zit er weer op en of je 2 maanden of 1 week hebt het is altijd veel en veel te kort. Overstap via Salt Lake City en dat vliegveld bevalt me best. Vrij klein en alles verloopt zeer vlot. De vlucht terug was voor op het tijdschema en duurde daarom maar 9 uur. Stond om 7 uur al op Schiphol, daar was het - 4 . Brrrrr.
Van de gemiddeld 12-13 * naar de vrieskou is wel een hele overgang.
In ieder geval nog een goeie vlucht terug en Safe travels.
Hartelijke groeten Wil









Reny zei

Wat een heerlijke vakantie, alleen jammer dat het snorkelen niet doorging en dat het weer misschien iets minder was dan verwacht, in ieder geval wat ik had gedacht, ha ha.

Ik vind het heel knap dat je deze reizen alleen maakt, zou ik niet kunnen, chapeau!

Goede terugreis en geniet van de mannen thuis.

Groetjes,
Reny

Anoniem zei

Leuk om weer te lezen. Stoer om zo.n week alleen op vakantie te gaan maar je vermaakt je prima zo te lezen.
Goede reis naar huis.

Greet (aaforum)

Miek zei

Bedankt dat we weer mee mochten genieten ...
Veilige terugreis !

Petr@ zei

Interessant museum, de perfecte manier om een regenachtige dag door te brengen.

Wat een heerlijke vakantie heb je weer gehad. Het voordeel van alleen reizen is dat je meer contact met anderen hebt. Je knoopt toch sneller gesprekken aan, wil je niet steeds alleen zijn.

Anoniem zei

Wat een geweldig verslag van een prachtige reis! Ik heb weer genoten van je verhalen.

Groetjes Carla

Anoniem zei

Genoten van je verslagen en foto’s.
Dank je wel.
Ellen.

Petra zei

@Allemaal - Bedankt voor het meelezen! De dag voor ik vertrek op zo'n reis alleen vraag ik me altijd wel af wat me bezielde het te boeken, maar tot nu toe was het iedere keer weer erg leuk. Ik heb me al heel jong voorgenomen nooit te worden als mijn moeder, die nooit alleen iets durfde (en dan heb ik het over van alles, niet alleen reizen).