Onze webcam

Cul-de-sac Cam

maandag, januari 21, 2019

Over een stadsrondleiding en de zoo

Als ik om half acht opsta zie ik dat het inderdaad maar zestien graden is. Tijd voor een jasje dus, blij dat ik er een mee heb genomen. Het schijnt erg ongewoon te zijn dat het 's nachts zo "koud" wordt en ik hoor allerlei mensen klagen. Ze hebben geen verwarming en zelfs geen dekens in huis.

Voor mijn ontbijt neem ik maar weer eens de gepocheerde eieren met gegrilde tomaat. Hun koffie is erg lekker en wordt regelmatig bijgeschonken. Ik ben daarna klaar om de stadsrondleiding te gaan doen.

Chris komt me ophalen en in zijn van rijden we door de stad. Ik had me hier al niet veel van voorgesteld en dat is maar goed ook. Veel heb ik al gezien, vooral van het rijkere gedeelte waar huizen staan waar je u tegen zegt.

Daarna neemt Chris me mee naar het zuidelijke gedeelte van de stad. Die twee delen worden door de Belize rivier van elkaar gescheiden. Hier zie ik pas de echte armoede. Hutjes zonder water en elektriciteit vaak slechts van houten planken of ijzeren platen gemaakt. Chris vertelt dat hier veelal illegale immigranten uit El Salvador en Guatemala wonen.



In het centrum laat Chris me nog een paar belangrijke gebouwen en de oudste kerk in het Caribisch gebied zien. Dan ben ik na bijna anderhalf uur terug bij mijn hotel. Het is geen grote stad en er is helemaal geen hoogbouw. Het doet mij een beetje aan West Afrika denken, gek genoeg.
 
Het is bewolkt, maar inmiddels een aangename temperatuur. Ik ga op de schommelbank zitten en vermaak me daar een tijdje met het uitzicht en woordspelletjes spelen op mijn telefoon. De ruisende palmbomen alleen al zijn zo rustgevend. 

Tegen twaalven bestel ik lunch op het terras van de Baymen's Tavern. Dat wordt weer de ceviche van conch en garnalen. Het is en blijft een van mijn favoriete gerechten.

Keurig om een uur rijdt Mingy voor. Vanmiddag gaan we naar de Belize Zoo. Daar heb ik goede dingen over gehoord want er zijn alleen inheemse dieren en allemaal gewond gevonden of om een andere reden niet meer in staat in de natuur te leven.

Het duurt een uur voor we er zijn en de rit gaat door ander landschap, droger met minder vegetatie. Mingy wijst me de Sleeping Giant heuvelformatie waarvan men denkt dat de Mayas het die vorm hebben gegeven.
Het lijkt inderdaad op een slapende reus

Bij de zoo betaal ik de $15 entree en zie eerst de tapirs. Die kan ik zelfs aaien. Bij de aapjes is er een baby, zo schattig! Ik blijf hier een tijdje kijken en loop dan naar de toekans.


Baby aapje

Wat een prachtige vogels zijn dat! Ik zou ze graag in het wild gezien hebben, maar dan moet je dieper het regenwoud in. Een van de verzorgers komt net langs met banaan voor de vogels en ik mag helpen voeren. Zo leuk, ze pakken het heel voorzichtig aan met die enorme snavels.

Er zijn hier ook allerlei aap- en andere diersoorten waar ik nog nooit van gehoord heb en ze ook nog nooit heb gezien.  Wat denk je van agouti, paca, margay of tayra. Het is allemaal heel interessant en de borden zijn ook zo leuk. In rijm staat er wat over de dieren, die ik zie.
De vogel is een soort ooievaar

Het absolute hoogtepunt zijn echter de jaguars. Chiqui, een kitten, speelt schattig met de grote band in haar verblijf. Junior Buddy is heel nieuwsgierig naar ons. De jaguars zijn zeer intelligente dieren en worden met trainingen bezig gehouden.


Als ik alles gezien heb kijk ik nog wat rond in het winkeltje en neem een paar flessen Belizeaanse rum mee. Dan loop ik weer naar Mingy's auto. Zij grapt dat ze dacht dat ik verdwaald was. Ik bleef dan ook meer dan twee uur in de vrij kleine dierentuin.

Heel lief overhandigt Mingy mij een sleutelhanger, die ze als souvenir voor me heeft gekocht. Dan stelt ze voor iets te gaan drinken bij een restaurant van een bekende van haar. Mingy houdt het bij een fles water en ik bestel een Belikin biertje. Het is lekker bier, niet te bitter.

Op de terugweg naar het hotel stopt Mingy nog even zodat ik de enorme begraafplaats, die aan alle kanten langs de weg ligt, van dichtbij kan bekijken. De meeste graven hebben een open boek erop met de naam en geboorte- en sterfdatum van de overledene. Dat heb ik nog nergens zo gezien.

Bij de Brodie's wacht Mingy even terwijl ik een fles wijn koop en dan nemen we bij het hotel afscheid. We zijn Facebook vrienden dus zullen zo contact houden. Het is een schat van een mens en ik prijs me gelukkig dat ik haar vrijdag ontmoette zodat ik gisteren en vandaag deze leuke excursies kon doen.

Op de kamer rust ik wat uit en ga dan naar de Hot Stone Grill waar ik weer plaatsneem aan de bar.  Dit keer is Gilbert de bar tender. Hij is net zo aardig als Janice en Janelle, maar minder spraakzaam. Ik bestel weer een bloody Mary, die hij heerlijk maakt. Ik moet toch eens om het recept vragen. Ik weet dat er tomatensap en Worcestershire saus inzit, maar er is meer.

Als avondeten neem ik nog eens de steengril met de drie verschillende soorten vis. Misschien doe ik dat morgen weer want het smaakt voortreffelijk. Er komen ook zoveel groentes bij dat ik het zelfs niet op kan! Ik was bang deze week niet koolhydraatarm te kunnen eten, maar het tegendeel was het geval.

Het ontbijt is natuurlijk altijd makkelijk met ei en tomaat of omelet of zo. Maar de ceviche lunches zijn ook prima, zolang ik de tortilla chips niet eet. En deze steengril maaltijden zijn ook alleen vis en groentes. Lekker gezond ook allemaal, ik kan over het eten deze week zeker niet klagen.

Tegen achten ga ik naar boven en ben best moe van de dag vol indrukken. Morgen is alweer mijn laatste dag hier. Wat gaat zo'n week toch snel! Ik mis mijn mannen wel dus het is precies lang genoeg.

P.S. Als je meeleest vind ik een reactie altijd erg leuk.

9 reacties:

Anoniem zei

Natuurlijk volg ik jouw reisverhaal van Belize zeer graag. Ik vind jouw beschrijving van deze toch wel kleine stad zeer goed.
Ik bewonder jouw mooie foto's. Jij kunt je ook alleen zeer goed vermaken, wat niet moeilijk is met de zon en warme temperaturen die goed zijn voor jouw pijnen, waar je nu geen last zult van hebben?
Groeten van Hilde uit B.

Tineke zei

stoer dat je alleen op vakantie gaat.
Hier komt vandaag sneeuw, is tegenwoordig zeldzaam, dus maar even van genieten.
De kleindochters spelen zoet met groot speelkasteel en we brengen ze zo naar school
Vrijdag is onze huwelijksdag en dan gaan we met onze dochters uit eten, eens met het orginele gezin en voor later in het vooorjaar hebben we al een lang weekend geboekt met de hele familie.

MarijkeO zei

Fijn dat je zo geniet van deze reis. Ik hoorde van een stel backpackers niet al te beste berichten over dit land. De mensen zouden niet aardig zijn en het zou heel duur zijn. Nu ik jouw verhalen lees denk ik dat een belangrijk punt is dat je niet zomaar veel zelf kunt ondernemen in verband met de veiligheid. Dat is voor een backpacker natuurlijk onaangenaam. Jij omzeilt dat goed door gidsen mee te nemen. Als je alleen reist kan dat ook heel gezellig zijn. Geniet van het laatste stukje en goeie terugreis gewenst!
marijke

Anoniem zei

Heerlijk,dat je zo genieten kan van dieren die goed verzorgd worden.
en dat ze niet zo schuw zijn,om geaaid te worden.
Heb zelf ook een zwak voor dieren.
Zo heb je weer van alles gezien van de omgeving,
wat je anders niet zo gauw gezien zou hebben dankzij Mingy.
Ook veel armoede in een rijke omgeving.
Nog even daar genieten en dan weer terug naar huis.

groetjes Joke





Marion2 zei

Wat geweldig, die dierentuin. Zo leuk ook om te zien welke dieren daar
allemaal voorkomen. Wat een prachtige kleuren hebben de toekans ook.

Hoe ben je met Mingy in contact gekomen? Ik denk dat zij zo ook een
leuke week heeft gehad.

Anja L. zei

Wat een tegenstellingen in Belize zeg. Wat zullen de mensen in die hutjes het dan koud hebben gehad.
Leuk die dierentuin. Ik vind Tapirs altijd zo schattig om te zien. De gedachte achter deze dierentuin is ook mooi. Grappig dat ze uitleg geven over de dieren in rijmvorm.
Wat een geluk dat je Mingy hebt leren kennen.
Geniet van je laatste dag in Belize!

Sally zei

Je doet leuke dingen hoor, die dierentuin ziet er super interessant uit net als je tour van gisteren.

Petr@ zei

Jammer dat het wat kouder was maar gelukkig bij lange na niet zo koud als thuis (of hier).
Je hebt in elk geval leuke dingen gedaan en gezien.
Geniet van de laatste dag in Belize.

Petra zei

@Hilde - Het is inderdaad onvoorstelbaar hoeveel minder pijn ik deze week had!

@Tineke - Gefeliciteerd met jullie huwelijksdag!

@Marijke - Ik vind de mensen juist heel aardig, iedereen groet je en wil helpen. Duur is het inderdaad wel, maar dat komt ook omdat alles ingevoerd moet worden. Dat is eigenlijk overal in het Caribisch gebied zo.

@Joke - Dit land grenst aan Guatemala wat nog armer is en daar komen ook veel vluchtelingen van hierheen.

@Marion - Mingy was onze chauffeur naar Lamanai, mijn eerste excursie en zij bood aan me de andere dagen ook te chaufferen.

@Anja - De dierentuin was echt uniek, een aanrader hier.

@Sally - Ja, die dierentuin was heel speciaal.

@Petra - Het werd vandaag ook nog aangenaam in de middag.