Onze webcam

Cul-de-sac Cam

donderdag, mei 23, 2019

Over een leuke rondleiding, zwaar onweer en de rit naar Williamsburg

Rick staat om kwart voor zeven op en ik ben eigenlijk ook klaarwakker. Ik volg een kwartiertje later. Ik douche en pak mijn laatste spullen in. Zoals altijd staat Orion me voor de slaapkamerdeur op te wachten.

Als hij de trap afrent zie ik een paar bloedspetters op de vloer. Orion heeft ergens een wondje, maar ik kan niet vinden waar. Ik sms Lorraine erover voor het geval hij meer bloedt.

Na mijn ontbijt en koffie doe ik mijn spullen in de van. Dan brengt Rick me naar de metro. Dit keer heb ik afgesproken bij het Capitol South station en ik denk dat ik dat vaker ga doen. Op die manier zijn we al op Capitol Hill en hoeven we alleen nog bergafwaarts.

Het enige nadeel is dat er geen toiletten in de omgeving zijn, zoals bij het Smithsonian station. Ik kijk waar de dichtstbijzijnde Starbucks is en ga die richting op. Een blok verderop zie ik het Capitol Hill hotel en daar mag ik van de wc gebruik maken, erg aardig!

Een mooie maar mij onbekende kerk

Terug bij het metrostation wacht ik op mijn groepje van vandaag. Het zijn M. en A. en hun zestienjarige dochter B. uit Den Bosch. Ik zie meteen weer dat het een leuke dag gaat worden met geinteresseerde mensen.

We lopen naar de Library of Congress waar een flinke rij staat voor de veiligheidscontrole. Het gaat gelukkig snel en na alle riemen, horloges etc. weer aangedaan te hebben begin ik aan mijn rondleiding door dit gebouw.


Het is en blijft een schitterend gebouw. Als ik over de grote leeszaal sta te vertellen komt er een heel luide gids met een groep schoolkinderen binnen. We hebben geen keuze en moeten wel naar hem luisteren. Dan merk ik op dat hij een van de beelden verkeerd noemt. Het zal de kinderen worst wezen, die luisteren beleefd, maar ik zie menig verveeld gezicht.

Wij bekijken ook nog de bibliotheek van Thomas Jefferson, de Gutenberg bijbel en de oudste kaart van de VS. Dan lopen we weer naar buiten waar het alweer een stuk warmer is dan toen we naar binnen gingen.

Na het Hooggerechtshofsgebouw bekeken te hebben lopen we naar de voorkant van het Capitool. Daar vertel ik over het ontstaan van het Congres en de geschiedenis van het gebouw. Er is allemaal politie dus er komt vast een belangrijk Congreslid.


Daar wachten wij niet op en lopen Capitol Hill af naar de achterkant van het gebouw. Dat is minstens zo mooi als de voorkant en er worden de nodige foto's gemaakt.

Dan lopen we Pennsylvania Avenue af langs onder anderen de Nationale Archieven en het Marine monument. Ik wijs ze ook het torentje van het Trump hotel waar ze eventueel morgen gratis naar boven zouden kunnen voor een mooi uitzicht.

Bij de achterkant van het Witte Huis is het zoals altijd druk dus ik laat ze hun foto's maken. Het is beter erover te vertellen aan de voorkant want dan is er ook meer van het complex te zien. Zoals altijd zitten voor het huis de nodige anti-Trump protesters.

Keurig op tijd voor onze reservering lopen we de Old Ebbitt Grill binnen. We krijgen een tafel in de gezellige bar achterin. Ik bestel een lekkere salade, M. een cheeseburger en A. en B. een broodje kipfilet.

Als het eten wordt gebracht krijgen de dames de kipmaaltijd met aardappelpuree en gemengde groentes voorgezet. Ik vraag of ze er iets van willen zeggen, maar ze twijfelden toch al tussen die twee gerechten dus houden het gewoon. Het is zo te horen ook erg lekker.

Intussen krijg ik op mijn telefoon een waarschuwing dat er zwaar onweer verwacht wordt. Ik kijk op de buienradar en zie inderdaad dat er een lijn onweersbuien in West Virginia onze kant opkomt.

We zetten er dus goed de pas in om zoveel mogelijk monumenten te kunnen bekijken. Terwijl zij het beeld van Lincoln bewonderen kijk ik nog eens op de radar. Wat ik zie maakt me niet blij en ik stel voor om alleen nog de Koreaanse en Martin Luther King Jr. monumenten te bezoeken.


Het Jefferson Memorial is van Martin Luther King Jr. te zien en zo slaan ze alleen het Franklin Roosevelt Memorial over. Dat vinden ze prima want er komt duidelijk een heel donkere lucht aan.

Na die monumenten bewonderd te hebben lopen we snel naar het Smithsonian metrostation. Intussen piept mijn telefoon constant, tornado waarschuwingen en zwaar onweerwaarschuwingen. Gelukkig kwamen wij daar niet in terecht!

In het station nemen we afscheid want zij moeten de blauwe lijn hebben en ik de oranje. Als de trein in Virginia boven de grond komt is het onweer in volle gang. Er is ook een tornado waarschuwing en later blijkt er een in Vienna vlakbij ons geweest te zijn.

Rick laat me weten dat we thuis geen stroom hebben. Volgens het elektriciteitsbedrijf moet die vanavond terugkomen. Dat hopen we dan maar!

Bij West Falls Church, een station voor ik uit moet stappen, werkt een sein niet. Daardoor wordt het treinverkeer stilgelegd en loop ik met honderden anderen het station uit in de hoop nog een Uber te kunnen bemachtigen.

Dat lukt wel, maar die komt pas over een kwartier. Als hij al komt want overal schijnen bomen wegen te blokkeren. Gelukkig wordt er al gauw omgeroepen dat de treinen weer rijden. Ik cancel de Uber en prop me in een overvolle trein.

Bij Dunn Loring stap ik uit. Intussen is het alweer zonnig. Rick komt me hier ophalen maar had thuis wat noodgevallen vanwege de stroomuitval. Ik ga even naar Starbucks om van de wc gebruik te maken en Rick vraagt me een koffie voor hem te kopen.

Als Rick niet veel later aan komt rijden kunnen we eindelijk op weg. Onze eerste stop vanavond is Williamsburg. Gelukkig kunnen we van de (weliswaar flink dure) tolbanen gebruik maken maar komen toch zo'n drie kwartier in de file te staan. Na Fredericksburg lost het eindelijk op en hebben we verder geen oponthoud.

In het oude stadje hebben we gereserveerd bij het Blue Talon restaurant. We zijn beiden blij hier nog voor achten te zijn. We nemen plaats aan de bar en bestellen wat drankjes en een charcuterie plankje. Het gaat er goed in!


Dit is een Europees, voornamelijk Frans, restaurant. Rick bestelt de choucroute, die er heel lekker uitziet. Ik kies de kalfslever in wijnsaus met champignons en asperges. Het smaakt mij opperbest. Hun ontbijtmenu ziet er ook erg goed uit, misschien gaan we hier morgenochtend terug.

Moe en voldaan komen we aan bij ons hotel, de Hampton Inn. Daar ga ik meteen op bed. Ik computer nog wat maar ik voel dat mijn ogen toe zijn aan slaap! Een leuke en soms enerverende dag (want ik was wel lichtelijk in paniek toen de metro ermee stopte) was het.

6 reacties:

Jurgen de Bruin zei

Hopelijk blijft het de komende dagen een beetje goed weer in Washington. Zojuist werd er op tv een programma onderbroken vanwege een tornado waarschuwing maar deze is gelukkig ten noorden van New York. Een tornado op Manhattan lijkt me ook een enorme chaos geven om over de rommel maar te zwijgen. Morgen pakken we de trein naar Washington dus hopelijk blijft de elektriciteit gewoon werken. We zullen zien!

Petr@ zei

Gelukkig geen last gehad van het slechte weer met je rondleiding.
Is het weer op de plaats van bestemming goed?

Anja L. zei

Ik hoop dat de strooom weer snel teruggekomen is. Je gaat toch niet lekker weg zo.
Het was dus een goede ingeving van jou om de tour in te korten.
Veel plezier de komende dagen.

Sophie zei

Grappig, de Hampton Inn in Williamsburg hebben wij ook geslapen.
Veel plezier in het stadje!
En hoop dat het thuisfront een beetje rustig blijft.

Marion2 zei

Pittige dag weer. Wat een toestand met het onweer! Wat een geluk dat het met de rondleiding net goed ging (wel weer jammer dat het iets ingekort moest worden). Hopelijk hebben deze mensen geen problemen gehad onderweg en is het met de stroom in jullie huis ook helemaal in orde.

Veel plezier aan zee!

Petra zei

@Jurgen - Volgens mij krijgen jullie heel warm maar vrij rustig weer (maar houdt me daar niet aan!). Veel plezier in DC en Rolling Thunder!

@Petra - Ja, voor het eerst in lange tijd is het zomers zonder regen.

@Anja - De stroom was later op de avond weer aan.

@Sophie - Williamsburg was maar even maar altijd weer leuk.

@Marion - Gelukkig kwam de stroom nog voor middernacht weer aan. Het was een heftige bui met windvlagen van 130km/u. Geen wonder dat er zoveel schade was.