Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zaterdag, februari 04, 2023

Dag 2 Telluride: Over Telluride zelf en zijn geschiedenis

Net voor zevenen zijn we beiden wakker. Rick verkondigt dat hij een heel slechte nacht had. Daar heb ik niets van gemerkt en redelijk goed geslapen. Weliswaar niet zo goed als thuis, maar dit bed is ons beiden te hard. Mijn grote kussen maakt dat iets beter, maar Rick heeft dat niet. 

We frissen ons op en kleden ons dik aan, want 's ochtends is het hier voor de zon boven de bergen komt flink koud. We lopen weer naar de Telluride Coffee Company en bestellen dit keer beiden een omelet. Ik neem hun gewone koffie en die is veel lekkerder dan de Americano, die ik gisteren had. 



Op een onverklaarbare manier hebben de schoonmakers een van de draaidoppen van mijn contactlenzendoosje kwijt gemaakt. Ik heb vannacht maar zonder gedaan, maar dat is niet ideaal. Rick heeft ook een paar dingen nodig en na het eten lopen we naar de gondelbaan. 

Daar nemen we plaats in een gondel naar de supermarkt. Ik vind de contactlensdoosjes, maar moet een pak van drie kopen. Rick koopt een kleine tube zonnebrandcreme en wat om de snee in zijn duim mee bij elkaar te plakken. 






Terug in de Mountain Village maak ik mijn Kleuren van de Regenboog foto, zoveel kleuren al die ski's! Het is vandaag het ideale ski weer, boven het vriespunt en zonnig. Ik vind het een beetje jammer dat ik me er niet aan waag, maar ben bang dat het mijn heupen en knieen geen goed zal doen. 

In het hotel maakt Rick zich klaar om te gaan skien. Ik loop mee naar beneden om wat vragen te stellen aan de concierge. Als eerste hoe we bij ons restaurant van vanavond moeten komen (chauffeur) en verder of er ook makkelijke wandelpaden zijn. 

Volgens haar zijn de paden nu allemaal erg ijzig. Heel erg jammer, want dat is niets voor mij. Ik ben blij dat ik zulke mooie uitzichten heb vanuit onze kamer en vanuit de gondels. Zo geniet ik toch optimaal van alle pracht hier. 

Het volgende half uur besteed ik aan op de plaats rennen. Intussen doe ik mijn Duolingo lessen en woordspelletjes. Buiten zie ik de skiers op de pistes en de waaghalzen, die gaan heli skien.


Tegen tienen ben ik klaar en kleed me in bikini. Er is een aqua aerobics klas om kwart over tien en die wil ik graag doen. Danni is de trainer en ze heeft een flink pittig half uur in het water voor me. Als ik thuis ook zo'n intensieve aqua aerobics klas zou kunnen vinden zou ik me inschrijven. Meestal is het me te tam. 

Nu heb ik de jacuzzi verdiend en degene buiten is open. Het is een vreemde gewaarwording, want in de schaduw is het ijskoud, maar zodra ik in de zon ben is het zelfs warm te noemen. Ik geniet van het warme water en mooie uitzicht. 


Vroeger dan ik had gedacht sms-t Rick dat hij klaar is en naar de kamer gaat. Met wat moeite neem ik afscheid van de hot tub. Op de kamer verkleden we ons en nemen dan de gondelbaan naar het stadje Telluride. 








Dat is een echt "wild west" plaatsje met een interessante geschiedenis. Wij gaan eerst op zoek naar een restaurant om te lunchen. Ik had er een gevonden, maar Rick wil eerst wat verkennen. We lopen langs de hoofdstraat en met alle vieze sneeuw op de wegen kan ik me ongeveer voorstellen hoe het was toen de wegen nog niet geasfalteerd waren. 







We zijn beiden wat verbaasd over hoeveel sneeuw en ijs er nog ligt, terwijl het al een heel aantal dagen niet gesneeuwd heeft. Vooral de zijstraten zien er glad uit. Gelukkig zijn de stoepen wel schoon. 

Er zijn geen restaurants, die Rick beter vindt dan de Smuggler Union Pub, die ik had uitgekozen. We lopen daar dus heen en het blijkt een goede keuze. 

We nemen plaats aan de bar en Hailey is onze bartender. Ze hebben hun eigen brouwerij en Rick probeert hun kerstbier. Daar is hij erg over te spreken. Ik heb wel zin in een glaasje prosecco. 

Verder bestellen we beiden de hamburger met zoete aardappelfrietjes. Die van mij zonder broodje en met champignons en truffel aioli. Rick heeft bacon en cheddar. Het smaakt ons zeer goed. 
Een van de twee mogelijkheden waar de naam Telluride vandaan komt


Op onze rekening zien we een extra bedrag dat we nog niet eerder hebben gezien: Employee Health. Waarschijnlijk wordt dat gebruikt om hun werknemers van ziektekostenverzekering te voorzien. Totdat dit land eindelijk een systeem heeft dat iedereen van verzekering voorziet betalen wij het graag. 

Na het eten neemt Rick de gondelbaan terug voor zijn middag skien. Ik loop puffend de berg op naar het Telluride Historical Museum. Het is gewoon warm en eenmaal in het museum trek ik opgelucht mijn jas uit. 



Het Telluride Historical Museum is gevestigd in een vormalig ziekenhuis. Begonnen in de pioniertijd aan het einde van de negentiende eeuw sloot het pas in de jaren zestig zijn deuren. Er is nog veel over van de apparatuur, die men toen gebruikte. 

Entree bedraagt $9 en de audiotour is $3 extra. Ik vind het altijd leuk om te luisteren naar verschillende historici en neem de audiotour erbij. 

De tour gaat door verschillende kamers, ieder met een eigen thema. De eerste kamer gaat over het ontstaan van het stadje en hoe de oorspronkelijke bevolking, de Ute, van hun land werden verjaagd. Het valt me op dat daar tegenwoordig meer aandacht aan wordt besteed in musea. 

Vervolgens leren we waar de naam Telluride echt vandaan komt. Het is de naam van een erts, hoewel ook de "To Hell You Ride" als mogelijke origine wordt gegeven. Er werden hier goud, zilver, koper en andere metalen gemijnd. 

Zoals met alle mijngebieden laat de volgende kamer zien hoe zwaar het leven was. Verder is er veel informatie over de vrouwen, die in die tijd in Telluride woonden. Het gros daarvan was van lichte zeden en er was een druk "red light district" of "Tenderloin". 

Interessant is dat daar ook klassen in waren. De gegoede huizen met hun madams waren voor de hoge klasse en daaronder zaten de bordelen voor de middenklasse en uiteindelijk de "cribs" voor de laagste klasse. Behalve in "huizen" waren de meisjes en vrouwen slaven en er heerste veel ziekte en verslaving. 

Langzaamaan groeide Telluride, maar in de jaren zestig was het gedaan met het mijnen. Er moest dus iets anders komen voor de lokale economie. Al gauw werd er naar Aspen en Vail gekeken en met deze prachtige bergomgeving werd hier ook een ski paradijs gebouwd dat in 1972 opende. 

De laatste paar kamers gaan over de geschiedenis van het skien. Telluride vindt zichzelf lekker vrijblijvend en niet zo elitair als Vail en Aspen. Toch hebben heel wat bekende Amerikanen hier verblijven. 

Na een goed uur verlaat ik het museum en loop naar de gondelbaan. Dit keer is het helemaal bergafwaarts, heerlijk! Ik geniet van de rit terug naar het Mountain Village. Het valt me op dat het absoluut niet druk is op de pistes. Soms duurt het een paar minuten voor er skiers te zien zijn. 







In de kamer laat ik mijn telefoon opladen en schrijf alvast een stuk van dit blog. Rick komt om kwart voor vier terug en we kleden ons in badkleding. Nu is het Ricks kans om de spa de ontdekken. 

Rick moet net als ik gisteren een formulier invullen en tekenen en dan gaan we naar het zwembad. Daar gaan kinderen van de glijbaan, maar buiten is het rustig. Rick gaat even in het zwembad, maar ik heb dat gisteren wel gezien. 

De hot tub is veel lekkerder. Hij lijkt wel warmer dan de onze. Intussen worden er kennelijk heli skiers teruggebracht. We zitten een minuut of tien als een aantal mannen ook in de hot tub komt. Dat is ons teken om eruit te gaan. 


We hebben nog wat tijd voor onze reservering voor het avondeten en lopen naar de Tomboy Tavern waar we gisteren lunch aten. We hebben zicht op de pistes en tot mijn vreugde zie ik dat ze interessante mocktails op hun menu hebben. Ik bestel een mojito met alcoholvrije gin en die is echt lekker. Die ga ik onthouden. 

We lopen terug naar het hotel en keurig om tien voor zes komt de chauffeur ons ophalen. Omdat het maar een kort ritje is naar het Mountain Lodge resort wordt er enkel een fooi verwacht. Rick geeft tien dollar. 

We spreken met de chauffeur af dat we hem zullen sms-en als we klaar zijn. Wij hebben een reservering bij The View. Het is een ontzettend gezellig restaurant en wij krijgen een tafel bij de open haard. Ik vind het heerlijk, maar Rick heeft een Dale trui aan en moet af en toe naar buiten om af te koelen. 

Ons eten is heerlijk! Ik heb de bison tartaar en de boerenkoolsalade, twee voorafjes, maar meer dan genoeg. Rick neemt weer de elk biefstuk, maar dat is maar een kleine portie. Hij heeft naderhand nog zin in een toetje.

Heel ongewoon voor ons bestellen we de chocolade mousse met gember slagroom. Chocolade mousse is een van de weinige desserts, die ik echt lekker vind. Deze is om je vingers bij af te likken en de slagroom ook. Rick eet driekwart ervan en ik peuzel met kleine hapjes om er echt van te genieten. 

Intussen heb ik onze chauffeur een berichtje gestuurd dat we klaar zijn om opgehaald te worden. Gelukkig komt hij weer, want ik zou niet hoe we anders terug waren gegaan. Moe en voldaan lopen we even later ons hotel weer binnen. 

Misschien dat we vanavond eindelijk op een normale tijd naar bed gaan. Gisteren en eergisteren was dat voor negenen. Het lijkt erop dat we allebei wat beter geacclimatiseerd zijn nu. Morgen alweer de laatste volle dag in Telluride. 

5 reacties:

Anja L. zei

Wat is het mooi daar en wat heerlijk dat het op de pistes niet zo druk is.
Is de aqua aerobics klas dan ook zo rustig?
Ik geniet echt van de foto’s.
Fijne zondag.

Reny zei

Ik ben een kleine 2 weken off-line geweest (was op de fiets door een auto aangereden, flinke hersenschudding en kneuzingen in mijn lijf, gelukkig geen breuken!) en ben nu weer helemaal bijgelezen.

Wat mooi om Telluride in de winter te zien, wij komen er normaal gesproken in september en dan is het al zo prachtig (in september 2023 weer!).
Het ziet eruit dat jullie een heerlijk hotel hebben geboekt (een beetje boven ons budget, ha ha) en fijn voor jou dat er genoeg vertier is in en rond het hotel, lekker die hottub met die prachtige uitzichten!

Geniet nog van jullie laatste volledige dag en daarna alvast een fijne en veiliger reis terug naar huis.

Lieve groetjes,

Haralson Art zei

Erg mooi daar! Uit nieuwsgierigheid heb ik eens op Zillow gekeken voor dat gebied, daar gaan je oren wel van wapperen! Veel plezier nog!

Petr@ zei

Wat een prachtige omgeving en zo leuk om met de gondel heen en weer te gaan.
Interessante geschiedenis van de plaats. Ik hou van dat soort kleine musea.
Bijzonder, die extra kosten op de bon. Maar blijkbaar is dat nodig en als je op die manier kunt helpen, prima toch.

Petra zei

@Anja - Ik was de enige voor de aqua aerobics klas.

@Reny - Jeetje, wat een schrik moet dat geweest zijn, blij dat je verwondingen niet erger waren! Onze vluchten zijn gratis en we hadden daardoor wat meer te besteden, maar het is hier super duur, dit is een van de goedkopere resorts.

@Annemiek - Ja, je buren kunnen zomaar Oprah of Tom Cruise zijn.

@Petra - Die gondel vind ik een enorm plus voor hier. Dat maakt mij ook een stuk mobieler zonder taxi's of wat ook te hoeven nemen.