Onze webcam

Cul-de-sac Cam

vrijdag, september 17, 2004

Oef, wat een zwaarmoedige blog gisteren, ik was duidelijk erg moe! Maar mijn angst voor Ivan was beslist niet ongegrond. Terwijl ik dit schrijf hebben we een tornado warning, maar de tornado is al ten noorden van ons getrokken en voor nu is het weer veilig.

Het spookt flink, meer dan 10 tornado's zijn in het afgelopen uur neergekomen om ons heen. Dit schijnt nog tot diep in de nacht door te gaan zo, dus waarschijnlijk zullen we in de basement slapen. Ons huis is van steen, maar verschillende daken zijn al van soortgelijke huizen afgeblazen vandaag.

Ik sprak net via MSN met een vriendin in Nederland en die had helemaal geen idee, dat Ivan nog zoveel kracht had. Ik denk, dat dat door veel mensen buiten ons gebied wordt gedacht. Echter, ook al heeft zo'n tropisch systeem geen orkaan of tropische storm kracht winden meer, het blijft tot het in kouder gebied komt heel gevaarlijk met zware onweersbuien (zogenaamde "supercells", die ook tornado's kunnen veroorzaken) en, zoals in dit geval, talloze wervelwinden.

En tornado's vind ik heel eng! Ze zijn niet te voorspellen en kunnen in een paar minuten gigantische schade toebrengen. Een van de meteorologen op het nieuws vertelde, dat hij in zijn 21-jarige loopbaan nog nooit zoiets heeft meegemaakt! En inderdaad, ik woon hier nu 20 jaar en ben het met hem eens!

Het heeft allemaal trouwens wel iets spannends. Ik zou ook best een tornado van verre willen zien, als ik zeker wist, dat hij niet bij ons zou komen.

Voor het hele land was voor deze uitbarsting van tornado's hier al het record aantal tornado's voor het jaar verbroken.

Gelukkig is mijn broer net goed geland in Washington National, het vliegveld het dichtst bij de stad. Washington Dulles, het vliegveld het dichtst bij ons, werd gesloten en de vliegtuigen ontruimd, want een tornado kwam recht over het vliegveld.

Saskia is erg bang, ze moest bij haar vriendinnetje net naar de basement toe. Het zal me het nachtje wel worden!

Om ons weer en de radar te zien is dit een goede site en dit ook.

Hoe erg Ivan was voor de VS, behalve voor Florida en Alabama, kun je hier zien.

Verder was er heel naar nieuws vandaag, dat een 16-jarige jongen van Katja's school gisteren in een zogenaamde "drag race" de macht over het stuur verloor en tegen een boom opreed. Hij overleed ter plekke en zijn passagier werd met levensbedreigende verwondingen met de helicopter naar het ziekenhuis gebracht. De 19-jarige jongen tegen wie ze aan het racen waren zit in de gevangenis vanwege "reckless driving" (roekeloos rijden).

Dit hele gebeuren heeft diepe indruk gemaakt op iedereen hier. Het was het gesprek van de dag. Zo'n jong leven zo nodeloos weggegooid. Heel erg. Katja kwam heel droevig thuis, vertelde, dat veel kinderen op school huilden en dat ze kaarten hadden gemaakt voor de families van de betrokken jongens. De football wedstrijd van vanavond werd gecanceled, de overleden jongen was een football speler. Heel, heel erg allemaal en het maakt mij wel heel bezorgd over Katja en Kai, die over een paar jaar ook oud genoeg zullen zijn om een rijbewijs te halen. Zestien is gewoon te jong daarvoor. Ik hoop, dat veel kinderen vandaag een heel harde les hebben geleerd.

0 reacties: