Ons pleintje nu:

donderdag, november 22, 2012

Thanksgiving

Rick is er al vrij vroeg uit om zich voor te bereiden op het koken van de grote maaltijd vanavond.  De twintig pond kalkoen gaat in het bad in de basement om ontdooid te worden en de aardappelen worden geschild.  Intussen liggen de kinderen en ik nog op een oor.

Als ik naar beneden kom, staat de koffie al klaar.  Zoals iedere Thanksgiving kijken we tijdens het ontbijt naar de Macy's Thanksgiving Parade met al zijn vrolijke enorme floats en ballonnen.  Ooit zou ik die wel in het echt willen meemaken.


Met al dat eten in het vooruitzicht is het helemaal belangrijk om te gaan sporten.  Ik ben niet de enige, die dat gedacht heeft, want Vienna is vrijwel uitgestorven, maar de sportschool vrij druk.  Met de parade op tv, mijn Kindle en Wordfeud op mijn telefoon gaat het uur cardio vrij snel.

Intussen is de rest van het gezin ook uit de veren.  We kijken wat football en het is lekker buiten, dus ik ga nog even op de stoep zitten lezen.  Vanwege het zware avondeten eten we makkelijk wat soep met broodjes als lunch.

Saskia vond het vorig jaar erg leuk om naar de bioscoop te gaan voor het eten en daar zijn Rick, Katja en ik ook wel voor te vinden.  Als Rick de kalkoen in de oven heeft gezet, rijden we naar Tysons Corner.  De mall gaat pas om acht uur vanavond open (voor het eerst op Thanksgiving avond, binnenkort zijn alle winkels ook gewoon op Thanksgiving open, wil ik wedden), dus het is er enorm rustig.
 
De parkeerplaatsen bij Tysons Corner zijn zelden zo leeg
 
Zien we zomaar wat Kai op zijn Kia zou moeten hebben (en later zagen we ook nog KAASCOP voor ons rijden!)

Ook in de bioscoop is het vrij rustig.  We kopen drinken en gaan dan de zaal met "Rise of the Guardians" in.  De zaal zit verre van vol, dus we hebben de keuze waar te zitten.  Dat wordt natuurlijk de rij met de railings waar we onze voeten op kunnen leggen.  Dat zit altijd zo lekker!

De film vinden we alle vier erg leuk.  Weer eens een ander Kerstverhaal dan anders, hoewel dit niet alleen over de Kerstman ging, maar ook over de andere mythische kinderfiguren.  Het is wel echt Amerikaans met de Tooth Fairy en Jack Frost. 

Grappig is dat ze op een gegeven moment in Europa zijn en een muis tegenkomen, die de tanden en kiezen van de kinderen ophaalt.  Dat is de Franse en Waalse traditie.  Ik ben vroeger niet opgegroeid met geld voor gewisselde tanden en kiezen, maar ik denk dat de Tandenfee tegenwoordig meer bekend is in Nederland, of niet? 

Jack Frost is een legendarisch figuur, een elf-achtige Koning Winter, zeg maar.  Hij maakt je neus en oren koud in de winter en alles wat hij aanraakt bevriest.  Hij is altijd een beetje een ondeugende figuur in de Amerikaanse folklore.  In deze film speelt hij een grote rol.

Thuis verwachten we dat de kalkoen al lekker bruin zal zijn.  Ik kijk in de oven en merk op tegen Rick dat de vogel er nog wel erg bleek uitziet na bijna drie uur braden.  Rick kijkt naar de oven en valt jammerend op zijn knieen.  Hij heeft de kookwekker op de oven aangezet, maar de oven zelf niet!  De kalkoen is dus nog helemaal koud en zal nu niet voor tienen vanavond gaar zijn.

Gauw bedenken we oplossingen, want zo lang willen we natuurlijk niet wachten met eten.  Gelukkig is de Safeway nog open tot 22 uur.  Saskia en ik rijden er gauw heen in de hoop een gekookte kalkoenborst te vinden.  Er is niets kalkoenachtigs meer te vinden, maar nog wel een paar hammen.  Die nemen we dus maar mee met een blik ananas.

Intussen heeft Rick de aardappelpuree (veganistisch met olijfolie) gemaakt en de zoete aardappelen met alweer veganistische marshmallow fluff erop.  Alles gaat in de oven, magnetron en op het fornuis.  Om zeven uur zijn we klaar om aan te vallen. 

Een ander Thanksgiving maal dan anders, want veel veganistisch en natuurlijk geen kalkoen, maar ham.  Rick heeft volgens mij zijn hele leven niets anders dan kalkoen gegeten met Thanksgiving.  Hij heeft er dan ook de meeste moeite mee.  Ach, zo hebben we morgen nog een Thanksgiving maaltijd.
 
Voorbereidingen

Het smaakt allemaal prima.  De Whole Foods toevoegingen voor Saskia proef ik ook en vind ze ook heerlijk.  Nu Rick de gewoonlijke gerechten ook heeft aangepast, zodat ze veganistisch zijn, vind ik die ook lekkerder.  En ik niet alleen, we zijn het er allemaal over eens dat olijfolie beter smaakt dan boter. 

Natuurlijk doen we de jaarlijkse ronde om de tafel om te bedenken waar we dankbaar voor zijn.  Dat zijn toch wel heel veel dingen.  Zoals altijd rollende ogen van de kinderen, maar ze doen toch maar mee met deze traditie.
 
Zo fijn om ze weer alle drie aan een tafel te hebben
 

Omdat we vrij laat aten, is er geen plek meer voor de pumpkin pies.  Althans niet in mijn maag!  Saskia neemt wel een punt van haar vegan pumpkin pie en vertrekt dan met vrienden naar de mall.  Volgens haar vrienden gaat die om 20 uur open (al zegt de website middernacht). Wij laten haar maar gaan, want ze mist morgen Black Friday helemaal, omdat ze moet werken.  Helaas voor Saskia was de website correct en gaan de winkels daar pas om middernacht open. 

De heren vertrekken naar de basement om Halo te spelen.  Katja en ik kijken hier boven tv.  Zij is erg moe en moet morgenavond ook alweer terug naar Blacksburg.  Ik hoop werkelijk dat ze zichzelf niet voorbij gaat lopen.  Ze heeft zoveel hooi op haar vork en dat wordt volgende semester nog meer.  Maar ik weet als geen ander dat het advies van een ouder eerder averechts werkt.

Het was niet helemaal de Thanksgiving, die vooral Rick voor ogen had, maar toch zeker een dag met een sterretje.  En gelukkig was Safeway nog open om de maaltijd toch te redden.  Terwijl ik dit schrijf, ruikt het hier heerlijk naar kalkoen. 

Als die eindelijk klaar is, om half elf, nemen Rick en ik er nog wel een bordje van.  Hij is heel goed gelukt, toch jammer, maar morgen zal het nog een lekkere maaltijd worden.

17 reacties:

soraya zei

Happy Thanksgiving! Jammer van de kalkoen maar idd morgen hebben jullie nog een heerlijke maaltijd.

Karin zei

Happy Thanksgiving! Het is wel sneu dat de traditionele maaltijd voor Rick iets anders werd maar de turkey dan maar voor morgen :-) Wel een mooi verhaal voor de komende jaren!!! :-)

Bente zei

Dat zou mij ook zomaar kunnen overkomen, de oven vergeten aan te zetten.
Gelukkig hoef ik hier nooit te koken met Thanksgiving. De rest van de familie kookt en daar gaan we dan langs. Vervolgens krijgen we daar ook nog eens containers vol met eten mee, dus morgen hoeven we ook niet te koken.

Ik snap dat je bezorgd bent over Katja, maar ik vind het wel bewonderingswaardig dat ze zo serieus is.

Sally zei

Arme Rick, dat verhaal over die oven en kalkoen zal hij nu wel vele jaren met Thanksgiving moetenhoren :P. Maar als ik het zo lees (en de foto's zie) was het inderdaad een dag met een sterretje, eentje waarvoor je dankbaar mag zijn. Gezellig even je gezin weer compleet.

Kristel Holsbeek zei

Best wel grappig en zal nog lang een anekdote blijven;-))
Maar nu hebben jullie morgen nog een heerlijke feestmaaltijd!!

Theo zei

Happy Thanksgiving.

Waren er met zulke grote kalkoenen geen buren die een stukje over hadden?

Ach, jullie waren weer compleet, en dat is ook leuk.

Anoniem zei

Sorrie Rick, maar ik moest toch even een glimlachje doen. Ik zie het helemaal voor me zoals jij het beschrijft.
Wel heel sneu natuurlijk.
Ook zie ik die rollende ogen met een blik van oh doe eens normaal!
Maar het mooie is dat jullie nu vandaag een heerlijke kalkoen hebben.

Geniet ervan, Bea

naomi zei

Oh Petra bedankt voor je geweldige schrijf stijl ik heb van je blog genoten vandaag en ook wel moeten lachen om het kalkoen verhaal (sorry Rick).

Ik zie dat oven gedoe al helemaal voor me, kom je uit de bios zie je een bleke kalkoen en dan stress geen vlees wat nu. En dan uiteindelijk maar ham je moet iets wel fijn dat de safeway open was. Ik heb het ooit met kerst gehad vergeten de groenten uit de vriezer te halen, nou ja dan maar geen groenten. Maar vlees is een ander verhaal.

Ik moet zeggen Katja ziet er goed uit haar haar is wat korter? En hoop dat de nieuwe AB aanslaat. Hoe ging de Duitse les van Saskia, kan ze lekker met Kai oefenen.

Ik gebruik eigenlijk alleen maar olijfolie in de keuken voor alles, alleen boter voor het vlees. Fijn dat veel dingen zoals puree ook vegan te maken zijn kan je toch samen eten. Wel sneu voor Rick dat zijn maaltijd niet was zoals hij gewend is maarja. Wat bijzonder al je 30e thanksgiving flinke tijd al daar dan.

Die parade lijkt me ook geweldig zou sowieso deze feestdag wel willen meemaken. Die film lijkt ons ook heel leuk en ja de tandenfee is helemaal ingeburgerd hier.

Tot slot nog 1 vraag Katja gaat vandaag al weer terug, waneer doen jullie dan sinterklaas?

Liefs en fijne dag geniet ze.

Anoniem zei

Beter de oven uit dan te warm....... Ik spreek uit ervaring ;)
De tandenfee kennen ze bij ons niet. Op school, bij vrienden en familie eigenlijk ook niet.
Ik zit vaak op 'pinterest' en zie daar nu weer vaak 'the elf on the shelf' voorbij komen. Wat is daar het verhaal achter? Ziet er altijd zo grappig uit.
Marjon

Els zei

Jammer van de kalkoen, maar jullie hebben zo te lezen toch een heel gezellige familiedag gehad, en zo kunnen jullie de dag nadien nog wat genieten van 'thankgivings-eten'.
Nee, bij ons is er niet echt de traditie om geld te geven bij het tanden wisselen, noch door de tandenfee, noch door een muisje.

jolanda zei

En een nieuwe traditie is geboren... we laten de oven uit.:-):-):-) arme Rick, dit gaat hij nog lang horen. Maar het gaat toch om de gezelligheid en die zag er goed uit.

Ineke zei

En Rick vergeet nu dus nooit meer om te controleren of de oven aanstaat. Gelukkig dat jullie nog een ham op de kop konden tikken, wat zag het er gezellig uit!
Alvast eet smakelijk voor vanavond!

Herna zei

Ik weet niet of de tandenfee nu nog in Nederland bestaat.Woon al 38 jaar in Spanje. Toen ik klein was wel. Dat was in de jaren 50!

Brin zei

Het bijzonderste is dat jullie met zijn allen weer eens gezellig samen waren. Met opgroeiende kinderen is dit niet altijd evident om ze samen aan tafel te hebben. Nu zo te zien hebben jullie ervan genoten. Spijtig dat Katja alweer vroeg terug moet. En de kalkoen, ja dat zullen jullie wellicht nooit meer vergeten, maar het is zoals ze zeggen: de volgende dag smaakt ie dubbel zo lekker. Wij hebben trouwens enkele jaren het geluk gehad om uitgenodigd te zijn op een Kerstdiner in Amerika. Telkens was er ook de traditionele kalkoen op het menu, en ik moet zeggen hij was elke keer lekker klaar gemaakt, helemaal niet droog. Al zou ik er liever een aardappelkroketje bij eten ipv de puree, kroketjes zie je trouwens niet veel in Amerika, eten jullie ze wel eens de gewone aardappelkroket?

Anoniem zei

O jee, die ongare kalkoen! Dat zal een familieverhaaltje worden.
We hebben vandaag onze Thanksgiving, Micky ging de kalkoen halen maar kwam met kip terug; alle kalkoenen in de supermarkt zijn bevroren en het duurt te lang om ze te ontdooien.
Annemiek

Anja zei

Jammer van de kalkoen maar jullie hebben genoten van een fijne familiedag.

Margreet zei

Haha, dat blijft vast een grappig verhaal in de komende jaren. Maar goed,Rick balen dus. Ik vind het ook altijd zo fijn om ze allemaal weer aan tafel te hebben. Geniet ervan en happy thanksgiving!