Ons pleintje nu:

donderdag, mei 22, 2014

Een drukke dag in Washington


Het is vanochtend voor ons allemaal vroeg opstaan. Jamie, Travis en ik gaan met Rick mee naar Washington rijden.  Rick heeft om half tien een afspraak om zijn paspoort te laten vernieuwen. Je kunt hier alleen persoonlijke afspraken voor een paspoort krijgen als je binnen twee weken moet reizen.

Rick's (natuurlijk Amerikaanse) paspoort verliep 14 mei en hij moet 27 mei naar Chili.  Gewoonlijk kunnen de Amerikaanse paspoorten per post vernieuwd worden, maar daar heeft Rick te lang voor gewacht.

Gelukkig kun je dan binnen 24 uur een paspoort krijgen, maar moet je wel in persoon verschijnen.  Ideetje voor Nederland?  Geld besparen (vooral voor de burgers) door alles per post af te handelen tenzij het een noodgeval is?

Op weg naar het paspoortkantoor zet Rick ons af bij het Einstein monument bij de National Academy of Sciences.  Gewoonlijk ga ik niet naar dit standbeeld, want het ligt net uit de route, maar nu we er toch zijn maken we ook gelijk een paar foto's.

 

Dan lopen we naar het Vietnam Memorial waar we al een aantal motorrijders voor Rolling Thunder zondag zien lopen.  Het is er ook beredruk met schoolgroepen.  Volgens mij komen daar ook ieder jaar meer van naar Washington.

Na het Lincoln Memorial en het Koreaanse monument kopen we even een flesje water, want het is flink warm.  Dan steken we over naar het Tidal Basin.  Het pad dat vorige week onder water lag is weer begaanbaar, maar aan de dode vissen erlangs kunnen we nog zien hoe hoog het water stond.  De meeuwen hebben er een heerlijke maaltijd aan.
Voor het eerst in drie jaar weer aan de voet van het Washington Monument
 

Als we de monumenten voor Martin Luther King Jr., Franklin Roosevelt en Thomas Jefferson hebben bezocht lopen we verder naar het Witte Huis.  Vlak voor we daar aankomen zien we twee U.S.Park Police agenten te paard.

Ze leiden hun paarden naar een fontein waar ze lekker kunnen drinken.  Een van de paarden vooral vindt het duidelijk heerlijk.  Ze gooit haar hoofd omhoog en spettert lekker.  Ik maak er gauw een kort filmpje van, hier te bekijken.

Gisteravond las ik dat president Obama gistermiddag een onverwachte wandeling  maakte en met toeristen op de foto ging.  Helaas heeft hij daar vandaag geen zin in.  Na de achterkant en daarna de voorkant van het Witte Huis bekeken te hebben gaan we de White House Gift Store in.

Jamie en Travis zijn op zoek naar precies de juiste souvenirs voor het thuisfront.  De White House Gift Store is enorm, maar ze vinden er niet wat ze zoeken.  Ik verzeker ze ervan dat we nog langs heel wat souvenirwinkels zullen komen vanmiddag.

Bij de Old Ebbitt Grill begroet Mark mij als een oude bekende wat aan Jamie de opmerking ontlokt dat ik hier een "celebrity" ben.  Zo ver wil ik nu ook weer niet gaan, maar het is wel leuk om zo gewaardeerd te worden als vaste klant.

Jamie eet vegetarisch en wij bestellen allebei mijn favoriete ravioli gerecht met champignons, erwten, asperge en tuinbonen.  Travis doet zich tegoed aan een hamburger.  Het smaakt allemaal prima en is een fijne pauze voor onze al moeie voeten.

Travis heeft de film Night at the Museum 2 gezien en wil graag naar het Natural History Museum.  Ook daar is het propvol met schoolkinderen.  We lopen door het oceaan- en het zoogdierengedeelte, maar het gedeelte met de dinosaurusskeletten en fossielen waar Travis het liefst heen wilde wordt  gerenoveerd. 
 
Op de tweede verdieping bekijken we de Hope diamant en prachtige juwelen en edelstenen.  Dan heeft Travis er duidelijk genoeg van en vraagt hoe ver weg de National Archives zijn.  Het antwoord: die zijn schuin tegenover dit museum.

Travis wil toch wel graag de Onafhankelijkheidsverklaring, Constitutie en Bill of Rights zien.  De rij bij de Archives valt reuze mee en eenmaal door de veiligheidscontrole is het zelfs helemaal niet druk. 

We lopen meteen naar de Rotunda waar we bovenstaande belangrijke documenten bekijken.  Die zijn zo vervaagd dat ze nauwelijks meer leesbaar zijn.  Ik vind het altijd weer bijzonder ze te zien.  Vroeger mocht je zonder flits fotograferen, maar teveel mensen flitsten toch wat de documenten niet ten goede kwam.  Nu is fotografie dan ook verboden.

Ook hier lopen we de souvenirswinkel nog even binnen.  Travis heeft echter intussen bedacht wat hij voor zijn vriendin wil meenemen en dat vond hij alleen in de winkel van de Library of Congress.  Die is nog open en we haasten ons naar het Smithsonian Metrostation. 

De trein komt er al aan en bij het Capitol South station stappen we weer uit.  Om bij de winkel te komen moeten we weer door de veiligheidscontrole de bibliotheek in.   Travis vindt niet alleen zijn cadeautje, maar koopt ook reprodukties van de Onafhankelijkheidsverklaring, Constitutie en Bill of Rights.

Jamie koopt een schattig kinderboekje over Washington voor haar geestelijk en lichamelijk gehandicapte zoon.  Hij werd de afgelopen dagen door Jamie's moeder verzorgd en voor haar neemt Jamie een leuke boekenlegger met "Keep calm and read on".  Even terzijde, zijn die spullen met "Keep calm and..." ook zo populair in Europa?

Het is inmiddels na vieren en we zijn klaar met toerist spelen.  We nemen een taxi naar Elephant & Castle en vragen daar een tafeltje op hun terras.  We bestellen een drankje en wachten tot Rick zich na zijn werk bij ons voegt. 

We kletsen wat en rijden dan huiswaarts waar we Kai en Saskia ophalen voor het avondeten.  Voor hun laatste avondmaal hier nemen we Jamie en Travis mee naar Clyde's.  Het wordt een gezellige maaltijd en ik bestel weer de soft shell crab.  Zolang die weer op het menu staat eet ik het zo vaak mogelijk!

Thuis pakken Jamie en Travis in en ik neem voor het slapengaan vast afscheid van ze.  Rick zal ze morgen in alle vroegte naar het vliegveld BWI brengen. 

Foto's van vandaag staan hier


8 reacties:

Antonia zei

Ik denk niet dat het gistermiddag was Petra. Obama was namelijk voor de verandering hier in Cooperstown. Zij. Airforce 1 kwam hier overvliegen. Het vliegveld is namelijk hier.om de hoek. Even later zagen we de helicopters richting Cooperstown gaan. Jullie dat waarschijnlijk vaker maar voor hier was het heel bijzondrr.. gr petra

Anja zei

Wow, wat heb je Jamie en Travis veel van de stad laten zien.Wat zullen zij genoten hebben.
Fijn weekend!

Petra zei

@Antonia - Het was woensdagmiddag, ondanks de datum boven mijn blog ging het over donderdag. Inderdaad (ook voor ons nog steeds, hoor) heel bijzonder als de president aankomt/vertrekt

@Anja - Ik hoop dat ze genoten hebben, maar ik denk het wel

Nina zei

Laten we in NL maar geen paspoorten via de post vernieuwen, de Nederlandse post kennende....!

Anoniem zei

Leuk zeg dat jullie zoveel hebben bekeken.
Die 'keep calm and...' zijn hier in Europa ook populair, alhoewel ik wel het gevoel heb dat het hier alweer over het hoogtepunt is. Vorige zomer zag je het echt overal.

Groetjes, Alida

Anoniem zei

Ik heb Obama bij ons op het nieuws gezien. Zijn grappige opmerking ; ik ben uit de kooi ontsnapt.
Paspoorten moet je bij ons altijd
persoonlijk aanvragen.Een aantal jaren terug werden ze door de gemeente uitgegeven en nu door de provincie. Wel aanvragen bij de gemeente en ook daar weer ophalen en er voor tekenen.
Hoe vaak je ook je tour doet je slaagt er steeds weer in bijzondere foto's te maken.
groetjes Wil

Petra zei

@Nina - Ha ha, ja, daar heb je zo wat

@Alida - Ja, het was leuk, maar ook druk

@Wil - Probleem voor veel mensen in den vreemde is dat er steeds minder NL consulaten zijn. Wij hebben geluk dicht bij de ambassade te wonen, maar veel mensen moeten er uren voor rijden of zelfs vliegen!

Anoniem zei

Van die consolaten ben ik op de hoogte. Ik reageerde meer hoe het er hier in Nederland aan toe gaat.
Cathy moet ook naar Los Angeles voor haar paspoort. Eventjes !!!!
Groetjes Wil