Ons pleintje nu:

dinsdag, februari 02, 2010

Groundhog Day

Het is weer 2/2, voor de zesentwintigste keer hier voor mij in de VS, bedenk ik me. Wat is zo bijzonder aan twee februari, zul je denken. Net als met Halloween hebben de vroege colonisten een gewoonte meegenomen naar hun nieuwe thuisland. De Pennsylvania "Dutch" (Duitse immigranten) gebruikten een "groundhog" (grote marmot) om de rest van de winter te voorspellen. In Europa werd daar een das of een beer voor gebruikt.

In alle vroegte op twee februari wordt Punxsutawny Phil uit zijn hol gesleept voor Groundhog Day. Als Phil zijn schaduw ziet, rent hij weer zijn hol in, daarmee zes weken meer winter voorspellend. Blijft hij buiten zijn hol, dan zal het vroeg lente worden.

Natuurlijk moet je je afvragen, of het dier niet gewoon schrikt van alle flitslichten, die op hem afkomen, en daarom zijn hol weer inrent. De PETA wil, dat men een robotgroundhog gaat gebruiken om de arme Phil te ontzien. Dat gaat natuurlijk veel te ver, maar de vroegere folklore is een waar toeristisch spektakel geworden.

Toch letten mensen wel op de voorspelling van Phil. Veel Facebook berichtjes, inclusief de mijne, hadden het erover. De meeste mensen (en ik weet, dat dit ook voor Nederlanders geldt, want we schijnen een zeer soortgelijke winter te hebben) snakken naar de lente, de enkele sneeuw en koude liefhebber daargelaten.

Phil is de bekendste groundhog, maar in andere delen van het oosten van de VS worden soortgelijke ceremonies gehouden met andere groundhogs. Phil schijnt het slechts 39% van de jaren bij het rechte eind te hebben, maar kijkend naar onze voorspellingen de komende week zou hij dit jaar weleens gelijk kunnen hebben. Hij zag namelijk vandaag ook zijn schaduw en rende zijn hol weer in.

Eigenlijk wil ik ook wel in mijn hol blijven, want ik heb voor het eerst in een aantal nachten goed geslapen. Er staat vandaag ook erg weinig op het programma, gelukkig. Ik doe het rustig aan, sta op, pak uit, doe de was en eet dan ontbijt.

Skien voelt voor mij niet als heel veel beweging. Voor ik iedereen over me heenkrijg, ik weet, dat het echt wel een sport is, maar ik ben zo'n angsthaas, mijn hartslag wordt alleen verhoogd tijdens de afdaling, omdat ik bang ben te vallen. Vandaag moet ik er dus van mezelf tegenaan om de knopen uit mijn spieren te halen.

Bij de fitness doe ik drie kwartier stairmaster, die gaan lekker snel, omdat ik mijn boek heb. Daarna doe ik een kwartier gewichten met de machines. Thuis wacht me nog een ijzige oprit, dus een uur intensief bezig zijn vind ik genoeg.

Doordat we met de auto's over de besneeuwde oprit hebben gereden, is die nu een grote ijsbaan. Het dooit, dus ik zou er gewoonlijk op rekenen, dat de zon, die vol op onze oprit staat, het ijs zou smelten. Helaas is er maar weinig zon vandaag en ten tweede wordt er vannacht weer sneeuw voorspeld. IJs onder de sneeuw maakt het dan nog moeilijker om schoon te maken.

Het valt nog niet mee om de ongeveer twee centimeter dikke laag ijs te verwijderen van de stoep en oprit! Ik verplaats Kai's auto (de eerste keer, dat ik daarin rijd) ook, zodat de hele oprit schoon is. Het neemt me bijna een uur om alles los te wrikken. Daarmee heb ik genoeg beweging gehad voor vandaag!

Het weerbericht wordt steeds slechter, dus ik bedenk me, dat ik beter boodschappen kan gaan doen voor tenminste de komende twee dagen. We hadden een winter weather advisory (5 tot 10cm), die nu in een winter storm warning is veranderd, wat meer dan tien centimeter sneeuw betekent.

Cosmo, die mij ook "geholpen" heeft het ijs te ruimen (hij "groef" met zijn poot in het ijs, waardoor het makkelijker was voor mij om het te scheppen), gaat mee. Ik heb geen fut een lange wandeling met hem te maken en hoop hem zo het vertier van een wandeling te geven.

Bij de Safeway is het druk. Het is lunchtijd en als mensen weten, dat er sneeuw komt, gaan ze gauw boodschappen doen. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, ik doe het zelf tenslotte ook.

Echt nagedacht over wat we gaan eten heb ik niet, dus ik koop een paar makkelijke maaltijden. Lasagna met knoflookbrood en spinazie voor morgen en taco's voor donderdag. Vrijdag zal ik boodschappen doen voor het weekend, want dan wordt er weer een zware sneeuwstorm voorspeld.

Als het nu een paar centimeter was, zou ik het prima vinden, maar het is hier iedere keer hollen of stilstaan. Of er komt niets, of er komt meteen een berg sneeuw. Vorige winter konden Janet en ik bijvoorbeeld bijna ieder weekend een fietstocht maken, ondanks koude temperaturen. Deze winter is dat nog helemaal niet gelukt!

Toch ben ik tegenstrijdig. Ik heb een hekel aan regen en dus liever sneeuw, al krijg ik door de kou veel meer pijn. Terwijl de sneeuw valt vind ik het prachtig en spannend om te zien, hoeveel er uiteindelijk zal vallen. Gek genoeg ben ik dan ook een beetje teleurgesteld, als het ophoudt.

Die eerste dag met nieuwe sneeuw is prachtig en dan komen de ongemakken. Door dit heuvelachtige gebied duurt het lang voor de wegen schoon zijn en op gladde wegen begeef ik me niet. Die eerste dag kan ik buiten sporten (desnoods op sneeuwschoenen), daarna wordt dat moeilijk, want zoveel mensen maken hun stoep niet schoon. Kortom, het mag van mij sneeuwen, maar dan moet het ook weer heel snel wegsmelten en dat gebeurt nou juist deze winter niet.

Na alles bij Safeway te hebben gekocht, haal ik lunch bij Pho Thang Long. Het is al bijna half twee en het restaurant is vrijwel leeg. Ik hoef dan ook niet lang te wachten voor mijn soep klaar is. Dat is een voordeel van laat bestellen.

Thuis eet ik de hete soep en geniet van alle kruiden. Ik wil erg graag een website opzetten voor mijn rondleidingen, maar zie, dat Roundabout, wat Theo, een van mijn bloglezers voorstelde en ik super vond, al in gebruik is. Een pakkende naam vind ik erg belangrijk, dus ga even verder nadenken, want andere namen, die ik bedenk, zijn ook al genomen (suggesties nog steeds zeer gewenst).

Toevallig krijg ik een email van twee Nederlandse vriendinnen, dat iemand bij een bedrijf in New York een Nederlandstalige gids zoekt. Zij vinden beiden, dat ik daarop moet schrijven. Dat doe ik dus prompt. Het is een groep van 15 tot 20 Nederlanders, die begin oktober hier zullen zijn.

Natuurlijk schrijf ik meteen terug. Zoals de vorige keer, wordt mij gevraagd, wat ik voor de tweeeneenhalve dag gidsen zal vragen. Dit vind ik de moeilijkste vraag. De vorige keer ging ik af op wat een gids in Alexandria zou vragen, maar nu vind ik geen vergelijkingen.

Wel vind ik de kosten van rondleidingen in Nederland en die liegen er niet om! Vierhonderd euro voor een dag Amsterdam, Zaanse Schans en Volendam en Marken (met de bus of trein, dus het transport is op eigen kosten, neem ik aan). Alles is hier zoveel verder van elkaar verwijderd, al zal ik met zo'n grote groep niet zelf het transport kunnen regelen. Ik zou graag een Amerikaanse site met prijzen vinden, de enige, die ik vind, is de fotosafari pagina. Ik wil een redelijke prijs vragen, dus zoek nog even door.

Als Rick thuiskomt, sneeuwt het al flink. We eten eindelijk het menu, dat ik al een tijdje klaar heb: chipotle kipspiesjes van Trader Joe's, bruine rijst, asperges en pittige sate saus, die ik van Kaasnco heb besteld. Het is werkelijk heerlijk! De spiesjes doen ons aan de zomer denken, terwijl de barbecue nu een sneeuwhoed van zo'n tien centimeter op heeft.

De rest van de avond kijken we American Idol en Kitchen Nightmares. Ik betwijfel, dat de kinderen morgen school zullen hebben, zo hard sneeuwt het. Vervelend, want dan zullen ze op 15 februari, Presidents Day, naar school moeten. Ben ik even blij, dat we onze ski vakantie niet voor dat weekend hebben gepland! We zullen zien, wat morgen brengt.

18 reacties:

Bianca zei

een robot groundhog.... waarschijnlijk slaap Phil binnen 10 minuten weer in zijn warme hol ;-)
Wat een sneeuw weer bij jullie ! het ziet er prachtig uit hoor, je zal nog 6 weken van zulk weer krijgen maar gelukkig heeft Phil het nogal eens bij het verkeerde eind ;-)

Wat leuk dat gidsen !

www.ine1149.web-log.nl zei

Gisterenmiddag zag ik je zwoegen, Petra, wat is zo'n webcam toch leuk. En wat ziet het er nu sprookjesachtig uit bij jullie. Ke kunt straks weer aan de slag, sterkte!

naomi Overdam zei

hoi

Wat is het prachtig op de webcam.
Leuk dat je echt een site gaat maken voor je rondleidingen.
Misschien kan je iets met de naam kasaka erin doen. Dat kenmerkt jouw toch wel.

En ook leuk dat je al weer een volgende doel hebt. Je kan natuurlijk een all inn prijs maken met entree, lunch en evt vervoer.

Ik ben zelf vanuit Las Vegas op begeleidde excursie naar de Grand Canyon geweest,(maar wel 2 uur vrij bij de Grand Canton.) Dit was met ontbijt bij een hotel en lunch in Williams. En dan vervoer van en naar hotel en naar Grand Canyon. Met fotostop bij de Hooverdam. Voor met zijn 2-en was dat $179,-.
Dus misschien kan je op zo'n manier nog ideeen op doen.

Succes met weer sneeuw scheppen en ik heb dezelfde haat/ liefde verhouding met de sneeuw. precies zoals jij het beschrijft.

Groetjes naomi

Kristel Holsbeek zei

Het is echt prachtig bij jullie...
Dat gidsen is wel een leuk idee...

Anoniem zei

Fijn dat je weer beter geslapen hebt.
Ik zie weer een hoop sneeuw liggen. Hier is het gisteren voor een groot gedeelte weer weggeregend.
Sterkte de komende dagen.
Groet, Bea

Petr@ zei

Hopelijk heeft Phil het bij het verkeerde eind dit jaar. Ik vind sneeuw en vorst prima, zolang verder droog is. Al die drap die je krijgt als het gaat dooien, is een stuk minder.

Jammer dat de naam Roundabout al in gebruik is. Het blijft moeilijk een passende naam te vinden.

Nel zei

Wat herkenbaar, jouw haat/liefde verhouding met de sneeuw. In Minnesota hadden we buiten kijf enorme hoeveelheden sneeuw. Nu in Zweden is het de laatste jaren minimaal geweest maar dit jaar sneeuwt het ook al vanaf half december. Ik vind het prachtig maar nu ben ik het wel zat. Ik moet nu ook alles te voet (of met de stadsbus, maar daar heb ik zo'n hekel aan) doen omdat ik een auto me achterwiel aandrijving heb en die krijg ik de straat niet uit omdat hier zijstraten niet schoongemaakt worden.

Ik hoop dat je pijnen minder worden en dat het gewon sporten beter helpt dan krampachtig skieen. (Ook dat is zo herkenbaar).

Leuk je rondleidingen. Ik zou net als wat Naomi ook al zei met iets van de naam Kasaka erin zoeken. Kasaka Tours oid.

Nog bedankt voor de tip over de Yaktrax. Ik heb ze hier in Zweden ook kunnen krijgen en loop nu dus een stuk makkelijker op de sneeuw en ijslagen.

Groetjes uit een koud en ook erg wit Zweden.

Jeroen zei

Dag Petra,

Wellicht heb je deze info over tourguide fees zelf al gezien:

http://www.newyorkcitytourguides.com/PPages/HiringAGuide.asp#Fees

Succes,

Jeroen

Anja zei

Wat een pak sneeuw weer bij jullie!! Het ziet er inderdaad sprookjesachtig uit.

Leuk van die rondleiding in New York. Zo krijg je toch steeds meer aanbiedingen.

Cisca zei

Ja hier lag vanochtend ineens ook veel meer dan er was voorspeld. Voor het weekend houden ze nog een slag om de arm, maar het zou wel weer een flink Nor'Eastern kunnen worden.
Ik vraag me wel af, waarom dit de vierde sneeuwstorm van dit jaar in het weekend wordt. Ik wil sneeuw op maandag! ;-)

Marjon zei

Ik ben blij dat de sneeuw hier eindelijk weg is. Het klinkt raar maar ik voel altijd of er sneeuw komt, dan krijg ik een soort zenuwhoofdpijn.

Petra S. zei

Poeh zeg, wat een pak sneeuw lag er. Ik ben het ontzettend zat. Weg met die sneeuw, dat ijs, die vieze blubber. Vanochtend was het hier zo glas dat je niet eens gewoon kon lopen. Ik ging dan ook onderuit op de fiets.

Je bedrijf gaat nu vormen nemen, super voor je. Een juist kostenplaatje is erg moeilijk om te maken. Succes daarmee.

Sandra zei

Hi Petra,

Ik liep wat achter met blog lezen (had wat teveel mensen een taart beloofd....), dus nu pas weer een reactie van mij. Wat een leuke foto van jullie in het restaurant!! Hoop dat je pijnen wat minder zijn.

Groetjes,
Sandra

Kasaka zei

@Naomi -- het is moeilijk een tarief te stellen. Zo'n groep van 15 a 20 mensen is toch heel wat.

@Nel -- LOL, ik zou Yaktrax moeten laten weten, dat ik ze allerlei business bezorg. Leuk idee Kasaka te gebruiken, daar ga ik mee spelen.

@Jeroen -- Heel hartelijk bedankt voor die website! Die prijzen lijken me wat hoog, maar ik kan er wat mee.

@Cisca -- Ja, raar, he, telkens in het weekend. Er wordt wel een berg voorspeld, dus wie weet kun je er ook maandag nog niet doorheen (maar eerst maar eens zien, wat ervan komt, soms is het een hele opwinding om niets).

@Petra -- Ik ook, ik heb er meer dan genoeg van! Lente wil ik!

Anja zei

Eigenlijk heb ik ook wel een soort van haat-liefde verhouding met de sneeuw, ik snap dus precies wat je bedoelt.
Wat leuk dat je weer een rondleiding gaat geven.

Petra zei

Nou zie je...
Denk je eergisteren nog misschien is het wat en de dag er na twee mails. Succes met het uitwerken ervan!

Theo zei

Oh, jammer zeg. Maar goed, ik vond het al leuk dat je mijn creatie waardeerde. Ik ben eigenlijk niet zo'n slagzinbedenker, en dit is natuurlijk net zo iets.

Kun je het nog omdraaien of in een iets gewijzigde variant gebruiken (woordje er tussen of zo, bijv. roundANDabout)?

Succes in elk geval.

Theo

marianne zei

Misschien ook nog wel iets om rekening mee te houden als je een nieuwe domeinnaam zoekt: voor je vindbaarheid (door Google en zo) is het altijd goed als er woorden in staan waarop je gevonden wilt worden (dus b.v. iets met tours, Washington, guide, etc). En dan de woorden scheiden met een - (afbreekstreepje).

Succes!