Ons pleintje nu:

dinsdag, februari 11, 2014

Capitool en Library of Congress

Het lukt me eindelijk eens op tijd uit bed te komen om Olympisch schaatsen te kijken.  De 500 meter dames is net begonnen en met een kop koffie, bakje fruit en bosbessenwafels is het fijn kijken.

Gelukkig hebben we boven ook satelliet televisie dus ik kan tijdens het sporten ook kijken.  Na het uur op de elliptical douche ik gauw. Ik ben net klaar als Anja, Lia, en Lia's nichtje en een vriendin, die uit Nederland  op bezoek zijn, aanbellen.  Cosmo komt me vriendelijk vertellen dat er iemand aan de deur staat, want ik had de bel door de haardroger niet gehoord.

We lopen door de vrieskou naar de metro en nemen die naar Federal Center SW.  Daar komen we midden in de stad weer boven de grond.  We gaan eerst lunchen bij Mitsitam in het American Indian Museum.  Ik kan het niet laten de ceviche van inktvisjes en kabeljauw weer te nemen en verder een bakje met spruitjes.  De anderen hebben lekkere salades en tamales, het blijft smullen hier.

Na het eten lopen we Capitol Hill op.  Ik vertel wat over de geschiedenis van het Congres en het gebouw.  We lopen naar het bezoekerscentrum, drinken gauw ons water op, want dat mag niet mee naar binnen en gaan door de veiligheidscontrole het Capitool binnen.

Mijn tas wordt grondig doorzocht en de politieagent grapt dat hij bodemloos is voor zo'n kleine tas.  Inderdaad heb ik er enorm veel inzitten, waardoor hij ook wel zwaar is.  Maar hij is zo handig om de rondleidingen mee te doen, ik heb alles wat ik nodig heb erin.

We lopen naar de rij voor mensen zonder reserveringen en krijgen meteen stickers voor de volgende film en rondleiding.  De film is altijd mooi en interessant en legt de geschiedenis en rol van het Congres goed uit.

Hawaii's Koning Kamehameha

Na afloop kunnen we uit vier gidsen kiezen en kiezen Joseph.  Hij heeft een buitenlands accent, maar vertelt veel en grappig over het gebouw en de geschiedenis ervan.  We hebben geluk dat het rustig is in de winter, want we krijgen veel meer te zien dan tijdens de zomerse rondleidingen.

We beginnen met de oude Supreme Court kamer, die er helemaal uitziet zoals in 1837.  Daarna lopen we naar de prachtige Rotunda (filmpje hier).  Het is altijd zo'n speciaal gevoel om daar te staan, tussen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.  Het is toch maar het regeringsgebouw van een van de grootste landen ter wereld.

Joseph vertelt heel humoristisch en interessant.  Duidelijk is er geen haast, want deze rondleiding duurt veel langer dan de meesten, die ik eerder gehad heb.  De oude kamer van het Huis van Afgevaardigden volgt, nu een hal met standbeelden.  Iedere staat schenkt twee standbeelden aan het Capitool.

Als laatste mogen we de oude Senaatskamer in.  Hier ben ik nog maar een paar keer eerder geweest en is altijd een erg mooie kamer.  Er is net een nieuwe senator ingezworen en we zien een aantal senatoren rondlopen.  Al met al een heel interessante rondleiding met een aantal bonuskamers.

Via de tunnel lopen we naar de Library of Congress.  Zo hoeven we niet nog een keer door de veiligheidscontrole.  Natuurlijk maakt dit gebouw zoals altijd weer enorme indruk.  Het is dan ook prachtig en eigenlijk nooit in foto's weer te geven.  Ik probeer vandaag ook een kort filmpje.

Na de grote leeszaal bewonderd te hebben lopen we het gebouw weer uit terug naar de metro.  Ik bel Saskia om te vragen ons op te halen en dat doet zij heel lief.  De andere dames nemen afscheid want het is al laat in de middag.

Binnen maak ik mijn kaasschaal klaar als voorafje vanavond bij het Nederlandse eetclubje.  Ik heb een scherpe cheddar en brie met een pittige pruim chutney en lekkere crackers.   Rick brengt me naar Karin en met haar rijd ik mee naar Lilian.

Het wordt weer een gezellige avond en heel Hollandse avond dit keer.  Het hoofdgerecht is namelijk hutspot met rookworst, perfect voor dit weer!  Ik heb dat al jaren niet gegeten en het smaakt heerlijk.  Als bijgerecht hebben we onder anderen stoofpeertjes en die heb ik nog nooit gegeten, erg lekker!  Als toetje is er een superlekker bladerdeeg dessert met amandelspijs en abrikozen, kortom de buik is weer helemaal vol!

Rick haalt me om negen uur op, want ik wil op tijd naar bed vanavond.  Morgen moet ik er vroeg uit voor een koude rondleiding.  We hebben nu ook een winter storm warning voor woensdagnacht en donderdag.  Bah, weer veel winters weer en vooral vervelend omdat mijn zus en haar kinderen donderdagochtend hierheen zouden vliegen, ik hoop

Foto's van vandaag staan hier.


7 reacties:

Anja zei

Het was een gezellige en interessante dag! Veel plezier tijdens je rondleiding morgen, hopelijk valt het mee met de kou! Zal voor je duimen dat de winterstorm mee gaat vallen!

Tineke zei

leuk filmpje heb je gemaakt!
Ja, peertjes; heerlijk.
sterkte met het winterweer; mijn dochter gaat vandaag vliegen, dus ik duim ook voor haar.

Anoniem zei

Oh heerlijk, stoofpeertjes! Lekkere dingen stonden er op tafel zeg.
Mooie filmpjes zeg, ik hoop dat onze vakantie in september kan doorgaan en dat we het in het echt kunnen zien.
Succes vandaag met je rondleiding.
Groetjes Anja L.

Marion2 zei

Stoofpeertjes eet ik bijna iedere week op het moment, heerlijk! Ik laat ze uren stoven en hoef er alleen maar kaneel aan toe te voegen en ze zijn mierzoet. Ook hutspot en boerenkool staan bijna wekelijks op het menu. Gezond en lekker.

Het is het wintertje wel bij jullie. Hier alleen storm en regen. Saai, maar beter dan die kou. Hoewel ik sneeuw ook wel heel mooi vind staan.

Petra zei

@Anja - Het was ontzettend koud vandaag! Maar wel leuk.

@Tineke - Ja, succes voor je dochter, maar ze is precies op tijd weg

@Anja - Leuk als jullie in september komen!

@Marion - Gek, he, ik had ze dus nog nooit op. We maken ons klaar voor de grootste sneeuwstorm in vier jaar.

Reny zei

Nu ben ik toch écht benieuwd hoe die bodemloze tas eruit ziet :)

Petra zei

Het is deze, echt een ideaal ding: http://www.baggallini.com/product/Large-Wallet-Bagg/Baggallini-Crossbody-Bags