Ons pleintje nu:

maandag, mei 15, 2017

Bezoek aan dierenarts gespecialiseerd in hondengedrag

Alweer is het schitterend weer als we opstaan.  Rick weer eerder dan ik om Orion uit te laten. Dat gaat mijn lot de komende paar ochtenden worden want Rick is er dan niet.  We mogen Orion geen ontbijt geven, want we hebben een dierenartsafspraak voor hem om tien uur.

Daarom kleed ik me voor de verandering eens niet in sportkleding, maar douche en doe mijn gewone kleding aan.  Dit is bij hoge uitzondering, want het gros van de ochtenden loop ik rond in sport "uniform".  Vandaag gaat dat sporten er dus niet van komen.

Als ontbijt pocheer ik snel een paar eieren in de magnetron en krijg de broodnodige caffeine van een mok koffie om me wakker te maken.  Dan nemen we Orion en onze trainingsmaterialen en de ingevulde heel lange enquete over Orions gedrag mee en rijden naar Manassas.


Er zijn in deze omgeving maar twee dierenartsen die zich specialiseren in hondengedrag.  De dichtstbijzijnde is Dr.  Amy Pike in Manassas.  Gelukkig rijden we tegen het spitsverkeer in en komen twintig minuten voor onze afspraak aan.

We moeten een nummer bellen en krijgen Jessey aan de telefoon.  Zij komt eerst de enquete halen en daarna leidt zij ons naar de behandelkamer.  Orion blaft even tegen haar maar is dan onderweg te afgeleid door alle luchtjes.

Als we de behandelkamer inlopen zit dr. Pike daar al en nog iemand, die bij een bedrijf dat feromonen verkoopt, werkt.  Dr. Pike gooit allerlei snoepjes voor Orion op de grond en hij is daar zo op geconcentreerd dat hij vergeet te blaffen tegen al die vreemdelingen.

Jessey neemt het snoepjes gooien over en Orion is zo rustig dat ik bijna bang ben dat ze gaan denken dat wij overdrijven.  We bepraten de dingen, die ons bezorgd maken en wat we graag zouden bereiken met de behandeling. 

Dr. Pike heeft ook geen hoge pet op van Bark Busters.  Hun methodes zijn op angst gebaseerd, helemaal verkeerd met een hond, die al angstig is.

Andere klanten van haar hadden ook slechte ervaringen met hen, want die "levenslange" training is ook nonsens bleek. Zonde dat we daar zoveel geld aan uit hebben gegeven!  Geld terug gaat niet lukken, want volgens dat bedrijf werkt hun training en zo niet dan doen de eigenaars niet genoeg.

Terwijl we zo praten begint Orion opeens zonder aanleiding te blaffen tegen Jessey.  Ik roep hem tot orde, maar dat mag niet. Deze training is compleet gebaseerd op negeren van slecht gedrag en rijkelijk belonen van goed gedrag.  Jessey laat dat al zien want zodra Orion ophoudt krijg hij meer snoepjes.

Toch blaft Orion nog een aantal keren en dr. Pike merkt ook op dat zijn blaf wel erg luid is.  Dat is een van de redenen waarom mensen bang van hem worden enkel om zijn blaf.  Horen en zien vergaat je.

Na een uur hebben we de mogelijkheden besproken en kan ik gelukkig de waterbommen vervangen door een zak met snoepjes.  Ook wordt ons in tegenstelling tot Bark Busters aangeraden situaties die stressvol zijn voor Orion zoveel mogelijk te vermijden. 

Dat Orion zeer slim is merken zij ook meteen.  Dat is inderdaad een van de redenen voor zijn rusteloosheid.  Hij wil namelijk alles onder controle hebben en dat gaat natuurlijk niet.

Het drietal vertrekt een kwartiertje om ons programma in elkaar te zetten. Jessey komt terug met medicijnen en hulpmiddelen.  Orion krijgt pillen om de angst wat weg te halen.  Hij zal waarschijnlijk nooit een allemansvriend worden, maar het doel is om zijn angsten aan te pakken.

Verder zijn er de feromonen waarvan we een halsband en een spray kopen.  Ook is er een harnas dat trekken tegengaat en de dierenarts raadt aan om hem te trainen een muilkorf te dragen.  De muilkorf laat toe dat de hond hijgt, drinkt en snoepjes eet.

We moeten Orion langzamerhand eraan wennen zodat het niet iets traumatisch is bij de dierenarts.  Er rust altijd een taboe op een muilkorf want die dragen alleen honden, die bijten, maar dat is niet waar.  Het is ook bescherming van de hond, want als mensen een muilkorf zien weten ze dat die hond niet geaaid of geknuffeld wil worden.

Kortom, Rick en ik vertrekken met positieve gevoelens.  Ik hoef geen zware waterzakjes meer te gooien of die trillende halsband te gebruiken.  Dr. Pike neemt verantwoording voor Orions behandeling en als de buurman nog eens moeilijk doet kunnen we hem haar laten bellen, ook een fijn gevoel.

Thuis gaat Saskia net naar de mall en Rick moet naar zijn werk.  Opeens ben ik dus alleen.  Ik geef Orion zijn eerste pil en bedenk dan waar ik wil lunchen.  Dat wordt District Dumplings, eigenlijk zou ik daar dagelijks kunnen eten, maar wekelijks is ook goed.

De dumplings smaken weer voortreffelijk.  Dan loop ik naar Target en koop nog een sport bh, ze kosten nauwelijks iets en zijn heel goed. Champion is een goed merk, dat blijkt wel want ik heb vele jaren oude kleding ervan.  Mijn doel is dat allemaal te vernieuwen, stuk voor stuk. 

De kaasspuitbus voor de muilkorf vind ik er jammer genoeg niet.  Wel de mat waar Orion op moet gaan zitten of liggen als er iemand bij de voordeur is.  Target heeft ook een "Pride" afdeling voor homoseksuelen en transgenders e.d.  Alleen daarom al winkel ik hier graag, ze laten zich niet koeioneren!

Bij de Safeway vind ik met wat moeite die kaasspuitbus wel.  Bij Pet Valu dichtbij haal ik een paar zakken met kleine, maar heel lekkere (voor honden althans) snoepjes.  Thuis vul ik een paar bakjes zodat er altijd snoepjes zullen zijn om Orion positieve stimulans te geven.
Hij reageert meteen goed, ik hoop dat het zo blijft!

Saskia vertrekt weer naar Richmond en Rick moet naar Baltimore voor een paar nachten en dan ben ik na het gezellige weekend opeens weer alleen met Orion en Snickers.  Gelukkig is het heerlijk weer dus ik geniet daarvan op het deck.

Voor het avondeten rijd ik naar Viet Aroma, maar dat restaurant blijkt op maandag gesloten.  Geen probleem, voor morgenavond had ik Maru, Koreaans, in gedachten en zij zijn wel open.  Rick houdt niet zo van Aziatisch eten en ik kan het dagelijks eten dus grijp mijn kans.

Het is maandagavond en toch is het druk in het restaurant.  Voornamelijk Koreanen eten hier, bewijs dat zij ook aangestoken zijn met het buitenshuis eten hier in de VS.  Of misschien is dat ook gewoon in Korea, geen idee.

Toch is er nog een tafeltje vrij voor mij.  Ik bestel de Koreaanse bbq met varkensvlees.  Ik krijg een Japanse miso soep en salade vooraf en dan een bakje met drie verschillende kimchi, rijst en de varkensvlees bbq op een hete plank.  Het smaakt me zeer goed.

Thuis geef ik Orion zijn tweede pil en zijn botje.  Hij is veel meer "gewone" hond opeens.  Nog wel zichzelf, maar niet zo hyper.  De dierenarts zei al dat hij nu echt zou kunnen slapen, iets wat hij waarschijnlijk zijn hele leven nog niet heeft kunnen doen, ach gos!

Inderdaad heb ik een heel relaxte hond naast me liggen.  Ik mag hem ook begroeten als we thuiskomen, iets wat van Bark Busters niet mocht.  Gewoon je hond liefhebben is het motto hier en dat doe ik graag.  Dat deed ik met de kinderen ook, dus dat is veel makkelijker dan altijd maar boos zijn. 

6 reacties:

Veronique zei

Die arts kent haar stiel. De hond leren van naar de mat te gaan wanneer er iemand aan de deur staat, doen wij ook. Snoepjes geven voor goed gedrag en slecht gedrag negeren, idem. Die feromonen therapie is heel nieuw. Ik volg het op de voet. Ik ken één klant wiens hond het droeg, een German shepherd, en voor hem hielp het niet. En met die muilkorf moet je het langzaamaan doen. Maar ik neem aan dat ze je dat wel goed uitgelegd hebben.

Charm ging door een periode waar ze blafte naar kinderen. Veel snoepjes en positive reinforcement later, en vooral, geen straffen door aan de leiband te snokken, neem ik ze nu mee naar school om Jason op te halen. Maar Charm zit natuurlijk nog net in haar beste socialization periode.

Veel succes!!

Becs zei

Hopelijk is deze dierenarts de oplossing en komt het met de training helemaal in orde

Anja L. zei

Wat fijn om te lezen dat de dierenarts zo meedenkt en dat je moet belonen in plaats van straffen. Lijkt me ook fijner met wandelen.
Ik ben benieuwd of je nu langer kunt slapen omdat Orion ook echt kan slapen.
Fijne dinsdag!

Sandrah zei

Je vraagt je toch af wat er met Orion gebeurd is nu blijkt dat hij waarschijnlijk nooit echt geslapen heeft. Zielig hoor. En belonen klinkt inderdaad beter dan straffen en is ook een stuk leuker voor jou. Hopelijk gaat het Orion helpen.
Ik vind de foto's van Orion echt geweldig. Hij kijkt al zo intelligent.

Sandra

Petra zei

@Veronique - Een probleem is dat we Orion pas met vier maanden kregen. Dat heel jonge puppy socialiseren hebben we dus niet met hem kunnen doen. Verder is deze dierenarts inderdaad specifiek geschoold voor hondengedrag dus ik heb alle vertrouwen in haar. Ik weet nog niet of de feromonen zullen helpen.

@Becs - Hoop ik ook

@Anja - Orion deed het vannacht prima

@Sandra - Ja, het is veel relaxter zo en ik kan aan Orion merken dat hij graag luistert voor een snoepje.

Sasqia zei

Fijn dat je nu positief traint met Orion. Milo van ons blaft ook vaak als pup en nu ook nog soms als hij het spannend vindt. Hoort wel een beetje bij collies maar hij is wel extreem. Moest zelfs van puptraining af. Gelukkig een andere school gevonden waar hij mocht blaffen en ze mij leerden ermee om te gaan. Gewenst gedrag belonen is zoveel effectiever dan straffen. En je hond probeert het vaak goed te doen maar begrijpt je soms niet. Ken je de fb pagina positief trainen al? Veel succes met orion.