Rick heeft zijn
wekker voor kwart voor zes gezet want we willen het schip onder de Bridge of
the Americas door zien varen. Die brug verbindt Noord en Zuid Amerika. Maar als
we om kwart voor zes wakker worden zien we de brug al wegglijden.
We racen ons bed
uit en maken nog net een paar foto’s. Rick kleedt zich daarna aan en gaat naar
boven om alles goed te zien. Ik voel dat ik me vandaag niet lekker zal voelen
als ik nu opsta. Ik ga dus nog tot net na zevenen slapen.
Als ik op dek 10
kom is het er flink druk. We zijn inmiddels de eerste van drie sluizen door. Ik
vind Rick en we kijken naar hoe het schip door de volgende twee sluizen gaat.
Het is ontzettend gaaf en van de kant kijken er ook veel mensen mee en wordt er
over en weer gezwaaid.
We gaan door de
Cocoli sluizen, die in 2016 geopend zijn. Het oude kanaal is ook nog in gebruik
maar voor kleinere schepen. Er is vanochtend een piloot aan boord gekomen wiens
baan het is de schepen veilig door de sluizen te leiden. Als we in het Catun
meer aankomen varen we 27 meter hoger dan in de Pacifische oceaan.
De Disney service is weer super! We krijgen koffie, jus d’orange en water
aangeboden. Ook komen ze langs met koele doeken en als het gaat regenen krijgt
iedereen een Disney poncho. Tegen half negen zijn we een uur vroeger, dan de
kapitein gisteren omriep, in het Panama Kanaal.
Na onze Cove Cafe
koffies te hebben opgehaald zoeken we nog een tafeltje in Cabanas. Daar is het
natuurlijk heel druk, want iedereen heeft eerst boven naar de sluizen gekeken.
We vinden er nog een bij het raam en hebben prachtig uitzicht.
Ook halen we onze paspoorten en laten daar door een Panamese douane beambte een stempel dat we door het Panama kanaal zijn gegaan inzetten. Tot onze verbazing is de rij daarvoor maar heel kort. Wij vinden het juist een heel leuk aandenken.
We willen
namelijk vooraan staan als het schip door de volgende sluizen gaat. Ruim een
uur daarvoor zien we dat de plaatsen aan de railing al snel opgevuld worden.
Rick gaat er twee vasthouden terwijl ik onze tassen haal.
Aangezien dit een
paar uur gaat duren vul ik mijn Yeti beker ook en haal een hapje van de
shawarma bar. Dan staan we eerste rang om het spektakel mee te maken. Eerst
gaat het schip voor ons de sluizen in. Dat duurt best lang, maar als dat in de
derde sluis is komt er een sleepboot voor ons schip.
Dit keer gaan we
natuurlijk langzaam omlaag. Het is fascinerend om te zien, wat een staaltje
ingenieurskunst! Het is ook gezellig want zoals altijd kletst iedereen met
elkaar. Ik moet dan altijd aan het gezegde “Ships that pass in the night”
denken.
We hebben even
een leuk gesprek en dan zien we elkaar na deze cruise waarschijnlijk nooit
meer. Dat is hetzelfde met het personeel. Met zo’n lange cruise is dat nog
vreemder.
Net als
vanochtend begint het als we door de derde sluis gaan te regenen. Ik ben blij
dat ik mijn poncho mee heb, want veel mensen hebben dat niet. Zij worden dus
kleddernat omdat ze toch willen blijven en hun goede plek niet op willen geven.
Om kwart voor
drie varen we de sluizen uit in Colon, Panama, en al gauw de Caribische Zee op. Nu zijn we
onderweg naar Cartagena, Colombia, waar we morgen na bijna een week op zee van
boord zullen gaan.
Als ik Google hoe
ver Colon en Cartagena van elkaar verwijderd zijn (ongeveer 500 km als ik de
juiste site vond) vind ik uit dat er geen weg over land is tussen de twee
steden. Het stuk er tussenin is de enige onderbreking van de duizenden
kilometers lange weg van Argentinie naar Alaska.
Het heet de
Darien Gap en wat ik erover lees fascineert me. Ik vind een blog van iemand,
die er doorheen heeft gereisd en dat is zeker niet iets voor de gemiddelde
kampeerder of zelfs de meer avontuurlijke. Als ik meer internet heb wil ik er
verder over lezen.
Wij zoeken een
tafeltje op en Rick gaat zijn lunch halen. Dan haal ik ook nog een hot dog (die
zijn zo lekker hier!) als snack. Rick gaat nog foto’s nemen van de grote haven
van Colon en dan varen we de zee op.
We moeten nog
twee lichten van de foto speurtocht vinden. Eentje zien we helemaal bovenin het
schip bij de Bibbidi Bobbedi Boutique. Dan is er nog een vage over. We krijgen
een hint van een van de Disney mensen en zelfs dan is het nog moeilijk. Maar we
vinden hem uiteindelijk!
Na het formulier
ingeleverd te hebben gaan we terug naar de kamer zodat ik Bonine tegen
zeeziekte in kan nemen. De zee is vrij rustig, maar ik wil geen risico’s lopen.
Ik haal ook meteen mijn laptop op om dit blog te gaan schrijven in de Crown
& Fin pub.
Daar zorgt Jnmel
weer goed voor ons. Het internet doet het op het moment niet dus hopelijk
verandert dat voor we naar bed gaan.
Vanavond hebben
we gereserveerd in het speciale restaurant aan boord, Palo. Dit is het enige
restaurant wat niet gratis is. Het is vanavond ook semi-formal avond dus niet
lang, maar wel netjes. Ik heb mijn zwarte jurk ervoor mee en Rick een colbert
met een mooie pantalon.
We gaan eerst
foto’s laten maken in de lobby. Alleen zijn er geen fotografen. Daar staan we
dan, maar niet getreurd een ander paar bevindt zich in dezelfde positie. We
besluiten dus maar foto’s van elkaar te maken.
Boven bij Palo
zijn we wat vroeg voor onze reservering en bestellen eerst een drankje aan de
bar. Al gauw worden we naar onze tafel gebracht. Daar krijgen we een bordje
antipasti toegereikt, prosciutto, olijven, Parmezaanse kaas en meer. Rick en ik
eten er wat van maar het is erg zwaar en we willen kunnen genieten van de
maaltijd, die gaat komen.
Rick verrast me
met caviaar, die hij als voorafje voor mij heeft besteld. Het komt met een glas
Krug grand cru en smaakt net zo decadent als het allemaal klinkt. Tot het
laatste eitje is het verrukkelijk. Judy, onze serveerster, ligt helemaal dubbel
als Rick vraagt of ik er zeker van ben er niet een op het tapijt te hebben laten
vallen.
Sowieso lachen we
vanavond wat af want Rick is op dreef. Hij is meestal zo rustig, maar als zijn humor
kant naar buiten komt is het onmogelijk om niet te lachen. Judy uit Barbados
vindt ons de leukste klanten, ze heeft nog nooit zoveel gelachen.
Daarna heb ik een gerecht met witte asperges, zo lekker! En als hoofdgerecht heb ik de schol. Judy fileert die en ik grap met haar dat ik dat ook kan doen. Daar is ze van onder de indruk want de meeste Amerikanen hebben nog nooit een vis gefileerd, Rick incluis.
Vanavond laten we beiden ons dieet varen en bestellen de chocolade souffle. Die is heerlijk, al eet ik er maar de helft van. En zo eindigt weer een prachtige dag!
2 reacties:
Wat een bijzondere ervaring, door het Panama kanaal. Lijkt me heel speciaal om mee te maken.
Wat een naar nieuws van Ricks vader....sterkte voor iedereen.
Inderdaad heel bijzonder door het Panamakanaal.
Een reactie posten