Onze webcam

Cul-de-sac Cam

donderdag, januari 31, 2013

Weer koud en guur nu

Na mijn vorige blog waren er wat vragen over het collegesysteem hier in de VS.  Nu ben ik daar verre van een expert in, ondanks twee kinderen in het systeem, maar ik zal het een beetje proberen uit te leggen.

Als we het over "college" hebben, hebben we het meestal over een vier jaar durende opleiding na de high school.  Er zijn duizenden colleges in de VS met allerlei niveaus.  Soms zijn ze bekend voor bepaalde richtingen, zo heeft Virginia Tech bijvoorbeeld het beste architectuur programma in het land.

Sommige scholen richten zich meer op de "liberal arts" (talen, creatieve vakken e.d.) en andere meer op de exacte vakken (de scholen met "Tech" in hun naam zeker).  Dat betekent niet dat je er niets anders kunt studeren, want bij de meeste colleges heb je een ruime keuze aan "majors" en "minors". 

De vakken daarvan zijn minder vast omlijnd dan het curriculum van een studie in Nederland.  Vrijwel alle studenten zijn verplicht in hun eerste twee jaar te voldoen aan een aantal algemene vakken op het gebied van Engels, geschiedenis en wiskunde, o.a.  Wat die vakken zijn kan verschillen, zo kan astronomie bijvoorbeeld onder wiskunde geschaard worden.

Hoewel de meeste studenten al eerder hun major bepalen heb je tot het einde van het tweede studiejaar nog de kans om het te veranderen.  Je raakt hier dus geen of weinig tijd kwijt, als je eerst met een major begint, maar je later toch bedenkt en een andere kiest.  Katja is zelfs drie keer van major veranderd.

Dan nog de vraag hoe je bepaalt naar welk college je wilt gaan.  Dat ligt ook weer aan een aantal factoren, waaronder natuurlijk of je jezelf daar ziet studeren.  Maar feitelijk is die beslissing om te beginnen aan de scholen.  Het is dus de gewoonte om je bij meerdere scholen in te schrijven, omdat je (meestal) pas aan het einde van het laatste high school jaar te horen krijgt waar je bent aangenomen.

Die scholen bepalen onder anderen op basis van GPA (grade point average wat over de vier high school jaren wordt bijgehouden), SAT score (een gestandaardiseerde test, die vrijwel alle high school studenten afleggen), aantal AP/Honors vakken gedaan op high school (AP = college niveau) en je activiteiten buiten schooltijd (vrijwilligerswerk, een baantje, sport etc) of je aan hun toelatingseisen voldoet.

VCU, bijvoorbeeld, waar Kai studeert, heeft minder strenge toelatingseisen dan Virginia Tech.  Virginia Tech staat in de top 100 van colleges in de VS.  JMU, waar we dus dinsdag waren, zit ergens tussen VCU en Virginia Tech in.  Alle drie de scholen vergen een GPA van 3.3 of hoger en zijn dus vrij streng.  Er zijn ook scholen, die studenten met een lager GPA aannemen, dus er is veel verschil tussen de colleges qua niveau. 

Ook qua grootte verschillen de colleges enorm.  JMU, met ongeveer 18000 undergraduate studenten wordt als een middelgroot college gezien.  Virginia Tech heeft ongeveer 26000 en VCU 32000 ongeveer studenten.  Er zijn ook (veel) kleinere colleges met onder de 10000 studenten, maar ook de "Big Ten", colleges, zoals Rick "alma mater" Michigan State, met zo'n 47000 studenten.  Hopelijk heb ik hiermee wat vragen beantwoord.  Zo niet, dan lees ik dat vast wel. 

Vandaag is er van de warmte van gisteren en eergisteren niets meer te bekennen.  Het is maar net boven het vriespunt en er staat een gure wind.  Gelukkig voel ik me een stuk beter dan gisteren.  Die rare rillingen zijn weg, wat dat nou weer was?

Zoals wel vaker lees ik van alles online onder het genot van een paar koppen koffie en voor ik het weet is het al na half elf.  Hoog tijd om te gaan sporten, dus.  Ik maak er weer een uur op de ARC trainer van en heb weer een goed boek van Luann Rice om me bezig te houden.  Sharon is er ook en vraagt of ik ook mijn spieren zo voel van de yoga van gisteren.  Nou en of, dat doe ik zeker! 

Op weg naar huis sms-t Saskia of ik haar op kan komen halen.  Zij heeft erge hoofdpijn.  Thuis eet ze lunch en gaat dan op bed liggen.  Ze slaapt de hele middag, dat was dus hard nodig!

Intussen ga ik naar Whole Foods onder anderen voor mijn wekelijkse bosje tulpen.  Dit keer wordt het een roze bosje.  Met de waarschuwing dat tulpen slecht tegen kou kunnen (ik weet niet meer wie dat schreef, maar bedankt daarvoor) draag ik het bosje onder mijn jas naar de auto.  Hopelijk blijven ze nu langer staan.

De open haard gaat aan en werk aan mijn Spaanse DuoLingo.com lessen.  Intussen neemt Kai een deel van de garage onderhanden.  Het is makkelijker voor hem als ik daar bij ben, want hij weet niet wat te houden en wat weg te gooien of geven.  Het ziet er na vele jaren weer keurig uit nu.   

 
Winterse zonsondergang

Rick heeft nog maar twee avonden met Kai, want hij gaat zaterdag op zakenreis en zal pas na Kai's vertrek de achtste weer thuiskomen.  Daarom wil hij deze paar avonden nog gezellig uit eten naar restaurants van Kai's keuze.  De eerste vanavond is Seasons 52.

Rick heeft ook uitgevonden dat de Microsoft Store nu de Nokia Lumia 920 in het blauw heeft.  Die wil ik heel graag, in plaats van de saaie witte, die ik nu heb.  Rick en Kai gaan alvast naar het restaurant, terwijl ik de telefoon ga omwisselen.  Op zich is het geen probleem, ware het niet dat ze mijn bon eerst niet kunnen vinden.  Gelukkig gaat het daarna allemaal goed en na een half uurtje loop ik met mijn mooie nieuwe blauwe telefoon de winkel uit.

Bij Seasons 52 wachten de mannen al op mij.  Het wordt zoals altijd een heerlijke maaltijd hier met zeer goede bediening.  Van eerder hebben we geleerd eerst de voorafjes te bestellen, anders komt de hoofdmaaltijd praktisch tegelijk.  Rick en Kai nemen soep en chili en ik tonijn sashimi met een komkommersalade, super lekker!

Als hoofdgerecht heb ik de filet mignon met asperges en champignons.  De biefstuk is zo zacht dat ik het enorme mes dat erbij komt zeker niet nodig heb.  Ik kan het vrijwel met mijn vork snijden.  Na afloop delen we een van hun mini desserts met caramel, koffie en vanille mousse, precies genoeg zoetigheid voor mij. 

Thuis gaat de haard weer aan, want het vriest inmiddels.  We schijnen vannacht zelfs een laagje sneeuw te krijgen.  Idioot, toch?  Gisteren nog met 21 graden buiten zitten en nu weer helemaal winter. Niet ongewoon voor dit gebied echter, wij konden daar de eerste jaren hier echt versteld van staan.
 
Het sterrenbeeld Orion boven ons huis (klik voor grotere foto)

7 reacties:

Danielle zei

Wel fijn dat je in het Amerikaanse systeem nog kan veranderen van Major. Het is zo lastig om al op jonge leeftijd te bepalen wat je later wilt worden. Wel toevallig dat je een foto hebt gemaakt van Orion. Gisteravond vroeg mijn dochter welk sterrebeeld ze in de lucht zag, die met die drie sterren op een rij. Ik kon er niet op komen en wat zie ik tot mijn verbazing!! een foto van datzelfde sterrebeeld!! Ze heeft haar antwoord nu dus gehad.

Anoniem zei

Mooie uitleg over het schoolsysteem.
Je kunt je haast niet voorstellen dat er op een universiteit 47000 studenten zijn.
Ik weet dat ze in Florida niet eens ruimte hebben voor alle studenten en dat er veel gewoon thuis on-line de colleges volgen.
Rick gaat een lange reis maken, bijna een week. Ik weet dat je dat niet zo fijn vindt. Sterkte.
Fijn weekend, Bea

Unknown zei

Interessante uitleg! Maar wat is het verschil tussen een college en een university? Bedankt alvast!

Unknown zei

Interessante uitleg! Maar wat is het verschil tussen een college en een university? Bedankt alvast!

Ineke zei

Bedankt voor de uitleg!
Bij ons wordt het vanaf volgende week ook weer koud.

Anja zei

Bedankt voor je uitleg! Fijn dat de studenten zo lang de kans hebben om van major te veranderen.
Wij hebben ook heel regelmatig de haard aan ik vind het zo gezellig!!

Petra zei

@Danielle - Jee, dat is inderdaad wel heel toevallig. Is het ook niet speciaal dat we zo ver van elkaar zijn verwijderd en toch dezelfde hemel zien? Echt het "heelal".

@Bea - Dat is lief van je, dank je. Inderdaad zie ik een beetje tegen de komende week op, zonder Rick en aan het einde afscheid van Kai (ook zonder Rick)

@Michiel - Meestal is een university een school, die ook Masters en PhD programma's biedt en een college niet. Maar soms bieden colleges dat ook, dus het is wat onbestemd. Ook worden, om het nog wat gecompliceerder te maken, de verschillende richtingen binnen de colleges en universities ook "college" genoemd, zoals "the college of business" of "the college of engineering"

@Ineke - De kou is hier zeker gearriveerd

@Anja - Inderdaad had ik best graag zo lang gehad om mijn major te bedenken. Ik wist het echt niet en verloor een jaar en heb daarna maar een studie afgemaakt, die me eigenlijk ook niet lag.