Gisteravond
viel ik pas ver na middernacht in slaap, maar heb verder prima geslapen mede
door de Ice Power, die Marsha me gisteravond gaf. Het is vrijwel
hetzelfde als Icy Hot en het verlichtte de pijnen heel goed.
Grappig genoeg
ben ik zelfs nog voor Rick wakker. We staan om half negen op, maken ons
klaar en checken uit. We doen de bagage in de auto en lopen dan over de
brug over het station naar het centrum van Leuven.
Als eerste gaan
we op zoek naar ontbijt. We vinden het tegenover het station en doen ons
tegoed aan lekker sterke koffie (voor Rick een capuccino, voor mij gewone
koffie) en een croissant met jam en boter. Simpel, maar lekker.
Dan lopen we de
Bondgenotenlaan af. We stoppen even bij de Proximus om het data plan dat
razendsnel opgaat op te laden. We lopen een supermarkt binnen om te
kijken of ze de veganistische chocolade, die Saskia zo graag heeft,
hebben. Maar ook hier zien we dat merk niet.
We bekijken
allerlei winkeltjes en Rick gaat een zaakje binnen dat meer dan 500 Belgische
bieren heeft. Hij kijkt er wat rond, maar besluit op de terugweg terug te
komen zodat hij niet alles wat hij begeert mee hoeft te slepen.
We fotograferen
op de Grote Markt en gaan dan de St. Pieterskerk binnen. Een imposant
bouwwerk is het, onvoorstelbaar wat men vele honderden jaren geleden kon
bouwen! We kopen kaartjes voor de schatkamer en krijgen een kaart mee met
uitleg over wat er allemaal te zien is.
Het is
interessant, veel religieuze werken (natuurlijk) van Belgische schilders en
beeldhouwers. Het mooiste vind ik het laatste avondmaal van een Vlaamse
kunstenaar uit de 16e eeuw. We lopen er een kwartiertje rond en ik vind
het zoals altijd weer zo bijzonder hoe mensen zo lang geleden zulke mooie
schilderijen konden maken (hoewel ik bij de onthoofding van Johannes de Doper
mijn maag even naar boven voelde komen, zo realistisch).
Om de een of
andere reden ben ik wat misselijk (zou het Johannes de Doper zijn geweest?) als
we weer buiten komen. Ik denk dat het croissantje niet genoeg te eten was
en Rick ziet aan de overkant verse warme wafels. Die moeten we natuurlijk in
Belgie eten en we delen er een. Heerlijk is hij!
Nu heeft Rick
besloten welke biertjes hij van de bierwinkel wil. Hij is helemaal blij
dat ze nog een fles van de Cantillon brouwerij hebben. Verder neemt hij
was Westvleteren, een aantal glazen en meer wat ik me niet herinner. In
het Engels heb je de uitdrukking "as a kid in a candy store" en dat
is Rick in deze winkel!
Inmiddels is
het twaalf uur en gaan we lunchen bij het Leffe Cafe. Rick is dol op dit bier en bestelt er dan ook
een van. Ik ben niet zo’n biermens, maar
een Hoegaarden Rosee vind ik wel erg lekker (ik weet het, geen echt bier, kan
me niets schelen).
We bestellen
beiden stokbroodjes, Rick met kaas en salami en ik met filet Americain. “Wat is dat oranje spul?”, vraagt Rick. Er is dan ook niets Amerikaans aan, het zal
altijd een raadsel blijven waarom het “Americain” heet, maar zo hebben we ook
een paar gerechten in de VS, French fries bijvoorbeeld.
Na het eten
haasten we ons naar de auto, want Rick heeft om twee uur een rondleiding
geboekt bij de Palm brouwerij en die is nog drie kwartier rijden weg. We komen er tien voor twee aan. Het is een grote brouwerij en het ruikt er
als vers brood! Hier wordt bier
gebrouwen!
We lopen het
ontvangstcentrum in waar een vriendelijke dame zit. Ik vertel dat we voor de rondleiding komen,
maar die is volgens haar pas om drie uur.
De Engelse rondleiding van twee uur, zegt Rick. Die is morgen, blijkt.
Oh, wat balen voor Rick!
Stiekem vind ik
het helemaal niet erg, want zo hebben we meer tijd in Gent waar Rick slechts
een paar uur voor uit had getrokken. Er
is nog wel een interessant museumpje en de dame vindt het duidelijk naar voor
ons en geeft ons een glaasje bier. Ik
neem de Rosso, hun fruitbier, heerlijk fris!
Dan rijden we
naar Gent. Dat neemt ook nog een uurtje
en we zien heel wat Vlaamse plaatsjes.
Dendermonde zou ik wel meer willen bezoeken, maar daar hebben we geen
tijd voor.
Eenmaal in Gent neemt het wat tijd om het Novotel te vinden want de weg erheen is afgesloten. Eerst denkt Rick ondanks mijn protesten dat het de garage voor het NH hotel is, maar in de lobby krijg ik gelijk. Gelukkig heb ik voorgesteld de bagage nog even in de auto te laten.
Uiteindelijk loopt Rick naar het Novotel en krijgt dan aanwijzingen. We logeren wel helemaal in het centrum van deze prachtige oude stad! We kijken uit op een van de kerken met een toren met als top een draak. Helemaal mijn ding!
We lopen naar
buiten en kijken waar we willen eten.
Het wordt een restaurant aan de Korenmarkt en we reserveren er. Rick en ik gaan nu onze eigen weg. Hij wil naar de Delirium Tremens brouwerij,
zijn favoriet, en ik wil Gent een beetje verkennen.
We nemen
afscheid en ik ga rondlopen, wat een prachtige stad! Ik loop wat
souvenirwinkels binnen, want Lorraine houdt me constant op de hoogte van hoe
het met de honden gaat. Ik krijg het
gevoel dat zij meer doet dan Patricia, die wij zullen betalen. We willen dus een aantal leuke dingen meebrengen.
Het valt me op dat hier een heel aantal Nederlandse ketens zijn en loop de Albert Heijn binnen. Valt tegen, ik vind er alweer niet Saskia’s chocola, maar verder ook niet veel interessants al weifel ik bij de Borrelnootjes. Ook de HEMA is niet zoals in Nederland.
Alleen zijn er
alleen zeer oubollige kanten dingetjes of huisjes te krijgen. Dat wordt het dus niet. Ik denk dat we een lekker doosje Leonidas
bonbons meenemen uit Belgie. Ook in
Duitsland vond ik eigenlijk niets wat leuk zou zijn als je er niet zelf bent
geweest of het zou een dure koekoeksklok moeten zijn.
Het valt me op dat hier een heel aantal Nederlandse ketens zijn en loop de Albert Heijn binnen. Valt tegen, ik vind er alweer niet Saskia’s chocola, maar verder ook niet veel interessants al weifel ik bij de Borrelnootjes. Ook de HEMA is niet zoals in Nederland.
Het is net of
ik nu pas wakker word en bedenk dat dit het land van de Suske en Wiskes
is. Ik loop een tijdschriftenwinkel in
en vind daar de nieuwste van die strip.
Dat niet alleen, maar ze hebben ook Libelle en Margriet! Helemaal blij
koop ik die.
Verderop zie ik
een Pandora winkel. Ik wil natuurlijk graag een Belgie bedel (Duitsland had ik
al, de Brandenburger Tor). Jammer genoeg
is er nog geen officiele, maar de verkoopster stelt het kasteeltje voor, omdat er
zoveel soortgelijke oude gebouwen hier in Gent zijn (ook leuk omdat wij de Kasteel brouwerij gaan bezoeken). Ik ga het Rick voorleggen.
Het centrum van
Gent is veel groter dan ik had verwacht.
Ik loop al fotograferend rond en ben dan opeens heel moe. Ik zijg neer op een terrasje aan de
Korenmarkt en bestel een kriek Mystic en wat kaas met mosterd. Ik vind het zo leuk om niet in Nederland te
zijn, maar de taal wel helemaal te kunnen verstaan hier.
Na zessen ga ik
terug naar de kamer. Rick stuurt een
berichtje dat hij op zijn terugweg is en ik ga in de lobby wachten. Rick komt helemaal blij terug. Hij had geregeld dat speciaal voor hem de
winkel van de Huyghe brouwerij (Delirium Tremens) geopend zou worden,
maar hij kreeg daarbij ook een hele rondleiding en ontmoette de eigenaar en
brouwers. Voor een bierliefhebber als
hij kan de dag niet meer stuk. Dat maakt
de gemiste rondleiding bij Palm driedubbelgoed voor Rick!
Bij de Kuip van
Gent hebben we geen probleem om een tafeltje te krijgen, de reservering was
niet nodig, hoewel er wel wordt gevraagd of ik Petra ben. Erg netjes, vooral
omdat de ober eerder zei dat ze eigenlijk buiten niet reserveren.
Het eten is
heel goed. Het valt mij trouwens op dat
er veel Nederlanders om ons heen zitten. De harde G kan toch niet Belgisch
zijn. Rick en ik nemen beiden weer de
tomaat garnaal, maar dit keer als voorgerecht.
Dat blijkt een enorme salade te zijn!
We eten voornamelijk de garnaaltjes en tomaat.
Als
hoofdgerecht neem ik de sliptongetjes en Rick een biefstuk. Rick kijkt met
bewondering toe hoe ik de visjes fileer.
Gelukkig is dat iets wat ik heel goed kan. Het smaakt me dan ook prima! Alles is zeer smakelijk.
Na afloop
brengt Rick me terug naar het hotel en gaat zelf nog een paar biertjes
drinken. Hij vindt het hier een
paradijs, zo leuk hoe hij geniet! Ik
natuurlijk ook, maar ik ben niet zo’n biermens dus vind de mooie huizen en
gebouwen leuker.
Mijn benen gaan
omhoog en ik kijk een interessante documentaire over koningin Juliana op NPO2,
terwijl ik mijn blog schrijf. We hebben
echter verschrikkelijk slecht internet dus ik kan het niet publiceren. Nou ja, morgen dan maar.
6 reacties:
Wat een superdagen beleven jullie, lekkere biertjes en mooie gebouwen. Belgie is zo leuk, jullie hebben prachtige steden uitgekozen.
Top voor Rick dat hij een privé rondleiding kreeg.
Gent is een mooie stad en ook Brugge vinden wij erg leuk. Ja, in Belgie zijn veel ketens hetzelfde als in nederland en het vlaams is zo'n leuke taal. In de meer zomerse dagen is de belgische kust ook leuk; met het trammetje.
Leuk voor Rick dat hij in het bierenland kan genieten!
Wat een volle dag! Jullie waren bij mij in de buurt vandaag, ik woon net tussen Steenhuffel en Dendermonde. Ben 3 jaar in Dendermonde naar school geweest. Heb het echter nooit met toeristische ogen bekeken. Er is wel een brouwerij: Dilewyns ;-)
En jullie hebben dan niet de snelweg genomen naar Gent maar door de dorpen gereden? Gent is inderdaad de moeite waard. En leuk dat Rick zich zo amuseert met zijn biertjes. Ben benieuwd naar je vervolgverhalen.
An
Filet Americain heet zo omdat men het in vroegere tijden vond lijken op het Amerikaanse steak tartar..Tot zo ver de geschiedenisles van vandaag ;-)
De zuidelijke helft van Nederland heeft nog herfstvakantie, dat verklaart de Nederlanders in Gent. Een fijne vakantie verder. groeten, Wim
@Sonja - Eigenlijk kende ik Belgie maar nauwelijks, om de een of andere reden kwamen mijn ouders er weinig tot nooit
@Tineke - Veel van mijn tips aan Rick heb ik te danken aan Vlamingen, die ik rondleidde
@An - Gedeeltelijk autoweg en binnendoor, we kregen een goede indruk van het platteland
@Monique - Steak tartare is een Franse uitvinding. Geloof mij, er was tot een jaar of tien geleden geen steak tartare te vinden in de VS. Amerikanen gruwelen over het algemeen van alles wat rauw is, vooral vlees. Vraag een Amerikaan buiten de grote steden wat steak tartar is en ze zullen je aankijken alsof je gek bent (en velen in de grote steden ook)
@Wim - Dat zal het zijn en er schijnen ook veel Nederlanders te studeren daar.
Een reactie posten