Onze webcam

Cul-de-sac Cam

zondag, april 29, 2007

Happy 15th birthday, Kai!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Midden in de nacht van 29 april 1992 reden Rick en ik naar het ziekenhuis. Katja logeerde bij mijn ouders en dit was de tweede keer, dat we gingen. Twee dagen eerder, op maandag, had ik ook al zoveel weeen 's nachts, maar geen ontsluiting. Ik werd dus, doodmoe, weer naar huis gestuurd.

De baby was al ruim twee weken over tijd en we waren bezorgd, omdat de echo een paar weken eerder een vreemde vorm van zijn of haar hoofd had laten zien. De dokter wuifde onze bezorgdheid echter weg en we gingen huiswaarts. Als er woensdag nog niets gaande was zou de bevalling opgewekt worden.

Na nog twee dagen met weeen was het dinsdagnacht echt menens. Tegen die tijd was ik compleet uitgeput en baalde flink. Want, al was ik van plan geen ruggeprik te nemen, ik koos er nu toch voor, omdat ik bang was om te moe te zijn om de baby er straks uit te persen (mijn angst was weer een keizersnede, want dat werd Katja ook al). Mijn grote wens was een VBAC (vaginal birth after a cesarean) en er was geen indicatie, dat dat niet zou lukken. Maar ik had al 72 uur niet geslapen en voelde me als een vaatdoek!

Na onderzoek bleek ik vijf centimeter ontsluiting te hebben en we werden geinstalleerd in een van de moderne geboorte suites. Dit was heel nieuw voor Fairfax Hospital, in deze suites kon je tot en met de geboorte blijven en ze waren prive. In het oude gedeelte, toen ik van Katja moest bevallen, lagen vrouwen soms in rijen op de gang te bevallen, zo overbevolkt werd het.

De eerste uren sliep ik zoveel mogelijk, eindelijk was dat mogelijk. Ook Rick, die met mij gewaakt had, sliep in de slaapstoel. Het leek allemaal heel goed te gaan.

Tot de intern, die ochtenddienst had, langs kwam en mijn ontsluiting checkte. Die was slechts 6 centimeter na vele uren, maar erger nog: ik had koorts. In allerijl werd mijn obstetrician, een oudere Engelsman, Dr. Freier (Rick noemde hem de "gnome" (kabouter)), opgeroepen.

Een aantal uren ging voorbij, maar Dr. Freier was nergens te vinden. Ik merkte aan het personeel om me heen, dat ze nerveus begonnen te worden. Toen ik aan een van de verpleegsters vroeg, wat er aan de hand was, snauwde ze me toe, dat het hun taak was zich zorgen te maken, de mijne om deze baby gezond ter wereld te brengen. Niet bepaald een geruststellend antwoord dus.

Eindelijk verscheen Dr. Freier aan mijn bed en toen ging alles opeens in sneltreinvaart. Ik kreeg een zuurstofmasker op mijn gezicht geduwd en toen ik zei dat niet nodig te hebben, werd er gezegd, dat het niet voor mij was, maar voor de baby.

Rick werd de kamer uitgebonjourd. En op mijn paniekerige vraag, wat er gaande was, werd kort geantwoord, dat de hartslag van mijn baby alarmerend laag was en ik werd klaargemaakt voor een spoedkeizersnede.

Weg droom van een fijne geboorte, maar dat maakte me al niet meer uit. Ik weet nog precies, wat er allemaal door me heen ging, de angst, dat dit kindje niet goed zou zijn. Blij, dat ik toch een ruggeprik had, dus niet in slaap hoefde en bovendien heel snel klaar was voor de operatie.

Letterlijk rennend werd ik naar de operatiekamer gereden. Rick mocht er, tot mijn verbazing, toch wel bij zijn. Laten we zeggen, dat dit geen plezierige keizersnede was. Kai werd letterlijk uit me getrokken met man en macht en dat deed ondanks de verdoving flinke pijn. Om 12:32 werd hij geboren.

Maar het enige, waar ik om gaf, was dat allesverlossende huiltje. Leeft hij nog? Het ging constant door me heen. Ook Rick had het te kwaad. En om de een of andere reden had niemand door, dat wij wilden weten, dat hij gewoon adem haalde!

Eindelijk had ik de moed verzameld om te vragen, of hij leefde, want zijn hartslag was op een gegeven moment minder dan 50 slagen per minuut. Op mijn angstige vraag werd lachend geantwoord, dat hij natuurlijk prima in orde was. Hij had alleen wat slijm in zijn keel, waardoor hij niet huilde. Maar toen dat weggezogen was, had meneertje duidelijk genoeg longkracht!

Wat een traumatische belevenis, maar hoe rijk en trots voelden wij ons met onze zoon, Kai Tristan! Prachtig was hij, met een echt jongenskoppie en Katja was de trotse zus.

Maar de vorm van zijn hoofd bleef er vreemd uitzien en toen hij een maand oud was, constateerde de kinderarts na roentgenfoto's een geboortedefect: craniosynostosis. Hierbij groeien de naden van de schedel vervroegd dicht, waardoor er een te kleine of geen fontanel is en de schedel vreemd vergroeit.

We hebben enorm geluk gehad een kinderarts te hebben, die dit opmerkte. Eerst werden we doorgestuurd naar een neurologisch en plastisch chirurgisch team, dat een veel gecompliceerdere operatie, dan ons nodig leek, voorstelde.

Het is in dit land vrij gewoon om een tweede opinie te zoeken en hiervoor zijn we naar het heel goed bekend staande Children's Hospital in Washington gegaan. De neurochirurg hier was het met ons eens. Zolang we voor Kai 12 weken oud zou zijn zouden opereren, zou hij misschien niet eens in intensive care hoeven.

Zo gezegd, zo gedaan. Rick gaf zijn bloed voor het geval, dat Kai een transfusie nodig zou hebben (ik mocht dat niet, omdat ik malaria heb gehad als kind). Toen Kai elf weken was, werd hij geopereerd aan zijn hoofd.

Hoe ik de weken daarvoor doorgekomen ben, weet ik niet. Wel herinner ik me, dat ik met alle macht probeerde me niet aan hem te hechten. In mijn verkronkelde gedachten zou dat het minder moeilijk maken, als hij de operatie niet zou overleven. Achteraf zag ik natuurlijk, dat ik allang helemaal aan hem gehecht was. De rare dingen, die in zo'n geval door je heen gaan!

Vlak voor de operatie vergezelde ik Rick met Kai op een zakenreis naar San Francisco. Wat ik me hiervan het meest herinner is het bezoek aan F.A.O. Schwartz met Kai in de draagzak. Daar koos ik een Steiff vosje voor hem uit, dat hem in het ziekenhuis gezelschap zou houden. Tijdens het uitzoeken daarvan stond ik te huilen en de mensen bij F.A.O. waren zo ontzettend lief, dat ik nog harder ging huilen!

De dag, dat Kai elf weken oud was, was het zover. We checkten hem in bij Children's Hospital en ik zal nooit het moment vergeten, dat ze hem meenamen naar de operatiekamer!

Gelukkig duurde deze operatie (in tegenstelling tot de eerste opinie, waarvan de operatie vijf a zes uur zou duren!) maar zo'n anderhalf uur. Al gauw kwam iemand uit de operatiekamer vertellen, dat alles tot nu toe goed ging. En eerder, dan we hadden gehoopt, lag Kai alweer in de recovery kamer.

Zijn hoofdje zat helemaal in het verband, zijn oogjes zagen eruit alsof hij net uit een erg gevecht kwam. Maar hij nam meteen de borst en dronk gulzig, een heel goed teken!

's Nachts bleef ik bij hem en ging Rick naar huis in Virginia (Children's Hospital ligt in een mindere buurt in DC, dus ik vond het maar zeer matig, dat hij daar in het donker doorheen moest). Ik herinner me de constante sirenes van de ambulances en het landen van de helicopter 's nachts.

Bij ons op de kamer lag ook een schattig zwart meisje van anderhalf, als een gekooid leeuwtje zat ze in haar ledikant. Een verpleegster vertelde ons, dat ze loodvergiftiging had. Ik speelde met haar door de spijlen, want Kai was nog te klein om bezig gehouden te hoeven worden. Graag had ik haar eruit gehaald, maar dat mocht niet om verzekeringsredenen. In de drie dagen, dat Kai daar was, kwam niemand haar opzoeken...

Kai hoefde niet in intensive care (met die ander operatie had dat een paar dagen gemoeten) en omdat zijn ogen niet zo erg gezwollen waren, dat ze dicht zaten, mocht hij na drie dagen al naar huis. Zijn hoofdje was kaal en opgezwollen en hij had nu een gigantische fontanel, zodat zijn schedel weer goed kon groeien.

Mijn moeder vertelde later, dat ze hem er vreselijk eng uit vond zien. Maar voor mij was hij het mooiste kind ooit! Wat een gift, in zijn eerste drie levensmaanden had hij al twee enorme obstakels overwonnen! Wat een kanjer, om echt trots op te zijn!

De enige herinneringen aan zijn operatie nu zijn de witte lijn van het litteken op zijn hoofd, dat van oor tot oor loopt en een heel klein uitstupseltje achterop zijn schedel.

Veel mensen vroegen ons, waarom we Dr. Freier niet hebben vervolgd. Ten eerste had hij de waarschuwing van de roentgenoloog over Kai's schedel op de echo genegeerd. Vervolgens was hij nergens te vinden, toen ik koorts kreeg tijdens de bevalling, wat waarschijnlijk resulteerde in de spoedkeizersnede. En ik kwam thuis met een ontsteking in mijn baarmoeder, waarvoor hij mij telkens maar meer antibiotica voorschreef, zonder me te zien. Uiteindelijk kwam die in mijn bloed terecht, waardoor ik intraveneuze antibiotica nodig had en bijna in het ziekenhuis belandde toen Kai vier weken was.

Maar vervolgen is ook niet zo makkelijk als het klinkt, het is duur en kost vele jaren. Bovendien was er geen permanent letsel aan Kai of mij. Wel hebben we voor Saskia's geboorte een andere praktijk opgezocht!

Inmiddels is ons roodharige jochie opeens vijftien en langer dan ik! En wat een fantastisch kind met zijn heel eigen karakter en interesses. Zo heel anders, dan de meisjes, is hij. En mij heel dierbaar om wat we allemaal in het begin van zijn leven hebben meegemaakt.

Natuurlijk zijn de meisjes net zo lief en bijzonder, maar als ik naar Kai kijk overvalt me nog vaak een gevoel van enorme dankbaarheid. Dat hij hier gezond is en er normaal uitziet, dankzij de moderne technologie. En het heeft niets afgedaan aan zijn intelligentie, want hij doet het enorm goed op school. Gewoon een tiener om trots op te zijn!

Met donuts (voor mij een blueberry cake, die ik al zeker een jaar niet heb gegeten!) vieren we Kai's verjaarsontbijt. Buiten op het deck opent hij zijn cadeautjes: een heel stel X-Box dingen, een dvd met skateboarding tricks en een telefoon voor op zijn kamer.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Nadat ik met Mary Ellen vijf kilometer heb hardgelopen (met een vreselijke tijd van 35 minuten, maar we nemen ons voor na 8 mei echt te gaan trainen (dat is haar laatste werkdag), loop ik met Cosmo naar het hondenpark. Hij geniet daar zo van en voor mij is het ook leuk, want ik klets weer eens met anderen. De rest van de dag hebben we geen hond aan hem!

De rest van de dag genieten we van het prachtige weer. Ik hang in de hangmat en kan mijn boek, The Dante Club, niet neerleggen! Wat een spanning! Ik kan het een ieder aanraden.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Lekker spelen in de tuin

Kai heeft de Cheesecake Factory uitgekozen voor zijn verjaarsmaaltijd. We proberen de nieuwe locatie in Fair Oaks Mall uit en krijgen meteen een booth.

Het eten smaakt zoals altijd voortreffelijk. Ik bestel de verse artichok als voorafje en de "weight management seafood salad" met sushi tonijn. Die laatste is zo groot, dat ik hem met geen mogelijkheid op kan!!!

Kai krijgt een ijsje met kaarsje als dessert en er wordt "Happy birthday!" voor hem gezongen door iedereen om ons heen. We nemen een Godiva chocolade en Banaan cheesecake mee naar huis om later van te genieten.

28 reacties:

kastelke zei

Petra, wat een pakkend verhaal! Gelukkig kan je er achteraf op deze manier naar terug kijken, maar die weken dat je dit doormaakte zal dat wel helemaal anders geweest zijn!
En zo heeft elk kind wel iets heel bijzonders...

(nogmaals) Gelukkige 15de verjaardag, Kai!
(en krijgen we tegen je volgende verjaardag eindelijk die ogen van je eens te zien?) ;-)

Anoniem zei

Wat een traumatische ervaring moet dat voor jullie zijn geweest en wat een geluk dat alles helemaal goed is gekomen!
Alsnog gefeliciteerd.

Rita Meyer zei

Kai,

Gefeliciteerd met je 15e verjaardag!

Groetjes,

Rita

Unknown zei

Happy Birthday, Kai!!!

Wow, wat een verhaal, ik wist niet hoe moeilijk het voor jullie allemaal was geweest.

{{{ HUGS }}}

Karen

@nn zei

Gefeliciteerd hoor met zijn vijftien! Ja wat een belevenis is een geboorte toch he, en nog veel meer als het anders dan normaal gaat.

Anoniem zei

Kai,

Alsnog gefeliciteerd met je 15e verjaardag!

@ Petra: wat een verhaal van Kai's geboorte. Knap dat je dat hier allemaal vertelt.

Anoniem zei

Happy B-day, Kai. Volgend jaar je rijbewijs?

Anoniem zei

Ik krijg helemaal de koude rillingen van je verhaal! Wat moet dat ontzettend zwaar voor jullie zijn geweest. En wat goed dat jullie zo doortastend hebben gehandeld met de operatie. Vlak voor onze zoon werd geboren, had hij een hartslag van 20. Ook dat resulteerde in een spoedkeizersnede, en net zoals jij was ik alleen maar blij met de goede afloop. Wel heb ik er lang over gedaan om het hele gebeuren te verwerken. Dus laat staan wat er met je gebeurt als er dan nog een zware operatie moet volgen. En ik begrijp best dat je de arts niet hebt laten vervolgen: je hebt je energie en aandacht wel ergens anders voor nodig. Na de geboorte van onze jongste (toevallig ook net 15 geworden) ben ik zelf ernstig ziek geweest en miste een invaller de, overduidelijke, diagnose en maakte me in verdekte termen zelfs uit voor aansteller. In het ziekenhuis raadde men me toen aan hem voor het Tuchtcollege te slepen, maar op dat moment wilde ik alleen maar rust. Petra, heel hartelijk gefeliciteerd met de verjaardag van je geweldige zoon!

Anoniem zei

Hoi Petra, schrijf ik een heel verhaal, vergeet ik mijn naam eronder te zetten. Groetjes van Marion2

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd met Kai. En wat een verhaal over de bevalling, kippevelgehalte!! Goed om te zien op de foto wat een mooie knul het is!!
Groetje uit Spijkenisse.

Larissa zei

Zo he, wat een heftig verhaal zeg! Gelukkig dat Kai er niks heeft overgehouden!

Alsnog van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je zoon!

Annemiek zei

Wat een moeilijk begin heeft hij gehad. En nu wordt het zo'n kerel. Proficiat!

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd met Kai's verjaardag!
Gelukkig kan je zijn geboorte verhaal met een positieve afloop terug vertellen.
Fijn dat je dat met ons hebt willen delen.

Anoniem zei

Kai, Van herte gefeliciteerd met je 15e verjaardag.

Ook Petra en Rick van harte met jullie tienerzoon !

En Katja en Saskia, gefeliciteerd met jullie broer (tje).

hahaha ik moest lachen om het inpak papier...

En iedere moeder heeft zijn eigen bevallingsverhaal....
Achteraf terugkijkend wel bijzonder...

Anoniem zei

Dat moet natuurlijk zijn VAN HARTE (niet van herte...oops)


En ik wens jullie voor vandaag nog een fijne koninginnedag...!

Anoniem zei

Gefeliciteerd! Ja zoons vind ik nog steeds prachtige, wonderlijke wezens. Ben gek op mijn dochters, begrijp me niet verkeerd, maar zoons zijn zo anders dan jezelf.
Mooi bevallingsverhaal. Wat een zorgen om zo'n versgeboren, hulpeloos babietje en dan nu zo,n gezonde uit de kluiten gewassen bijna-man.
Enjoy!

Anoniem zei

Nog van harte gefeliciteerd Kai!

en wat een verhaal zeg, word er helemaal bang van. Ik moet voorlopig nog maar niet aan de bevalling denken. Gelukkig heb ik nog tijd zat om me mentaal voor te bereiden.
groetjes

Petra zei

Allereerst van Harte Gefeliciteerd met jullie zoon!
En wat een verhaal zeg....
Om kippenvel van te krijgen.

Anoniem zei

Happy birthday!!!

Anoniem zei

Happy Birthday Kai!

Wat een verhaal, gelukkig wel een met een happy end! Fijne verjaardag met z`n allen..

Groetjes Mariet

Anoniem zei

Kai, een beetje laat maar alsnog van harte gefeliciteerd. Als je geluk hebt hoor je dit verhaal nog als je 40 wordt (of ouder).
Groet,
Marjolijne

An zei

Hoi Petra,

Alsnog van harte gefeliciteerd met de verjaardag van jouw dierbare zoon Kai. Ik kan me helemaal indenken,wat jullie hebben doorstaan door een soortgelijke ervaring....gaat nooit meer over!

Groetjes, An :)

Becs zei

Nogmaals een fijne verjaardag toegewenst!!

Wat een verhaal zeg, dat zul je nooit meer vergeten! Jammer dat de bevalling niet is gegaan zoals je had gehoopt, maar gelukkig is er een gezonde en sterke jongen uit geboren!

Anoniem zei

Ik had nogal wat moeit eom je verhaal uit te lezen.Mijn zoontje kwam op de intensive care terecht en en overleed 10 uur later. Hij zou nu 14 zijn. Ik kan me je gevoelens erg goed voorstellen. Geef hem nog maar eens een extra knuffel...

gr Petra

Anoniem zei

Dinsdagochtend vroeg.....hé, mijn reactie is niet opgenomen...
Kai...congrats met je verjaardag!!!

Peet, ook ik kreeg tranen in m'n ogen van je verhaal. Wat knap dat het zo kunt opschrijven.
Liefs!!

Anoniem zei

Hallo Petra,

Goh, ik voel me al zo vaak verbonden met jou en je gezin ... Mijn oudste is zaterdag 17 geworden, net als Katja. Mijn jongste, Esmee, is 15 en net als Kai een beetje een 'bijzonder' kind met bijzondere interesses en een eigen leventje.

Alberts jongste heet Saskia, net als jouw dochter. En Albert en ik krijgen allebei de kriebels als we intensive care horen, want daar verloren we allebei onze partners, de ouders van onze kinderen.

Als ik dit zo lees, besef ik weer hoe bijzonder kinderen zijn en alles erom heen. Ik zit nu in Amerika zonder ze en geniet van een vakantie samen met mijn lief, wij hadden allebei natuurlijk al kinderen toen we samen kwamen en zijn nu voor het eerst echt 'samen'. Maar o, wat ben ik blij dat ik ze elke dag kan bellen!

Gefeliciteerd met Kai én met jullie fijne gezin.

Liefs,
Monique

Anoniem zei

Wat een ontroerend verhaal. Als moeder begrijp je precies wat je doorgemaakt hebt en hoe trots je bent op dit kind.

Van harte gefeliciteerd!

Liefs Marjan

Anoniem zei

Hoi Petra,

Je hoeft geen sorry te zeggen hoor. Als ik het niet had willen lezen was ik wel gestopt. Blij dat het vaker afloopt zoals bij jou zoon. Daar kun je alleen maar dankbaar voor zijn. Ik begrijp als geen ander hoe dramarische zo'n ervaring kan zijn, ook als het goed afloopt.

Gr Petra