Onze webcam

Cul-de-sac Cam

maandag, april 16, 2007

Schok

"Hey Winter, get outta town!", lees ik vanochtend op een bord bij het tuincentrum hier dichtbij. Nou, inderdaad! De hele nacht buldert de wind om het huis en ik maak me zorgen om de bomen rond ons huis.

Al om vijf uur ben ik klaar wakker, ook vanwege de pijnen, die dit soort weer teweeg brengen. Tot Ricks verbazing sta ik met hem om half zeven op. De tuin ligt vol met grote afgewaaide takken.

Aoife's familie heeft de hele nacht en vanochtend geen electriciteit, dus zij wordt naar school gebracht (wij hebben geluk dit keer, want meestal betekent dat ook voor ons geen stroom). Saskia vraagt of ik dan met haar meeloop. Dat doe ik natuurlijk en Cosmo gaat ook mee.

Het is koud! Mijn handschoenen zijn niet overbodig en ik wou, dat ik ook een sjaal mee had gebracht! Later hoor ik op het nieuws, dat dit tot nu toe de koudste april sinds 1875 is.

Naarmate de ochtend vordert wordt de wind zo mogelijk nog erger en net voor ik met Cosmo naar zijn nieuwe training ga is er een email van Fairfax County Public Schools, dat de scholen drie uur eerder dicht gaan vanwege de wind.

Ons schooldistrict groeit zo snel, dat de schoolgebouwen het niet bij kunnen houden. Hierdoor krijgen heel wat kinderen, waaronder Saskia, in "trailers" les. Als reden voor de beslissing om de scholen vroeg te sluiten worden die kinderen genoemd. Ik kan niet wachten tot dit schooljaar klaar is, want ik kan nog een heel aantal andere redenen bedenken, waarom een trailer als klaslokaal niet veilig is.

Op weg naar de training hoor ik op de radio, dat er een schietpartij is geweest bij Virginia Tech. Dit is de school, waar Katja het liefst heen wil, en waar een heel stel bekende kinderen studeren. Maar, zo wordt er gezegd, de politie heeft de verdachte te pakken, dus ik slaak een zucht van verlichting.

De training verloopt leuk. Er zijn een aantal nieuwe honden, die een stuk ouder zijn, dan Cosmo. Dit is de beginnersklas, dus niet alleen puppies. Toch wordt mijn "baby" weer herhaalde malen als voorbeeld gesteld (hij is daarentegen ook de meest wilde hond daar).

Zijn halsband is inmiddels te klein geworden en na de les zoek ik naar een nieuwe. Dat is nog niet eenvoudig! Verder krijgt hij zoals iedere week wat lekkers om op te knabbelen. Het is onvoorstelbaar wat voor keuze er is in botjes met verschillende smaken, bijna meer dan vlees voor ons!

Op de terugweg naar huis hoor ik, dat de situatie in Blacksburg (Virginia Tech) heel erg is. Er zijn minstens twintig mensen doodgeschoten en ontzettend veel gewonden. Daas rijd ik naar huis, meteen denkend aan de kinderen, die we goed kennen, die daar studeren: Leah's broer Jimmy en Charlie's (Kai's beste vriend)zusje Meghan.

Thuis tref ik een briefje aan van Katja, zij en Leah zijn naar de mall. Hier ben ik niet blij mee, want de wind waait echt enorm en overal liggen omgewaaide bomen en enorme takken. Ik zie zo'n tak zo op Leah's Jeep terecht komen (gelukkig gebeurt dat niet).

Intussen komen er steeds meer details vrij over de schietpartij bij VT. Ik maak me enorme zorgen om de kinderen, die ik daar ken. Katja is met Leah bij de mall en Leah's ouders werken. Charlie, Meghans broer, speelt bij ons. Maar ik weet niet of de kinderen weten, dat deze tragedie heeft plaatsgevonden, dus ik durf niets te vragen.

Al de hele dag heb ik een ergere hoofdpijn, dan gewoonlijk en deze spanning helpt niet. Natuurlijk is het nieuws iedere dag vol van vreselijke moorden en narigheden en ik denk, dat we er allemaal wel wat door geconditioneerd worden. Sommigen treffen ons, anderen proberen we naast ons neer te leggen. Helaas is de tegenwoordige wereld en nieuwsgeving vol met afschuwelijke gebeurtenissen.

Maar als het dan mensen betreft, die je persoonlijk kent en een school, waar je kind naartoe wil gaan, is dat naast je neer leggen weer onmogelijk. Voorzichtig vraag ik Kai of Charlie al iets van zijn zus weet. Gelukkig weet hij, dat Meghan veilig is, al is haar "dorm" in hetzelfde gebouw, waar de twee eerste moorden plaatsvonden.

Leah belt, dat zij en Katja langer bij de mall blijven, dan eerst gezegd en voorzichtig vraag ik haar over Jimmy. Ja, zegt ze, Jimmy is veilig, maar zijn beste vriend is in zijn been geschoten. Wij kennen die vriend ook een beetje, hij is deel van de VT band, waar Jimmy in speelt. Ik bedenk me, hoe erg het moet zijn geweest om dit alles gade te slaan. En toch worden op de televisie een paar studenten, eentje is zelfs in zijn arm geschoten, te woord gestaan, die heel rustig klinken. Shock?

Als Katja niet veel later thuis komt blijkt, dat Leah het mis had, Jimmy's vriend is dood. Katja is in tranen, ze kende deze jongen ook en een heel aantal andere mensen ook, al denkt ze, dat de rest veilig is. Vreselijk, ik weet gewoon niet wat te zeggen. Katja is erg aangeslagen, ze kent veel mensen op die school en vindt het surrealistisch, wat er heeft plaatsgevonden.

Ze heeft er erge behoefte aan alle nieuwsuitzendingen te zien. Ik laat dat toe, want ik heb zelf ook zo'n neiging. Niet uit sensatie, maar om te proberen een begrip te krijgen. Moeilijk uit te leggen.

Als ik met Susan, Meghans moeder, praat merk ik, dat zij haar tranen nauwelijks kan bedwingen. Meghan wil op school blijven bij haar vrienden, maar Susan zegt blij te zijn, dat ze al een bezoek hadden gepland voor vrijdag. Rick en ik begrijpen dat maar al te goed, ik denk niet, dat wij zouden kunnen wachten in zo'n geval.

Natuurlijk zal nu het debat over vuurwapens weer opwaaien en "die Amerikanen", die vrij wapenbezit toelaten. Het gros van de mensen, dat ik hier ken, is tegen vrij wapen bezit. Maar zelfs als alle vuurwapens nu verboden werden, denk ik nog, dat zoiets plaats zou vinden. Er zijn zoveel wapens in de omloop, het zou helemaal niet moeilijk zijn ze via het illegale circuit te verkrijgen.

Daden als die van vandaag zullen altijd de vraag oproepen: "Waarom?" Waarom loopt een vader in Nederland met zijn twee zoontjes onder een trein? Waarom verkiest een vrouw in Houston het om haar vijf kinderen te verdrinken? En vandaag is de vraag, waarom wilde een Aziatische jonge man tientallen onschuldige levens eisen, alvorens zijn eigen te nemen.

Niemand, die het precieze antwoord weet, maar ergens loopt tenminste een persoon rond, die niet verbaasd is over die acties. Zodra die mensen op tijd de alarmbel rinkelen, kunnen dit soort tragedies voorkomen worden.

Onze gedachten zijn vanavond bij de drieendertig gezinnen, die vandaag een kind of geliefde verloren. En bij de meer dan vijfentwintig gezinnen van de gewonden, hopelijk komen er niet meer doden bij. Het weer vandaag, met de harde wind, verhinderde hulp met trauma helicopters en het is onbekend hoeveel mensen die nodig hadden. Woorden schieten tekort.

26 reacties:

Anoniem zei

Ik heb sinds het nieuws met een steen in mijn maag rond gelopen, het enige waar ik aan kon denken is 'dit kan op mijn campus ook gebeuren...'. Ik vind het echt verschrikkelijk voor jou en je gezin dat je iemand kent die daar om is gekomen, echt heel naar.
En wat betreft dat verbod op vuurwapens.. tja. Ik ben zo iemand die gelooft dat dit soort dingen alleen op die manier voorkomen zullen worden. Maar ik begrijp ook dat dat niet zo gemakkelijk is doordat het recht op vuurwapens hier zo geintegreerd is in de samenleving, dat verander je niet 123. Maar daarom plaats ik deze reactie niet, ik wens jullie en vooral ook Katja veel sterkte.

Anoniem zei

Hier ook vandaag met dit nieuws bezig geweest. We waren ook erg blij om de buurman te zien (die werkt daar).
Dit zal veel tijd nodig hebben om die klap te verwerken.
Heel veel sterkte voor iedereen!

Anoniem zei

Wat een drama en hoe ziek moet iemand in zijn hoofd zijn om zoiets te kunnen doen.
Sterkte voor iedereen!

Anoniem zei

Ik zag net de beelden op het nieuws. Vreselijk bericht. Je denk en hoopt dat je kind veilig is op een campus. Heel veel sterkte.

Anoniem zei

Wat een drama, veel sterkte.

Anoniem zei

Vreselijk! Woorden schieten inderdaad te kort! We denken aan jullie. Sterkte.

Ik kan me ook soms boos maken omdat iemand anders een keertje Spot moet uitlaten en het dan vervolgens veel te laat doet....
Wel leuk voor Cosmo, een nieuwe cursus èn een grote riem! Hij wordt een grote hond!

Anoniem zei

Wat een tragedie! Veel sterkte hiermee, met name voor Katja. Van zulke gebeurtenissen, daar wordt je alleen maar heel stil van!

Anoniem zei

Ik las het gruwelijke nieuws deze morgen in de krant. Vreselijk. Zo wordt een vooroordeel "die Amerikanen en hun wapens" weer eens versterkt. Dat terwijl ik in Seattle weinig Amerikanen kende die voorstander waren van het vrije wapenbezit.
Veel sterkte voor je familie en vrienden.

Anoniem zei

Onbegrijpelijk zijn zulke gebeurtenissen. En inderdaad, wat drijft zulke mensen tot deze dingen? Het lijken me in ieder geval wel voor hun onontkomelijke zaken. Maar dan nog, onbegrijpelijk. Ik wens jullie allemaal veel sterkte toen in deze periode. Het maakt het er allemaa niet makkelijker op.

Anoniem zei

Vreselijk, ik wens alle betrokkenen heel veel sterkte.
Onbegrijpelijk zo iets.

Petra zei

Heel veel sterkte gewenst voor Katja. Op zo'n leeftijd hoor je eigenlijk helemaal niet aan dat soort dingen te denken. Helaas is het nu wel werkelijkheid voor vele jonge mensen en vele gezinnen.

Anoniem zei

Ja, je wordt er helemaal misselijk van. Een van mijn zonen studeert aan Iowa State en aan dit soort dingen wil je helemaal niet denken.
En ik wortd inderdaad doodziek van alle reacties die je leest in de telegraaf van al die mensen die alle amerikanen even veroordelen en zeggen dat we het er zelf na gemaakt hebben.

Anoniem zei

Wat een verschrikkelijke gebeurtenis weer, ik heb steeds met jullie in m'n gedachten gelopen sinds het gisteren hier op het nieuws kwam. Wat zal het moeilijk zijn voor alle betrokkenen om dit ook maar een klein beetje te verwerken, al die jonge levens, weg..en waarom?? Onbegrijpelijk wat zo iemand beweegt.

Heel veel sterkte allemaal, vooral ook voor Katja!

Anoniem zei

Ik moest gelijk aan Katja denken toen ik dit hoorde. En dan is er ook nog iemand overleden die ze kende! Ik zit hier nu gewoon met tranen in mij ogen. Veel sterkte voor Katja en haar vrienden!
Het komt ook zo dichtbij op deze manier.
Veel sterkte voor iedereen en knuffel elkaar maar flink.
Groetjes

@ndrea zei

Zodra ik het hoorde, moest ik aan jullie denken. Wat een vreselijke gebeurtenis. Ik ben blij, dat Katja nu nog niet op die school zit, maar voel mee met alle betrokkenen (en hun ouders/familie/vrienden). Sterkte!

Anoniem zei

Ik las dat ze op die school d'r eigen
'Pistol and rifle club' van Virginia Tech
hebben.Op deze website zijn filmpjes te zien van studenten die hun pistolen leegschieten op poppen en een soort stormbaan al schietend doorrennen.
Tina.

Nel zei

Wat erg !! Alle media stonden er ook hier vol van. Dan te bedenken dat Katja daar naar toe wil en dat vrienden dood zijn. Alles komt wel heel dicht bij.

Heel veel sterkte voor Katja en geef haar extra veel hugs, al is het dan een virtuele.

B.t.w. : wat is een VT band ?

ilse zei

Ongeloof is het overwegende gevoel hier. Hoe is dit mogelijk? Wat scheelt er toch met die mensen?
Verschrikkelijk voor de families die een kind verloren hebben door één iemand's schuld..
Sterkte voor jullie allemaal.

Anoniem zei

Heel veel sterkte uit vanuit Bonaire gewenst,ik hoorde het vanmorgen op het nieuws en dacht meteen aan jullie,ik dacht bij mezelf o mijn god,nee he...........ben gelijk online gegaan om je blog te lezen,en wat verschrikkelijk om dit mee te maken,katja die een vriend kwijt is,ouders die hun kinderen kwijt zijn,wat verschrikkelijk,eigenlijk zijn er geen woorden voor.......heel veel sterkte voor jullie allemaal.liefs uit Bonaire
Karin

Anoniem zei

Ontzettend triest wat er op Virginia Tech is gebeurd! Dat moet voor jullie moeilijk zijn, zo dicht bij huis en dan nog bekenden van jullie. Heel veel sterkte voor jullie allemaal!!

Anoniem zei

ALMERE [AD/ANP] - In de Noorderplassen bij Almere is zatermiddag het stoffelijk overschot van de vermiste 17-jarige Cassandra van Schaijk

Goh wat een vreselijke rotdag. Dit meisje kende Jordy dus ook en is dit weekend dood gevonden, vermist sinds 24 maart.

Het is toch harde werkelijkheid ONZE kinderen (maakt dus niet uit waar ter wereld) moeten dit allemaal maar meemaken.

De wereld draait echt door! Wat een verdriet allemaal. Ik hoop dat iedereen dit verdriet kan verwerken op zijn eigen manier. Hopen doe ik niet meer, dat is uitgestelde teleurstelling. Laten we hopen dat de meerderheid van de jeugd toch een opvoeding meekrijgt waardoor dit soort tragedies tot een minimum wordt beperkt. Want daar begint volgens mij alles, bij de opvoeding.

Knuffels vanuit Soesterberg,

Anoniem zei

Heel blij en dankbaar dat ik nooit de behoefte heb gehad om een kind neertezetten in deze zieke wereld. Hopelijk gaan mensen er een beetje meer bij stilstaan in wat voor wereld we leven voordat we weer een baby de wereld in werpen.
Yvonne Blijsma.

Anoniem zei

Alles is al bijna gezegd. Ik vind het vooral erg triest dat zulke jonge mensen dit in hun leven mee moeten maken er zijn namelijk meer slachtoffers dan degene die neeergeschoten zijn, het zijn er meteen een hele massa.
Dat het de schuld is van de wapenwetten hier ben ik in het geheel mee oneens alhoewel ik tegen wapenbezit ben. Het is veel gunanceerder dan dat maar dit is niet de juiste plaats en tijd om daarover te discusieren. Het is een trieste gebeurtenis waarbij een labiel persoon heel veel mensen voor altijd ongelukkig heeft gemaakt.

Anoniem zei

Onmogelijk om iets dergelijks te kunnen begrijpen. Ik denk ook niet dat andere wapen wetten deze dingen kunnen voorkomen. Hoe in de wereld kan je je beschermen tegen iemand die dit wil doen. Die komt hoe dan ook aan een wapen.

Ik denk dat mensen beter op elkaar moeten letten. Eerder de signalen zien van iemand die dreigt te ontsporen.

Anoniem zei

Wat afschuwelijk om van zo dichtbij mee te moeten maken... Hoop dat Katja het zich niet te persoonlijk aantrekt en dat Saskia er niet bang(er) van wordt...

Toch denk ik dat je te snel bent met te roepen dat het "wel weer zal gaan over wapenbezit".

Vanuit mijn Nederlandse, pragmatische en humanitaire instelling is dat inderdaad mijn eerste en instinctieve reactie.

Ik vind het volstrekt belachelijk dat tieners niet mogen drinken in de V.S., maar dat ze (ook in Virginia!) wel vanaf hun 12e wapens mogen kopen. Iedere 30 dagen wéér. In sommige staten geldt niet eens een leeftijdsgrens!

Ik vraag me af hoe je zou oordelen als je zoon met zo'n ding thuis zou komen, onder het mom van "het mag toch gewoon". En het dan bij je dochter in de auto legt, opdat ze zichzelf beschermd waant als ze van haar baantje naar huis rijdt.

Ik krijg er de kriebels van.

Geen idee of deze onbegrepen, verwarde student tot zijn daad zou zijn gekomen als hij minder makkelijk toegang had gehad tot wapens. TWEE wapens!!!

Je wil het niet horen, maar er is géén manier waarop een normale burger in NL aan wapens kan komen. Je moet criminele contacten hebben, of een dikke vette vergunning hebben van een of andere schietclub.

Een willekeurige student aan een Nederlandse universiteit met psychische problemen zou in elk geval nooit een supermarkt in kunnen lopen om daarna in een vlaag van verstandsverbijstering een complete klas generatiegenoten af te maken.

Amerika is mijn favoriete vakantieland, en ik verwacht er binnen afzienbare tijd een paar maanden te wonen, maar ik maak me grote zorgen om de verbetenheid waarmee Amerikanen vasthouden aan hun "rechten".

Het recht van jouw kinderen om veilig naar school te kunnen lijkt me eerlijk gezegd zwaarder wegen dan het recht van een stel achterlijke gladiolen om hun "erf" te kunnen "verdedigen".

Wat allemaal niet wegneemt dat ik het afschuwelijk vind voor de direct betrokkenen. Wat een schrik moeten de achterblijvers hebben beleefd.

Ik wens jullie sterkte, plus een rap verstandig wordende overheid. Dan ga ik Nederland onze bloeiende wapenindustrie ook maar weer eens ter discussie stellen. Wel zo eerlijk!

Petra zei

@Emma -- Ik hoop, dat ik niet de verkeerde indruk heb gewekt, dat ik een voorstandster ben van de wapenwetten (of het gebrek daaraan) hier! Absoluut niet, van mij mag ieder vuurwapen (inclusief jacht!) morgen verboden worden.
Mijn punt was, dat zoiets niet voorkomen kan worden. Kijk naar Canada, waar de wapenwetten heel streng zijn en waar toch bloederige schoolschietpartijen met vele slachtoffers hebben plaatsgevonden.
En als je wapens verbiedt is een zelfgemaakte bom zo gemaakt. Waar een wil is, is een weg.
Maar de discussie over de wapenwetten is in het congres alweer opgewaaid, hopelijk zal dit Democratische congres er iets aan doen.