Onze webcam

Cul-de-sac Cam

woensdag, januari 16, 2008

Klusjesdag

Om tien over half acht waarschuw ik Saskia, dat ze over vijf minuten op moet staan. Wat er daarna gebeurt, weet ik niet, maar met schrik zie ik opeens 7:54 op de klok staan! Oeps, zelfs tien minuten maken een enorm verschil in Saskia's strakke schema.

Daar komt nog bij, dat ze opeens nog wat huiswerk vindt, waarvan ze vergeten was, dat het vandaag klaar moest. Gauw stop ik er een granola bar in, want anders eet madam niet.

Natuurlijk is het huiswerk te laat klaar om nog naar school te lopen, dus we springen gauw in de auto. Ik heb er een hekel aan om 's ochtends naar school te rijden. Het is er dan een grote chaos van af en aan rijdende schoolbussen, ouders, die haast hebben hun kinderen af te zetten en "gewone" mensen op weg naar hun werk. En er is maar heel weinig ruimte voor dit alles. Het is een groot wonder, dat er geen ongelukken gebeuren!

Maar Saskia is op tijd op school en ik worm me een weg terug naar huis. Terwijl ik sta te wachten om over te steken, denk ik aan sommigen van de blogs van Nederlanders, die nog niet zo lang in dit land wonen. Zij schrijven over allerlei dingen, die ik allang heel gewoon vind en niet eens aan zou denken om te beschrijven!

Zo schreef Petra over de vele produkten met pindakaas in dit land en Sylvia vandaag over de HOV banen op de snelwegen. Ik vind dat erg leuk om te lezen, omdat ik daar zelf dus helemaal niet meer bij stilsta.

Nu is Virginia een van de pinda producerende staten en de Virginia peanuts verdienen echt een extra vermelding. Ze zijn enorm en smaken super. Jimmy Carter, de ex-president, was een pinda boer in Georgia voor zijn politieke carriere. Pinda's zijn een inheems produkt in dit land en inderdaad kun je het zo gek niet bedenken of er is ook een pinda versie van!

HOV (High-Occupancy Vehicle) is ook een concept, waar we vanaf onze aankomst 24 jaar geleden mee hebben "leren leven".

De snelweg, die van hieruit direct naar Washington loopt, interstate 66, is tijdens het spitsuur ('s ochtends in de richting van de stad en 's middags de stad verlatend) enkel toegankelijk voor auto's met meer dan twee personen (en motorfietsen). Zo staat er nooit een file op die weg en overtreders krijgen punten op hun rijbewijs.

Maar toen wij hier pas woonden was de interstate 66 ook nieuw. En het Virginia Department of Transportation een stuk strenger, want toen moesten er vier mensen in een auto zitten om die snelweg in het spitsuur op te mogen.

Om die regel te omzeilen kreeg je hilarische situaties met mensen, die opblaaspoppen achterin de auto zetten om zo de politie te misleiden. Later werd het aantal teruggeschroefd tot drie passagiers. Toen ben ik een keer aangehouden, want ik reed met twee kleintjes in autostoeltjes, die niet goed te zien waren. Maar ook die twee telden (gelukkig) als passagiers, dus ik mocht zonder problemen doorrijden.

Zo zijn er vast nog tientallen dingen, die ons in onze eerste jaren hier wel opvielen, maar die nu doodnormaal zijn. Daarentegen zijn veel dingen, die voor mij in Nederland gewoon waren, nu ook heel vreemd. Neem alleen de euro al, ik ben daar absoluut niet mee bekend. Al spreek ik de taal vloeiend, bij een bezoek aan Nederland ben ik nu ook echt een toerist.

En dat denk ik dan allemaal tijdens dat kleine stukje rijden terug naar huis. Regelmatig krijg ik emails van Nederlanders, die mij vragen, hoe wij verzekeringen regelden of andere dingen, die bij een verhuizing naar het buitenland komen kijken. Ik moet ze dan het antwoord verschuldigd blijven, want mijn ervaringen daarmee zijn bijna een kwart eeuw oud!

Na wat huishoudelijke taken te hebben volbracht doe ik een routine van mijn Fit Deck. Ik kies vijf oefeningen van iedere categorie en dat is bijna leuk te noemen! In ieder geval voel ik, dat ik al mijn spieren heb gebruikt.

Christine komt om een stuk te gaan wandelen. Het is lekker weer, iets warmer dan gisteren en felblauwe lucht. Net voor Christine arriveert gaat de telefoon. Het is de technicien van Vector Security.

Toen we onze garage deur vorige week moesten laten vervangen konden die monteurs het alarm niet opnieuw bevestigen. Daarvoor moest iemand van het alarmbedrijf komen, vonden zij. Vorige week heb ik dus een afspraak gemaakt en kreeg te horen, dat ze tussen twaalf en vijf vanmiddag zouden komen. Gelukkig was het wel mogelijk om een uur van tevoren een belletje te krijgen, dat ze in aantocht waren, want zo'n hele middag wachten vind ik zonde van de tijd.

En nu belt die Vector meneer al om half elf, dat hij vanochtend al kan komen. Ik vertel hem, dat ik om twaalf uur thuis kan zijn. "I'll be in your driveway!" is zijn stellige antwoord. Ok dan (hoe hij dat zo zeker weet zal even later duidelijk worden)!

Als Christine en ik een kwartiertje later weglopen zie ik de Vector van al in onze cul de sac staan! Die man wacht dus meer dan een uur tot ik weer terug ben! Ik voel me er een beetje vreemd bij, want hij ziet ons natuurlijk het huis verlaten voor zoiets onnozels als met de hond wandelen. Maar de afspraak was tussen 12 en 17 uur, dus ik schud dat rare gevoel af.

Omdat we niet zo ver gaan nemen we expres een heuvelachtige route. We lopen precies een uur en ik ben nog even bang, dat de Vector meneer toch op heeft gegeven en pas later vanmiddag terug zal komen.

Maar nee, hij zit nog steeds naar zijn country muziek te luisteren, alleen staat zijn van nu naast onze oprit. Christine en ik giechelen als tieners, want het is nogal een komisch gezicht. Zij neemt afscheid en ik leg aan de joviale Vector man uit, wat er aan de hand is.

Die heeft alles binnen het kwartier opgezet en is verbaasd, dat de garagedeur "dudes" (zoals hij ze noemt) dat niet voor elkaar kregen. Of ik even wil tekenen voor $147... argh! Het helpt niet te weten, dat de "garagedeur dudes" dit werkje gratis hadden kunnen klaren!

Maar goed, nog voor half een ben ik weer "vrij". Nu heb ik (lekker frivool) de kans om mijn nagels te laten doen. Ik heb enorme last van "hang nails" (weet het Nederlandse woord niet), droge huid om de nagels heen. Thu heeft om kwart voor drie tijd en een uurtje later sta ik weer met mooi verzorgde nagels buiten.

Katja komt helaas ziek thuis, ze klaagt, dat het zo koud is in huis. Ze blijkt 102 graden koorts te hebben (38,9 C), het arme kind! Ze gaat meteen haar bed in met een Advil en zal waarschijnlijk morgen wel thuis blijven. Misschien maar goed ook, want er wordt morgen wat sneeuw voorspeld en dan heb ik liever niet, dat zij rijdt.

Vanavond vermaken we ons weer met American Idol. Onvoorstelbaar, wat een figuren daarvoor op komen dagen! We liggen regelmatig dubbel, dat die mensen denken, dat ze kunnen zingen! En de idiote costuums, die ze dragen!

Maar er is ook een meisje bij, dat heel erg goed is en waarvan Simon zelfs zegt, dat ze de beste is, die hij dit jaar gehoord heeft. Ik sta er iedere keer weer versteld van, dat er zoveel mensen op auditie komen en er dan ook weer zoveel doorgaan naar Hollywood!

Een van de grappige filmpjes (hoewel ik het creepy had gevonden, als ik Paula was!) van gisteren:

13 reacties:

Anoniem zei

Voor jou zullen veel dingen inderdaad heel gewoon zijn, maar wij vallen nog dagelijks van de ene verbazing in de andere. Vaak juist van de meest simpele dingen als inderdad pindakaas. Of wat te denken van een tollbooth.

gr petra

Anja zei

Ook wij verbazen ons regelmatig over allerlei dingen.
Beterschap voor katja!!

Hans Hendriks zei

Grappig wel ja hoe snel veel dingen wennen: voor ons vooral het texaanse dialect (geweldig, ik hou van die taal)Wat mij opvalt is hoe je taal aan de ene kant er op achteruit gaat en aan de andere (amerikaanse) kant vooruit. Ons engels is meer texaans geworden dus achteruit gegaan ;-)
Wat best lastig is als je met cijfers werkt: als nu iemand in het nederlands bijvoorbeeld vierenvijftig zegt moet ik oppassen dat ik niet 45 opschrijf.
En sommige woorden worden heel raar als je niet oppast: zoals het woord soms, heb het al eens uitgesproken als somstijds.
Maar ook ondanks de minder leuke "verbazingen" vinden wij het hier nog steeds geweldig.
Ik hoop dat ik nooit gewend raak aan de prachtige zonsopkomsten en ondergangen hier.

Anoniem zei

Nou dat is toch snel verdiend voor die man (hoewel hij er wel ff voor moest wachten).
JA grappig is het hoe als je ergens al een tijd woont je bepaalde dingen voor 'gewoon' en 'normaal' of zelfs als vertrouwd aanneemt. Dat had ik zelfs al toen in Brazilie woonde en er nieuwe 'expats' aankwamen.
Beterschap met Katja.

ilse zei

Inderdaad, veel dingen wennen heel snel en daar stel je je een tijd later al helemaal geen vragen meer bij.
Ik heb dat gevoel altijd als we bezoek uit Belgiƫ hebben. Zij wijzen me op veel dingen die ik al vanzelfsprekend vind.
Hoe inventief mensen toch kunnen zijn om de regels te ontwijken; die opblaaspoppen..

Anoniem zei

Vreselijk die Idols auditie...hihi....wat sommige mensen al niet doen om een beetje extra aandacht te krijgen...maar het blijft leuk om naar te kijken. Wij zijn inmiddels bij de live shows, ook leuk, maar die misere in de voorrondes is toch onbetaalbaar.

Beterschap voor Katja!

Annemiek zei

Ik ben ook een toerist in Nederland, en met die euro's in mijn beurs zit ik dan te worstelen. Ik kijk me altijd de ogen weer uit, alles is even heel nieuw, maar wordt snel weer gewoon.
Wat ik soms niet kan uitstaan is dat mensen meteen conclusies trekken uit 1 ding dat ze zien en hun vooroordelen bevestigd zien. ZO las ik laatst in een blog van iemand die 1 week in de VS was, in de mall ging eten en geen groenten zag. Daar kwam de conclusie uit dat mensen in de VS geen groenten eten.

Dat American Idol hebben wij ook zitten kijken, die clip is echt heel creepy, en dat meisje viel ik van achterover. We zullen nog moeten wachten, maar die heeft goede kans om te winnen.

Beterschap aan Katja!

Anoniem zei

Grappig inderdaad om dat soort dingen te lezen van 'nieuwelingen' in Amerika, die voor jou gewoon zijn. En zoals je zelf zegt, veel Nederlandse dingen zijn jou nu vreemd. Zo ken je ook voor sommigen woorden alleen de Engelse benaming. Dat valt mij ook vaak op bij allochtonen in Nederland; dan praten ze een andere taal en hoor je er Nederlandse woorden tussen door.

Arme Katja, ik hoop dat ze inmiddels beter is.

Geniet allemaal van de sneeuw die ik zie op jullie webcam.

Nel zei

Wat een griezel zeg van dat Idols filmpje.

Wat hebben jullie een pak sneeuw gehad !! Ik ben al een tijdje aan het kijken naar de webcam, maar het is nu gestopt met sneeuwen geloof ik. Half Nederland is jaloers op jullie want hier is het steeds meer regen en nog eens regen.

Anoniem zei

Nou jaaaaa, van de week zat je nog buiten in de zon en liep je met een mouwloos shirtje en nu...nu zien we sneeuw op de cam!

Voelt Katja zich al beter? Ik hoop het.

Vreselijk die man op het filmpje...inderdaad creepy!

Gelukkig is de garagedeur gemaakt!

Anoniem zei

Jeetje wat een grote creep is die man zeg. Ik vond hem zelfs een beetje eng, de manier waarop hij kijkt, brbrbrbr!!
Wat geweldig dat jullie sneeuw hebben, dat is het ultieme wintergevoel toch???
Ik hoop dat Katja snel opknapt!

Anoniem zei

Inderdaad, een echte stalker als je het mij vraagt... Zo creepy!

Ik herinner me ook dat ik in het begin regelmatig schreef over dingen die hier 'anders' waren... maar nu vallen mij die inderdaad ook niet meer op!

O, ik ben ook absoluut een toerist in Belgie met die Euro's! Toen de Euro geintroduceerd werd, woonden wij in Engeland... En die hebben het Britse Pond! Het is altijd rekenen, hoor!

Hopelijk wordt Katja snel beter! Het weer schommelt de laatste tijd ook wel heel erg dat het normaal is dat er veel zieken zijn...

Groetjes,

Anoniem zei

Wat een heerlijk pak sneeuw hebben jullie weer liggen.

Beterschap Katja!!!