Onze webcam

Cul-de-sac Cam

maandag, maart 08, 2004

Het is weer winter, jakkes! Ik hoop, dat het maar van korte duur zal zijn. Het sneeuwde vanmiddag zelfs even! Misschien ook wel goed, want we gaan dit weekend in West-Virginia skien en met 25 graden is dat natuurlijk niet zo lekker. Het is altijd wel flink koeler in de bergen, maar wat nieuwe sneeuw en kou helpt de omstandigheden.

Het weer is de afgelopen dagen wel erg vreemd, zoals altijd in deze tijd van het jaar. Op zaterdag was het zo erg, dat in Baltimore, hier een uur rijden vandaan, een watertaxi omver werd geblazen door een heel plotselinge storm. Een persoon is zeker dood en 3 worden nog vermist, waaronder een kind, heel triest. Die watertaxi bracht mensen naar Fort McHenry, het fort waar de originele "Star Spangled Banner" waaide, waar Francis Scott Key het Amerikaanse volkslied over schreef.

Deze Star Spangled Banner bestaat trouwens nog, maar is wel heel erg broos geworden over de jaren. Hij ligt (kan niet meer hangen) na restauratie in het American History Museum hier in Washington.

De vlag is belangrijk voor de Amerikanen, zeker na 11 september 2001 hangt hij overal uit. Ook bij ons huis hebben we er een hangen. Ik vind het een prachtige vlag en het volkslied vind ik ook prachtig. Ik krijg bij de Amerikaanse vaderlandslievende liederen altijd een brok in mijn keel. Bij de Nederlandse heb ik dat nooit. Het Wilhelmus vind ik niet zo mooi en Piet Heyn's Zilvervloot lied doet het hem ook niet. Gek genoeg vind ik het Canadese volkslied "Oh Canada" ook zo ontroerend. Wat zou dat toch zijn?

Saskia was vandaag wat ziekjes, een nare blafhoest en wat koorts. Even afkloppen, maar in mijn herinnering waren wij als kind constant ziek, maar mijn kinderen zijn het een of twee keer per jaar (voornamelijk in de winter). Ik had het daar laatst met een (ook Nederlandse) vriendin over en we kwamen tot de conclusie, dat dat waarschijnlijk twee redenen heeft. Een: het is hier veel vaker mooi weer, kinderen zijn veel buiten en doen veel zon op en twee: de hygiene. Het wordt er hier van heel jongs af in geprent: was je handen! Na het toiletbezoek, voor het eten, na het buitenspelen, noem maar op. En dan wordt er afgedroogd aan papieren doekjes in openbare gelegenheden. Niet zoals soms in Nederland aan een handdoekje, dat iedereen gebruikt. Verder hoeven er hier maar weinig deurknoppen aangeraakt te worden. De meeste deuren zijn automatisch, of, zoals in de mall, er zijn geen deuren. Ach, het is allemaal maar theorie natuurlijk. Maar ook als volwassenen zijn wij maar heel weinig ziek (gelukkig!).

Nu gaat die hygiene hier soms wel compleet de andere kant op. Mensen zijn zo schoon, dat hun kinderen tegen van alles allergieen oplopen. Alles moet anti-bacterieel. En als ze naar het buitenland gaan, hebben ze prompt maagproblemen. Ik probeer een happy medium te vinden daarin. Wel vaak handen wassen, geen smetteloos huis.

Er wordt overal over Martha Stewart gepraat. Ik weet eigenlijk niet eens of zij in Nederland ook bekend is. Ze werd heel bekend als de perfecte "huisvrouw". Ze maakte de beste taarten, versierde haar huis perfect met de feestdagen en nog veel meer. Haar naam groeide en ze begon een tijdschrift, een televisieprogramma en een merknaam in huishoudelijke produkten. Ze is vaak het onderwerp van grapjes, omdat haar naam synoniem met perfectie is geworden, iets waar de "gewone" vrouw niet bij kan tippen.

Nu is ze veroordeeld vanwege het verkopen van aandelen met voorkennis. Als ze de maximale straf krijgt, moet ze 20 jaar de gevangenis in. Hoogstwaarschijnlijk krijgt ze die niet, maar haar naam is natuurlijk kapot.

De meningen onder de Amerikanen zijn verdeeld. Sommigen vinden, dat ze terecht haar rechtzaak verloren heeft en alle negatieve media aandacht verdiend heeft. Anderen (waaronder ik) krijgen sterk het gevoel, dat sterke vrouwen "bitches" worden genoemd en sterke mannen zouden in de media lang niet dit soort behandeling krijgen. Ik hoop, dat ze verder weinig straf krijgt. Of haar bedrijf het kan overleven is maar de vraag. Zonde, hier heeft ze haar hele leven voor gewerkt. Dom, dat ze die fouten heeft gemaakt, maar wel een heel ernstige straf ervoor! Hier een artikel over haar zaak.

Als laatste vandaag las ik een artikel waarin 3 (ex) Nederlanders spreken over het verschil tussen de Amerikanen en Nederlanders waar het een president kiezen betreft. Dit artikel vond ik heel interessant en ik kon me er geheel in vinden!

0 reacties: