Onze webcam

Cul-de-sac Cam

dinsdag, oktober 17, 2006

"I feel vindicated" (Ze bestaan: redelijke dierenartsen)

Soms merk ik, dat ik me op veel vlakken toch veel makkelijker uitdruk in het Engels, dan in het Nederlands. Mijn vocabulaire is "bloemiger" in die taal. Ik weet van mezelf, dat ik in het Nederlands telkens dezelfde uitdrukkingen gebruik. In het Engels doe ik dat niet. En ik loop nu al een uur te bedenken, hoe ik het beste "I feel vindicated" in het Nederlands kan vertalen.

Het lukt me niet er een gepaste vertaling voor te bedenken, het beste, waar ik op kom is "ik voel me gezuiverd van alle blaam" en dat klinkt zo oubollig. In ieder geval riep ik "I feel vindicated" tegen Rick, nadat ik met een andere dierenarts over Brynna had gepraat.

Maar goed, laat ik bij het begin beginnen. Nadat we haar met moeite (ze drinkt ontzettend veel water) vanaf middernacht nuchter hebben gehouden, brengt Rick Brynna vanochtend vroeg naar Town and Country Animal Hospital om haar gebit te laten schoonmaken.

Dit is in haar twaalfeneenhalf-jarig leven nog nooit gebeurd, maar de dierenarts vorige week gaf me zo'n schuldgevoel, dat ik het maar heb afgesproken. Hiervoor moet Brynna onder narcose gebracht worden. Het voordeel hiervan is, dat ze dan gelijk kunnen kijken, waarom ze zo hijgt en "hees" is, als ze blaft.

Het regent vandaag keihard en in plaats van met Kirsten te gaan lopen doe ik een gewichtenroutine boven. Net als ik klaar ben en ook wat cardio wil doen, komen de schoonmaaksters. Een prima excuus om dan maar op te houden, ik heb gisteren tenslotte een flinke fietstocht gemaakt.

Kai voelt zich wel ietsje beter, maar zijn keel staat nog in vlam. Ik vrees, dat hij morgen zijn PSAT's zal missen. Gelukkig is dat voor hem maar een oefening, Katja in de 11e klas doet ze morgen serieus.

Terwijl ik op de massage tafel lig en Laura mijn recalcitrante spieren loskneedt, gaat de telefoon. Het is de dierenarts, Dr. Kube dit keer, een van de oudere doktoren (nou ja, hij is ongeveer mijn leeftijd, als dat "ouder" mag heten, meer ervaren is misschien een betere beschrijving).

Hij vertelt, dat hij (Goddank, want dat zou nog meer gekost hebben!) geen kiezen heeft hoeven trekken. Wel is, zoals de andere dierenarts al suggereerde, een klein gedeelte van Brynna's larynx verlamd. Dit is een vrij vaak voorkomend probleem bij oudere honden.

In tegenstelling tot de jongere dierenarts, die met stelligheid beweerde, dat in dit geval een operatie nodig zou zijn, raadt deze, meer ervaren, dokter het af. Hij vindt, dat Brynna nog goed kan ademen, al klinkt het luid en een operatie heeft vrijwel altijd de gevaarlijke complicatie, dat er voedsel in de longen kan komen. Dat resulteert dan in een longontsteking, die vaak fataal is in honden van deze leeftijd.

Dat niet alleen, maar de operatie is te gecompliceerd om in een gewone dierenartsenpraktijk te doen. Wij zouden dan met Brynna naar een specialistenpraktijk moeten, wat, volgens hem, ettelijke duizenden dollars zou kosten. Hij is het met me eens, dat dat met een hond van deze leeftijd weinig zin heeft, vooral ook, omdat dit niet haar enige gezondheidsprobleem is.

Hij adviseert haar zo rustig mogelijk te houden en zolang ze er verder niet onder lijdt het te laten voor wat het is. Zie daar, een veel redelijker beeld, iemand, die er niet blind op uit is enkel een symptoom te behandelen, zonder naar het hele verhaal te kijken. I feel vindicated (en volgende keer zorg ik ervoor die andere dierenarts niet meer te zien)!

Dit alles neemt niet weg, dat ik het heel moeilijk vind om onze lieve hond zo oud te zien worden. Ze heeft zelfs nog nooit gegromd, dus ik gun haar zo een fijne oude dag en als zo'n operatie haar weer helemaal jong zou maken, zou ze meteen op de operatie tafel liggen. Helaas is het ware leven anders en rest ons niets behalve veel knuffels met haar. Hopelijk weet ze, hoeveel we allemaal van haar houden.

Verder hebben we een rustige avond en eten vegetarische shepherd's pie (in een ovenbestendige schaal vegetarisch gehakt op de bodem leggen, daar een blikje tomatensaus overheen, dan twee blikjes groene boontjes, daaroverheen een laag aardappelpuree en een laag geraspte kaas, een half uur in de oven en voila).

0 reacties: