Ons pleintje nu:

maandag, november 07, 2011

De laatste rondleiding dit jaar?

Saskia heeft vandaag en morgen vrij van school, dus we worden voor de verandering niet om half zes gewekt. Rick moet natuurlijk wel werken, dus zijn wekker gaat toch om half zeven af. Eerlijk gezegd ben ik al wakker, wat dat betreft is dat extra uur wel handig.

Het is alweer een schitterende herfstdag, perfect voor een rondleiding. Ik heb vandaag met de familie M. afgesproken. Larissa en haar broer heb ik drie jaar geleden al ontmoet, hun ouders vandaag voor het eerst.

Hun hotel is in Tysons Corner, dus oorspronkelijk zouden we elkaar bij het metrostation hier ontmoeten. Larissa sms-t, dat ze daar hun huurauto willen parkeren. Ik schrijf terug, dat ze op deze tijd van de dag geen plaats meer gaan vinden. Het is beter om dan op onze oprit te parkeren en van hieruit naar de metro te lopen.

Zo gezegd, zo gedaan en rond kwart voor tien komen ze aan. We maken kennis en lopen het kwartiertje naar het station. De trein staat al klaar, althans, dat denken we. Na tien minuten wordt er opeens omgeroepen, dat deze trein uit de roulatie wordt genomen en dat we de trein aan de andere kant van het perron moeten nemen. Even later zien we de andere trein wegrijden, hm, interessant.

Zonder verder oponthoud stappen we een half uur later bij het Smithsonian station midden op de Mall uit. Bij dit station uitstappen heeft altijd een "Wauw!" factor, want je ziet meteen het Washington Monument en het Capitool. Er worden dan ook onmiddellijk de eerste foto's genomen.

Omdat een paar mensen hun eerste koffie van de dag nog niet hebben gehad, gaan we eerst naar het cafetaria van het Smithsonian Castle. Met wegwerpbekers vol koffie en andere drankjes beginnen we aan de wandeling langs de monumenten.

Als eerste gaan we naar het Tidal Basin. De kersenboompjes zijn op hun herfstkleurenhoogtepunt, een diep oranjerood. We bezoeken als eerste het Martin Luther King Jr. Memorial.

Hier is het vrij rustig en ik zie twee Park rangers, die met elkaar staan te praten. Ik neem de gelegenheid waar om te vragen, waar de spreuk "I was a drum major..." aan de zijkant van het beeld zo controversieel is. Het blijkt niet te zijn, wat MLK heeft gezegd, en hij wilde geen "drum major" zijn. De organisatie, die het monument heeft gefinancierd, heeft echter al bepaald, dat ze het niet gaan veranderen, want zij zien MLK als zodanig.

De Park rangers hebben verder nog allerlei interessants over de andere monumenten te vertellen. Ik zou graag nog meer hebben willen luisteren, maar we zijn al laat aan de rondleiding begonnen en ik wil nog zoveel laten zien. Ik besluit binnenkort eens alleen te gaan en vragen te stellen. Zo leer ik ook weer allerlei nieuwe feiten.

Wij lopen verder naar het Franklin D. Roosevelt memorial. Ook hier zijn de herfstkleuren erg mooi. Hetzelfde geldt voor het Koreaanse monument, waar vandaag allerlei kransen staan. Lincoln maakt altijd indruk op zijn "troon" en de Vietnam "muur" is indrukwekkend in zijn eenvoud.

Na het Tweede Wereldoorlog monument is het tijd voor de lunch. Het is altijd nog een flinke wandeling naar de Old Ebbitt Grill. We komen er een paar minuten na onze reservering aan, maar Tony geeft ons meteen een tafel. Voor het eerst krijgen we er een aan het raam.

Het eten wordt, zoals altijd, goed ontvangen. Ik neem weer eens de Norwegian sandwich met gerookte zalm en ei. De anderen hebben pasta en Larissa een crabcake maaltijd. Het gesprek is gezellig en ik heb, zoals wel vaker deze zomer, het gevoel dat we elkaar al langer kennen (wat in het geval van Larissa ook wel zo is).

Lekker uitgerust gaan we verder. Het is wel een heel stuk prettiger om in dit weer door de stad te lopen, dan in de hitte van de zomer! We bekijken het Witte Huis aan beide kant en lopen dan richting Capitool.

Opeens komen er zeker tien politieauto's achter elkaar met zwaaiende lichten en sirenes langs. Het lijkt om een soort protest te gaan, maar wat nu precies is geheel onduidelijk. We lopen ook net langs de tenten van Occupy DC, waarvan de demonstranten zich volgens de nieuwsberichten steeds slechter gedragen. Daarvan zien wij in ieder geval niets, er lijken nauwelijks mensen aanwezig bij de tenten.

Ook bij het Capitool is het stil. Dit keer geen Meryl Streep of senatoren op de trappen, al is de Senaat wel aan het werk. De zwaar bewapende Capitol Police officieren maken toch indruk en het gebouw zelf ook.

Na over het Supreme Court verteld te hebben lopen we naar de Library of Congress. We zijn gelukkig op tijd om naar binnen te gaan, want dit gebouw moet niet gemist worden. Er is zoveel te zien binnen, dat ik na al die keren nog nieuwe dingen vind.

Nu zijn de voeten versleten en we zoeken het dichtstbijzijnde metrostation, Capital South, op. We krijgen meteen zitplaatsen en zien, als we de tunnels weer uitkomen, dat de zon al aan het ondergaan is. In de schemer lopen we terug naar ons huis. Jeetje, dat is wel weer wennen, hoor, om kwart over vijf al schemer!

We drinken nog even iets bij ons binnen en Larissa heeft een heel aantal verrasinkjes voor mij mee uit Nederland. Twee hele pakketten maar liefst! De eerste bevat o.a. drop (waaronder Engelse, mijn favoriet!), hagelslag, snoepjes, een paar tijdschriften en lekkere zeepjes.

Het tweede pakket is een Sinterklaaspakket. Kruidnootjes, marsepein, speculaas, ik moet me bedwingen er niet al aan te beginnen!!! Voor Rick heeft ze een Sint stropdag mee, die zal hij zeker dragen tijdens onze viering en op 5 december. Hij is nog meer Sinterklaasfan, dan ik. Superbedankt, Larissa!!!

Nadat ik nog wat reisadvies voor tussen Washington en New York heb gegeven, nemen we afscheid. Het was weer een erg leuke dag. Hopelijk was dit een goed begin van hun vakantie. Ik ben wel benieuwd of dit de laatste rondleiding van dit jaar was.

Foto's van vandaag staan hier.

15 reacties:

naomi zei

Hallo

Wat een heerlijke dag weer. En leuk om iemand na een aantal jaar weer te ontmoeten. En wat een leuke dag.

Prachtige kleuren. Ik zie het controversieele ook niet maar bedankt dat je het bent gaan uitzoeken. Hoe gaat het met het monument zijn ze dat al aan het renoveren?

Wat een leuke verwenpakketten en sint spullen leuk en lekker. En leuk een stropdas voor Rick.

Als dit de laatste rondleiding zou zijn kan je op een goed jaar terug kijken. Met ik denk meer dan 20 rondleidingen. Goed begin.

Groetjes Naomi

Sally zei

Het blijft iedere keer weer interessant om over je rondledingen te lezen. En wat doe je altijd gezellige contacten op. Aardig die kadootjes uit Nederland. dat wordt eenleuek Sinterklaas.

Margreet zei

Nou, je hebt best veel rondleidingen gedaan, lijkt me erg goed voor een eerste jaar, ja toch?
Ah, mijn moeder heeft ook net een Sinterklaaspakket op de post gedaan, ik kan niet wachten!

MaMarleen zei

Prachtige kleuren!!! Ik wil ze ook zien!!!! NU!!!!!!! I miss America!!!!!! :-) Ach we komen er ooit nog wel!

Marieke zei

Leuk om weer over een rondleiding te lezen. Het zorgt ervoor dat ik meteen weer aan ons eigen bezoek aan Washington in 2005 terug denk. Ik hoop dat ik nogmaals in de gelegenheid zal zijn terug te komen, want er zijn nog zoveel mooie dingen te zien! Dan boek ik ook een rondleiding bij je.

Groetjes,

Marieke

Petr@ zei

Leuk om een rondleiding te doen met mensen die je kent of in elk geval enkele er van. En dan nog zo verwend worden met allerlei lekkers! Super hoor.

Washington is echt op z'n best met deze kleuren. Je foto's zijn weer prachtig.

Anoniem zei

Wat een prachtige kleuren, vooral dat rood!
(ik stuur je een mailtje met de nederlandse herfstkleuren)
Marjon

Floor zei

Hoi Petra.

Wow, die foto van het (ik dacht) Korean war monument is echt heel erg mooi!! Zoals zovelen was ook ik er erg van onder de indruk toen ik het met eigen ogen zag. Maar deze foto, met de herfstkleuren van de bomen op de achtergrond en het groen op de grond, in combinatie met de beelden van het monument is echt schitterend. Ook die van MLK met de blauwe lucht op de achtergrond is erg mooi! Zou graag ook dit monument in het echt zien. Ik word er met elke blog die je erover schrijft meer geintereseerd in!

Groetjes, Floor

Anoniem zei

Hoi Petra,

Ik heb de mooie foto's die je gemaakt heb van de herfstkleuren. De foto met Cosmo is erg geslaagd. Daarnaast zijn ook de herfstkleuren in DC ook erg mooi. Ik krijg heimwee naar DC en omgeving. Ik kan me voorstellen dat je nu geniet van de mooie herfstbladeren.

Groetjes,
Susan

Sophie zei

Super leuk om te lezen Petra! Larissa is een van m'n beste vriendinnen en ik ken haar ouders ook goed. Klinkt alsof jullie een heerlijke dag hebben gehad, en wat leuk dat ze twee pakketjes voor je mee had genomen. Dat is typisch Laris! Wij nemen ook altijd Amerikaanse spulletjes voor elkaar mee (ze heeft zelfs al weer wat voor me gekocht zei ze). Ik ga gauw je foto's bekijken! Ik hoop met Peter Paul samen ook een keer een tour bij je te boeken! (het liefst wil ik nog steeds during de cherry blossoms!)

Groetjes,

Sophie

Anoniem zei

Petra,

Al jaren ben ik een groot fan van je blogs, maar reageer eigenlijk nooit. Wordt elke keer weer enthousiast als je schrijft over je rondleidingen. Afgelopen vakantie zijn we zelf op ontdekkingstocht geweest in Washington, omdat je in die periode op vakantie was.
Ga zeker een volgende keer een rondleiding bij je boeken, lijkt me geweldig.

Grt, Bert

Ineke zei

Jammer, dat het 'rondleidingen' seizoen er op zit, ook ik geniet elke keer van je verslagen en de foto's.

Suus zei

Wat leuk om mensen terug te zien. En Sintspulletjes.. ik moet zeggen, ik kon de kruidnootjes ook niet laten liggen hoor toen ik ze zag.

Ik heb gisteren voor het eerst de pepernoten (die wat hardere van taaitaai-achtig spul) gezien, en meteen een zak meegenomen. :-)

Nog even over 'mispoes'. Water sprayen hielp niet, dat vonden ze leuk. In 'mispoes' zit iets van een geurtje wat ze niet zo fijn vinden ruiken. En daardoor komen ze niet meer op die plek. Het ruikt voor ons heel sterk naar anti-mug.

Groetjes

B. zei

Wat attent dat ze Nederlandse dingetjes voor je mee heeft gebracht, toch een leuke afsluiting van je (misschien) laatste rondleiding dit jaar.

Petra zei

@Naomi - Nee, nog geen actie bij het Monument. Het was inderdaad een zeer goed begin!

@Sally - Ja, die Nederlandse spulletjes zijn een leuke extra!

@Margreet- Heerlijk die Sinterklaasdingen inderdaad, blijf er met moeite af!

@Marleen - Ik hoop je dan te ontmoeten!

@Marieke - Daar houd ik je aan, lijkt me leuk!

@Petra - De kersenbloesems zijn schitterend, maar in de herfst is het inderdaad ook erg mooi.

@Marjon - Had je dat mailtje al gestuurd? Ik heb niets ontvangen.

@Floor - Het zijn allemaal van die indrukwekkende monumenten. Ik leer er zelf telkens ook nog meer over.

@Susan - Inderdaad erg genieten nu! Het is wel een echte "pluk de dag", want net als in de lente gaat de natuur heel snel, maar dan omgekeerd. Steeds meer bomen zijn al kaal.

@Sophie - Het is een superleuk gezin, we hadden een erg leuke dag. Ik hoop jullie ook hier eens rond te mogen leiden.

@Bert - Wat een leuke reactie! Jammer, dat ik jullie dit jaar heb gemist. Hopelijk komt er een herkansing.

@Ineke - Ik hoop op meer aanvragen, want juist nu het koeler is, is het fijn om te doen. Maar ik weet niet hoeveel mensen er de komende maanden hierheen zullen komen.

@Suus - Kruidnootjes zijn mijn favoriet. Dat en suikerbeesten, maar die kan ik vrijwel nooit krijgen bij de mailorderbedrijven.

@B. - Zeker een leuke afsluiting, al hoop ik, dat er nog een paar aanvragen komen, natuurlijk.