Zoals meestal de eerste nacht in een hotelkamer heb ik niet
heel erg goed geslapen. Aan het bed lag
het niet, want dat was erg lekker. Ruim
voor mijn “wake up call” van zeven uur ben ik klaarwakker. Er is natuurlijk ook drie uur tijdsverschil wat
ook mee zal werken.
In ieder geval komt het mooi uit, want ik moet om kwart over
acht voor mijn excursie aanwezig zijn.
Ik maak koffie en eet de Kashi Go Lean reep, die ik gisteren in
Philadelphia gekocht heb. Een snelle
douche en dan loop ik naar het andere gebouw van het hotel. Daar vertelde de receptionist me gisteravond aan de
bellman te vragen een taxi te roepen.
Het weer is koel en bewolkt, maar het is droog. Bij het hoofdgebouw aangekomen, zie ik al een
groepje van vier mensen staan wachten en de bellman, die fanatiek op een
fluitje loopt te blazen. Er is echter
geen taxi in zicht, dus het is een lachwekkend gezicht.
Alleen begin ik me na vijf minuten zorgen te maken dat ik
misschien te laat ga zijn! Als die vier
mensen ook een taxi nodig hebben en zij al zo lang hebben moeten wachten, zie
ik het somber in. Eindelijk verschijnt
er een minivan taxi.
"Jullie kunnen wel delen", bepaalt de bellman voor het
groepje. Gelukkig vinden ze dat goed
. Het blijkt ook nog eens dat ze ook
naar de Ferry Building moeten en als ik doorvraag zelfs dezelfde excursie gaan
nemen.
Een van de echtparen komt uit Nieuw Zeeland en zij zijn op
reis met de zus van de vrouw en haar man, die in Londen wonen. Ze zijn allemaal ontzettend aardig en ik vind
het wel fijn om alvast wat aanspraak te hebben.
Eenmaal bij de Ferry Building
zoeken we de gids van onze excursie naar Napa Valley. We zullen vandaag vier wijngaarden gaan bezoeken.
De gids, Bob, is snel gevonden. Hij is ook makkelijk te volgen, want hij is
in knaloranje gekleed. De San Francisco Giants spelen in de World Series en de hele stad is ervan in de ban. Overal draagt men oranje en zelfs de cable
cars zijn versierd.
Met een grotere groep dan ik gedacht had, we zijn met 36,
lopen we naar de bus. Al gauw blijken
behalve Engeland en Nieuw Zeeland ook Canada en Australie vertegenwoordigd te
zijn. Iedereen is even
vriendelijk. Al ben ik de enige, die
alleen is, de anderen zijn zo spraakzaam dat ik me niet verloren voel.
We beginnen met een korte rondleiding door San Francisco. Bob vertelt interessant over de buurten waar
we doorheen rijden. Dan naderen we de Golden Gate Bridge en Bob
kan niet genoeg benadrukken hoeveel geluk we hebben. De mist van eerder vanochtend is opgetrokken
en er komt zelfs wat zon door de bewolking.
De brug is dus heel goed te zien, helemaal uit de wolken.
Aan de overkant ervan stoppen we tien minuten om foto’s te
maken. Daar ben ik dankbaar voor, want
bij deze brug weet je het inderdaad maar nooit.
Ik ben al een aantal keren eerder in San Francisco geweest en toen was hij
meestal gehuld in mist.
Na allerlei mensen op de foto te hebben gezet met de brug op
de achtergrond en een man een foto van mij heeft gemaakt om dat heugelijke feit
te vereeuwigen, loop ik terug naar de bus.
De tocht zet zich voort door prachtig Marin County. We zien de leuke woonboten van Sausalito en
rijden langs de beroemde San Quentin gevangenis.
In San Rafael wijst Bob ons het torentje van de
Franciscaanse missie daar. Hij vertelt
dat California’s wijngeschiedenis begon met de missies. Alleen waren die wijnen nog niet te
drinken. De lekkere wijnen kwamen pas
toen druiven uit Europa werden geplant.
Om bij de Napa vallei te komen, rijden we eerst door Napa’s
(vriendschappelijke) rivaal de Sonoma vallei.
Ook hier wordt vrijwel alleen maar wijn gemaakt, dus de heuvels zijn
helemaal bedekt met wijnranken. Net als
bij ons in Virginia staan hier ook molentjes in de velden om de lucht in
beweging te houden bij een laatste nachtvorst.
Dat voorkomt dat de druivenbloesems bevriezen.
De druiven zijn voor het grootste deel net de afgelopen week
geplukt, dus dat is een beetje jammer.
Aan de andere kant verkleuren de druivenbladeren op veel velden al mooi,
wat veel rood en geel laat zien. Verder
heb ik nog weinig herfstkleuren ontdekt, het lijkt erop dat de meeste bomen
hier de hele winter groen blijven.
Als we na zo’n anderhalf uur de Napa vallei bereiken
bezoeken we de eerste wijngaard van vandaag, Franciscan. Het is inmiddels rond half elf en mijn
ontbijtreep is allang verteerd. Er wordt
geen eten aangeboden en in het winkeltje zie ik ook niet veel.
Omdat ik niet op een compleet lege maag wijn wil proeven,
koop ik maar een doosje met caramels omhuld met chocolade en zeezout. Erg lekker, dat wel, en iets is beter dan
niets. Gauw kauw ik er een paar op en
sluit me dan bij de groep wijnproevers aan.
Bij deze wijngaard krijgen we drie wijnen te proeven, een
witte en twee rode. Ik vind ze wel
lekker, maar niet spectaculair en de prijzen van een fles zijn, net als bij ons
in Virginia vaak, me veel te duur.
Na nog even de kans te hebben gekregen foto’s te nemen, gaan
we weer op weg. Bob vertelt over RobertMondavi, een van de bekendste en grootste wijngaarden, wiens oprichter ook zeer
belangrijk is geweest in de opkomst van Californie als wijnproducent. Eigenlijk wilde ik de rondleiding met een bezoek aan Robert Mondavi, maar daar was vandaag niet genoeg animo voor, helaas. Bob vertelt dat Mondavi ook de sjieke
Opus One wijngaard, waar de goedkoopste fles
wijn volgens hem $98 kost en het proeven per wijn maar liefst $25!
Duidelijk rijden we daaraan voorbij en de volgende
wijngaard, die wij bezoeken, is weer heel anders dan Franciscan. V. Settui heeft niet alleen een groot
proeflokaal waar we individueel kunnen besliuiten welke zes van hun vele wijnen
we willen proeven, maar ook een grote delicatessenzaak.
Dit wordt mijn favoriete wijngaard van vandaag. Hij is prachtig gelegen, we kunnen lekkere
hapjes proeven, dus eindelijk iets substantieels in de maag en hun wijnen vind
ik verreweg het lekkerst. Ik proef drie
witte wijnen, een rose en twee rode wijnen, waaronder hun duurste wijn, een Cabernet
Sauvignon van $50 per fles. Die is dan
ook inderdaad de lekkerste rode wijn, die ik vandaag proef.
$49 Cabernet Sauvignon
Hier koop ik mijn enige Napa fles wijn, de rose, heel lekker
en fris is die. Ook hier hebben we weer
tijd om te fotograferen. Het weer is
beter dan voorspeld, slechts een buitje onderweg, maar wel veel laaghangende
bewoling in de heuvels.
Deze wijngaard heeft een mooie rozentuin. Bob vertelde dat rozen belangrijk zijn voor
wijngaarden, want die “voorspellen” ziektes, aangezien zij ze eerst krijgen en
daardoor de wijnranken een stuk minder.
Rozen met regendruppels erop vind ik prachtig, dus ik fotografeer erop
los.
Opvallend is dat overal ook olijfbomen staan. De olijven zitten er nog aan en zijn nog niet
rijp. Ik ben benieuwd, wanneer die oogst
is. Bij V.Settui is ook veel van hun zelf
geproduceerde olijfolie te koop.
Aan mijn medereizigers merk ik dat ze steeds stiller
worden. Voor in de bus liggen allemaal
gratis koude waterflesjes en bij iedere wijngaard neem ik er een mee en drink
die op. Dat is de manier om de wijn niet
de overhand te laten nemen en met het gebrek aan eten gebeurt dat natuurlijk
gauw. Ik voel dan ook gelukkig nog niets ervan, maar anderen duidelijk wel.
De derde wijngaard is van iemand, die ook in Europa grote
bekendheid heeft, namelijk Mario Andretti, de autocoureur. Toen hij ophield met racen wilde hij toch
iets te doen hebben en begon deze wijngaard.
De gebouwen doen je denken in Toscane te zijn. Volgens Bob komt Mario zelf ook regelmatig
nog zijn gasten begroeten, maar helaas bij ons niet.
Bij deze wijngaard zal ook lunch geserveerd worden. Ik verwacht helemaal dat dat voor het
wijnproeven gaat gebeuren, maar niets is minder waar. Dat is toch wel een punt van kritiek over deze
excursie voor mij, waar ik hen ook over zal schrijven.
Van iedere wijn, die geproefd wordt, krijg je een
“ounce”. Wat dat precies in Europese
maten is, weet ik niet, maar het zijn zeker drie flinke slokken. Tel uit je winst: 3 wijnen bij de eerste wijngaard,
6 bij de tweede en vier bij de derde.
Voor de lunch heb je dus al 13 ounces op, oftewel ongeveer 3 glazen
wijn!
Bij Mario Andretti’s wijngaard proeven we weer als
groep. We krijgen eerst een pinot
grigio, erg lekker! Dan kunnen we
vergelijken tussen een heel jonge (1 jaar in het vat) en al oudere (van 2009)
San Giovese, inderdaad een duidelijk verschil.
Ik vind geen van beiden lekker, dus giet na een slokje de rest in een
gat in de grond, zoals ons is geinstrueerd.
Meestal gaat dan in de daarvoor bestemde bak, dus ik ben wel benieuwd of
daar onder de grond ergens een vat staat en wat er met die wijn gebeurt, ha ha! Als laatste krijgen we een lekkere merlot, maar alweer vind
ik de fles veel te duur. Ik houd het bij
mijn rose, toch altijd al mijn favoriete wijn.
Nu is het dan eindelijk tijd voor de lunch! Dat blijkt een uitgebreide
broodtafel met verschillende soorten broodjes, vleeswaren, kaas en salades te
zijn. Ik ga eerst bij een zeer
omvangrijk Amerikaans stel en hun even
omvangrijke dochter aan tafel zitten, naast de dochter. Ma bijt me toe dat de dochter tussen haar
ouders in wil zitten, al sust de dochter dat.
Vervolgens maken ze er een sport van om mij te negeren. Hun borden zijn tot de nok toe gevuld, tekort
zullen ze niet komen.
Inwendig ben ik ziedend, want het is duidelijk dat anderen
hen al de hele tijd mijden en ik dacht eens aardig te zijn. Aan een andere
tafel zie ik iedereen gezellig converseren, dus ik besluit te verkassen. Als zij zo onbeleefd willen zijn, ga ik
verder mijn best niet doen.
Het blijkt een goed besluit te zijn, want bij toeval kom ik
weer bij mijn taxi”vrienden” van vanochtend te zitten. Ook zit er een jong Australisch paar en de
conversatie verloopt vlot. Zo vlot dat
Bob ons moet komen halen, want de bus vertrekt.
De laatste wijngaard, die we bezoeken, heet Rutherford
Ranch. Hier mogen we plaatsnemen in
heerlijke banken. Bob vertelt dat hier
vorige week een van zijn klanten in slaap viel.
Ik kan het geloven! Na al die
wijn en dan zo’n comfortabele zetel!
Ook hier krijgen we drie wijnen te proeven (trouwens, de
kosten van de wijnproeverijen zitten niet bij de excursie inbegrepen, ter informatie van eventueel geinteresseerde lezers, het kost $10 per proeverij, die je terugkrijgt als je hun wijn koopt). Het valt me al de hele dag op dat de nadruk
op rode wijnen ligt. Dat is in Virginia
ook zo en voor mij moet een rode wijn heel zacht zijn om hem lekker te
vinden. Merlot, Pinot Noir of Syrah zijn
meestal goed.
Als er teveel tannijnen in zitten, vind ik het niet
lekker. Bij deze laatste wijngaard
proeven we een cabernet sauvignon gemaakt van druiven van vijftig jaar oude
ranken. De wijn heeft een ietwat
gerookte smaak en ik vind hem wel grappig smaken.
Intussen is het prachtig weer en de zon schijnt de bus
binnen op de terugweg. Ik ben een van de
weinigen, die niet met de ogen dicht ligt.
Ik voel me ook beslist niet aangeschoten, kennelijk heb ik genoeg
water gedronken en mijn maag gevuld
gehouden.
We zijn wat vroeg voor de pont terug naar San Francisco, dus
Bob rijdt ons nog langs het Civic Center in Marin. Dat is door de beroemde architect Frank Lloyd
Wright ontworpen. Ik ben nogal een fan
van die architect, dus vind het super dit gebouw te zien!
Terug naar San Francisco nemen we dus een van de vele
ponten, die de baai oversteken. Bob
vertelt dat die tussen het halve uur en drie kwartier zal duren. Wij krijgen een snelle, die de oversteek in
een half uur maakt. Ik blijf buiten
staan, want geniet van het uitzicht op Alcatraz en de Golden Gate Bridge. Het is zo winderig dat ik me vast moet houden,
maar ik geniet van iedere seconde.
Om kwart voor vijf zijn we terug bij de Ferry Building. Bob vertelde dat de wandeling naar Pier 39
zo’n twintig a vijfentwintig minuten zal duren.
Ik heb nog ruimschoots de tijd voor mijn afspraak voor het avondeten, dus
besluit terug naar mijn hotel te lopen.
Er is meer dan genoeg te zien onderweg en het duurt
inderdaad een minuut of twintig voor ik bij Pier 39 ben. Ik besluit ook gauw even een blik op de
zeeleeuwen, die daar liggen, te werpen.
Dat is altijd zo leuk dat ik mezelf moet dwingen verder te lopen.
Fisherman’s Wharf, waar mijn hotel dichtbij ligt, is nog een
minuut of vijf lopen verderop. Hier is
het nog toeristischer geworden dan ik me uit 2005 herinner! Toch is het altijd leuk, de bedrijvigheid.
Mijn borstel, die ik al jaren heb, is in mijn tas gebroken
en daardoor kan ik mijn haar niet meer goed in model brengen ermee. Ik stap de Walgreens naast het hotel binnen
en koop een nieuwe, al kan ik de juiste niet vinden.
Zo doende is de tijd toch erg snel gegaan. Ik verkleed me uit mijn plunje in een jurk
met leggings en ga weer op zoek naar een taxi.
Het valt me op dat er daarvan niet heel veel zijn in deze stad. Gelukkig stopt er een een minuut of vijf
later en ik laat me weer naar de Ferry Building rijden.
Voor ik naar San Francisco vertrok, zag ik op de Facebook
muur van mijn zwager David dat hij ook hierheen kwam. Ik vroeg hem voor hoe lang en dat bleek tot
donderdag te zijn. Hij stelde meteen
voor om gisteravond en vanavond samen te gaan eten. Gisteravond werd te laat, maar vanavond
ontmoet ik hem en een bevriend stel bij The Slanted Door.
David en ik komen er tegelijk aan. Het is wel bijzonder om hem hier aan de
andere kant van het land te ontmoeten, want hij reist zoveel dat hij meestal
weg is, als ik mijn zus en haar kinderen in Newburyport bezoek. Het is dan ook erg leuk hem weer te zien,
want we kunnen het allemaal heel goed met elkaar vinden.
Ook Davids vrienden, Marianne en Dan, zijn bijzonder
vriendelijk. Het wordt erg
gezellig. We delen een paar voorafjes,
vooral de Vietnamese spring rolls zijn heerlijk. Daarna bestellen we vier gerechten, die we
tussen ons vieren delen. Er is een
gerecht met garnalen, een met crab en een met kip en een groentegerecht. Alles smaakt even lekker.
De anderen bestellen ook nog twee desserts, een lemon
meringue mini pie en een witte chocolade mousse. Allemaal om je vingers bij af te likken,
alleen heb ik maar plek voor een paar kleine hapjes.
Dan is het tijd om afscheid te nemen. David gaat op zoek naar een taxi naar het
vliegveld en Marianne en David brengen mij naar mijn hotel. Moe van de drukke dag maak ik me meteen klaar
voor bed, want morgen wil ik er weer bijtijds uit.
Foto's van vandaag staan hier.
Foto's van vandaag staan hier.
9 reacties:
Wat een leuk verjaardagscadeau van Rick, hé, zo'n reisje naar San F.
Wat toevallig en leuk dat je net je zwager daar trof.
Groetjes,
Anika
Leuk dat je naar V.Sattui bent geweest, dat is al jaren onze favoriete wijngaard! Helaas mag men wijn niet naar Utah verschepen, anders zouden wij het wel vaker drinken. Maar als we in Napa zijn, gaan we er altijd lekker picknicken, zo heerlijk die uitgebreide delicatessenzaak erbij.
Wij hebben trouwens al een paar keer zo'n wijnexcursie op de fiets gedaan. Kun je wel nagaan hoe wij tegen het eind van zo'n dag fietsen, na al dat proeven! :)
@Anika - Echt heel erg leuk was het! En ja, ik zie David vrijwel nooit, dus ook erg leuk om met hem uit eten te gaan.
@Pascale - Wat grappig dat jullie die wijngaard ook zo leuk vinden. Ik moet eerlijk toegeven dat hij met kop en poten boven de andere drie uitstak voor mij. Ik hoef dat elite gedoe met dure wijnen niet zo. Geef mij maar leuke atmosfeer en gewoon lekkere wijn.
Komt me allemaal erg bekend voor, we hebben 13 jaar in beautiful Marin County gewoond, in Corte Madera. Leuk voor mij om te lezen dus, en een erg leuke dag voor jou. Ik ga even verder lezen...
Hallo
Wat een heerlijke dag en een leuke excursie was dit voor de wijnliefhebber. Kijk jij nu met andere ogen naar een excursie omdat jij ze zelf ook geeft?
Fijn dat het bed zo lekker ligt. Wordt mijn rug wel blij van. Wat leuk dat de honkbal zo'n invloed op een stad hebben. Dat zelfs de cablecars zijn versierd.
Leuk dat je eerst een tour door de stad kreeg en dan over de Golden Gate Bridge met een stop. Ik snap wat je bedoeld met wijnproeven op de lege maag. Ik heb gegooled en een ounce is bijna 0,3dl= 300 ml dus zeg maar een gewoon blikje frisdrank hier.
Leuk om te weten dat de Ferry Building naar FW maar 20/25 minuten lopen is. Dus prima wandeling en terug met tram lijn F. Pier 39 lijkt me erg leuk en gezellig zin om daar te neuzen in de winkels.
Ik moet zeggen dat ik iets op zie tegen de eerste nacht. Slaap altijd al rot. Hebben nu even 8 uur tijdsverschil, maar wel een uur langer slapen. Ach we zien het wel.
Liefs Naomi
Wat een fijn en uitgebreid verslag van Napa valley. Wij vonden het vorig jaar erg lastig te bepalen welke wijngaard te bezoeken, en hebben dus maar niets gedaan. En uit jouw verslag blijkt wel dat er nog bet veel verschillen in entourage en prijzen zijn. Sattui gaat dus op mijn lijstje om te bezoeken een eventuele volgende keer.
Het klinkt als een leuke trip en ik vind het fantastisch dat je dat gewoon in je eentje doet! De bomen verliezen in CA ook hun blaadjes, maar gaan pas in november verkleuren en in februari staan ze weer vol in bloei. Zo was het tenminste bij ons in San Jose!
@Margreet - Heerlijk lijkt het me daar te wonen! Maar wel erg duur.
@Naomi - Zoveel was het ook weer niet, hoor, misschien dus toch minder dan een ounce.
@Ingrid - Ja, lijkt me ook moeilijk, maar V.Sattui is inderdaad echt leuk, Andretti trouwens ook.
@Rita - Ik kreeg de indruk dat veel van de bomen in Napa olijfbomen waren, verliezen die hun blad ook?
Wat een fijne dag. Wij doen heel veel wijnproeverijen hier in Belgie en Frankrijk, maar dan drinken we nooit de wijn op. Is echt laten rondgaan in je mond, proeven, zuigen en dan uitspuwen. Vind het eigenlijk een beetje vreemd dat jullie dat op die excursie niet deden?
Een reactie posten