We zijn ongeveer tegelijk op om kwart over zeven. We maken ons klaar en merken dat er minder wind is dan gisteren. Dat maakt het ook gelijk warmer.
We gaan naar het ontbijt, niet vermoedend dat dit het laatste hier is, maar daarover later meer. De kittens zijn er weer en we moeten echt uitkijken dat ze niet heel snel op ons bord zitten! Het eten smaakt goed en alles lijkt gewoon net als gisteren.
Dit keer rijden we langs de oostkust van het eiland. Hier hebben we uitzicht op Paros, Mykonos en zelfs de Turkse kust. De GPS geeft een uur rijtijd aan, maar de uitzichten zijn zo prachtig dat het minder lijkt.
Olijven bij het hotel
We krijgen een humoristische uitleg over de koroneiki olijfolie, die op dit eiland wordt geperst. Die olijven zijn zeer geschikt voor olie, terwijl de grotere eetbare olijven dat juist niet zijn. Het heeft iets met de zuurgraad te maken.
De maler
De pers
De zak waar de gemalen olijven in gingen om geperst te worden
Links ging het water en de naar boven drijvende olie naar rechts
Een halve kalebas om de olie op te scheppen
Rick eet alleen een paar olijven, maar ik proef alles. De dame, die de proeverij leidt, behoort tot de familie die dit bedrijf reeds al die jaren runt. Wij kopen een paar flesjes van de extra vierge olie, alweer voor mogelijke stocking stuffers.
Mykonos in de verte
Rick wil graag een souvenir van marmer meenemen. Dichtbij de marmer groeve (dank je voor dat woord, Petr@) is de fabriek die het marmer verwerkt.
Daar liggen hele stapels afgedankt marmer en Ricks ziet zijn kans. Hij zoekt een paar blokjes uit als herinnering. Hij is niet de enige, een aantal anderen doen hetzelfde.
We rijden Chora in en zien een goede parkeerplaats vlakbij het centrum. Dan lopen we door een leuk straatje naar de waterkant.
Die chorta wordt met olijfolie, azijn en citroen gegeten. Ik vind het zo lekker dat ik het hele bord leeg eet! Die milde pepers zijn ook heel smakelijk. Rick heeft een lichte salade, want die wil later een heuse gyro pita eten.
Terwijl we eten belt Stelios, de eigenaar van ons hotel. Hij heeft ruzie gekregen met de kok en de schoonmaakster, die we vanochtend nog heel happy zagen. Die twee hebben hem enorm kwaad gemaakt met iets en hij heeft ze op staande voet ontslagen.
Alleen heeft Stelios nu een probleem, want er is geen kok voor het ontbijt van morgen. Hij biedt aan dat we ontbijt kunnen gaan eten bij een restaurant aan het strand. Eerst heeft Rick daar geen oren naar, maar na een tijdje komen we tot de conclusie dat dat het minst tijdrovende is, want morgenochtend reizen we verder.
Altijd een gratis dessert hier na het eten, dit is galatopita, melktaart
We beginnen de toch lange dag allebei te voelen en hebben zin in een drankje. Een restaurant, Diogenesis, claimt 101 cocktails te hebben. Het is happy hour en alle cocktails kosten 6 euro. Ik bestel een Aperol Spritz en Rick een biertje.
Het is lekker even ontspannen en daarna gaan we eten bij Meze 2. Ook dit restaurant ligt langs de boulevard en heeft een Grieks menu. We delen een schaaltje olijven van Naxos en kaaskroketjes met Naxiaanse kaas.
Ricks hoofdgerecht is Naxiaanse worst en dat van mij gegrilde kalamari. Het blijft een verrassing om dan zo'n hele pijlinktvis voorgeschoteld te krijgen. Ik snijd zelf de ringetjes. Deze is werkelijk heerlijk, zo zacht en helemaal niet taai.
Het bestellen in het Grieks gaat me steeds beter af. Ik merk dat het zeer gewaardeerd wordt als ik het probeer. Als ik een woord niet weet vinden ze het leuk om in te vullen. Ik blijf na deze vakantie doorgaan met Grieks, hoewel ik dan ook hard door moet met Spaans voor de volgende reis.
6 reacties:
Leuk dat olijven museum en die flesjes olijfolie zijn leuke cadeautjes.
Oh heerlijk, een pita gyros. De eerste keer in Griekenland ontdekten mijn vriendin en ik het pas de laatste dag (maar goed ook denk ik 😂)
Nou heb ik allerlei vreemde ideeën over de kok en de schoonmaakster en de reden voor hun ontslag 😂.
Dat olijvenmuseum lijkt me heel interessant, leuke kadootjes ook.
Fijne woensdag.
Het ziet er allemaal geweldig uit. Ik ga met Rick mee, met de pita gyros, ha ha.
@Petra - het ziet er lekker uit, maar zo zwaar
@Anja - wij vragen ons ook heel erg af wat er gebeurd waa
@Reny - ze zijn wel heel erg groot!
Een reactie posten