Onze webcam

Cul-de-sac Cam

vrijdag, december 25, 2020

Over Kerst

Kerstavond

Rick en ik staan op onze gewoonlijke tijd op. Ik maak mijn ontbijt en Rick de thee. Hij wacht met zijn ontbijt tot Starbucks. Net voor we daarheen vertrekken krijgen we via een Vienna Facebook groep het bericht dat de drive thru in Vienna gesloten is vandaag. Er blijkt een besmette klant geweest te zijn en uit grote voorzorg wordt het hele filiaal gereinigd. 

Dan maar een andere Starbucks, maar eerst gaan we naar Manhattan Bagel. We willen verse bagels voor de kinderen morgen en het risico niet lopen dat we achter het bagelnet vissen. Gelukkig zijn er nog genoeg en degenen, die we meekrijgen, zelfs nog warm. Ik zou er bijna een eten!
De volgende stop is Whole Foods. Hier haal ik veganistische cream cheese voor Saskia en tomaten voor mijn ontbijt. Dan is het eindelijk tijd om Ricks ontbijt en onze koffies te halen. De dichtstbijzijnde Starbucks is wel open. 

Vervolgens ga ik een uur op de plaats hardlopen, onderwijl met Kai kletsend. Het grote pakket met de gevulde kerstsokken voor hem, Raquel en Raquels ouders moet als het goed is vandaag bezorgd worden. Het is al 15 uur in Frankrijk dus Kai heeft er een hard hoofd in. 

Voor Katja en Kevin vraagt Kai mij een kaart te schrijven. Hij stuurt hen cadeaubonnen via e-mail en zo hebben ze toch wat tastbaars. Ik besluit mijn calligrafie kunsten eens tevoorschijn te halen. 
Als ik Kai de kaart laat zien wordt er net bij hen op de deur geklopt. Daar is het pakket!! Precies op tijd en veel leuker dan na Kerstmis. Kai's cadeau voor Raquel zit er ook bij, dus hij is helemaal happy. Ik ben benieuwd wat ze er morgen van vinden.
Rick stelt voor naar The Boro te gaan voor onze lunch. Ik zeg nooit nee tegen een poke bowl. Die is licht en heeft veel groentes. Dan hoef ik me vanavond niet zo druk te maken over hoeveel groente ik eet. 
Na het eten "dekken" Rick en ik de tafel snel. Dat is makkelijk, want het wordt een buffet dus we hoeven alleen bordjes, servetten en bestek neer te leggen. We gebruiken het tafelkleed dat we vorig jaar van mijn broer kregen. Het staat heel gezellig!


Tijd om aan onze kerstlegpuzzel te beginnen. Ik kan dit keer de tafel niet gebruiken, dus ik haal mijn speciale puzzel"tafel" naar boven. In ieder geval ligt de rand er en nog wat meer. Nu kan daar tijdens de rustige uren de komende dagen aan gewerkt worden. 

Tijd om de schalen voor het buffet klaar te gaan maken. We maken de kaas-, vleeswaren- en visschotels en wachten op Katja en Kevin voor de warme hapjes en pasties. K. en K. hebben heel wat regen onderweg, maar schieten goed op. 

Als de regen even ophoudt ga ik naar buiten om een filmpje van de verlichte huizen aan ons plein te maken. Het is idioot warm, zeventien graden! Morgen zal het rond het vriespunt zijn. Zulke temperatuurschommelingen zijn ongewoon in de winter, maar ze komen wel voor.  


Tegen zessen komen Katja en Kevin aan. Zij installeren zich even met hond en kat en dan warmen we de hors d'oevres op in de oven. Het is goed dat Rick en ik de rest al voorbereid hebben, zo kunnen we vrijwel meteen aan tafel. Zoals altijd is het smullen geblazen en zo gezellig met zijn vijven!

Na het eten openen we traditiegewijs onze nieuwe pyjama's. Die van mij is heerlijk warme fleece, maar veel te warm voor vanavond. Ik doe dus een andere pyjama aan, want dat is nu eenmaal traditie. De anderen trekken hun nieuwe pyjama's wel aan en gelukkig passen die allemaal goed. 

Op Kerstavond openen we ook altijd de cadeautjes van mijn zus en schoonzus. Daarvoor gaan we rond het boompje in de voorkamer zitten. Een voor een maken we onze pakjes open. We worden goed verwend! 

Van mijn zus krijg ik een pyjama, waarvan ik er al een heb, in een andere kleur. Die is namelijk zo perfect, niet te warm wat ik pyjama's al gauw vind. Mijn schoonzus geeft me een legpuzzel en een vlinder magneet voor op mijn auto. 

Het is zo al wat later geworden en mijn energie is bijna op. We kijken Mickey's Christmas Carol op Disney Plus en dan gaan de anderen The Santa Clause zien. Het is half elf en ik besluit dat ik morgenochtend vast voor iedereen op ben om Ricks kerstsok te vullen. Ik zeg dus goedenacht en ga slapen. 

Kerstdag

Inderdaad ben ik als eerste wakker en heel blij dat ik op tijd naar bed ben gegaan. Zo voel ik me goed uitgeslapen en heb enorme zin in vandaag! Ik neem de spullen voor Ricks stocking mee naar beneden en heb die net gevuld als Rick ook van de partij is. Het sneeuwt lichtjes en dat blijft het de hele ochtend doen. Dat draagt zeker bij aan de kerstsfeer!

Terwijl Rick koffie en thee zet, komt deze "Santa" ook dingen in de sokken van de dieren doen en ik arrangeer het een en ander, zodat iedereen een zitplaats heeft. Intussen zitten de "kinderen" als vanouds bovenaan de trap tot Rick het signaal geeft om naar beneden te komen. 

De traditie om op Kerstochtend een kerstboomversiering te geven heb ik niet helemaal laten varen. Saskia wilde er geen en Katja krijgt dit jaar geen engeltje. Ik geef wel een leuke gepersonaliseerde versiering met Katja, Kevin en Django erop. Die vinden ze erg leuk. 

Als Saskia's kaneelrollen in de oven bakken, beginnen we aan de "Santa" cadeautjes. Saskia krijgt een grote wens, een naaimachine. Katja krijgt een parka, die superzacht aanvoelt van binnen. Kevin opent een dashcam.

Mijn Santa maakt me heel blij met de nieuwe Fitbit Versa 3. Ik moet eens goed gaan lezen wat deze allemaal kan. Hij schijnt veel beter dan de Versa 2 te zijn. Voor Rick heeft deze Santa een nieuwe op het plein te richten camera. Als het goed is, zal ik die ook op het blog kunnen zetten, zoals een paar jaar geleden het geval was. 

Dan volgt de grote verrassing voor Katja en Kevin: een draagbare afwasmachine. Zij hebben telkens mot over wie de afwas moet doen en nu hoeft dat niet meer. Ze hebben geen plaats voor een volle maat afwasmachine, maar Rick en ik vonden er een, die op het aanrecht past. Ze zijn er heel blij mee!


Na de Santa cadeaus is het tijd voor het ontbijt. Ik maak mijn gewoonlijke met paddestoelen, ei en tomaat. Rick heeft kerststol, Saskia haar kaneelrol, Katja het kaneelbrood dat Ricks tante opstuurde en Kevin een bagel met cream cheese. Zo hebben we allemaal wat we echt lekker vinden. 

Als onze magen gevuld zijn, gaan we verder met de cadeautjes in de sokken. Het is grappig, want er zijn elk jaar vijf cadeautjes voor ieder onder de boom. Maar dan zien we dit nog leuk en dat nog grappig en dat gaat dan in de sokken. Die zijn dus goed gevuld!

In mijn sok vind ik onder anderen een doos met allerlei soorten thee, een ketting met een schildpadbedeltje, een boekje over fotograferen met een glazen bal, oplaadbare handwarmers en een paar handschoenen waarmee je je telefoon nog kunt gebruiken. Verder wat likeurtjes en heerlijke bonbons van Cocoa Vienna. 

Ook Orion is goed verwend

Er wordt nog wat koffie geschonken en dan is het tijd voor de cadeaus onder de boom. De kinderen verwennen ons ook erg. Van Katja en Kevin krijg ik drie maten glazen ballen om mee te fotograferen en standjes om die erop te zetten. Kai geeft me een puzzel van de beste plaatsen in Amerika en Saskia pauwen oorbellen. Ook Rick schiet in de roos met o.a. de National Parks puzzel en kolibrie oorbellen, ketting en armbandje. 

Intussen loopt het al tegen twaalven en we video bellen even met Kai. We bedanken hem voor zijn cadeautjes en de kerstsokken zijn zeer bij hen in de smaak gevallen. Ik haal mijn beste Frans ook nog even tevoorschijn om wat met Raquels ouders te praten. Zo aardig, dat Kai en Raquel daar al die tijd hebben mogen wonen!
Er is meer dan genoeg over van gisteravond om voor iedereen nog een lekkere lunch te maken. Daarna buigen Katja en ik ons over de puzzel. Kevin helpt ook af en toe. De anderen zijn druk met hun net verworven spullen. 

Halverwege de middag besluiten we de chocolade bommen uit te proberen. Ik warm melk op, volle melk voor Katja en Kevin, magere melk voor Rick en amandelmelk voor Saskia. Dan maak ik een filmpje van hoe Rick het over de zijne giet. Ik neem een slokje van de zijne, erg lekker en niet te zoet. 


Nu ik een stand en zelfs iets om de bal op een statief te zetten heb gekregen, wil ik ermee experimenteren. De grootste bal lijkt me het beste voor een groots uitzicht of zo. De bovenste foto is met de middelgrote en de onderste met de kleinste bal gemaakt. Het boekje van Stefan Lenz is erg informatief, ik volg hem nu ook op Instragram. 


Voor we het weten is het tijd om aan het avondeten te beginnen. Ik dek de tafel en maak de krabcocktail, Saskia maakt de spruitjes, wortels en asperges en Rick is de biefstukman. We hebben de lekkerste stukken filet mignon. 


Flapjack komt ook aan tafel zitten

Na het eten gaan we even uitbuiken en een uurtje later komen de mini desserts tevoorschijn. Ik neem de mini witte en donkere chocolademousse en die is zo lekker dat ik het op Nieuwjaarsdag nog eens wil. Dat zegt wat, want ik ben niet dol op zoetigheden. Dit is klein, maar heel fijn.

Rick neemt een Napoleon, soort tompoes, Katja de chocolade taart zonder meel en Kevin de eclair. Saskia geniet van haar veganistische cheesecake. Onderwijl kijken we naar de Mr. Bean Kerst aflevering. Kai zei dat hij die met Raquel zo leuk vond en wij lachen er ook flink om. Na al die jaren is het nog steeds grappig.

Daarna gaat de tweede Santa Clause film aan. Die kijk ik weer niet af, want mijn bed lonkt. Wat een superfijne Kerst hebben wij gehad! Hopelijk volgend jaar weer met Kai, maar gelukkig was daar WhatsApp met video bellen. Ik hoop dat jullie ook een fijne dag hadden en nog een leuke Tweede Kerstdag gewenst!


6 reacties:

Sonja zei

Wat een heerlijk verslag van een geweldige kerst. Prachtige cadeaus voor allemaal, je hebt een mooi gezin!

Anja L. zei

Wat een mooie cadeaus hebben jullie allemaal gekregen en gegeven. En wat fijn dat de cadeaus in Frankrijk op tijd zijn aangekomen.
Wij hebben bij mijn schoonzus gegeten, dat was gezellig. Op weg naar huis stond ik na twaalven nog foto’s te maken op een koude dijk in Nieuwegein van de grootste kerstboom. Nu was het nog mooi weer. Het was koud maar zo stil en donker daar, het was zo mooi. We wilden vandaag nog een keer terug gaan met mijn fototoestel maar het wordt slecht weer.
Ik ga straks naar mijn ouders en daarna haal ik een mooie salade op voor vanavond.
Fijn weekend!

Marion2 zei

Zo gezellig alleen al om over jullie kerstfeest te lezen.
Wat hebben jullie een heerlijke tijd met elkaar.

Grappig om te lezen dat jullie ook een kerstpuzzel hebben
om al dan niet met elkaar te maken. Ik heb deze:
https://www.bol.com/nl/p/ravensburger-puzzel-kerstmis-met-disney-1000-stukjes/1004004011328980/?bltgh=tSyAammud6PGzQZDrAxCxA.1_29.39.ProductTitle

Nog veel plezier!

Petr@ zei

Wat een gezellige Kerst hebben jullie gehad! En wat fijn dat het pakket op tijd aankwam bij Kai. Leuke foto van hem en Raquel bij de open haard met de kerstsokken.

Ik heb mezelf de Fitbit Charge 4 cadeau gedaan en ben er tot nu toe heel blij mee. Ik blijk meer stappen te zetten dan ik altijd dacht. En om te zien hoe ik slaap, vind ik ook erg fijn.

Petra zei

@Sonja - Zo blij dat iedereen, behalve Kai, maar die is ook happy, hier kon zijn!

@Anja - Ik vond die foto van Lopik zo leuk! Ik herinner me die toren zo goed.

@Marion - Die ziet er heel leuk uit! Ik heb nu nog 4,5 puzzels te maken, misschien zet ik die op mijn lijst voor volgend jaar.

@Petra - Soms erger ik me wel aan die slaapfunctie van Fitbit, hoor. Ik heb regelmatig dat ik het gevoel heb prima geslapen te hebben en alles is prima, maar dan krijg ik nog maar een 76 score of zo.

Petra zei

@Marion - Kun je mij je email adres sturen? Dan heb ik een andere manier om met jou te communiceren :) .