Onze webcam

Cul-de-sac Cam

vrijdag, september 06, 2019

Over een vriendin de Library of Congress en het Supreme Court laten zien

Nog voor Ricks wekker afgaat ben ik wakker, maar ik denk eerst dat het veel vroeger is, zo donker is het buiten! De bewolking van Dorian is er en het waait ook flink. Dat is alles wat wij van de storm meekrijgen gelukkig want aan de kust gaat die goed tekeer. Ik ben blij dat we woensdag naar het strand zijn gegaan!

Als ontbijt maak ik de restjes zalm en vleeswaar op en heb daar kleine mini tomaatjes bij. Ik kan mezelf er niet toe zetten de elliptische machine te doen dus ik houd het op op de plaats hardlopen terwijl ik naar het nieuws kijk. Van de beelden, die uit de Bahamas komen, krijg ik tranen in mijn ogen. Zoveel verwoesting!

Na iets meer dan een uur ben ik klaar en zoek de douche op. Dan laat ik Orion even uit en doe hem in zijn bench. Vorige week vroeg Shadi, die ik alweer heel lang niet heb gezien, of ik haar de Library of Congress rondleiding wilde geven. Natuurlijk doe ik dat graag, dat gebouw verveelt nooit.

Om kwart over tien komt Shadi voorrijden en zit ik voor het eerst in een Tesla. Wat een mooie moderne auto! Ik wijs Shadi de weg naar de metro en daar vinden we met gemak een plek in de parkeer garage.

De trein staat al klaar en ongeveer drie kwartier later stappen we bij het Capitol South metrostation uit. Dat is het dichtst bij de Library of Congress. 

We lopen naar de overkant en nemen daar eerst een paar foto's van de buitenkant van het Jefferson gebouw van de Library of Congress (er zijn drie gebouwen). De Neptunus fontein is ook altijd mooi. Jammer dat het weer zo somber is, maar aan de andere kant ook perfect weer om de gebouwen van binnen te bekijken.

Nadat we door de veiligheidscontrole zijn gegaan lopen we eerst helemaal naar boven om de grote leeszaal te kunnen zien. Shadi is een aantal maanden geleden met pensioen gegaan en wil nu dit soort dingen vaker gaan doen. Leuk want met een vriendin gaan is toch altijd beter dan alleen.



Het blijft een schitterend mooi gebouw wat eigenlijk niet op foto's overkomt. Ik maak een paar panoramafoto's, die misschien de grootsheid beter weergeven.


Na Shadi mijn gewoonlijke rondleiding langs Thomas Jeffersons bibliotheek, de Gutenberg bijbel, het mooie kantoor van de bibliothecaris en als laatste de oudste kaart van de VS te hebben gegeven is het lunchtijd. Ik stel voor om bij Mitsitam in het American Indian Museum te gaan eten. Daar is Shadi nog nooit geweest en wil dat graag proberen.
Mijn keuze gaat naar een kop tomatensoep met garnalen en hun altijd weer overheerlijke ceviche. Shadi neemt forel met twee exotische groentes erbij. Zij trakteert mij als dank voor de rondleiding al hoeft dat natuurlijk helemaal niet.

Na het eten gaan we naar een van de nieuwere gebouwen van de Library of Congress. Ik las laatst dat je in het Madison gebouw op de zesde verdieping mooi uitzicht over de stad hebt. Dat gaan we uitproberen.

Dit gebouw is meer een kantoorgebouw dan het Jefferson gebouw. De ingang is wel mooi met allemaal boeken en binnen in de lobby ook wel, maar daarna zijn het saaie gangen. Het doet me aan een ziekenhuis denken.  Maar we komen voor dat uitzicht dus we nemen de lift naar de zesde verdieping.

De rij met ramen blijkt in het cafetaria te zijn. Inderdaad is er uitzicht over de stad maar niet het gedeelte met de monumenten en het Capitool. Met de bewolking is het niet de moeite waard foto's te maken. Misschien ga ik er nog eens terug met mooi weer, maar ik vond dat uitzicht tegenvallen.

Shadi is ook nog nooit in het Supreme Court (Hooggerechtshof) gebouw geweest. Via een tunnel lopen we terug naar het Jefferson gebouw van de Library of Congress en steken dan over naar het Hooggerechtshofgebouw.

Jammer genoeg zijn we net te laat voor de lezing, die ieder uur op het halve uur wordt gegeven. Voor de volgende zouden we dan een uur moeten wachten en daar hebben we geen zin in. In plaats daarvan gaan we beneden naar de tentoonstelling over de geschiedenis van het Supreme Court kijken. Ook interessant en er is een kleine maquette van de rechtszaal dus ik kan Shadi daarop laten zien hoe het ongeveer werkt.


Deze mooie marmeren trap wordt niet meer gebruikt maar wel veel gefotografeerd

Wel wat weerspiegeling in het glas, maar zo ziet de rechtszaal eruit

Het is inmiddels tegen drieen en we lopen terug naar de metro. Eenmaal terug in Vienna komt zowaar de zon tevoorschijn. Dorian is ons dus alweer voorbij. Op weg terug moeten we een tijdje wachten want een familie gans neemt er alle tijd voor om over te steken. 


Dan zet Shadi mij thuis af en we hebben in ieder geval een avond geprikt om met zijn vieren te gaan eten. Verder hebben we al andere plekken in en rond Washington in gedachten om heen te gaan. Het is alleen jammer dat Shadi in december naar hun tweede huis in Breckenridge, Colorado, zal gaan. Zij is daar ski instructrice wat ze heel leuk vind om te doen na jaren kantoorwerk.

Nu de zon er weer is ga ik op het deck op Rick wachten. Orion houdt me graag gezelschap hoewel de blaffende honden aan weerszijden (Deense doggen van de buren en King Charles spaniels van de andere buren) hem vreselijk bezighouden. Ik kan aan Orions blaf horen dat het een gesprek is, maar wat ze nu tegen elkaar zeggen?

Als Rick thuiskomt geven we Orion zijn avondeten. Ik gaf hem op aanraden van de fokster altijd eten zonder granen, maar de laatste tijd wordt daar tegen gewaarschuwd. Een lokale dierenarts heeft zelfs een reclame om te vertellen hoeveel honden met hartziekte hij ziet door zonder granen voer. Ik heb dit keer dus eten met granen erin besteld en Orion vindt dat net zo lekker.

Rick en ik gaan weer naar City Works. Daar is het dit keer gezellig druk aan de bar. Rick bestelt een kop chili als voorafje (ziet er nogal zwaar uit) en ik de kaaswrongel stukjes met gerookte tomatensaus. Die laatsten zijn verschrikkelijk lekker en ik moet me ervan weerhouden het niet allemaal te eten want dat is ook veel te zwaar.

Als hoofdgerecht heeft Rick de zalm en ik merk dat hij steeds vaker een visgerecht bestelt. Het ziet er goed uit. Ik kies net als de vorige keer de tonijnsalade, lekker en licht, maar ik kan alle groente niet op! Zeker een herhaalrestaurant op ons lijstje.

En zo begint alweer een weekend. Het eerste weekend van mijn verjaardagweek en we hebben leuke plannen. Allemaal een heel fijn weekend gewenst!



4 reacties:

Sonja zei

Prachtig de Library of Congress, hoop het nog eens te zien!

vega zei

Bezocht vorige maand ook de Library of Congress , schitterend gebouw , prachtig binnenin ..een pareltje !!

Marion2 zei

Wat een mooie rondleiding voor Shadi. Ik kan mij niet voorstellen dat ze 65+ is.

Wat een geluk dat Dorian aan jullie voorbij is gegaan. Heerlijke temperaturen hebben
jullie nog.

Petra zei

@Sonja - Ja, het verveelt me nooit

@Vega - Dat is het zeker!

@Marion - Ik heb mijn blog nog eens nagelezen om te kijken waarom jij dacht dat Shadi 65+ is en toen realiseerde ik me dat het was omdat ze gepensioneerd is. Zij is met vervroegd pensioen en is Ricks leeftijd.